Podkładka chłodząca

Witam, nie wiedziałem gdzie mam napisać więc piszę tutaj =)

Otóż tak jak w temacie szukam podkładki chłodzącej do laptopa. Laptop ma niecałe 3 miesiące i jest to model Asus x550v z opcją "IceCool" (cokolwiek by to nie znaczyło) jednakże laptop dość szybko się nagrzewa np. jak gram w BFa3 lub Coda BO. Gdy jest dość chłodny to gra się całkiem przyjemnie jednakże, jak się troszkę 'zgrzeje' to zaczyna być nieciekawie.

Ktoś ma jakieś propozycje? Dodam, że cena to max 60 zł.

Pozdrawiam

To się fachowo nazywa throttling. I czasem się zdarza że podkładka na to nie pomaga.

Nawet dobre podkładki obniżają temperaturę o raptem kilka stopni. Laptop nagrzewa się wewnątrz, chłodzenie od spodu niewiele daje. Ja przynajmniej nie spotkałem dobrego rozwiązania.

Ja obudowe zdjelem i jest oko ale jak przesadzam z programami i grami to spadek fps w grach i przegladarka muli sie.

Tak to jest jak sie kupi laptopa w markecie najczęściej :P

Ja przerobiłem kilka takich podkładek od 40 zł do 120 zł i gwarantuje ci, że obniżą ci temperature o jakieś 2 no może 3 stopnie :P

Musisz spełnić wszystkie wymagania, które ludzie zalecają do tego by na różnych czynnościach te stopnie leciały w dół, ale jak masz laptopa 3 miesiące i już się grzeje ( no chyba, że masz jakies 60/80 stopni to grać można normalnie ) to widać katujesz go.

Tak to jest jak sie kupi laptopa w markecie najczęściej Ja przerobiłem kilka takich podkładek od 40 zł do 120 zł i gwarantuje ci, że obniżą ci temperature o jakieś 2 no może 3 stopnie Musisz spełnić wszystkie wymagania, które ludzie zalecają do tego by na różnych czynnościach te stopnie leciały w dół, ale jak masz laptopa 3 miesiące i już się grzeje ( no chyba, że masz jakies 60/80 stopni to grać można normalnie ) to widać katujesz go.

TEn laptop to początek średniej półki a nie jakiś szit z biedronki.

throttling to zmora większości wydajnych laptopów . Deal with it .

Wagon pierw sprawdź co to za model a później się wypowiadaj bo nie masz racji =)

@bloodwolwo
Ja mam gwarancje jeszcze przez 2 lata na laptopa, więc nie ma mowy o tym żeby ściągnąć obudowę =(

Czyli ogólnie rzecz ujmując po prostu się nie opłaca kupować podkładki?

Czyli ogólnie rzecz ujmując po prostu się nie opłaca kupować podkładki?

Moim zdaniem NIE warto.

W moim laptopie(lenovo y580) pozwalano na drobne modyfikacje w swoim zakresie,typu zmiana zatoki z napędem na włożenie drugiego dysku czy dodanie więcej ramu podczas gwarancji. Ludzie nie mieli problemu potem w razie czego jak oddawali lapka na gwarancji, poszukaj może jakiegoś info, czy takie zabiegi są i dozwolone w twoim sprzęciaku. Jeżeli tak, to możesz bez obaw zdjąć klapę.

Niestety, podkładki chłodzące nie dają za wiele, nawet droższe typu Zalman nc2000(kosztowała z 200zł i miała jedne z lepszych not w rankingach) którą miałem, a różnica w temperaturach była ledwo kilku stopniowa. Możliwe, że w innym modelu laptopa pomogłaby więcej, ale tego już nie miałem jak sprawdzić.

to prawda, podstawki chłodzące nie w każdym modelu laptopa dają zadowalające efekty lecz w moim przypadku akurat naprawde chłodzi. Posiadam laptop lenovo t61 i podstawke Zalman NC3. Spadek temperatury jest nawet o 10 stopni; u kogo innego może być niższy ale ogólnie polecam, jest tania, cicha i wedługh mnie dobrze wykonana; swoją mam prawie 2 lata i nadal chodzi jak nowa.

Witam, nie wiedziałem gdzie mam napisać więc piszę tutaj =)

Otóż tak jak w temacie szukam podkładki chłodzącej do laptopa. Laptop ma niecałe 3 miesiące i jest to model Asus x550v z opcją "IceCool" (cokolwiek by to nie znaczyło) jednakże laptop dość szybko się nagrzewa np. jak gram w BFa3 lub Coda BO. Gdy jest dość chłodny to gra się całkiem przyjemnie jednakże, jak się troszkę 'zgrzeje' to zaczyna być nieciekawie.

Ktoś ma jakieś propozycje? Dodam, że cena to max 60 zł.

Pozdrawiam