Od pewnego czasu wzielo mnie na tematyke zwiazana z podrozami w czasie, dlatego poszukuje wszystkiego, co z tym zwiazane. Tyczy sie to nie tylko podrozy samej w sobie po jakiejs prostej lini, ale takze swiatow rownoleglych, efektu motyla, granic swiata, roznych wersji wszechswiata, czarnych dziur, hibernacja, tuneli czasoprzestrzennych, mechanika kwantowa, przenoszenie swiadomosci, wspomnienia z innych wersji swiata, wariacje rzeczywistosci z mozliwoscia przemieszczania sie miedzy nimi, wehikuly czasu, petle czasu i tak dalej. Jelsi znacie jakies ksiazki/filmy/seriale/gry traktujace o tej tematyc, to bede zobowiazany, jesli je tutaj wypiszcie i krotko opiszecie. A teraz to, co juz znam (choc czesc tytulow mogla przepasc gdzies w mej pamieci, wiec mozliwe, ze nie beda to wszystkie materialy, z ktorymi sie zapoznalem):
Filmy:
Efekt motyla
Donnie Darko
Wehikul czasu (1960, a w planach ten z 2002)
Planeta malp (1968)
Terminator 1, 2 i 3
Powrot do przyszlosci 1, 2 i 3
Dzien Swistaka
Tamten świat samobójców ( Obejrzane dzieki temu topicowi )
Serial (+anime):
Heroes
Steins Gate
Noein - Mou Hitori no Kimi e
Higurashi
Ksiazki:
Wladcy czasu ( choc byly tam ledwie dwa opowiadania traktujace o intersujacym mnie temacie)
Dokad jedzie ten tramwaj (byly tam chyba ze dwa opowiadania o podrozach w czasie, choc nei byly one doslowne)
Czlowiek z dwoch czasow
Droga
Kraina przemiany
Kroniki Amberu (dwa tomy, po 5 ksiazek kazdy)
Homo divisus (hibernacja, dwie swiadomosci w jednym ciele)
Gry:
TimeShift
A New Beginning: Odrodzenie.
Co mi polecicie?