PoE vs D3:RoS - pomoc w wyborze

w PoE sie zagra jak wyjda nowe ligi, pogra do 80+ na HC, pewnie 3-4 postaci sie zrobi bo sie padnie przez pier**lony desync i sie odstawi PoE na rzecz RoS'a
 Wulgaryzmy ~ NS 

No i większość i tak gra na ligach non-hc, więc Twój argument jest inwalidą.

Powiem tak D3 jest dla mnie bardziej dopracowany.
-miła grafika
-fajna fizyka
-Grind !!!!!!!!!!!!!!!!! (ale to w sumie w obu przypadkach)

-Lepsze PVP
-Klasy postaci i ich skille

-filmiki i dialogi

Zaś Poe niestety nie przyciągnęło mnie na zbyt długo i nie chcę się wypowiadać bo zaraz ludzie mnie zhejtują

tak to jest, polaczki biedaczki hejtuja choc nawet nie grali w D3 bo mama im na gre dla szatanistow nie da :D

warn_ico.png
Warn za spam. - Might

Nie zazdroszczę Ci twojej mamy, no ale nie można mieć wszystkiego w życiu np. rozumu :)

warn_ico.png
Spam ~ NS

Spam super, brawo dla moderatora ! Jak byś był taki szybki w myśleniu co dawaniu warnów itd. to byś zobaczył całego posta, a tak lipa. Edytowałem post w Ty w tym czasie spam mi dajesz i nie pokazuje całości postu. Nie wiem kto wybiera Was do pilnowania "porządku" na forum ? Jedyne co możecie robić to za babcie klozetową ! Teraz możesz dawać wary, spamy co tam checesz.

warn_ico.png
I zamierzam. Warn za offtop. - Might

W D3 nie grałem ale mogę opisać czemu gram w PoE od CB :)

1)Pasywne drzewko - dla mnie to coś wspaniałego. Od zawsze szukałem mmorpg w którym będę mógł być unikalny. Nie zrobiłem ani jednego standardowego buildu, nie zawsze wychodzi to na plus ale po zapoznaniu z mechaniką gry(odpowiednia ilość HP żeby przeżyć burst, resisty itp.) zdecydowana większość jest grywalna. A jak się pasywne drzewko znudzi to można budować bohaterów pod unikalne przedmioty :)

2)Jest trudne - gram głównie na nemesis co dodaje dodatkowego smaczku. Lubię stawiać przed sobą wyzwania, nie chce grać na zasadzie idę na bossa i może kiedyś uda mi się go zrobić przy odrobinie szczęścia.

3)Klimat - brutalny klimat, tego szukam.

4)Regularne update - dbają o grę(na stronie głównej PoE można zobaczyć odliczanie do kolejnego dodatku, chyba pierwszego większego od startu gry, który wprowadza zupełnie nowe rozwiązania i ligi).

5)Zupełnie darmowa, IS nie daje jakiejkolwiek przewagi.

Zapraszam do gry :)

Zrobiło się czerwono jak u gimbusa w zeszycie. Ale żeby nie off topować napiszę krótko poe jest nudniejsze mimo iż w tym i tym grindzisz 24/7 jakoś w d3 jest więcej buildów (ROS). Taka prawda w poe nikt nie ekperymentuję z buildami najwyżej jakieś "pro hax0ry" bo szansa że samemu zrobisz coś sensownego jest mała i wszyscy jadą na gotowcach. Grafika w d3 jest bardzo dobra i mimo że nie zależy mi na grafice lepiej żeby była przyjemna dla oka i zdecydowanie lepsza niż w poe i przede wszystkim d3 jest dobrze zoptymalizowane jeśli są przycinki to wina neta a poe na hardcore desync, lag albo oba naraz i instant death.

Dziś w nocy dodany zostanie nowy paczor do D3 sygnowany numerkiem 2.0.1, od jutra mozna wracać i rozciągać paluchy do premiery RoS-a

http://eu.battle.net/d3/pl/forum/topic/9751235720?page=2#29

To chyba jednoznacznie pokazuje, co wybrać :) guuuuru daj newsa xD

@down:

ja na hc gram bez problemu, czego nie mozna powiedzieć o tym trybie w PoE.... trudniejsza ? lul rozbwiłeś mnie

wyżej podane są plusy po wejściu dodatku przecież to Head Shot dla PoE... już nie piszę o miodności i wstawkach filmowych

Jak masz hajs kupuj diabła z dodatkiem jak nie masz graj w mizernego PoE dla ubogich, zanim ta gra rozwinie skrzydła to ludzie się zanudzą i świat się skończy

-WINCYJ upów ktore sa co jakis czas a nie 1 up za 160 zl ktory nazywaja dodatkiem

.... gra nie jest skończona, OpenBeta więc i upy są LUL :)

--jest trudniejsza

cyba jak dostaniesz desync albo dc grając na hc XD

jak dla mnie PoE a czemu ?
-Klimat
-WINCYJ upów ktore sa co jakis czas a nie 1 up za 160 zl ktory nazywaja dodatkiem
-jest trudniejsza
-masa funu z robienia buildów i łaczenia skilli

jedyne co moge zarzucic to lekko slabsza dynamika ale sory... 1 gra byla rozdmuchiwna 10lat a wyszla jaka wyszla a PoE jest robione przez studio niezalezne ktore ceni nas graczy a nie nasze kieszenie

@down
Pisanie w stylu "hejter typing" jest bezcelowe

Nikogo nie obchodzi twoje 10h w poe i 500w D3 a "lizaniem piet" jedyne co robisz to napuszczasz fanbojów d3
GŁUPOTA argumentacjia powinna byc bardziej przemyślana

Kocham te gadanie "najgorzej zoptymalizowana gra 2013 roku". Ludzie, kupcie normalne komputery ( i nie mówię tu o kompach za 10000zł ) to nie będziecie narzekać za "optymalizację". Niektórzy na tym forum grają na 5 czy 6 letnich komputerach w dość nowe gry (2012+) i narzekają na optymalizację. No wtf.

@Temat

Grałem w Diablo ponad 500h. Gra dobra.

W PoE po pierwszych 10 godzinach wiedziałem, że Diablo może mu lizać pięty.

Jednak wybrałem D3:RoS, patch 2.0.1 mnie definitywnie przekonał.

Witam serdecznie,
Ten wątek ma cele pokojowe z góry zacznaczam.
Chciałbym abyście pomogli mi wybrać. Pracuję, studiuję, uwielbiam gry HnS (nie trzeba siedzieć masy czasu nad nimi choć można). Zafascynowałem się tym gatunkiem po Diablo 2 : LoD.
W Diablo 3 przegrałem około 600h co uważam za wyczyn w porównaniu do około 80% graczy, która zakończyła przygodę z D3 po ukończeniu inferno (bądź normala). Jednak i mnie dopadło znużenie a zarazem irytacja stanowiskiem Blizzarda i wręcz olewczy stosunek do produktu. Nie ukrywam, że kupując grę byłem mamiony PVP (Blizzcon 2011) a to dla tego trybu chciałem mieć D3 jak najszybciej. Kilka dni przed premierą dowiedziałem się, że jest ono jeszcze nie dopracowane i będzie w patchu. No okej, przystałem na to. W maju mijają 2 lata a PVP nie ma i chyba nie będzie (wywiady z Joshem Mosquierą - dyrektorem D3 wynoszą informacje, że nie mają pomysłu na ten tryb). Co więcej Diablo 3 rzekomo było projektowane wyłącznie jako gra PvE.

Ogłoszono dodatek, był hype. Jednak hype opadł po 3-4 tygodniach kiedy streamerzy Topowi tej gry jednogłośnie zauważyli - dalej nie ma end game.
Więc zacząłem grać w PoE, mam już 40lvl jednak stoję pomiędzy tymi tytułami w samym środku, nie potrafię wybrać gdyż każda z tych gier nie jest idealna a każda ma coś co mnie przepycha na swoją stronę. Podam wam teraz wady i zalety obu gier, chciałbym byście pomogli mi dokonać wyboru prostego a dla mnie trudnego, plątającego mi się w głowie od ponad tygodnia. W co tu grać? ;)

Diablo III:
+ EndGame zaczyna się po wbiciu szybkiego lvl (60) - jestem zwolennikiem tego systemu, choć w Diablo 2 wszyscy na piekle znajdowali się już na 70+ więc owy lvl uznawałem za end-game'owy.
+ Grafika, animacje - ciekawa grafika, dopracowany i płynny system walki.
+ Pewny przypływ graczy w dodatku
+ Znajomi - nieliczni już zostali ale kilku ich jest co dodaje chęci do gry
+ Duże Polskie community
+ Barbarzyńca = Barbarzyńca. Niezbyt odpowiada mi system PoE gdzie z archera mogę zrobić maga, a z marudera summonera. Każda klasa powinna mieć swoje działanie ograniczone (według mnie oczywiście)
- Nudy, nudy. Może dodatek to zmieni i patche.
- Dodatek, za który trzeba wydać kolejne hajsy.
- Brak drzewek rozwoju, jedyne możliwe zmiany to inny dobór umiejętności, brak unikatowości.
- Przedmioty "legendarne", które powinny mieć affix "pospolity". (Szybka inflacja)

PoE
+ Tworzenie postaci, unikatowość każdej z nich.
+ W trybie drużynowym gra się miodnie
+ Gildie
+ Trudność - podoba mi się to, że gra nie jest trudna gdy ją ustawie tylko jest trudna domyślnie.
+ Steam - jestem fanem tej platformy po prostu, mam na niej masę znajomych i mogę się komunikować z nimi bardzo prosto.
+ System dropu
+ Darmowa
+ zaangażowanie Developerów - trafione aktualizacje, regularne, czego chcieć więcej
- Teoretycznie są klasy, praktycznie według mnie gra opiera się na bezklasowości.
- Małe community Polskie
- Gra nie jest przystępna dla nowych w gatunku

- Grając ze znajomymi ciężko się zgrać, każdy gra w różnych godzinach a po pewnym czasie gdy gramy razem ja mam lvl 50 a on 35 co dyskfalifikuje grę razem. W D3 szybko wbijamy 60 i się nie tym nie martwimy.
- Częste desync. Gram na standardzie a podczas przechodzenia normala padłem już 2-3 razy przez owy problem.

Liczę że mnie zrozumiecie i pomożecie dokonać wyboru :)