Początek gry

Witam, niedawno zacząłem zabawę z WoW'em - tak gram dopiero pierwszy raz. Doświadczenie w mmorpg mam spore, gram już wiele lat w różne produkcje ale jakoś nigdy nie chciałem spróbować zacząć grać w wowa. Wbiłem już 20 lvl priestem i zastanawiam się nad kupnem abonamentu, ale najpierw mam pytanie. Zacząłem grać w ally night elfem priestem- ot tak, nie sprawdzałem nic na jego temat w internecie więc moje pierwsze pytanie jest czy warto grać tą postacią? Gdzie lepiej grać w ally czy w hordzie? Gdzie jest więcej Polaków? Z góry dzięki za pomoc

Jako ze juz troche pograłem w Wow'a to Ci pomoge. Jezeli chodzi o rase i klase w sumie to nie robi roznicy. Horda czy ally tyle tego jest na Forach ze szkoda mi o tym gadac :) grasz kim chcesz, gdzie chcesz i jak chcesz. Najwiecej polaków gra na Burning Legion (Jest to tak zwany Polski serwer). Wow jest przepiękną grą z wielką fabuła i wielkim światem. Moge Ci obiecac ze nie bedziesz sie nudzic ani podczas lvlowania ani End game'u.

Na jakim serwerze zacząłeś grać ? Zastanawiam się nad kupnem gry, tylko trochę lipa bulić co miesiąc, myślałem, jeszcze nad GW2

Jeśli chcesz typowo polski server to Burning Legion 90% ludzi to polacy, shadow priest aktualnie jest najgorszym dpsem w grze, jako healer holy też jest słaby, ale disc to aktualnie najlepszy heal. Co do rasy jeśli nie celujesz w jakąś z topowa gildie to nie ma to znaczenia. Strona nie ma znaczenia, ale horda ma lepsze raciale.

Serwer: proponuję Burning Legion // najwięcej polaków, jest też kila tureckich i anglojęzycznych gildii ale są w mniejszości

Strona: na BL'u (burning legionie) na 1 hordziaka przypada średnio 0,45 allucha więc jeśli wybierzesz ten serwer proponuje horde

Klasa: bez znaczenia, w wowie jest tak że w jedym patchu coś jest mocne w innym go nerfią i coś innego robi się op'e; taki urok gry - mi to pasuje ;) --- z reguły mag/prej/rogal nie mają na co narzekać, graj tą klasą której mechanika najbardziej ci pasuje

Rasa/Raciale: @Keyi Pandaria już się kończy a wraz z patchem 6.0 zobaczymy nowe raciale (rozpiska dostępna w necie) więc nie można powiedzieć że horda ma lepsze 'skille' planując grę na dłuższą metę

Shadow Priest: @Keyi nie wiem skąd to info że sprej jest teraz najgorszym dps, moim zdaniem jest w pierwszej połowie stawki, poza tym w WoWie jest tak że to z reguły klasy które są czysto dps'ami (np lock/mag/rogal) robią najwięcej dmg a hybrysie troszkę mniej *za to te mają często możliwość supportu w trudnych momentach sprej może np healnąć, puśćić cd'ki)

link to 'rankingu serwerów':

http://www.wowprogress.com/realms/rank/eu/lang.en

@edit co do holy preja, wcale nie jest taki słaby po prostu w raidzie lepiej mieć disci który jest lepszy i wziąć dodatkowo jakąś inną klasę leczącą aniżeli 2xprej -- m.in. dlatego holy prej nie jest tak popularnym specem

Problem jest w tym, że nie miałem opcji wyboru servera przy tworzeniu konta, nie wiem więc na jakim obecnie serwerze się znajduje.. Jak to można sprawdzić?

jak się zalogujesz i masz okno wyboru postaci na górze z prawej strony masz zdaje się opcje change realm, jak na tym ss:

http://www.wolfmanzbytes.com/gamereviews/wow/screen03lg.jpg

domyślnie gra wybiera jakiś średnio zaludniony serwer, twój 20lvl oczywiście zostaje na starym serwerze

Ok, już widzę :) Mam jeszcze jedno pytanie. Z jakiej strony opłaca się kupować prepaid'y na abonament - chodzi mi o szybkość transakcji?

nie chce tu reklamować, z tego co ostatnio widziałem na popularnych sklepach internetowych ostatnio ceny to 89 za 60dni, na allegro 85zł więc póki co proponuje 2 opcję (tylko od ludzi z dobrymi komentarzami), na battle.net shop jak masz rozliczanie w funtach brytyjskich i nie przeszkadza ci płatność kartą masz 8,99 funta ~ 45zł za 30dni gry

No to zaczynam grę na burning legion i raczej też priestem tym razem undead bo wydaje mi się najuzyteczniejszy. Dużo czytałem o "rafach"- jest to system mentorstwa czy coś w ten deseń?

raciale to zaledwie ułamek procentowy twojego dmg więc jeśli nie celujesz w topową gidlię graj czym chcesz, a w kwestii wizualnej (i te animacje) sądzę że undead jest doskonałym wyborem ;)

raf działa tak:

masz osobę A i osobę B

A gra w wowa i zaprasza znajomego B do gry, B kupuje battlechesta i od tej pory jak razem expią mają 3x exp (do 80lvl albo 85 // nie pamiętam jak to teraz jest) oraz możliwość teleportu do siebie nawzajem (przydaje się jak A exp np taurena, a B undeada i zaczynają w kompletnie innej lokacji). Dodatkowo jeśli B zdecyduje się kupić prepa na 60dni to A dostaje mounta/peta do wyboru i 30dni czasu gry (jednorazowo). *jest jeszcze kilka innych opcji ale nie chce za bardzo mieszać, przedstawiłem tylko ogólne założenia. Kiedyś z kolegą tak expiłem to w 12godz wbiliśmy 1-80 (on tank, ja healer, robiliśmy questy i cały czas byliśmy zapisani na dungeon finderze)

Shadow Priest: @Keyi nie wiem skąd to info że sprej jest teraz najgorszym dps, moim zdaniem jest w pierwszej połowie stawki, poza tym w WoWie jest tak że to z reguły klasy które są czysto dps'ami (np lock/mag/rogal) robią najwięcej dmg a hybrysie troszkę mniej *za to te mają często możliwość supportu w trudnych momentach sprej może np healnąć, puśćić cd'ki)

553 : miejsce 26 na 26 w DPS

536 : miejsce 25 na 26 w DPS

528 : miejsce 25 na 26 w DPS

522 : miejsce 25 na 26 w DPS

502 : miejsce 25 na 26 w DPS

pierwsza połowa stawki co ?

@żeby nie było offtopu

RaF to system w którym expiąc z osobą której wysłałeś lub od której dostałes RaF dostajesz w party 300% expa.

weźmy pod uwagę wiarygodne źródła czyli analizę logów z SoO 25HC, na przestrzeni 2 miesięcy i średnią dmg/dps na WSZYSTKICH bossach obecnego contentu to otrzymujemy coś takiego (moim zdaniem prej słąby nie jest, co najwyżej posysa lekko na single target):

@to już tak offtopicowo, jak ktoś ma jakieś pytania zapraszam na PW, bo autor tematu uzyskał już chyba wszystkie odpowiedzi i nie ma sensu tu już nic więcej pisać

Jeśli chcesz typowo polski server to Burning Legion 90% ludzi to polacy, shadow priest aktualnie jest najgorszym dpsem w grze, jako healer holy też jest słaby, ale disc to aktualnie najlepszy heal. Co do rasy jeśli nie celujesz w jakąś z topowa gildie to nie ma to znaczenia. Strona nie ma znaczenia, ale horda ma lepsze raciale.

Sprej najgorszym dps lol wzorujesz sie na noxxicu?? gdzie dps robia komputery nei ludzie? wydaje mi sie ze nigdy nie grales w wowa na globcu i w dodatku sprejem, jesli ogarniesz mozesz naprawde wysoko zajsc.

Hexen mowie o oglądaniu logow topowych gildii w stylu methoda itp czy rozmowie z znajomymi z gildi którzy sa w gildiach 50-100 miejsce według wowprogress w tym tierze. Wykres u góry też jest dziwny wystarczy popatrzeć na logi topowych gildi gdzie feral zawsze jest w pierwszej 4, a tu niby jest pod bm huntem.

Jeżeli kupię battlechesta po trialu będę miał 30 dni gry a potem to kwestia pre-paidów ta ? Czy w wowie jest jakiś podział, że dany klucz do gry jest tylko na wersje EU/USA itp ? Bo znalazłem battlechesta za 39 zł z allegro i coś pisało o lokalizacja USA .. nie wiem sami zobaczcie :

http://allegro.pl/world-of-warcraft-battlechest-tbc-cataclysm-cd-key-i4111744705.html

*tak z battlechestem masz 30dni gry

*tak jest podział na regiony - trzeba kupić klucz na EU

*ta aukcja którą podałeś już się skończyła ale tam była europejska wersja tylko sklep keye ma lokalizacje USA

jak chcesz wyciągnąć max czasu gry to:

1)zrób konto starter graj do 20lvl

2)wpisz klucz z battlechesta graj 30dni(ważne użyj opcji upgrade konta starter)

3)włącz triala pandarii w opcjach konta +7dni

4)kup pandy

5)kup prepa

//jak masz kolegów albo ich szukasz zastanów się nad RAF'em; pisałem jak działa powyżej w tym temacie

Mam pytanie, jako że jestem raczej miłośnikiem wciągających fabuł niż fast lvl'owcem i zajmowaniem sie top gearem- jak zabrać się za fabułę warcrafta? Czy gry są uzupełnieniem książek, czy tylko powstały na jej fabule? Chciałbym wgłębić się w akcję i nie wiem od czego zacząć, jest tutaj ktoś kto interesował się podobnymi rzeczami?

Witam, niedawno zacząłem zabawę z WoW'em - tak gram dopiero pierwszy raz. Doświadczenie w mmorpg mam spore, gram już wiele lat w różne produkcje ale jakoś nigdy nie chciałem spróbować zacząć grać w wowa. Wbiłem już 20 lvl priestem i zastanawiam się nad kupnem abonamentu, ale najpierw mam pytanie. Zacząłem grać w ally night elfem priestem- ot tak, nie sprawdzałem nic na jego temat w internecie więc moje pierwsze pytanie jest czy warto grać tą postacią? Gdzie lepiej grać w ally czy w hordzie? Gdzie jest więcej Polaków? Z góry dzięki za pomoc