Podroz w czasie

Hania, chodzilo mi o Droge R. Zelaznego, zwykla zbieznosc tytulow ; p.

Flashforward - z checia przeczytalbym ksiazke, na film nie mam ochoty (a w zasadzie to serial ; p ), ale nie zostala przetlumaczony na nasz jezyk, a nie czuje sie na tyle mocny w angielskim, aby probowac ja czytac. Jeszcze jak dodales, ze spor ow niech technologicznego belkotu (ktory lubie! xD), to juz moge tylko wzruszyc ramionami czekac na tlumaczenie.

Lost widzialem, Continuum sobie odpuszcze, Fringe tez (ok, moze to troche debilne z mojej strony, ale prawdopodobienstwo na filmwebie, ze mi sie spodoba, wynosi 40%, a w moim przypadku ten gustomierz sie sprawdza ;f)

Looper wyglada bardzo ciekawie, dzieki za info, nie slyszalem wczesniej o tym filmie.

elo555, czytalem inne ksiazki Herberta, Diuny nie mialem jeszcze okazji, ale z tego co sie orientuje, to chyba nie ma tam motywu podrozy w czasie?

Detnuah, nie tego szukam, ale dzieki za dobre checi.

Psiryj, ogolnie chodzilo mi bardziej o rozrywkowa czesc zwiazana z wymiarami, alternatywnymi rzeczywistosciami czy podrozami w czasie, ale z checia zapoznam sie z materialem, ktory podales, troche z tego juz znam, a moze mi sie przydac w lepszym zrozumieniu konkretnych filmow czy ksiazek.

Zgodnie z teorią Einsteina jesli człowiek podróżuje z szyubkością swiatła posuwa sie w przyszłosc jesli jest szybszy od swiatyła cofa sie w czasie.Polecic ci moge serial Doctor Who i byl taki film Wechikuł Czasu na podstawie jednej ksiązki.Thx za gry.

Flashforward - z checia przeczytalbym ksiazke, na film nie mam ochoty (a w zasadzie to serial ; p ), ale nie zostala przetlumaczony na nasz jezyk, a nie czuje sie na tyle mocny w angielskim, aby probowac ja czytac. Jeszcze jak dodales, ze spor ow niech technologicznego belkotu (ktory lubie! xD), to juz moge tylko wzruszyc ramionami czekac na tlumaczenie.

Okazuje się, że jednak została, pod tytułem Futurospekcja. Sam się obawiałem, że nie dam rady po angielsku ale jednak się udało, a technobełkot tylko ułatwia - tachyon to tachion, LHC to LHC... Wszystko tłumaczy się automatycznie :D

nie ma moze motywu podrozy w czasie ale bardzo blisko tego - widzenie przyszłości i jego konsekwencje, oraz oczywiscie setki innych motywow. przeczytalem 3 tomy, przerwalem czytanie czwartego bo to juz za dużo tego kwasu :D

Dzieki Hania, futurospekcje dodaje do listy ksiazek, ktore chce przeczytac.

Może zainteresujesz się realną podróżą w czasie? Oczywiście nie aż tak spektakularną jak w grach czy książkach ale równie ciekawą. Chodzi mi głownie o fizykę kwantową, a dokładniej eksperyment z alokalnością fotonów. Zmienia widzenie na świat. To raczej w gwoli ciekawostki :>

W sumie, to ostatnio sam coś w tej tematyce czytałem, więc dodam - Andrzej Pilipiuk, "Operacja Dzień Wskrzeszenia".

Polecam "Operacje: Dzień Wskrzeszenia", bardzo ciekawie napisana.

Od pewnego czasu wzielo mnie na tematyke zwiazana z podrozami w czasie, dlatego poszukuje wszystkiego, co z tym zwiazane. Tyczy sie to nie tylko podrozy samej w sobie po jakiejs prostej lini, ale takze swiatow rownoleglych, efektu motyla, granic swiata, roznych wersji wszechswiata, czarnych dziur, hibernacja, tuneli czasoprzestrzennych, mechanika kwantowa, przenoszenie swiadomosci, wspomnienia z innych wersji swiata, wariacje rzeczywistosci z mozliwoscia przemieszczania sie miedzy nimi, wehikuly czasu, petle czasu i tak dalej. Jelsi znacie jakies ksiazki/filmy/seriale/gry traktujace o tej tematyc, to bede zobowiazany, jesli je tutaj wypiszcie i krotko opiszecie. A teraz to, co juz znam (choc czesc tytulow mogla przepasc gdzies w mej pamieci, wiec mozliwe, ze nie beda to wszystkie materialy, z ktorymi sie zapoznalem):

Filmy:

Efekt motyla

Donnie Darko

Wehikul czasu (1960, a w planach ten z 2002)

Planeta malp (1968)

Terminator 1, 2 i 3

Powrot do przyszlosci 1, 2 i 3

Dzien Swistaka

Tamten świat samobójców ( Obejrzane dzieki temu topicowi )

Serial (+anime):

Heroes

Steins Gate

Noein - Mou Hitori no Kimi e

Higurashi

Ksiazki:

Wladcy czasu ( choc byly tam ledwie dwa opowiadania traktujace o intersujacym mnie temacie)

Dokad jedzie ten tramwaj (byly tam chyba ze dwa opowiadania o podrozach w czasie, choc nei byly one doslowne)

Czlowiek z dwoch czasow

Droga

Kraina przemiany

Kroniki Amberu (dwa tomy, po 5 ksiazek kazdy)

Homo divisus (hibernacja, dwie swiadomosci w jednym ciele)

Gry:

TimeShift

A New Beginning: Odrodzenie.

Co mi polecicie?