PoE Starter Pack czyli noobska klasa, Polscy streamerzy i poradniki

Tego właśnie potrzebuję ;)

Po ostatnim newsie Guru na temat Diablo III, przypomniało mi sie jak genialnie bawiłem się w tej produkcji i jak szkoda mi było kiedy pojawiły się napisy końcowe.

Cóż, takie życie ale aż zachciało mi się pograć w inne H&S.

Jako że często zaglądam na tą stronę o PoE słyszałem bardzo, bardzo, bardzo (bardzo) wiele (głównie z newsów Guru) więc pomyślałem że to będzie chyba dobry wybór.

Potrzebuje tak:

-Klasy którą się będzie przyjemnie grać takiemu noobowi

-2/3 Polskich streamerów tej gry

-I oczywiście sensownych rad na początek.

Z góry dziękuje :D

Siemanko w sumie jak byś szukał kogoś do wspólnej gry to się pisze bo nie mam w co grać a samemu też zmuła :D

Siemasz,

Na początek powinieneś wiedzieć, że POE jest grą easy to start > hard to master. Grałem w obie wspomniane przez Ciebie H&S i o tyle o ile w diablo 3, cały podstawowy content przejdzie średnio ogarnięty w grach 4 latek to w POE bez jakiejkolwiek wiedzy nie przejdziesz nawet przez normal ( są tak jak w diablo 3 poziomy trudności i coś na kształt głębokich szczelin jako end game ). Co do klas postaci, to na początek szczerze radziłbym przyjrzeć się filmikom z youtuba gdyż tak naprawdę to nie od klasy zależy jakich skillów będziesz używać. Wybrać coś co odpowiada twojemu stylowi gry i jest w wersji budget ( potrzebne do niego rzeczy nie są bardzo drogie ). Również rozwój postaci zasługuje tutaj na wspomnienie, w diablo grając jednym z najsilniejszych buildów, dajmy na to reakor, charge barb. Masz bardzo duże prawdopodobieństwo, ze skille jakich używasz posiada około 70% wszystkich barbarzyńców w grze. W path of exile spotkanie kogoś z identycznym buildem jak twój. Nawet jeżeli oboje "ściągacie" go z jakiegoś guida jest bardzo niskie.

Także jeżeli nie masz problemów z j.angielskim to polecam filmiki ZiggyD jako "tutoriale bądź guidy" oraz stworzenie zerżniętego buildu z forum gry, ponieważ swój pierwszy najprawdopodobniej spier******. Co do streamerów to nie mam pojęcia. Nigdy ich nie oglądałem ;)

Powiem tak - wejdź na forum poe, wybierz sobie postać którą chcesz pograć i szukaj "beginner friendly" lub "budget" buildów pod patch 2.3 dla skilli które Ci się spodobają. W PoE bez obeznania zepsujesz sobie od razu build, a co za tym idzie nie zajdziesz za daleko.

Gra w sumie oparta jest na używaniu 1 skilla (którego supportowymi gemami koksisz), buffów/debuffów i aur.

- klasy nie istnieją, wszystkim możesz iść pod wszystko. Z początkowych buildów to polecam Ci Cyclone bo jest prosty jak budowa cepa

- nie znam żadnych polskich streamerów/youtuberów, znam tylko ZiggyD ale gada po angielsku

rady:

- do zakładek idzie wymiana z NPC (przejrzyj to sobie, warto wiedzieć o kilku recipe od startu) i strona poświecona handlowi

- 75% resistów jest max

- sloty w przedmiotach muszą być ze sobą połączone by support gem działał na dany gem

Spoiler

- wikipedia za bardzo nie objaśnia ale jak na obrazku wyżej: zielony, czerwony i niebieski slot połączone razem dają Ci chromatic orba od sklepikarza

- może Ci na początku brakować scrolli do identyfikacji, potem ten problem znika

- jakość przedmiotów: biały (normal), niebieski (magic), żółty (rare) i brązowy (unique)

- większość unikatowych przedmiotów to kupa, sprawdź na poe.trade czy są coś warte (od chaosa możesz w sumie zatrzymać), są też dobre dla levelowania postaci

- zacznij sobie na standardowej lidze, potem wszyscy przechodzą na czasowe (teraz jest prophecy)

Tutaj masz www.twitch.tv/ireneusz61/profile polski streamer

Tego właśnie potrzebuję ;)

Po ostatnim newsie Guru na temat Diablo III, przypomniało mi sie jak genialnie bawiłem się w tej produkcji i jak szkoda mi było kiedy pojawiły się napisy końcowe.

Cóż, takie życie ale aż zachciało mi się pograć w inne H&S.

Jako że często zaglądam na tą stronę o PoE słyszałem bardzo, bardzo, bardzo (bardzo) wiele (głównie z newsów Guru) więc pomyślałem że to będzie chyba dobry wybór.

Potrzebuje tak:

-Klasy którą się będzie przyjemnie grać takiemu noobowi

-2/3 Polskich streamerów tej gry

-I oczywiście sensownych rad na początek.

Z góry dziękuje :D