Cześć mam kilka pytań odnośnie gry, ponieważ chciałbym zacząć grać w PoE chcem uzyskać kilka porad bo jestem nowy w tej grze. Mógłby ktoś napisać mi kim najlepiej zacząć gre i kilka porad odnośnie rozbudowy tej postaci ? Oraz chciałbym również uzyskać jakieś wskazówki dotyczące samej rozgrywki by nie popełnić jakiś elementarnych błedów.
Początki Gry
Największą podstawą gry w path of exile jest znalezienie sobie buildu, nawet nie myśl że sam dasz radę zrobić taki sam, drzewko rozwoju postaci w poe jest bardzo skomplikowane, a nowy gracz nie ma pojęcia na co zwracać uwagę w późniejszej grze.
Najłatwiejszy start masz templariuszem i łuczniczką, oczywiście zagranie innymi postaciami to żadna trudność.
Staraj się na początku gry z nikim nie handlować i zbieraj wszystkie orby, kamyki i wszystko co ma inny kolor niż biały i niebieski. Zwracaj uwagę na sockety w wydropionych rzeczach, jak znajdziesz item z 6 socketami to sprzedaj go u npc. albo schowaj do depo jeżeli myślisz że jest coś wart.
Ja na Twoim miejscu poczekałbym ze dwa tygodnie z rozpoczynaniem gry bo startują nowe ligi, a nowe ligi to lepsza zabawa i świeża ekonomia, no chyba że chcesz męczyć się na standardowej lidze gdzie ekonomia jest zepsuta.
1. Chyba ATM Critical build - jaki chcesz.
2. Jeśli sam robisz sobie build - min 170% HP z drzewka.
3. Crita musisz mieć min 50% ( licząc bronie) by grało się konfortowo
4. Podobno najlepiej zacząć TEMPLAREM - ale wtedy o cricie możesz zapomnieć.
5. Wg mnie najłatwiej zacząc shadowem - szybki dostęp do cryta / acrobatyki.
6. Nie kupuj teraz chaos orbow - są usless. Nie handluj swoimi Orbami.
7. Graj na rampage albo poczekaj 7 dni do końca sezonu ( przez 7 dni ogarniesz podstawy przynajmniej)
8. Nie dołączaj do Polskiej gildii.
9. Pamiętaj że gra zaczyna się od 60 lvl - nie zniechącaj się.
10. Boxy można craftować ( znajdziesz je po drodze) używając transmutation orb i alternation orb- znajdź duże rarity bądź coś fajnego i dopiero otwieraj.
Robienie sobie Buildu pod koncowe lvl gdy zaczyna się gre jest szczytem idiotyzmu jeżeli zaczynasz po raz pierwszy nie będziesz mial ani skili pod dany build jaki polecaja ci na stronach plus od 40 lvl mozesz nie dawac sobie rady gdyż będzie ci brakować elementarnych rzeczy jak pkt/itemki/gemy/ taktyki jak poslugiwać się danym skilem.
Jeżeli zaczynasz Przygodę z PoE polecam iść ci w drzewku tak byś miał spory DMG, Rezisty [ zazwyczaj są koło ataku ], Shielda, a w itemkach Zycie, Shielda, Rezisty, i atak jeżeli się da [ oczywiscie jeżeli grasz na serwie normalnym to wiecej ataku, a jeżeli na hardcore wiecej rezistów ] .
Jak ogarniesz System gry, oraz jakie skile istnieją w grze sam będziesz w stanie układać sobie buildy pod dany skill [ na end game układa się całe drzewko oraz itemki pod góra 2 skile, nie licze oczywiście aur ] oczywiście jeżeli znasz podstawy jezyka. Gra trudna nie jest a wbrew tego co ludzie mówią drzewko nie jest na tyle rozbudowane że jeżeli wybierasz skila to masz do niego milion buildow w drzewku zazwyczaj są to góra 4 drogi, wszystko jest zależne od tego jakiego skila wybierzesz.
A jeśli chodzi o ligi mógłby ktoś napisać dokładniej co to jest ?
Ligi masz Normalne i Hardcore
- normal to oczywiście grasz cały czas jedynie co tracisz po śmierci to Exp [ na duzych lvlach troszke jest to odczuwalne ]
- Hardcore to jest liga dla "zaawansowanych" jeżeli giniesz spadasz do normala, więc jeżeli uzyskasz fajny lvl na nim możesz czuć się koxem, no i przede wszystkim czuć ten dreszczyk emocji,
A ogólnie ligi dzielą się na Stałe i czasowe
Ligi Stałe są cały czas otwarte bez przerwy, i nic się na nich nie zmienia po za nowymi patchami,
natomiast ligi czasowe to już inna sprawa też dzielą się na Normal oraz Hardcore ale są np na 2-3 miesiące i mają dodatkowe bonusy jak np wiekszy drop, mocniejsze moby ETC i po tych 2-3 miesiącach jak się zakończą postacie trafiaja do tych Stały lig więc obojętnie ile byś nie przegrał nie stracisz tego, plus na tych czasowych można dorobić się gdyż ceny nie są tak wysokie jak na Stałych.
Sa też ligi 15 minutowe - 1 dniowe, są to typowe wyścigi które np nagradzają ludzi co zabiją jakiegoś tam bosa/wbija jakis lvl/ wejda na jakas mape jako pierwsi, za takie ligi dostajemy pkt które można zobaczyć na stronie i jakie nagrody nas czekają za iles tam pkt.
A gdy np. już skończyła się ta liga czasowa i trafiłem do stałej ligi to czy gdy znowu się zacznie czasowa to mogę wziąść w niej udział poraz drugi ?
kiedy zaczyna sie nowa liga?
kiedy zaczyna sie nowa liga?
Te które teraz są konczą się 20 listopada, następne będą w przeciągu kilku dni.
1. Chyba ATM Critical build - jaki chcesz. 2. Jeśli sam robisz sobie build - min 170% HP z drzewka. 3. Crita musisz mieć min 50% ( licząc bronie) by grało się konfortowo4. Podobno najlepiej zacząć TEMPLAREM - ale wtedy o cricie możesz zapomnieć. 5. Wg mnie najłatwiej zacząc shadowem - szybki dostęp do cryta / acrobatyki.6. Nie kupuj teraz chaos orbow - są usless. Nie handluj swoimi Orbami.7. Graj na rampage albo poczekaj 7 dni do końca sezonu ( przez 7 dni ogarniesz podstawy przynajmniej)8. Nie dołączaj do Polskiej gildii.9. Pamiętaj że gra zaczyna się od 60 lvl - nie zniechącaj się.10. Boxy można craftować ( znajdziesz je po drodze) używając transmutation orb i alternation orb- znajdź duże rarity bądź coś fajnego i dopiero otwieraj.
Po co polecać nowemu graczowi build pod crita? Przecież itemy z nodem na crita są bardzo drogie, w dodatku trzeba ogarniać power charge.
No i czemu ma nie dołączać do polskiej gildii? Przecież to najlepsze rozwiązanie dla nowego gracza, taka gildia pomoże w gearem i z buildem.
I nauczcie się wreszcie że sezon=/=ligi.
Cześć mam kilka pytań odnośnie gry, ponieważ chciałbym zacząć grać w PoE chcem uzyskać kilka porad bo jestem nowy w tej grze. Mógłby ktoś napisać mi kim najlepiej zacząć gre i kilka porad odnośnie rozbudowy tej postaci ? Oraz chciałbym również uzyskać jakieś wskazówki dotyczące samej rozgrywki by nie popełnić jakiś elementarnych błedów.