Podroz w czasie

Od pewnego czasu wzielo mnie na tematyke zwiazana z podrozami w czasie, dlatego poszukuje wszystkiego, co z tym zwiazane. Tyczy sie to nie tylko podrozy samej w sobie po jakiejs prostej lini, ale takze swiatow rownoleglych, efektu motyla, granic swiata, roznych wersji wszechswiata, czarnych dziur, hibernacja, tuneli czasoprzestrzennych, mechanika kwantowa, przenoszenie swiadomosci, wspomnienia z innych wersji swiata, wariacje rzeczywistosci z mozliwoscia przemieszczania sie miedzy nimi, wehikuly czasu, petle czasu i tak dalej. Jelsi znacie jakies ksiazki/filmy/seriale/gry traktujace o tej tematyc, to bede zobowiazany, jesli je tutaj wypiszcie i krotko opiszecie. A teraz to, co juz znam (choc czesc tytulow mogla przepasc gdzies w mej pamieci, wiec mozliwe, ze nie beda to wszystkie materialy, z ktorymi sie zapoznalem):

Filmy:

Efekt motyla

Donnie Darko

Wehikul czasu (1960, a w planach ten z 2002)

Planeta malp (1968)

Terminator 1, 2 i 3

Powrot do przyszlosci 1, 2 i 3

Dzien Swistaka

Tamten świat samobójców ( Obejrzane dzieki temu topicowi )

Serial (+anime):

Heroes

Steins Gate

Noein - Mou Hitori no Kimi e

Higurashi

Ksiazki:

Wladcy czasu ( choc byly tam ledwie dwa opowiadania traktujace o intersujacym mnie temacie)

Dokad jedzie ten tramwaj (byly tam chyba ze dwa opowiadania o podrozach w czasie, choc nei byly one doslowne)

Czlowiek z dwoch czasow

Droga

Kraina przemiany

Kroniki Amberu (dwa tomy, po 5 ksiazek kazdy)

Homo divisus (hibernacja, dwie swiadomosci w jednym ciele)

Gry:

TimeShift

A New Beginning: Odrodzenie.

Co mi polecicie?

Gra o tytule Wehikuł Czasu, dość stara, ale wciąż trzyma klimat, Point'n'Click. Pamiętam jak się z kuzynem zagrywaliśmy i blokowaliśmy przy niektórych zagadkach.

I krótki, ale chyba wystarczający opis, który zaczerpnąłem z GOLa:

Akcja gry toczy się w roku 800 000 naszej ery, dokąd za sprawą wehikuł czasu trafia XIX-wieczny naukowiec. Niestety, machina ulega zniszczeniu, a główny bohater zostaje uwięziony w przyszłości. W niczym jednak nie przypomina ona klimatu znanego z powieści science-fiction. Ludzie nie znają komputerów ani nawet broni palnej. Władają za to magią i potrafią manipulować czasem. W Świecie Piasków nikt też nie umiera, co najwyżej może zostać „rozstrojony”, by powrócić z kolejną falą czasu zsyłaną przez boga Kronosa.

A tutaj kilka screenów:

xlxCn.jpg

i9Lqy.jpg

lHWkr.jpg

Rozpisywać się nie będę ale polecę Ci Mroczną Wieże S.King. Wydaje mi się, że powinna Ci przypaść do gustu. Cała seria składa się z 7 tomów.

Nie do końca to pasuje, ale co do przenoszenia świadomości: film "Tamten świat samobójców", z seriali Sliders, no i nie wierzę, że "Powrotu do przeszłości" nie oglądałeś

;) "Obłęd", "To wspaniałe życie" (z 1946 bodajże, tematyka trochę podobna do pierwszego z tytułów, przynajmniej początkowo ;)), "12 Małp", "Dzień świstaka", "Strażnik czasu" (było się fanem JCV :D), ostatnio głośno było o "Source Code" bodajże, nie pamiętam polskiego tytułu.

Singularity strzelanina w której podróżujemy w czasie jako amerykański żołnierz sił specjalnych (GRA)

istnieją na tym świecie 2 seriale w których jest to wszystko o czym mówisz, Z archiwum X oraz FRINGE na granicy światów

Z książek dodałbym "Badacze czasu" Orsona Scotta Carda i nowość "Królestwo Słońca" Diamato (mi nie podeszła osobiście)

Film: "Strażnik czasu". Nie jest to tytuł jakichś wyższych lotów, ale pamiętam, że fabuła mnie wcięgnęła :P

I jeszcze "Kod nieśmiertelności". Polecam. Też ma w sobie coś, czego szukasz.

Wszystkim wielkie dzieki za propozycje, z pewnoscia zapoznam sie z czyms, co tutaj podaliscie. Aktualizuje tez swoja lista o tytuly, ktore nie wyplynely na swiatlo dzienne w chwili pisania nowego tematu, a ktore oczywiscie juz znam.

Jesli chodzi o filmy, to daja wiare filmwebowskim rekomendacja i ogolnie opisom tam zamieszczonym, to do obejrzenia w najblizszej przyszlosic wybralem sobie 12 malp, Tamten swiat samobojcow, Kod niesmiertelnosci (tutaj mam tylko 48% prawdopodobienstwa na filmwebie, ale zaintrygowal mnie opis fabuly)

Z ksiazek, ktore podaliscie, zainteresowala mnie Mroczna Wieza, aczkolwiek problem jest taki, z czytalem juz ksiazki tego auotra i pierwsza z nich byla fatalna, druga srednia, a ostatnia dobra, jednak nie na tyle, by odeprzec obraz, ktory pozostawilu po sobie dwie pierwsze lektury. Jelsi w ksiegarni znajde pierwszy tom MW w przystepnej cenie, to mozliwe, ze zakupie.

Z gier niestety nic szcegolnie mnie nie zainteresowalo.

Dzz, w bibliotece są za darmo :P. Jeśli chodzi o Kinga to też miałem podobne odczucie jak pierwszy raz przeczytałem jego książke Gra Grealta. Jakoś tak się nazywała, po prostu nie mogłem jej strawić całej, seria MW jest zupełnie czymś innym. King tylko ten zbiór utrzymał w klimatach fantasy.

Dr Who, tytułowy doktor już wiele razy cofał się do przeszłości, w przyszłości też już był. :) Dużo kosmitów, innych planet, wymiarów. Jest to serial.

Gry

- Timeshift

Seriale:

- Heroes

Anime:

- Higurashi no naku Koro ni (cała seria, oprócz części Rei)

- Umineko no Naku Koro ni

^ Timeshift gralem, Higurashi ogladalem, tak samo Heroes, ale i tak dzieki za zainteresowanie. Dodaje do mojej listy.

^ Doctor Who wydaje sie z opisu i relacji ludzi bardzo ciekawy, ale niestety ma zbyt wiele odcinkow, a ja nie jestem w stanie takiej ilosci strawic. Szkoda :/

^Umbra Wole kupowac. Nie wiem, to dosyc prozne, ale po przeczytaniu ksiazki lubie ja miec na polce.

Wczoraj ogladalem Tamten swiat smaobojcow, polecany tutaj przez Cree. Nie do konca o to mi chodzilo, ale seansu nie zaluje film ciekawy i intrygujacy. 6/10 xD

Dzz, sprawdz FRINGE na granicy światów, serial jest dość nowy i jest o światach rónoległych, bardzo mocno polecam, sam teraz oglądam, obadaj przynajmniej z kilka odcinków 1 sezonu

Temat odswiezam, bo nadal szukam interesujacych tytulow dotyczacych tej materii.

Do swojej listy dodaje przeswietna przygodowke, ktora oczarowala mnie w ostatnich dniach, a zwie sie ona: A new Beginning: Odrodzenie. Motyw podrozy w czasie jest jednym z przewodnich, tak wiec jesli kogos to interesuje, to polecam, a jesli nie, to i tak warto zagrac, bo to kawal dobrej przygodowki. Nawet dla takiego laika jak ja, ktoremu trudniejsze tytuly sprawialy problemy do tego stopnia, ze gre wyrzucalem z dysku, a ta produkcja jest inaczej, bo poziom wygorowany nie jest, ale gra nie sprawia rowniez wrazenia prostackiej, dzieki czemu daje satysfakcje, swietnie bawi i wciaga.

Film:

12 małp

Deja vu

to moze tak na poczatek swiat sklada sie z kilku wymiarow malo prawdopodobne zebys je opanowal wszystkie, co za tym idzie swoja swiadomoscia mozesz miedzy tymi wymiarami podrozowac przykladem jest swiadome snienie, oobe, podroz mentalna czy tez kilka wymiarowych naszych cial, cialo fizyczne, eteryczne, mentalne, duchowe, energetyczne i cala masa innych...

ale wracajac do tematu podrozy w czasie z tego co mi wiadomo jest mozliwe ale jak na razie tylko do przodu dlaczego? ano bo ludzie glownie zyja w swiecie fizycznomaterialnym wiec nie umieja przejsc do innego wymiaru dobrowolnie wola przejsc dalej w tym samym wymiarze co istnieja :P, anyways poczytaj o black hole i zakrzywianiu czasoprzestrzeni przez nie, doskonalym rozwiazaniem na czas jest naped antygrawitacyjny czy tez sama woda, ona jest doskonalym przykladem ze mozna pozbyc sie dotychczasowych praw fizyki.... fizyka kwantowa... awww sa mniejsze elementy od atomow np protony kwarki itp itd swoja droga ciekawe ze nigdy nie odnalezli materii odpowiadajacej za mase bo atom jest w 99.99% pusta przestrzenia energetyczna ktora jest zdolna do przesylania informacji i tutaj jest kolejna dobra wiadomosc dla autora tematu, jedyna sluszna metoda kontaktowania jest telepatia nasze mozgi to nic innego jak radyjka odbierajace fale elektromagnetyczne o danej czestotliwosci :PPP

co do filmow to polecam wyklad przekroczyc horyzont zdarzen caly wyklad, co tam jeszcze o wzrost, kilka filmow i tesli reichu mekarskich schaubergerze no i o wodzie i naturze :P wszystko znajdziesz na yt

jesli zas chodzi o ksiazki to polecam potega podswiadomosci, zycie swiatlem, cos o swiadomym oddychaniu oraz o energii i naszych pozostalych cialach ( jest to glownie tematyka samodoskonalenia sie ale nie powinno cie to zniechecic wrecz zainteresowac gdyz efekty sa bardzo ciekawe i zdumiewajace ;], owszem problem z wiara polega nie zobacze nie uwierze wiec najlepiej sprawdzic samemu :P

[media=]

Seria "Oko jelenia" polskiego pisarza Andrzeja Pilipiuka.

Dwie osoby z naszych czasów trafiają do XVI wieku.

Droga

Jeżeli mówimy o Drodze Cormaca McCarthy'ego to gdzie tam było jakiekolwiek podróżowanie w czasie? :|

Sprawdź Flashfoward - jest zarówno książka jak i serial na jej podstawie, tyle że serial ma z książką wspólny tylko ogólny motyw (w książce jest zdecydowanie więcej nauki, teorii podróżowania w czasie i technobełkotu), serial raczej sensacyjny niż sci-fi. Oprócz tego cały 5 sezon Zagubionych poświęcony był podróżom w czasie. We Fringu jest bardziej nacisk na równoległe wszechświaty niż na podróże w czasie (choć kilka razy motyw się przewijał). Teraz nadają Continuum - ponoć daremne, ale jak nazwa wskazuje chodzi przede wszystkim o podróże w czasie. Niedawno poszedł trailer filmu

i wydaje się być bardzo ciekawym pomysłem.

diuna - po tej książce każda inna bedzie słaba