Pod gry do 7k

ześć, zmęczył mnie już mój stary laptop i chcę znowu przejść na stacjonarkę, jednak dawno, dawno wypadłem z obiegu sprzętowego i potrzebuję waszej pomocy. Docelowy build już mam, chciałbym poznać wasze opinie na temat słabych stron tego kompletu, co ewentualnie w nim zmienić ? Budżet max 7000 zł. Musi mieć kartę sieciową Wi-fi, brak możliwości pociągnięcia kabla. Generalnie ma to służyć do gier i przetrwać parę lat.

Procesor: Intel core i7700K
Karta graficzna: MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8GB
Chłodzenie CPU: be quiet! Dark Rock 3
Zasilacz: SilentiumPC 650W Enduro FM1 v2 Gold
płyta główna: MSI Z270 GAMING M3
Pamięć RAM: G.SKILL 16GB 3000MHz ripjaws v cl15 RED (2x 8GB)
Dysk SSD: Samsung 500GB 2,5'' SATA SSD Seria 850 EVO
Dysk HHD: Toshiba 1TB 7200obr. 64MB P300
Karta sieciowa: ASUS PCE-AC56 (1300Mb/s a/b/g/n/ac)

Obudowa Fractal design Meshify C

+2/3 wentylatory do obudowy pewnie standardowe montowane w obudowie Fractala

Monitor już mam: ASUS ROG PG279Q 27"

Poproszę o sugestie

A może się wstrzymać i poczekać na 6cio rdzeniowce ?

Jak czas Cię nie goni strasznie to bym poczekal na te 6 rdzeniowe procki od intela. Dodatkowo gtx 1070 to troche mało na monitor z 1440p i odświeżaniem 165hz tutaj by dobrą opcją było gtx 1080. Ja ogólnie bym szedł w monitor 1440p ale max 140hz(a nawet 120hz) Różnica też będzie bardzo widoczna :). Możesz też poczekać do wyjscia AMD vega nie tyle co brać pod uwagę kupno(chociaż kto wie grafika ciepła ale ponoć wydajność nawet lepsza niż 1070) ale zawsze brać pod uwage :P.

Ewentualnie zwyklego HDD bym zmienil na WestonDigital ale to JA :).

Ogolnie pod i7 bym szedł bardziej w GTX 1080 :)

Ceny w sumie spadaja, moge dolozyc te 300zl do 1080 od msi, a odswiezanie mozna zmniejszyc w monitorze ;) hdd to tylko magazyn, jesli chodzi o czas to jest slabo, musze kupic czesci przed 5.09 bo 8.09 wylatuje z Polski do domu.

No to jak tak to bierz ale z gtx 1080. Bedzie to lepsza opcja(znaczy nie wiem w jakie gry głównie grasz :) ) pamięci sa szybkie, zasilacz gold więc czego chcieć więcej :). Mobo od MSI to solidne i trwałe produkty z spoko technologią audio boost.

A monitor to mówię sporo sie dopłaca do 165hz. Lepsza opcja jest 144hz. Ogolnie nie wiem czy wiesz ale można kupic monitor 120hz i podkręcić odświeżanie na 144hz :) sam tak mam zrobione tylko że z monitorem 1080p

Edit: z tego co widze w podovnej cenie sa grafiki zotac. Ja bym ja brał zamiast MSI chociaż na wzgląd gwarqncji ktora po rejestracji jest na 5 lat :). Nie wspominając o chyba najlepszych sekcjach zasilania jakie dają różni producenci.

Witam . Skoro stawiasz sprawę " przetrwać parę lat " , to może zastanów się na platformą AMD ? Ceny są podobne a kto wie czy za 1 rok , pamiętając iż ma " przetrwać parę lat " to 8 rdzeń AMD kontra 4 Intela mogą zacząć mieć kolosalne znaczenie . Warto się nad tym zastanowić na dłuższą metę ...

Pozdrawiam .

AMD jest oczywiście opcją szczególnie, że kolejne generacje procesorów mają działać na tych samych płytach głównych, a Intel jak to Intel.

Z drugiej strony 6/12 Core i7 te kilka lat spokojnie na pewno wytrzyma, a będzie już teraz mocniejsze od Ryzena.

Myślę, że poczekam do 21.08 na wyjście kawy, zobaczymy jak będzie u nich z ceną, wydajnością i temperaturami. Jak będzie nie za specjalnie wezmę 7700k, wrzucę gtx 1080 i też pewnie ze 3-5 lat da radę z lekką regresją ulltra>high>mid w czasie. za 5 lat mogę myśleć o kolejnej zmianie platformy lub modernizacji. Z waszych wypowiedzi wynika, że dość trafnie wszystko zebrałem do kupy, ale za to w mało sprzyjającym czasie :D. FreeQ wiem, że można zboostować monitor, ale akurat nie kupiłem asusa ze względu na 165hz tylko ogólnie, ips, 27", stylistyka, jakość spasowania/wykonania i G-sync. Chciałem mieć ten, to go kupiłem :) Jeśli chodzi o gry w które gram, mix, wszystko co mi się spodoba, od fpsa do rtsa przez rpg.

Chciałem ci proponiwac RX Vega. Ale właśnie oglądałem testy i bym strzelił ładnego zonka :P.

AMD jest oczywiście opcją szczególnie, że kolejne generacje procesorów mają działać na tych samych płytach głównych, a Intel jak to Intel.

Z drugiej strony 6/12 Core i7 te kilka lat spokojnie na pewno wytrzyma, a będzie już teraz mocniejsze od Ryzena.

Ale on nie ładuje się w platformę 2066 tylko w 1151 z 4 ( jajowym ) i7 7700k ... więc gdzie ty człowieku widzisz w jego zestawieniu 6/12 rdzeni ??? ... ehhh ... nvm

Ja bym jednak biorąc pod uwagę obecny stan cenowy i czynniki wpływające na wydajność dokładnie zastanowił się nad AMD Ryzen , no chyba że celujesz w HEAD AMD czyli w platformę TR4 .

Chciałem ci proponiwac RX Vega. Ale właśnie oglądałem testy i bym strzelił ładnego zonka :P.

Witaj FreeQ , no fakt ... smutne to trochę i zastanawiające , mieli tyle czasu od premiery GTX 1080 ( bo w końcu to ma być jej konkurent ) a tu co ? Dają konsumencką wersję z takimi błędami w procesach technologicznych ? Sam liczyłem że będę miał co zaoferować klientom zamiast 1080 , i du -pa ... chyba tylko Vega 56 może być ciekawą opcją do 1070 ... zarówno cenowo jak i parametrami +/- ofc . Trochę szkoda ale cóż ... " mleko się rozlało " i jest gorące , energo-chłonne i drogie .

Pozdrawiam .

RX Vega w trybie Boost czy tam OC(nie wiem jak to oni nazywaja) potrafi zabierać 600W :D HO HO HO :D pewnie to beda jakos programowo zmieniac.... ale i tak HO HO HO :D

@NDSPisząc o 6/12 pisałem o opcji poczekania na Coffee Lake oczywiście. 8700K może być zarąbiście trwałą opcją analogiczną do 2600K w 2011 roku. Tak już spekulując.

Vega 56 jeszcze może być znośną alternatywą dla GTX1070, szczególnie po undervoltingu, ale dla 1080 wciąż niestety brak alternatyw.

ześć, zmęczył mnie już mój stary laptop i chcę znowu przejść na stacjonarkę, jednak dawno, dawno wypadłem z obiegu sprzętowego i potrzebuję waszej pomocy. Docelowy build już mam, chciałbym poznać wasze opinie na temat słabych stron tego kompletu, co ewentualnie w nim zmienić ? Budżet max 7000 zł. Musi mieć kartę sieciową Wi-fi, brak możliwości pociągnięcia kabla. Generalnie ma to służyć do gier i przetrwać parę lat.

Procesor: Intel core i7700K
Karta graficzna: MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8GB
Chłodzenie CPU: be quiet! Dark Rock 3
Zasilacz: SilentiumPC 650W Enduro FM1 v2 Gold
płyta główna: MSI Z270 GAMING M3
Pamięć RAM: G.SKILL 16GB 3000MHz ripjaws v cl15 RED (2x 8GB)
Dysk SSD: Samsung 500GB 2,5'' SATA SSD Seria 850 EVO
Dysk HHD: Toshiba 1TB 7200obr. 64MB P300
Karta sieciowa: ASUS PCE-AC56 (1300Mb/s a/b/g/n/ac)

Obudowa Fractal design Meshify C

+2/3 wentylatory do obudowy pewnie standardowe montowane w obudowie Fractala

Monitor już mam: ASUS ROG PG279Q 27"

Poproszę o sugestie

A może się wstrzymać i poczekać na 6cio rdzeniowce ?