PoE nowa przygoda

Witam

Po nowym dodatku, który miał ostatnio premierę wzięło mnie, aby spróbować swoich sił w tej grze. Dlatego zapytam od razu czy jest jakaś różnica w grze PVE którą klasą zagramy czy to zbytnio nie ma znaczenia ? Ewentualnie jaką klasę polecacie, dla osoby początkującej w tej grze ? Czy to prawda, że lepiej ściągnąć sobie z neta jakiś build, aby wyjorzystać maksymalnie postać ? Bo boję się, że mogę ją zepsuć,jeżeli nieodpowiednio i wg. mojego widzi mi się rozdam skill pointy. Jakieś porady ?

Dobry.
Niby PoE daje możliwość zrobienia wszystkiego z każdego, pewnie, jednak niektóre klasy zaczynają w takim miejscu drzewka skilli, że po prostu łatwiej jest zrobić coś, co inną klasą będziemy robić dłużej, ale odpowiadając - to (chyba) nie ma jednak znaczenia.

Zdaje mi się, że każda postać ma w miarę grywalny "newbie build". Od siebie polecam (bo sam go zrobiłem bez poradników, a jedynie z wiedzy ze streamów) marauder'a budowanego na skill Ground Slam. 0 filozofii, ciągła jatka, czyli to co w hns najlepsze :D

Kiedyś czytałem, ze dla początkujących sprawdza się Fireball Witch.

Co do buildów z internetu. Często dla noobka (takiego jak my! :D ) są one napisane jakby szyfrem. Itemków nie ogarniamy(tych legendarnych, nie wiemy na co patrzeć), skilli na początku też...Dobrze jest zrobić postać, dzięki której poznamy jakieś mechaniki, wbić nią nawet 40 poziom, poznać sposób działania umiejętności, zobaczyć jak działają support gemy. Najczęściej postać ta jest popsuta do szpiku kości(nie no, bez przesady, każdy umie czytać), ale to właśnie ona nauczy Cię grać, pokaże Ci na to masz zwracać uwagę na drzewku umiejętności i co jest najbardziej przydatne, jaką klasą zacząć..i tak dalej, i tak dalej...

Jest jeszcze jeden build! Jeżeli zaczynasz to Shadow na początku gry dostaje skill "frost blades". Budowanie postaci pod ten skill jest jak dla mnie bardzo przyjemne i fajne w rozgrywce. Co prawda mechanizm gry podobny jak przy marauderze, ale daje rade.

UWAGA: To są moje spostrzeżenia, po przegraniu 60h w PoE. Są to zdania napisane przez początkującego, wiync proszę bez złości :)

Jeśli ktoś nie zniechęci się po eksperymentowaniu to polecam, moja pierwsza sensowna postać to shadow, którego sam budowałem i daje radę (chociaż mogło być lepiej). Każda klasa jest dobra na początek, ale jeśli chcesz iść przez grę bez ciągłej niepewności, czy twój build jest ok, to są newbie friendly buildy. Wystarczy wrzucić nazwę klasy z takim dopiskiem i na 100% coś się znajdzie, gdzie oprócz zbioru unikatów dowiesz się w jakie statystyki celować podczas gearowania, na czym polega dany build i tak dalej.

Newbie build?

Arc Crit (Witch, Templar, Shadow, Scion)

Totemy? Osobiscie polegam Shockwave, ale może to być rowniez Flame Totem czy Dual Spark, ktory wraca do łask.

Lighting Strike Build

Earthquake - nowy skill, który robi obecnie niezly dmg

Moim zdaniem nie warto zaczynać od gotowców. Zrób pierwszą postać kierując się własnym rozumem. Jeżeli włożysz w postać trochę pomyślunku to nie będzie zła. Zanim zaczniesz grę wybierz jednak skill gem jakiego będziesz używać, broń (gdyż w drzewku masz sporo pasywów do konkretnego typu broni), jakiego typu obrony będziesz używał (zwróć uwagę na skill gem - jakiego rodzaju statystyki będzie wymagał - w ten sposób będziesz miał jasność czy iść w armour, evasion itd). To proste rady, które nie wymagają dokładnej znajomości mechaniki. Powodzenia

zauważyłem pewną prawidłowość, grając solo postacie typu shadow,templar,maruder itp radzą sobie troszkę gorzej niż taka witch, ktora walnie deszcz ognia i pozamiatane. Czy te postacie mele dają rade później aby grać samemu? Bo często przy większych grupach wrogów nie rdze sobie za bardzo

Od wieków wiadomo, że postaci typowo nastawione pod DMG będą lepiej sobie radziły NA POCZĄTKU później ich kruchość trochę daje w kość ale do przeżycia.
Natomiast takie postacie jak templar itd. mają cięższy początek ale po zdobyciu EQ/skilli dają sobie radę solo równie dobrze co DMG Dealer.

Ale ogólnie @Barosz nie polecam w POE gry solo :)
Gra traci swój urok jak pykasz w nią sam :)

Zdaję sobie z tego sprawe :) Co możecie mi doradzić, bo nie mogę zdecydować się między templarem a maruderem. Jeszcze jest shadow, ale go raczej odpuszcze, ze względu na to, że jest strasznym papierzyskiem.

Dobra rada. NIGDY nie rób glass cannonów. Jeśli musisz wybrać między dmg a survi, wybierz survi.

Zdaję sobie z tego sprawe   Co możecie mi doradzić, bo nie mogę zdecydować się między templarem a maruderem. Jeszcze jest shadow, ale go raczej odpuszcze, ze względu na to, że jest strasznym papierzyskiem.

nie jest papierem:)

Na nowej lidze gram wlasnie Shadowem (Ice Trap) nastawionym na zycie + evasion + acrobatics. Obecnie (71 lvl) nie mam zadnych problemow na mapach, a wciaz latam z szitowymi itemkami.

Na Twoim miejscu brałbym marudera jako pierwszą postać, bo imo jest najprostszy do zrobienia.
Każda postać przeżywa na swój własny sposób, czy to tak jak guru, czy dzięki pancerzowy czy tarczy energii, wszystko daje rade.

http://pathofexile.gamepedia.com/Quest_Rewards spoko stronka, możesz sobie trochę zaplanować build :)

Nie wiem jak na razie idę swoim buildem, spore to drzewko jest a rozdając punkty po swojemu przynajmniej mam jakąś frajdę. Takie pytanko z natury technicznej. Od jutra będę miał internet mobilny 10 GB lte myślicie, że taka gra jak PoE dużo pobiera transferu ? Nie mówie o patchach tylko o samej rozgrywce.

U mnie pobierało dużo dlatego zrezygnowałem z LTE

Apropos jest jakaś Polska gildia w Poe?chętnie bym dołączył:)

Nie wiem jak na razie idę swoim buildem, spore to drzewko jest a rozdając punkty po swojemu przynajmniej mam jakąś frajdę. Takie pytanko z natury technicznej. Od jutra będę miał internet mobilny 10 GB lte myślicie, że taka gra jak PoE dużo pobiera transferu ? Nie mówie o patchach tylko o samej rozgrywce.

Jak grasz solo w PoE to kwestia kilku MB na godzine, u mnie na starym internecie dało się grać nawet z ograniczonym trtansferem.

Okey gram maruderem jest nawet spoko. Ale brakuje mi rozwałki jaką ma witch skilami. Obecnie używam 2h broni - kiedy będę mógł i jak odblokować te podklasy ?

Okey gram maruderem jest nawet spoko. Ale brakuje mi rozwałki jaką ma witch skilami. Obecnie używam 2h broni - kiedy będę mógł i jak odblokować te podklasy ?

Przejdź labirynt.

Jaki labirynt ? Gdzie on jest ?

Jaki labirynt ? Gdzie on jest ?

III akt, Sarn Encampment. Najpierw musisz zaliczyć wszystkie triale, które pokażą ci pułapki obecne w labiryncie. Pierwszy trial musisz znaleźć w Lower Prison, jeśli dobrze pamiętam.

Dobra jak na razie jestem w II akcie. Takie pytanie jakie różnice są między maruderem a templarem ? Wiem, że ten drugi jest bardziej magiczny ale patrząc na jakieś survi,dmg itp ? Podobała mi się witch, ale ona solować bossy jak maruder nie mogła ^_^