PoE początek gry

Witam

Zaczynam grać w PoE po raz 3 ci ze względu na ciekawą rozgrywkę i mase aktualizacji ( miałem dylemat między diablo 3 a poe)

Mógłby mi ktoś doradzić kim zagrać , pomimo, że to 3 raz max lvl to 27 i to rozdawałem skill pointy jak leci co mi bardziej się podobało. Która klasa będzie odpowiednia dla nowego gracza - mało doświadczonego ?

Czy warto sobie już teraz wyszukać build, którym będę grał i ulepszał swoją postać, bo ponoć idąc drogą bez wyżej określonego buildu postać może być słaba. Na razie nie nastawiam się na pvp ale głównie PVE

Jeżeli na PvE i to będzie jako tako Twoja pierwsza postać to polecam : https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/1310323 Sam grałem pod Ground Slam jednak źle rozdałem drzewko i postać pomimo dmg ginie w ułamku sekundy, dlatego warto trzymać się tego co jest w poradniku. Nawet jeżeli przedmioty będą dla Ciebie na początku niezrozumiałe, a legendy nieznane, to nie ma się czym przejmować, do +/- 60 poziomu latasz w tym co znajdziesz, a do tego czasu ogarniesz już co i jak.

Możesz też zobaczyć jaki skill Ci się podoba i poszukać builda w internecie, jeżeli nie chcesz robić end gamu na hita to nie wykosztujesz się, dobrze się pobawisz i nauczysz się gry, żeby kolejne postacie były już miodne.

Polecam Maraudera i dodawanie nodów głównie pod HP do tego 30-40 poziomu, oraz Ancestral Warchiefa :)

Powiedzcie mi...gram sobie swoim maruderem ogólnie jakoś mi brakuje ludzi, mam wrażenie jak bym grał w single player. Czy w PoE są jakieś nie wiem specjalne instancje ( nie zwykłe mapki w party) które robimy drużyną ?

Właśnie mam ten sam problem prawie ciągle solo biegam. Jak tu dołączyć do jakiegoś party czy coś ?

W miastach są niby tablice z publicznymi party, ale najczęściej są 3-4 do wyboru. Nigdy z tego nie korzystałem.

Jeżeli na PvE i to będzie jako tako Twoja pierwsza postać to polecam : https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/1310323 Sam grałem pod Ground Slam jednak źle rozdałem drzewko i postać pomimo dmg ginie w ułamku sekundy, dlatego warto trzymać się tego co jest w poradniku. Nawet jeżeli przedmioty będą dla Ciebie na początku niezrozumiałe, a legendy nieznane, to nie ma się czym przejmować, do +/- 60 poziomu latasz w tym co znajdziesz, a do tego czasu ogarniesz już co i jak.
Możesz też zobaczyć jaki skill Ci się podoba i poszukać builda w internecie, jeżeli nie chcesz robić end gamu na hita to nie wykosztujesz się, dobrze się pobawisz i nauczysz się gry, żeby kolejne postacie były już miodne.

Osobiście nie polecam GroundSlama. W 2013 roku był to świetny no-brainer skill, ale aktualnie jest niszowy.

Dla nowych graczy najlepsze są spelle, bo podczas levelowania nie wymagają co chwila zmiany broni.

Najprostszy i najłatwiejszy build jakim ostatnio grałem to Summon Raging Spirit (SRS). Jako Witch bierzesz cały life i minion damage jaki znajdziesz.

@UP
No i na pewno masz rację, zaczynałem grać właśnie jakoś 2013, i z przerwami męczyłem Marudera aż do października tego roku.

SRS ma strasznie powolny start, jest uselles aż do dried lake albo mapek,

Nie wiem na razie gram tym buildem na Slam i ujdzie d*py nie urywa, ale na razie nie znalazłem lepszych AoE jeżeli chodzi o skile marudera.

SRS ma strasznie powolny start, jest uselles aż do dried lake albo mapek,

Nie zgadzam się z tobą (ale to moja prywatna opinia). Chyba, że mówimy o graczu, który ogarnia podstawy gry i ma kilka chaosów w portfelu. Wtedy faktycznie SRS wypada słabo przy innych skillach, które są dużo bardziej "skalowalne"/

Jeśli jesteśmy przy założeniu, że gra początkujący gracz bez żadnej waluty, ani znajomości mechaniki gry SRS to świetna opcja, bo działa, jest mocna, przyjemna i wręcz bezmózga w budowaniu.

Popraw mnie jeśli się mylę, bo mogę mieć przestarzałe info - inne dobre startery to Blade Vortex, FireStorm, Flameblast oraz Arc

Tutaj jest mowa o witch - a co z maruderem. Do niego jest jakiś "nowszy i lepszy" build ?

Mowa jest o witch, bo ją najłatwiej jest przerobić na większość Spelli, a jak juz pisałem Spelle są dużo łatwiejsze na start dla nowych, bo nie trzeba dbać o broń.

Marauder z kolei jest, po pierwsze krótkodystansowcem, a po drugie nastawiony na ataki.

Aktualnie bardzo mocnym skillem jest wspomniany wyżej Ancestral Warchief, ale niestety trzeba lubić grać totemami.

Oprócz tego solidne opcje to Earthquake i Cyclone, ale są to skille dostępne od 28 poziomu.

Dodatkowo Maraudera można ewentualnie zbudować pod Firestorm (ale nie polecam, chyba że pod totemy)

Totemów oczywiście na start nie polecam, bo mimo, że są łatwe są jednocześnie przeraźliwie nudne =)

To nie tak, że się nie da zaczynać z SRS, po prostu to będzie bardzo wolne, ja bym sugerował właśnie zaczynać z flameblastem/firestormem + flame totemy a dopero na dried lake merc się zrespecować na właśnie miniony.

Jednak nowi gracze często się zniechęcają tym, że muszą levelować innym skillem którego będą potem używać do końca gry, a nowemu graczowi dobicie do mapek może zająć na pewno ze 2 dni. W dodatku SRS wymaga raczej tego +2 staffa z min.  4 linkiem, da się grać oczywiście bez tego, ale odsyłam do materiałów RaizQT, gdzie opisywał jak skalowane jest dmg z srs, działa to taka że od ok. 17-18 lvl gema dmg wystrzeliwuje jak rakieta w górę, do tego można dokładać empower i kombinować.

Jednak mi się wydaje że to bardzo dużo zabawy dla nowego gracza.

Ostatnio levelowałem self-found SRS, flameblast totem i flametotem (czystym flameblastem niestety nie). Zdecydowanie najszybsze było SRS. Flametotem na początku był słaby, ale przegonił flameblasta koło 17lvla gema.

A ubieranie się pod SRS jest dużo prostsze niż inne skille, bo jedyne co potrzebujesz to właśnie 5L staff (który leci jak wisdomy w Jungle Valley) wyaltowany na +2 fire gems. Osobiście nie znam skilla, który byłby równie silny przy tak niskim budżecie.

Ale szanuję twoją opinię. Dzięki za info o RaizQT.

@UP
No i na pewno masz rację, zaczynałem grać właśnie jakoś 2013, i z przerwami męczyłem Marudera aż do października tego roku.

To pewnie sugerowałeś się moim buildem =)

Nie zgadzam się z tobą (ale to moja prywatna opinia). Chyba, że mówimy o graczu, który ogarnia podstawy gry i ma kilka chaosów w portfelu. Wtedy faktycznie SRS wypada słabo przy innych skillach, które są dużo bardziej "skalowalne"/

Jeśli jesteśmy przy założeniu, że gra początkujący gracz bez żadnej waluty, ani znajomości mechaniki gry SRS to świetna opcja, bo działa i jest wręcz bezmózga.

Popraw mnie jeśli się mylę, bo mogę mieć przestarzałe info - inne dobre startery to Blade Vortex, FireStorm, Flameblast oraz Arc

To nie tak, że się nie da zaczynać z SRS, po prostu to będzie bardzo wolne, ja bym sugerował właśnie zaczynać z flameblastem/firestormem + flame totemy a dopero na dried lake merc się zrespecować na właśnie miniony. Jednak nowi gracze często się zniechęcają tym, że muszą levelować innym skillem którego będą potem używać do końca gry, a nowemu graczowi dobicie do mapek może zająć na pewno ze 2 dni. W dodatku SRS wymaga raczej tego +2 staffa z min. 4 linkiem, da się grać oczywiście bez tego, ale odsyłam do materiałów RaizQT, gdzie opisywał jak skalowane jest dmg z srs, działa to taka że od ok. 17-18 lvl gema dmg wystrzeliwuje jak rakieta w górę, do tego można dokładać empower i kombinować.

Jednak mi się wydaje że to bardzo dużo zabawy dla nowego gracza.

Mimo to SRS jest naprawdę przyjemny i proste w grze, powiedziałbym że top summoner spell

Tutaj jest mowa o witch - a co z maruderem. Do niego jest jakiś "nowszy i lepszy" build ?

Proste i przyjemne będą pewnie ancestral/warchief totemy dla nowego gracza

Może inaczej skille które urzywasz marudeże lepiej wziąć duleliste gdyż on ma lepsze pod klasy dodatkowo łatwo dochodzi do drzewka marudera mam własnie takiego duleliste https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/1596320 jest to na earh quake

Czemu nikt z Was mi tego od razu nie powiedział. Zacząłem grać już maruderem..a teraz czytam że lepiej było brać witch albo duelista :(Z innej strony zacząłem grać tym buildem co wyżej mi podesłał linka i teraz nawet nie mam możliwości "przekwalifikowania się" na jakieś totemy czy coś.

Btw możecie mi podesłać linka do tego SRS ?-bo mam na koncie witch z 27 i tam mam możliwość rozdania wszystkich skili od początku, nie wiem dlaczego.

Jak chcesz grac tak jak Ci inni dyktuja, to nie lepiej wlaczyc sobie jakis strumyk/gameplay na yt i poogladac, skoro i tak nic od siebie do gry nie wnosisz?

Ta gra jest smiesznie prosta na podstawowych poziomach, a za kilka dni i tak robia wipe i bedziesz mogl zaczac od nowa, zdobyta wiedza pozwoli Ci wypracowac swoj build i cieszyc sie kazdym pozniejszym sukcesem/porazka znacznie bardziej.

Nie rozumiem stwierdzenia że na start najlepiej spell a co to broni tanio nie można kupić ?

Maruder pod Totem - https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/1694250

Maruder pod EarthQuake - https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/1674071

A co do SRS buildow jest od groma i trochę wybierz któryś pod life na start

https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/549763

tu masz spis buildów wszystkich jakie świecie istnieją http://www.timtips.com/buildbrowser/#/list#Summon%20Raging%20Spirits

Nie chodzi mi o kwestie , że gram pod dyktando innych, ale chcę uniknąć rozgoryczenia, że moja postać pada przy 2 mobach itp. Dobra obczaje te buildy może coś z tego jeszcze wyjdzie. A co do tych nie wiem raidów bądź wspólnych instancji istnieją takowe w poe ?