Początek LOL

Witam chciałbym zacząć grać w LOL'a , mam ogromnie doświadczenie z mnóstwa mmo aczkolwiek nigdy nie grałem w takie mmo jak to a podobno jest grą trudno a więc stąd moje pytanie czy jest ktoś kto wprowadzi ktoś nowicjusza w świat LOL'a :D ?

LoL jest łatwy, graj na początku z botami 5vs5 (skrót SI/AI) na poziomie podstawowym, dla bohaterów kupuj przedmioty polecane (są u góry w oknie sklepiku, kupujesz je najlepiej po kolei).

Jak już nauczysz się z podstawowymi zagraj z zaawansowanymi i jak już nie będą ci sprawiać żadnych problemów to przejdź do walki z graczami.

Kiedy ja zaczynałem tak właśnie grałem i ludzie z drużyny i tak się wkurzali na moje poczynania, na szczęście możesz im napisać że jesteś nowy a nawet jak cię zareportują to reportowanie z meczów z botami nie jest brane pod uwagę przez komisję sprawiedliwości.

W miarę postępu gdy już wybierzesz twój ulubiony rodzaj championów (tank, support, magowie itp) to zaglądnij na strony jak

http://www.mobafire.com/

http://solomid.net

gdzie masz najlepsze buildy pod postacie.

Graj na regionie North-East EU bo ping ma znaczenie w tej grze, nie słuchaj tych co będą polecać West EU i argumentować ruskimi/polaczkami bo oni mają jeszcze gorzej - Francuzów i Niemców, którzy są ruskami zachodu.

PS. zarejestruj się normalnie, nie przez reflinki które zaraz posypią się w tym temacie.

Dzięki wielkie za rady na pewno z nich skorzystam , mam nadzieje że mi jakoś będzie szło :D

LOL jest jak każda gra: najpierw nie wiesz o co chodzi. pozniej myslisz ze ogarniasz a tak naprawde lamisz jak niewiem co ^^. z czasem poznajesz nowe "sekrety" gry . i zanim sie obejzysz ciskasz ludzi jak zawodowiec :) polecam lol'a gdyż gra jest pelna naglych zwrotow akcji, nie nudne expienie jak w np. metin 2 (bez urazy) tylko tu kazda bitwa jest inna, unikatowa , i niezwykła.

Podsumowojac: graj w lol'a a po jakims czasie sam sie zapoznasz z gra. mam nadzieje ze cie zachecilem i zycze milej gry :)

PS. graj na EU polnoc/wschod bo to 1-ny polski serv i gra sporo polakow jak cos to ci pomoga

Chodzisz i bijesz. :P

Ale tak na serio to graj po Angielsku bo potem się z nikim nie dogadasz, jak będziesz miał itemy po Polsku a oni po Angielsku.

PS. graj na EU polnoc/wschod bo to 1-ny polski serv i gra sporo polakow jak cos to ci pomoga

I jeżeli chcesz uniknąć polaczków to graj na EU West, sporo polako jest też.

PS. Eu nordic/east nie jest polsim serwerem tylko europejskim.

Graj na regionie North-East EU bo ping ma znaczenie w tej grze, nie słuchaj tych co będą polecać West EU i argumentować ruskimi/polaczkami bo oni mają jeszcze gorzej - Francuzów i Niemców, którzy są ruskami zachodu.

Ping jest taki sam, mam 2 konta na obu regionach i nie widzę różnicy.

Polacy ci pomogą? prędzej nawrzucają ci od "j**anych feederów" (przepraszam za wulgaryzm). W tej grze najlepiej nie pisać po polsku.

@up

jak nie będziesz pisać po polsku do i tak cie zwyzywają w 10ciu innych językach:P

@topic

W lolu wystarczy ci na początek trochę refleksu i odrobina wyobraźni( jeśli jesteś daleko od swoich wież , a na dodatek sam i nie widać wrogów na mapie to wiadomo że leci zasadzka:P , albo pamiętaj że jeśli masz mało hp nie ma sensu pchać się pod wrogą wieżę gdzie stoi 2 typa z full hp :P (i tacy geniusze się zdarzają )

LoL to niby strategia, więc najważniejsze to mysleć. No w sumie refleks do używania umiejętności itp. tez się przyda ;). Próbuj gry róznymi champami (najpierw tymi w rotacji), aż znajdziesz coś dla siebie (tak przypadkiem spodobała mi się Kayle, chociaż wcześniej jej nie lubiłem). Warto trochę eksperymentować z buildami. Raz tak złożyłem itemki, ze byłem praktycznie niezniszczalny :D.

PS. zarejestruj się normalnie, nie przez reflinki które zaraz posypią się w tym temacie.

To akurat powinna być jego własna decyzja. Jak będzie chciał komuś pomóc to niech złapie czyjegoś reflinka - jego nie zaboli, a ktoś dostanie i IP, i być może jakiś dodatkowy bonus.

Co do samej gry, to się zgadzam. Po pierwsze poznaj ogólne zasady gry - to chyba najprostsze. Zacznij po trochę ogarniać mapę, dobijanie potworków, przewagę jaką dają krzaki, zasięg ataku wieży (przydatne jeśli nie chcesz łapać agro goniąc za każdym wrogiem, zwłaszcza w early).

Po drugie, staraj się zagrać każdym championem - lepiej wiedzieć z doświadczenia, co może zrobić ci jakiś champion, niż nagle być zdziwionym "bo ta Annie nagle rzuciła 3 skille, nie mogłem się ruszyć i mnie zabiła". Czym więcej wiesz, tym lepszym jesteś graczem. Staraj się grać każdym champem z obecnej rotacji - z biegiem czasu będzie łatwiej, bo część z nich powtarza się co jakiś czas. Nie kupuj nikogo, chyba że masz 100% pewności że ten zakup się opłaca - potem będziesz pluł sobie w brodę, że wydałeś 6300IP na kogoś, kogo kompletnie nie ogarniasz.

Po trzecie, ćwicz. Dobrze zacząć od champów którzy nie opierają się na skillach tak jak inni (tutaj prym wiodą AD carry, czyli wszystkie postacie zadające gros obrażeń z autoattacku - Miss Fortune, Caitlyn, Ashe, Vayne to chyba grupka zdecydowanie najłatwiejszych, z naciskiem na Ashe; poza tym kilka postaci melee). Ogarnięcie skilli może na początku sprawiać pewien problem, zwłaszcza jeśli mówimy o skillshotach (skille celowane w pewne miejsce lub kierunek, nie bezpośrednio w cel). Ćwicz używanie skilli, ćwicz lasthitowanie minionów (czyli atakowanie stworów tak by zadać im ostatni cios, co daje nam kasę; czasem lepiej nie atakować aż do ostatniego momentu i czekać aż czarną robotę odwalą własne miniony), ćwicz męczenie przeciwnika (i sprawdzaj na ile możesz sobie pozwolić). Ćwicz. A potem jeszcze raz ćwicz, kimś innym.

Po czwarte, nie skreślaj championa tylko dlatego że teraz go nie lubisz. Minie trochę czasu, wyrobisz się, będziesz lepiej wiedział jak grać, gust ci się - być może - zmieni. Początkowo nienawidziłem wszelkiego rodzaju magów, obecnie posiadam ich zdecydowaną większość (bo gra mi się nimi bardzo wygodnie).

Po piąte, i chyba ostatnie... Jeszcze raz, ĆWICZ. Idealnym miejscem jest co-op, gdzie nie ma napinki bo przegrasz mecz - na beginnerze przegranie meczu graniczy z cudem. Kiedy poczujesz że boty są za łatwe, podejmij decyzję: albo gra na co-op na poziomie Intermediate, gdzie niby nadal masz boty, ale tym razem cheatujące (zwiększona ilość golda = większa liczba itemów, nawet jeśli mają staty w tył, do tego prawie zerowy czas reakcji na to co się dzieje), albo PvP, gdzie możesz trafić dosłownie na wszystko. Tak czy owak, trenuj, a reszta przyjdzie z czasem.

EDIT: serwery EUW i EUNE nie różnią się pingiem praktycznie wcale, więc to pierwsza bujda. Druga sprawa to to, że nie ma sensu żebyś grał na EUW, bo to się zwyczajnie nie opłaca (żeby nie znajomi, to nadal siedziałbym na EUNE). Lepiej ci będzie prawdopodobnie na EUNE, chociaż głowy nie dam.

Nie graj na EU Nordic/East. Tam nie nauczysz się tyle co na Weście oraz nie spotkasz dużej liczby "polaczków" czy też noobów. Na Nordicu przeciętny gracz w 11 minucie posiada 40,50 lasthitów co na Wescie wynosi 80,90,100. W LoLu bardzo ważna jest współpraca oraz rola członków drużyny. Na EU może nie jest jak na Ameryce, lecz przynajmniej na Weście spotyka się jakichś junglerów co na Nordicu graniczy się z cudem. Aż do 20 lvla graj na angielskiej wersji językowej. Pozwoli Ci to dogadać się z obcokrajowcem głównie w sprawie itemów, które grają tu bardzo dużą rolę.Później, kiedy już nauczysz się angielskich nazw będziesz mógł zmienić w opcjach gry (na yt jest tego typu poradników sporo) na język polski, według mnie dużo lepszy.

Polski wypada średnio. A jesli o serwer chodzi, to graj tam, gdzie wygodniej, gdzie kumple grają czy coś. Zarówno na east jak i west są dobrzy, mili gracze. Niestety tak samo jest z pyskatymi noobami <_< .

Nie graj na EU Nordic/East. Tam nie nauczysz się tyle co na Weście oraz nie spotkasz dużej liczby "polaczków" czy też noobów. Na Nordicu przeciętny gracz w 11 minucie posiada 40,50 lasthitów co na Wescie wynosi 80,90,100. W LoLu bardzo ważna jest współpraca oraz rola członków drużyny. Na EU może nie jest jak na Ameryce, lecz przynajmniej na Weście spotyka się jakichś junglerów co na Nordicu graniczy się z cudem. Aż do 20 lvla graj na angielskiej wersji językowej. Pozwoli Ci to dogadać się z obcokrajowcem głównie w sprawie itemów, które grają tu bardzo dużą rolę.Później, kiedy już nauczysz się angielskich nazw będziesz mógł zmienić w opcjach gry (na yt jest tego typu poradników sporo) na język polski, według mnie dużo lepszy.

wybaczcie ale skąd ty kurwagon bierzesz takie informacje ile średnio jest last hitów na poszczególnych serwach, masakra, tak się uśmiałem, hehe jakie typy na forum

naród Polski jest najlepszy, Polak piszący o innych graczach z Polski: "polaczki", zamiast np. lamusy, buraki, nooby, itd. (oczywiście w wypadku kiedy łepek bardzo źle gra), pewnie rodzice, dziadkowie, i kilka pokoleń wstecz przewracających się grobach są z was dumni

stary, możemy się zgadać na PW i razem pograć kilka meczy, w czasie gry bym tobie podpowiadał i tłumaczył co i jak, jak się piszesz na taką zajawkę to zapodaj dla mnie info na PW i pogramy razem, gram na North-East EU

Polecam Westa, z botami zagraj jedną, max 2 gry i bij się pvp (więcej punktów i szybciej się nauczysz). Nie radzę kupować postaci na początku, lepiej grać tymi z rotacji i zbierać na jakiegoś droższego (3150/6300) :P Sama gra jest łatwa, 30 lvl wbija się szybko więc trzeba ćwiczyć. Na 20 lvl odblokowujesz wszystkie runki (dodają ci boosty) więc kupuj tylko tier 3. Polecam guidy i bulidy z solomid.net (mobafire to shit) ;) I na koniec - Do zobaczenia w grze xdd

tez polece ci westa ale graj tam gdzie masz kumpli bo co to za gra jak sie samemu gra ;p

a z ts'em fajnie sie gra teamowki , i nie wazne gdzie sie gra nordic czy east wszedzie sie znajda nooby tylko ze juz dla weteranow roznica miedzy rankedami w nordic a west to jest jak przepaść

Buuuuullshiiiiiit! Grałem na EUNE od momentu powstania (wcześniej na EU, oczywiście), obecnie od 1-2 miechów gram na EUW. Z rozbawieniem muszę cię uświadomić, że nie ma ŻADNEJ RÓŻNICY między tymi serwerami jeśli chodzi o poziom graczy :) oczywiście, jeśli porównywałeś grę na poziomach 10-15 na EUNE i 30 na EUW, to pewnie wyjdzie na plus dla EUW, ale przy 30lvl vs 30lvl na obu serwerach poziom jest naprawdę wyrównany. W ogóle jak przeczytałem o braku junglerów na nordic to prawię się poturlałem po podłodze ze śmiechu, ale to tylko udowadnia że ktoś wypowiada się nie znając tematu (no, chyba że grywałeś mecze ~900 ELO - tam być może się tacy zdarzają).

Nie dajcie sobie wmówić że na EUW macie samych pr0 ogarów, a na EUNE - dzieciaków. Jedyna różnica jaka tak naprawdę się pojawia znajduje się w meczach rankingowych (na EUW jest ponoć wyższy poziom), ale to już temat na inną rozmowę. Jeszcze raz, graj tam gdzie ci odpowiada albo tam gdzie masz znajomych. Swoją drogą ich pomoc byłaby bardzo przydatna (o ile wiedzą o czym mówią).

@Flash: dobry pomysł, jak będzie miał okazję zagrać z kimś kto się zna to zawsze wyjdzie na plus. :)

wybaczcie ale skąd ty kurwagon bierzesz takie informacje ile średnio jest last hitów na poszczególnych serwach, masakra, tak się uśmiałem, hehe jakie typy na forumnaród Polski jest najlepszy, Polak piszący o innych graczach z Polski: "polaczki", zamiast np. lamusy, buraki, nooby, itd. (oczywiście w wypadku kiedy łepek bardzo źle gra), pewnie rodzice, dziadkowie, i kilka pokoleń wstecz przewracających się grobach są z was dumni

Nie gram 1 dzień żeby wiedzieć jakie są przeciętne lasthity. Kiedy po przejściu na Westa powróciłem na Nordica żeby tak ot zagrać sobie Ziggsem nieposiadanym przeze mnie na Weście widać było tragiczną różnicę w lasthitach.

Wśród wszystkich narodów najbardziej sobie cenię Polskę. Za to że pomimo upadków, zawsze jednoczymy się by to właśnie naprawić, obrócić w drugą stronę, a to za sprawą polaków oczywiście. Zgaduj, zgaduj dlaczego wziąłem słowo polaczków w " " ( nie moge sobie przypomniec jak to cholerstwo sie nazywa). A może dlatego że nie chodzi o graczy słabo grających? A może dlatego że koledzy kilka postów wyżej używali tego słowa? Pomyśl zanim coś napiszesz.

Buuuuullshiiiiiit! Grałem na EUNE od momentu powstania (wcześniej na EU, oczywiście), obecnie od 1-2 miechów gram na EUW. Z rozbawieniem muszę cię uświadomić, że nie ma ŻADNEJ RÓŻNICY między tymi serwerami jeśli chodzi o poziom graczy oczywiście, jeśli porównywałeś grę na poziomach 10-15 na EUNE i 30 na EUW, to pewnie wyjdzie na plus dla EUW, ale przy 30lvl vs 30lvl na obu serwerach poziom jest naprawdę wyrównany. W ogóle jak przeczytałem o braku junglerów na nordic to prawię się poturlałem po podłodze ze śmiechu, ale to tylko udowadnia że ktoś wypowiada się nie znając tematu (no, chyba że grywałeś mecze ~900 ELO - tam być może się tacy zdarzają).Nie dajcie sobie wmówić że na EUW macie samych pr0 ogarów, a na EUNE - dzieciaków. Jedyna różnica jaka tak naprawdę się pojawia znajduje się w meczach rankingowych (na EUW jest ponoć wyższy poziom).

"...ten sam poziom" ha ha ha, ale sie uśmiałem. Głównie chodzi mi o normale, nie rankedy. Tych drugich za mało się nagrałem żeby się wypowiadać. Na EUNE (elo początkowe) nie zdarzyło mi się spotkanie normalnego teamu tzn. jungler, solo top, ad carry, support i ap carry ,a na Wescie takie teamy na normalach spotykam. Oczywiście nie mówię że na Wescie są sami pro gamerzy, a na Nordicu nooby. Mówię głównie o lasthitach, dogadaniu oraz rolach drużyny.

Nie polecam grać na botach zaawansowanych gdyż nawet mi nie dawno temu sprawiały problem... każdy tam ma więcej kasy i mnóstwo hp ( kup madreda ) ;D

Nie polecam grać na botach zaawansowanych gdyż nawet mi nie dawno temu sprawiały problem... każdy tam ma więcej kasy i mnóstwo hp ( kup madreda ) ;D

Hahhahahahah :D Wybacz ale ja ostatnim razem lewą ręką(praworeczny jestem) grałem i miałem pozytywne staty xD

@Topic

Po prostu graj, wszedzie są nuby i uwierz ze 1900 elo + dopiero mozna sensownie pograc ;d

Po obu stronach są polaczki, tylko ze na eune są rosjanie, a west inne trolle. Nie wiem takze jka na Eune ale na wescie czasem są kolejki dochodzące do paru minut.

Wiec chyba nordic lepiej wybrac

Najpotrzebniejsze rzeczy które powinieneś wiedzieć (Może się wyżej powtarzały może nie, nie czytałem)

1.Graj na EU West (Na Nordicu jest znacznie niższy poziom)

2.Staraj się na początku grać postaciami Recommended, wprowadzą cię w świat gry (Dosyć łatwe do ogarnięcia na początek)

3.Buildy/Guide bierz z solomid.net/guides dopóki sam nie nauczysz się buildować postaci

4.Jeżeli twój angielski jest na dość zaawansowanym poziomie nie zmieniaj na język polski (LOL w języku polskim traci klimat)

5.Jak masz zaczynać grać to nie samemu a po za tym w ekipie zawsze raźniej, unikniesz również jednego lub więcej randomów.

6.Nie graj meczu jeżeli nie masz przynajmniej godzinki wolnej. Nie wiadomo jak potoczy się rozgrywka.

7.Polecam również oglądanie streamów dostępnych w lobby gry, powinieneś dosyć szybko obczaić taktyki, junglowanie i wardowanie.

To by było na tyle, miłej gry.

Mam problem :/ grałem grałem w Lola ten trening bojowy już drugi raz , skończyłem i mi pisze czy chce grać z graczami przeciwko botom no i klikam tak a mam cały czarny obraz i nic nie widzę ale np: komunikat że tylko ja nie wybrałem bohatera wyskoczył to po pierwsze a po drugie po tym czarnym ekranie wyszedłem z gry no i teraz wgl mi się nie chce włączyć wyskakuje ta początkowa mała ikona LOL'a a jak na to kliknę to program nie odp no i pisze że nie może się połączyć z programem pvp.net patcher kerner :/

wie ktoś o co chodzi ?