Podstawka chłodząca pod laptopa

Witam,

szukam podstawki pod laptopa gamingowego (lenovo Y510P), czyli na pewno wiecie o co chodzi. Tylko do pracy stacjonarnej (na biurku). Laptop osiąga bardzo wysoką temperaturę przy bardziej wymagających grach (użytkowany 4-5h dziennie) + fajnie jakby za głośno nie chodził wiatrak/wiatraki. Laptop 15.6 cala. Cena do ok. 120 zł. Z neta znalazłem: Zalman Chłodząca ZM-NC11 , SilentiumPC Chłodząca Glacier NC400, Cooler Master Chłodząca NotePal U2 Plus.

Powiem szczerze ,że się nie znam. Szukałem sporo po necie opinii, rankingów ale dużo tematów jest z 2014-2015 roku i o dziwo cena wymienianych tam podstawek chłodzących zmniejszyła się często o 10-20 zł , a opinie są różne i ciężko znaleźć aktualny ranking nie mówiąc ,że i tak modeli nie znam (zwłaszcza z praktyki,a o nią najbardziej chodzi) . Bardzo prosiłbym o pomoc i doradzenie lub też podanie alternatywnej opcji.

Dziękuje z góry za pomoc,
Pozdrawiam.

Nie jestem specem w dziedzinie laptopów. Ale z różnych wypowiedzi ludzi jak i na forach, czesto i gęsto słyszę że podstawki chłodzące dają tyle co nic.

Nie jestem specem w dziedzinie laptopów. Ale z różnych wypowiedzi ludzi jak i na forach, czesto i gęsto słyszę że podstawki chłodzące dają tyle co nic.

Może i masz rację ale ja na swoim latem mogę robić naleśniki lub jajka ,grzeje się przy takim Skyrimu , GW 2 masakrycznie i spadek temp. o kilka stopni dużo mu da (a chciałbym kupić taką która zapewni mu największy spadek temp.).

Radziłbym zmienić pastę termoprzewodzącą po prostu to da najlepszy skutek w zbiciu temperatury

I wyczyścić/dać do serwisu na wyczyszczenie bebechów z kurzu, bo to również ma duży wpływ.

Podstawka daje coś. Mnie z 90 zbija na 81 ;)

Podstawka nie da Ci NIC jeżeli Twój system chłodzenia jest badziewny - a taki właśnie jest w lenovo Y510P :). Kupujecie grzejniki a nie laptopy a potem się dziwicie. 1 układ chłodzenia dla CPU i dedyka GPU to śmiech na sali.

Zamiast podładek spróbuj mini radiatory miedziowe - gdzieś czytałem że to coś pomoże

@edit:

o tu:
http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=87585

SilentiumPC Glacier NC400 no i koniecznie wymiana pasty termoprzewodzącej na lepszą.

Mam y50_70 i szczerze to radze ci po prostu zmienić pastę termoprzewodzącą i problem zniknie. Mój po ponad pół roku zaczął sie grzać i w lipcu mu zmieniłem i śmiga świetnie ( kup dobrej jakości paste) Mam podkładkę,ale w ogóle wentylatora nie używam i jest tylko po to,abym mógł sobie czasem film na kolanach obejrzeć :P

Witam,

szukam podstawki pod laptopa gamingowego (lenovo Y510P), czyli na pewno wiecie o co chodzi. Tylko do pracy stacjonarnej (na biurku). Laptop osiąga bardzo wysoką temperaturę przy bardziej wymagających grach (użytkowany 4-5h dziennie) + fajnie jakby za głośno nie chodził wiatrak/wiatraki. Laptop 15.6 cala. Cena do ok. 120 zł. Z neta znalazłem: Zalman Chłodząca ZM-NC11 , SilentiumPC Chłodząca Glacier NC400, Cooler Master Chłodząca NotePal U2 Plus.

Powiem szczerze ,że się nie znam. Szukałem sporo po necie opinii, rankingów ale dużo tematów jest z 2014-2015 roku i o dziwo cena wymienianych tam podstawek chłodzących zmniejszyła się często o 10-20 zł , a opinie są różne i ciężko znaleźć aktualny ranking nie mówiąc ,że i tak modeli nie znam (zwłaszcza z praktyki,a o nią najbardziej chodzi) . Bardzo prosiłbym o pomoc i doradzenie lub też podanie alternatywnej opcji.

Dziękuje z góry za pomoc,
Pozdrawiam.