Witam mam jedno pytanko mianowicie grająć póki co f2p jeżeli na dniach kupie jako pierwszy dodatek HOT czy odczuje jakoś brak drugiego dodatku czy będe go spokojnie mógł zakupić za jakiś tam czas?
Początki / Nowy gracz
Spokojnie możesz zakupić PoF za jakiś czas, chociaż ułatwia on trochę rzeczy. Dzięki mountom możesz szybciej się poruszać, co nie wpływa jakoś na samą grę, ale łatwiej uzupełnia się mapki. Np. jedna z mapek HoT, aby dostać się w dane miejsce, wymaga konkretnych eventów, które mają miejsce co jakiś czas. Z PoF, który wprowadził mounty, jeżeli odblokujesz gryfa, możesz dostać się tam niezależnie od tego czy event trwa czy nie. Takie ułatwienie. Jeżeli grasz WvWvW to wiadomo, nie będziesz mógł używać niektórych build'ów, bo nie będziesz posiadał specjalizacji z PoF. Co nie zmienia faktu, że możesz biegać sobie ze specjalizacjami z HoT czy core. Z raidami jest tak, że większość meta build'ów to raczej buildy z HoT. Myślę, że brak PoF przez jakiś czas nie wpłynie Ci silnie na rozgrywkę. Jednak warto kupić PoF przed kolejnym epizodem Living Story 4. Odblokuje Ci to dostęp do pierwszego epizodu LS4, bez konieczności wykupienia go w gem store.
Szczerze to mocno zależy. Stawiam, że będziesz czuł ból przez to, że wszyscy używają mountów których ty nie masz, przez co są wszędzie szybciej. Myślę, że dość częste będą sytuacje, że zanim sam dobiegniesz do bossa to będzie na resztce hp, albo już inni go zabiją. Co do samych specjalizacji to w mecie obecnie są i te z PoF i te z HoT, więc wielkiego problemu raczej nie będzie. Nie chcę Cię odstraszyć, ale lepiej żebyś wiedział co Cię czeka
A ja ci powiem że braku mountów nie odczujesz. Na raidach, fractalach, dungeonach czy story i tak ich używać nie można wiec nikt nie ucieknie, a HoT ma mapy tak skonstruowane że wszędzie jest blisko - to nie PoF gdzie bez mountów byś biegł pół h albo dłużej. W HoT mapy są klaustrofobiczne, ale wielopoziome - co znaczy że wszędzie masz blisko, tylko częściej zastanawiasz się (zwłaszcza na początku) jak się tam dostać. I tu mounty niewiele pomogą. Po za tym większość eventów w HoT jest skonstruowana na zasadzie powolnej eksploracji aniżeli sprintu - co ci da mount gdy masz eskortować typa do kapliczki? Owszem ,jakbyś miał ochote przebiec z jednego końca mapy na drugi i to na innym poziomie - owszem, mounty mogą się przydac. Ale pytanie : po co, skoro wszędzie masz waypointy? . A co do world bossów/meta eventów - i tak musisz być 5-10 minut wcześniej bo inaczej wrzuci cię na złą instancję bez ludzi
Pan jeszcze wyżej też się myli częściowo - Living Story jest odblokowywane od premiery do premiery, tu się zgadza. Ale nie musisz mieć PoF - odblokujesz to nawet na podstawowym koncie bez dodatków. Tylko żeby w niego zagrać potrzebujesz PoF, nawet się tym na stronie chwalili przy poście z daybreak bodajże
EDIT : cytat z oficjalnego postu poniżej
Living World Season 4—Daybreak
<p>
The brief calm shatters as a Brandstorm strikes Amnoon. Defend the city against Kralkatorrik’s monstrous forces, and set out to experience the next chapter of Guild Wars 2’s Living World.
</p>
<p>
Living World Season 4 requires Guild Wars 2: Path of Fire™ to play. Log in while the episode is live to unlock it for free, even if you don’t own the expansion yet!
</p>
Pan jeszcze wyżej też się myli częściowo - Living Story jest odblokowywane od premiery do premiery, tu się zgadza. Ale nie musisz mieć PoF - odblokujesz to nawet na podstawowym koncie bez dodatków. Tylko żeby w niego zagrać potrzebujesz PoF, nawet się tym na stronie chwalili przy poście z daybreak bodajże
A faktycznie, przepraszam, mój błąd.
W HoT mapy są klaustrofobiczne, ale wielopoziome - co znaczy że wszędzie masz blisko, tylko częściej zastanawiasz się (zwłaszcza na początku) jak się tam dostać. I tu mounty niewiele pomogą.
Co do mapek w HoT jednak się nie zgodzę, że mounty nie pomagają. Całą mapę Verdant Brink można zrobić przy pomocy gryfa, bez potrzeby czekania aż nadejdzie noc i eventy z bossami, które umożliwiają dostanie się na platformy z point of interest.