Podkładka pod myszkę 'wyrabia się'

Cześć,

tak jak w temacie, mam problem z podkładką pod myszkę (HyperX Fury XL), zauważyłem po prostu, że podkładka 'wyrobiła się' w miejscu, gdzie najczęściej ruszam myszką - tarcie na tym obszarze jest mocno zwiększone, co często przeszkadza. Z tego samego powodu wymieniłem właśnie mojego starego QcK (choć i tak był mocno zniszczony). Ktoś może wie, co jest tego przyczyną (chociaż to może jest głupie pytanie), albo jak temu zapobiec? Myszka, której używam, to Logitech G502.

Może częściej wymieniać lub zainwestować w lepsze ślizgacze, ewentualnie inną myszkę lub podkładkę ? Ja mam Myszkę Razer DA już chyba 6 lub 7 rok i myszka prócz uwalonej rolki działa nadal świetnie, choć gram średnio po ok. 5h dziennie przeważnie w Fpsy i Mmosy.

Podkładkę mam Razer Goliathus i prócz wyblakniętego koloru po środku nadal sprawuje się świetnie.

Myślałem właśnie nad zmianą myszki, gdyż ten Logitech niezbyt mi pasuje (wcześniej miałem DA Respawn i nie wiem, czy to kwestia przyzwyczajenia, ale Logitecha po prostu nie czuję, ewentualnie mógłbym zmienić ślizgacze i wrócić na DA), ale czy da się jakoś odwrócić tę 'zmianę' w teksturze podkładki? Podkładka jest praktycznie nowa i nie opłaca mi się jej wymieniać (zresztą czytałem, że jest niby bardzo dobra), ale nie chcę odczuwać tego tarcia (zmiana obszaru na którym ruszam myszką niezbyt wchodzi w grę, tak mam najwygodniejszy grip).

Dziwne, ja mam Logiteha G400s i podkladke QcK i jest bardzo spoko, wrecz idealnie :)

Typowe. Też tak ciągle mam. Nie wiem czy to może przez nisko budżetowy sprzęt, czy te lepsze też tak mają, dlatego nigdy nie zdecydowałem się na wydanie 300-400zł na podkładkę + myszkę. Sprzęt, który posiadam to bloody v8m i jakaś podkładka gratisowa :D A radzę sobie z tym problemem tak, że przed grą wycieram ostro myszkę i podkładkę o łóżko XD + regularnie czyszczę.

Dziwne ja tam działam na myszce za 20 zł ^^ a podkładkę wymieniam raz na 4-5 lat kupuje takie z powierzchnia materiałową(coś kolo 10 zł za sztukę) i dopiero po tych kilku latach jak mi się materiał od kleja wymieniam...ogólnie ja działam na kompie po 10-15h dziennie wiec bo oprócz grania także pracuje ^^

a może po prostu za mocno naciskasz na myszkę przez co się większe tarcie robi i podkładki szybciej ci padają ? mój kolega tak miał przez kilka miesięcy oduczał się nawyku by myszkę za mocna nie naciskać ^^

Ja mam myszkę z metalowymi ślizgaczami i po roku nie ma żadnych śladów na podkładce. Pewnie za mocno naciskasz.

Czy podkładkę materiałową można czyścić ? czym ? jak ?

Mam roccat taito.

Czy podkładkę materiałową można czyścić ? czym ? jak ?

Mam roccat taito.

Tak można, najlepiej jakimiś zwilżonymi chusteczkami i spokojnie się nie zniszczy. Ja swojej używam jakieś 1.5 roku, i regularnie czyszcząc śmiga jak nowa.

Postaram się może wyczyścić i faktycznie mniej przyciskać myszkę (choć wątpię, czy to akurat to jest problemem, bo używam fingertip gripu). Dzięki za wszystkie porady :)

Cześć,

tak jak w temacie, mam problem z podkładką pod myszkę (HyperX Fury XL), zauważyłem po prostu, że podkładka 'wyrobiła się' w miejscu, gdzie najczęściej ruszam myszką - tarcie na tym obszarze jest mocno zwiększone, co często przeszkadza. Z tego samego powodu wymieniłem właśnie mojego starego QcK (choć i tak był mocno zniszczony). Ktoś może wie, co jest tego przyczyną (chociaż to może jest głupie pytanie), albo jak temu zapobiec? Myszka, której używam, to Logitech G502.