Podkręcanie procka

Witam wszystkim, mam małe pytanko...posiadam takiego kompa:

Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Proc 3600+

Płyta główna: Gigabyte M68M-S2P

Pamieć: 3gb RAM

Grafika: GeForce GT 220

I chciałbym podkrecic troche procka tylko jak? :x Nigdy tego nie robiłem, jestem kompletnie zielony...mogłby ktos pomóc gdyz nie chce niczego popsuc.

Poradniki na google prawdę powiedzą. Jest ich masa.

@up tez bardziej mi zalezy o ile moglbym podkrecic mojego procka aby sie nic nie stalo.

Podkręcając procka po przeczytaniu kilku poradników sam będziesz wiedział jaki jest limit. Czytając ze zrozumieniem nie spalisz go.

Zawsze podkręcając zmniejszasz jego żywotność, weź to pod uwagę.

Powiem Ci tak, jeśli chcesz się brać za podkręcanie to musisz mieć dobry zasilacz, dobre chłodzenie i dobrą płytę główną.

Zły zasilacz może Ci nawet wszystko co masz w pudle za sobą pociągnąć lub samemu się poświęcić.

Chłodzenie, raczej samego procka zwęgli, a bez dobrej płyty nie będzie różnicy (po podkręceniu) lub coś może pójść nie tak albo wgle nie pozwoli Ci podkręcić.

Procek stanie się mniej stabilny (z 7% może Ci nagle wyskoczyć do 100% przy włączaniu painta), będzie znacznie gorętszy, będzie brał więcej prądu itp.

Może być i tak że nie zauważysz nawet malutkiej poprawy jakości po OC, a zdarza się to często- mój kolega tak miał na AMDku, nie tym, co Ty masz.

Kilka poradników i możesz próbować, tylko nie przegnij, wiem że rekordy to nawet ponad 1Ghz ale to jest kwestia 2 tygodni (MAX) pracy na maks temp. i obrotach. Ja Ci OC odradzam, sam wole tego unikać.

A tam gadanie, nic się nie stanie możesz śmiało podnieść o te 200-300 mhz

Jak to nic się nie stanie? Niektóre to nawet 100 MHz nie przeżyją, a Ty z 200-300 MHz, i leci się stopniowo do tego, sprawdzać temp. po każdym OC, w stresie jak i bez niego. A jak komputer się nie włącza, to trzeba podnieść napięcie, tyle, że wtedy większe szanse, że Ci się procek rozkraczy.

Jak się ma Intela (te nowsze) to można spokojnie podkręcać bo one są do tego stworzone, AMDki nie bardzo.

To że amd się źle podkręcają to bzdura, wiadomo że nie tak dobrze jak intel ale często trafia się dobra sztuka w której nie ma problemu o dobre o/c. Przestraszeni amatorzy

Messi przemówil!

Moim zdaniem zawsze warto podkrecic, nie mowie tu o jakis wartosciach z kosmosu, tylko delikatnie i z wyczuciem.

Zasilacz warto mieć jakiś markowy, a z płytą to brednia. Chyba, że ma się taką, która nie daje opcji OC. Ja na swojej P5LD2 z napięciami AUTO(!) wykręciłem z 1.8 do 2.7. Wszyscy się dziwią jak ja to zrobiłem. Może bym wykręcił więcej gdyby Płyta główna na to pozwoliła. Niestety ma blokade. Mojemu Core 2 duo podkręconemu stykło już 1.5 roku i nie uśmiecha mu się umierać. Wszystko to było robione na standardowym chłodzeniu, a temperatury w stressie ~65C

A jeszcze mam takie inny pyranko, aby nie tworzyc nowego tematu zadam je tutaj...otóż:

Mój starszy brat bedzie niedlugo kupowac nowy laptop...wiec postanowił, że da mi swojego starego lapka a dokłaedniej Toshiba Satelite A665-127. Pomysłalem, że podlaczył bym go do monitora i uzył sobie dual screena. I zaczał go uzywać zamiast mojego starego, wiec na laptopie także bym grał w gry, starsze i te troche nowsze, których na PC nie odpale...

Ale jednak mówi się ze laptopy do gier nie są....i moje pytanie brzmi: czy jak zaczne grać na tym lapku po pare godzin dziennie to czy po dłuzszm czasie nic sie z nim nie stanie? Dodam jeszcze, że kompa mam odpalonego średnio 6-7h dziennie i niestety obawiam się, że ten lapek moze tego nie uciagnać.

Co o tym sadzicie? Podłaczać lapka bez obaw do monitora i cieszyć sie "nowym sprzetem" zapominając jednoczenie o starym PieCu? Czy może pozostawic tego lapka do filmów, przegładania neta itp?

Na tym lapku spokojnie możesz sobie grać. Nie jest to szczyt marzeń ale jakieś nowsze produkcje możesz sobie odpalać. Co jakiś czas czyszczenie, do tego podkładka chłodząca żeby się nie zagotował pod tą swoją ciasną skorupą i będzie dobrze się grać w nowe gry na min/mid.

A czy taka podkladka da rade? http://www.x-kom.pl/...zara-do-17.html ?

I co jaki czas powinienem przeczyszczać lapka? Podobno był on czyszczony ostatnio w grudniu tak wiec, kiedy powinienem go teraz przeczyscic?

Witam wszystkim, mam małe pytanko...posiadam takiego kompa:

Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Proc 3600+

Płyta główna: Gigabyte M68M-S2P

Pamieć: 3gb RAM

Grafika: GeForce GT 220

I chciałbym podkrecic troche procka tylko jak? :x Nigdy tego nie robiłem, jestem kompletnie zielony...mogłby ktos pomóc gdyz nie chce niczego popsuc.