Witam,
posiadam laptopa Lenovo Y50-70 (i5 4210H, 8gb ram, gtx960m) i podczas grania w GW2 temperatura procesora skacze od 80 do 86 stopni. I teraz moje pytanie czy opłaca mi sie zakupić podkładkę chłodzącą, jeśli tak to czy znajdzie sie podkładka, która będzie w stanie zbić z 10 stopni?
Podkładka chłodząca
Pokombinuj najpierw ze sterownikami. Upewnij się, że masz wszystkie zainstalowane i są aktualne. Jeśli to nie pomoże, bardzo możliwe, że wymaga on wyczyszczenia i wymiany pasty na procesorze i karcie. W laptopach zwykle dają plastry termoprzewodzące, które według mnie są gorsze od normalnej pasty. Podkładka zbije trochę temperaturę, ale temperatura procesora nie powinna być tak wysoka podczas grania.
Aktualizowałeś bios do najnowszej wersji - 3,03? Mam ten sam komputer, z tym, że zamiast SHDD, mam dysk SSD i temperatury nie dobijają wyżej jak 76*C ...
PS: z polecanych podkładek to tego laptopa jest notepal u3 plus .
Chłopie coś z twoim laptopem nie tak skoro takie temperatury osiągasz, mam identycznego, tylko z i7 i martwię się kiedy osiąga 70 stopni a ty tu piszesz że powyżej 80 tobie skacze
W wielu modelach Lenovo yXXX jest problem z przegrzewaniem się czy to procesora czy dysku. Być może jest to po prostu taka cecha tych laptopów. Mi natomiast przegrzewał się dysk, później niestety padł.
Jak tu już wyżej pisali warto wyczyścić dokładnie laptop, układ chłodzenia, nałożyć nową pastę.
Jeśli chodzi o postawke to posiadam właśnie CoolerMaster NotePal U3 plus i jestem z niej bardzo zadowolony. Pozwala ona na umiejscowienie wentylatorków dokładnie pod kratkami w laptopie. Dzięki niej temperatura dysku przy obciążeniu spadła o jakieś 10 -12 stopni. Nie wiem o ile dokładnie na procku, ale ja całym sercem polecam tą podłkładkę
Generalnie najgorzej jest latem, gdy są duże upały. Wtedy trzeba uważać. A tak na co dzień z podkładką, laptop pod obciążeniem nie przekracza 49C na dysku i 69C na procku.
Może po prostu czas rozkręcić i wyczyścić laptop?? Rozczaruję cię kolega ma ten sam laptop i ..kupienie podkładki zmniejszyło temperaturę zaledwie o 2 stopnie..?
Proponuję ci kupno Laptopa MSI..jeśli już się tak uprałeś by to na nich grać
Wina leżała po stronie sterowników. Miałem każdy możliwy sterownik na komputerze strasznie przestarzały. Aktualnie przy grze w GW2 temperatura skacze pomiedzy 62-69 stopni. Myśle ze jest ok tak wiec dzieki za pomoc, temat mozna zamknac.
Jak coś to jeszcze jest skrypt na szybsze kręcenie się wiatraczków do Y510p, lecz na y50-70 podobno też działa http://forum.techinferno.com/lenovo-ibm/7358-ideafan-y510p-y500-g500-y580-y410p.html
Witam,
posiadam laptopa Lenovo Y50-70 (i5 4210H, 8gb ram, gtx960m) i podczas grania w GW2 temperatura procesora skacze od 80 do 86 stopni. I teraz moje pytanie czy opłaca mi sie zakupić podkładkę chłodzącą, jeśli tak to czy znajdzie sie podkładka, która będzie w stanie zbić z 10 stopni?