Początkujący na allegro

Siema chciałbym zapytać was na co trzeba uważać na allegro. I czy ta cena za lg g4 to nie oszustwo

http://allegro.pl/lg-h815-g4-32gb-black-leather-gratis-i5676876197.html

Jest bardzo tanio w sklepach normalnie jest po 2000. Jednak ten użytkownik/firma ma 34000 ocen i 99% to pozytywy. I tutaj się nie wiem czy kupić czy nie. Proszę powiedzcie mi czy zakupy u tego użytkownika/firmy są bezpieczne i czy bezpieczny jest zakup tego przedmiotu w tej aukcji.

Nie masz się czego bać.Patrząc na liczbę ocen w większości samych pozytywnych nie musisz się martwić, że zostaniesz oszukany.Są oczywiście produkty, których lepiej na allegro nie kupywać a tego najepszym przykładem są komputery.Ale w tym wypadku nie masz się o co martwić.Po za tym zawsze masz 14 dni na zwrot produktu jeśli już coś by się nie zgadzało ale jak pisałem tutaj na pewno się nie przejedziesz na zakupie przynajmniej moim zdaniem.

Dzięki za opinie. Coraz bardziej jestem na tak jeżeli chodzi o tą aukcje.

Jest jeszcze ktoś kto chce się podzielić swoją opinią ? :)

Dokładnie tak jak napisał Sakos18. Nie powinieneś się niczego bać.

Tak jak wyżej, przy takiej ilości sprzedanych przedmiotów i takie procentu nie masz się o co martwić. Dziwi mnie jedynie cena przesyłki. 40 złoty za pudełko to dużo.

Bardzo dziękuję za opinie dzięki nim zadecydowałem i już składam ofertę niedługo będzie u mnie lg g4 :)

Przesyłki kurierskie pobraniowe zawsze są dość drogie. Zobacz, że zwykła kurierska jest za darmo. Warto kupować tańsze rzeczy na allegro, bo jest to na tyle bezpieczna strona, że nie masz się czego obawiać i zawsze możesz zwrócić towar. Mi udało się kupić nowe The Evil Within Limited Edition na XO za 130zł, gdy zwykłe używki chodziły po 170zł. Dodam jeszcze, że ten użytkownik miał po takiej cenie 10 tych gier wystawionych i tylko kilka ocen :)

Bardzo dziękuję za opinie dzięki nim zadecydowałem i już składam ofertę niedługo będzie u mnie lg g4

Witaj!

Zarejestrowałem się tylko na tym forum aby napisać Ci jedną rzecz odnośnie kupowania "nowego" sprzętu na allegro ;)

Zapytaj sprzedającego, czy możesz naprawić telefon w każdym autoryzowanym serwisie LG, z podbitą kartą gwarancyjną, którą umieszczają w pudełku - zgodnie z opisem ...

Jeśli odpowiedzą tak to możesz kupować śmiało, jeśli nie i musisz odesłać sprzęt do nich, a oni "korzystają z zewnętrznego serwisu", to twój sprzęt będzie - powystawowy, z zachodniej lub wschodniej dystrybucji, jest zwrotem z uwagi na źle działający / niezgodny z opisem, lub może być nawet złożony z trzech co potwierdzi każdy autoryzowany serwis przy pierwszych oględzinach urządzenia. Nie wiem, jak to wygląda w przypadku telefonów, ale możliwe,że po samym numerze IMEI można sprawdzić pochodzenie i historię danego urządzenia.

Dla ciebie kluczowe jest to, czy można go naprawić po za siedzibą firmy, oraz czy nie posiada plomb sklepu, tylko np plomby producenta.

Przypominam, że sprzęt nowy jest objęty 12/24/36 miesięczną gwarancją producenta i to jest dla Ciebie istotne !

Dużo pozytywnych komentarzy przy sprzęcie elektronicznym występuje ponieważ nie można zmienić komentarza pozytywnego po sześciu miesiącach kiedy dany sprzęt zacznie się psuć bardziej niż powinien.

Pozdrawiam i powodzenia !

Dawid

Dzięki za wszystkie komentarze oraz najbardziej tobie Dawidzie dałeś mi wiele dobrych rad z których na pewno skorzystam. :)

Jeszcze nie zamówiłem bo najpierw zadzwoniłem do firmy upewnić się jak działa gwarancja. Teraz przeczytałem twój post Dawidzie i zapytam ich o rzeczy które napisałeś w następnej rozmowie, bo rzeczywiście ważne jest czy będę mógł sam naprawić telefon w serwisie LG (w wielu przypadkach szybciej naprawiony zostanie telefon gdy sam udam się do serwisu niż po przez firmę u której kupuję telefon).

Dzięki za wszystkie komentarze oraz najbardziej tobie Dawidzie dałeś mi wiele dobrych rad z których na pewno skorzystam. Jeszcze nie zamówiłem bo najpierw zadzwoniłem do firmy upewnić się jak działa gwarancja. Teraz przeczytałem twój post Dawidzie i zapytam ich o rzeczy które napisałeś w następnej rozmowie, bo rzeczywiście ważne jest czy będę mógł sam naprawić telefon w serwisie LG (w wielu przypadkach szybciej naprawiony zostanie telefon gdy sam udam się do serwisu niż po przez firmę u której kupuję telefon).

Opieram się tylko na własnym doświadczeniu, ciesze się, że mogłem Ci pomóc.

Z regulaminu sklepu w którym chcesz kupić :

Serwis/gwarancje: jesteśmy sklepem i pośredniczymy w naprawach gwarancyjnych - bazujemy na opinii ekspertów z serwisów producenta. Od momentu zauważenia usterki prosimy nie zwlekać ze zgłoszeniem wady, tylko maks. w ciągu 14 dni wysłać sprzęt do naprawy. UWAGA! W przypadku nieuzasadnionej reklamacji Kupujący pokrywa koszt przesyłki w obie strony!

i wiesz już wszystko co kupujesz, a raczej nie wiesz nic ... stwierdzenie "pośredniczymy w naprawach gwarancyjnych" sprawia,że stanowczo odradzam Ci zakup tego "nowego" urządzenia bliżej nieokreślonego pochodzenia ...

Oczywiście na allegro handlują również normalne sklepy i ich regulamin gwarancyjny wygląda np tak :

1. Kupujący może wysłać sprzęt do naprawy do najbliżej znajdującego się autoryzowanego punktu serwisowego wymienionego przez firmę XXX lub skorzystać z pośrednictwa sklepu, w którym dokonał zakupu sprzętu. W takim wypadku termin naprawy ulegnie wydłużeniu o czas niezbędny do dostarczenia i odbioru sprzętu.

Jak sam widzisz, uczciwy sklep sprzedający faktycznie nowe przedmioty, wręcz sugeruje reklamowanie bezpośrednio w autoryzowanych serwisach, natomiast nazwijmy ich delikatnie "kombinatorzy" prowadzą własny serwis markowych "nowych" produktów.

Jeśli to cię jeszcze nie przekonało, to dodam,że twój sprzedający wystawia FV marża, a ten rodzaj dokumentu w przypadku elektroniki MOŻE JEDYNIE zawierać grupę "towary używane" i żaden serwis tego nie przyjmie, bo sprzęt jest używany. Oczywiście sprzedający poinformuje Cię, że kupił to "jako nowe" itd.

Mam nadzieje, że ulokujesz dobrze swoje oszczędności ;)

Pozdrawiam

Dawid

Dawid bardzo fajnie wszystko wytłumaczył. Jeżeli chciałeś zakupić telefon za 1700zł to może powineś zakupić telefon samsung s5 na oleole.pl mają bardzo tanio.

Rzeczywiście teraz zastanawiam się nad innym telefonem i patrząc na oleole.pl Samsung s5 jest ciekawy i nie jest drogo. Patrzyłem na ceneo oleole.pl jest partnerem lg więc nie mam się co martwić rzetelność sklepu. Chyba zakupie ten telefon http://www.oleole.pl/telefony-komorkowe/samsung-galaxy-s5-g900f-niebieski.bhtml

Siema chciałbym zapytać was na co trzeba uważać na allegro. I czy ta cena za lg g4 to nie oszustwo

http://allegro.pl/lg-h815-g4-32gb-black-leather-gratis-i5676876197.html

Jest bardzo tanio w sklepach normalnie jest po 2000. Jednak ten użytkownik/firma ma 34000 ocen i 99% to pozytywy. I tutaj się nie wiem czy kupić czy nie. Proszę powiedzcie mi czy zakupy u tego użytkownika/firmy są bezpieczne i czy bezpieczny jest zakup tego przedmiotu w tej aukcji.