Dzięki za wszystkie komentarze oraz najbardziej tobie Dawidzie dałeś mi wiele dobrych rad z których na pewno skorzystam. Jeszcze nie zamówiłem bo najpierw zadzwoniłem do firmy upewnić się jak działa gwarancja. Teraz przeczytałem twój post Dawidzie i zapytam ich o rzeczy które napisałeś w następnej rozmowie, bo rzeczywiście ważne jest czy będę mógł sam naprawić telefon w serwisie LG (w wielu przypadkach szybciej naprawiony zostanie telefon gdy sam udam się do serwisu niż po przez firmę u której kupuję telefon).
Opieram się tylko na własnym doświadczeniu, ciesze się, że mogłem Ci pomóc.
Z regulaminu sklepu w którym chcesz kupić :
Serwis/gwarancje: jesteśmy sklepem i pośredniczymy w naprawach gwarancyjnych - bazujemy na opinii ekspertów z serwisów producenta. Od momentu zauważenia usterki prosimy nie zwlekać ze zgłoszeniem wady, tylko maks. w ciągu 14 dni wysłać sprzęt do naprawy. UWAGA! W przypadku nieuzasadnionej reklamacji Kupujący pokrywa koszt przesyłki w obie strony!
i wiesz już wszystko co kupujesz, a raczej nie wiesz nic ... stwierdzenie "pośredniczymy w naprawach gwarancyjnych" sprawia,że stanowczo odradzam Ci zakup tego "nowego" urządzenia bliżej nieokreślonego pochodzenia ...
Oczywiście na allegro handlują również normalne sklepy i ich regulamin gwarancyjny wygląda np tak :
- Kupujący może wysłać sprzęt do naprawy do najbliżej znajdującego się autoryzowanego punktu serwisowego wymienionego przez firmę XXX lub skorzystać z pośrednictwa sklepu, w którym dokonał zakupu sprzętu. W takim wypadku termin naprawy ulegnie wydłużeniu o czas niezbędny do dostarczenia i odbioru sprzętu.
Jak sam widzisz, uczciwy sklep sprzedający faktycznie nowe przedmioty, wręcz sugeruje reklamowanie bezpośrednio w autoryzowanych serwisach, natomiast nazwijmy ich delikatnie "kombinatorzy" prowadzą własny serwis markowych "nowych" produktów.
Jeśli to cię jeszcze nie przekonało, to dodam,że twój sprzedający wystawia FV marża, a ten rodzaj dokumentu w przypadku elektroniki MOŻE JEDYNIE zawierać grupę "towary używane" i żaden serwis tego nie przyjmie, bo sprzęt jest używany. Oczywiście sprzedający poinformuje Cię, że kupił to "jako nowe" itd.
Mam nadzieje, że ulokujesz dobrze swoje oszczędności ![;)]()
Pozdrawiam
Dawid