PoE vs D3:RoS - pomoc w wyborze

Witam serdecznie,
Ten wątek ma cele pokojowe z góry zacznaczam.
Chciałbym abyście pomogli mi wybrać. Pracuję, studiuję, uwielbiam gry HnS (nie trzeba siedzieć masy czasu nad nimi choć można). Zafascynowałem się tym gatunkiem po Diablo 2 : LoD.
W Diablo 3 przegrałem około 600h co uważam za wyczyn w porównaniu do około 80% graczy, która zakończyła przygodę z D3 po ukończeniu inferno (bądź normala). Jednak i mnie dopadło znużenie a zarazem irytacja stanowiskiem Blizzarda i wręcz olewczy stosunek do produktu. Nie ukrywam, że kupując grę byłem mamiony PVP (Blizzcon 2011) a to dla tego trybu chciałem mieć D3 jak najszybciej. Kilka dni przed premierą dowiedziałem się, że jest ono jeszcze nie dopracowane i będzie w patchu. No okej, przystałem na to. W maju mijają 2 lata a PVP nie ma i chyba nie będzie (wywiady z Joshem Mosquierą - dyrektorem D3 wynoszą informacje, że nie mają pomysłu na ten tryb). Co więcej Diablo 3 rzekomo było projektowane wyłącznie jako gra PvE.

Ogłoszono dodatek, był hype. Jednak hype opadł po 3-4 tygodniach kiedy streamerzy Topowi tej gry jednogłośnie zauważyli - dalej nie ma end game.
Więc zacząłem grać w PoE, mam już 40lvl jednak stoję pomiędzy tymi tytułami w samym środku, nie potrafię wybrać gdyż każda z tych gier nie jest idealna a każda ma coś co mnie przepycha na swoją stronę. Podam wam teraz wady i zalety obu gier, chciałbym byście pomogli mi dokonać wyboru prostego a dla mnie trudnego, plątającego mi się w głowie od ponad tygodnia. W co tu grać? ;)

Diablo III:
+ EndGame zaczyna się po wbiciu szybkiego lvl (60) - jestem zwolennikiem tego systemu, choć w Diablo 2 wszyscy na piekle znajdowali się już na 70+ więc owy lvl uznawałem za end-game'owy.
+ Grafika, animacje - ciekawa grafika, dopracowany i płynny system walki.
+ Pewny przypływ graczy w dodatku
+ Znajomi - nieliczni już zostali ale kilku ich jest co dodaje chęci do gry
+ Duże Polskie community
+ Barbarzyńca = Barbarzyńca. Niezbyt odpowiada mi system PoE gdzie z archera mogę zrobić maga, a z marudera summonera. Każda klasa powinna mieć swoje działanie ograniczone (według mnie oczywiście)
- Nudy, nudy. Może dodatek to zmieni i patche.
- Dodatek, za który trzeba wydać kolejne hajsy.
- Brak drzewek rozwoju, jedyne możliwe zmiany to inny dobór umiejętności, brak unikatowości.
- Przedmioty "legendarne", które powinny mieć affix "pospolity". (Szybka inflacja)

PoE
+ Tworzenie postaci, unikatowość każdej z nich.
+ W trybie drużynowym gra się miodnie
+ Gildie
+ Trudność - podoba mi się to, że gra nie jest trudna gdy ją ustawie tylko jest trudna domyślnie.
+ Steam - jestem fanem tej platformy po prostu, mam na niej masę znajomych i mogę się komunikować z nimi bardzo prosto.
+ System dropu
+ Darmowa
+ zaangażowanie Developerów - trafione aktualizacje, regularne, czego chcieć więcej
- Teoretycznie są klasy, praktycznie według mnie gra opiera się na bezklasowości.
- Małe community Polskie
- Gra nie jest przystępna dla nowych w gatunku

- Grając ze znajomymi ciężko się zgrać, każdy gra w różnych godzinach a po pewnym czasie gdy gramy razem ja mam lvl 50 a on 35 co dyskfalifikuje grę razem. W D3 szybko wbijamy 60 i się nie tym nie martwimy.
- Częste desync. Gram na standardzie a podczas przechodzenia normala padłem już 2-3 razy przez owy problem.

Liczę że mnie zrozumiecie i pomożecie dokonać wyboru :)

jakbym mial wybierac to na pewno PoE

jakbym mial wybierac to na pewno PoE

Ten post jest bezużyteczny w tym wątku. Zero argumentów :1

D3

- Brak drzewek rozwoju, jedyne możliwe zmiany to inny dobór umiejętności, brak unikatowości.

//dodatek umozliwia rozdawanie punktów w atrybuty (za każdy wbity paragon chyba jest 1 punkt)//

- Przedmioty "legendarne", które powinny mieć affix "pospolity". (Szybka inflacja)

//zdaję się ze dodatek daje mozliwość losowania kilku aff, jeśli nie jesteś zadowolony + customizacja wyglądu jak zapewne dobrze wiesz :)//

ogólnie RoS poprawia wiele i daje nam diabełka jaki powinien być od samego początku, żeby nie wychoził dodatek to bym ci polecił PoE a tak droga jest tylko jedna RoS

Mi też nie podoba się żę z każdego można zrobić każdego no i ten zawalony ekran dropem + złodziejskie nasienie

@down

Mam ponad 4 tysiące godzin w D3 w poe dobiłem do 60 lvlka.. d3 nie ma klimatu tu wszystko współgra mobki mapy dźwięki, a jak wyjdzie dodatek to będzie kolejne 4k godzin i nie będe musiał sobie robić żadnych przerw aż coś wprowadzą xD

Ten post jest bezużyteczny w tym wątku. Zero argumentów :1

Twój też, poza tym większość rzekomych argumentów w porównaniu to tylko Twoje opinie.

Np.

- Teoretycznie są klasy, praktycznie według mnie gra opiera się na bezklasowości.

Dla Ciebie to minus, a dla mnie plus.

+ Barbarzyńca = Barbarzyńca. Niezbyt odpowiada mi system PoE gdzie z archera mogę zrobić maga, a z marudera summonera. Każda klasa powinna mieć swoje działanie ograniczone (według mnie oczywiście)

To samo, tylko że jako plus w D3, a u mnie to minus, każdy może kreować postać jak chce i to jest właśnie przyjemne.

- Częste desync. Gram na standardzie a podczas przechodzenia normala padłem już 2-3 razy przez owy problem.

Nie mam takich problemów i większość graczy chyba też, bo jakby w takim razie grali na Hardcore ;_;

+ Pewny przypływ graczy w dodatku

No, a po 3 miesiącach znowu odejdą bo nie będzie co robić, PoE wtedy nadal będzie trwać i zbierać graczy :)

+ Trudność - podoba mi się to, że gra nie jest trudna gdy ją ustawie tylko jest trudna domyślnie.

- Gra nie jest przystępna dla nowych w gatunku

To teraz nie rozumiem, czy to dobrze że jest trudna, czy nie? To nie jest gra dla casuali, od tego mają D3, WoWy i inne Wildstary ;)

W poe nie podoba mi się efekty dzwiękowe gdzie tu szum liści przealutjąca waszka stukające się wiewiórki :) blizza dba także o taki element swoich gier, wszystko łączy ładnie w całość, a to że śp na kasie to chyba skądś tą kasę ma :) nawt głupi strumień światła i dźwięk po dropnięciu legendarki ma swój urok i klimat zdobycie archivmentu i informacja na ekranie nawet takie głupotki cieszą oczy

W PoE właśnie tego brakuje a postać się rusza jakby miała kołek w d*pie, wielka mi mozliwośc customizacji skoro większośc jedzie na najpopularniejszych buildach, ponieważ nie chce nic popsuć... :) może na początku było inaczej a teraz to ten sam pies

PoE zaczynało doganiać Diabełka (choć mu jeszcze sporo brakuje), ale ten dodatek zostawia PoE kilometr pod mułem

Co do różnych zdań jesli obie gry były by płatne i gracz musiałby dokonać wyboru co kupić PoE czy D3, to ta pierwsza poniosła by sromotną porażkę, sukces tkwi w darmowości i tylko tyle bo konkurencji nie ma.

Niestety D3 bije na glowę dbałościa o szczegóły i rozpierduszką + na moim kilku letnim sprzęcie działa na maksymalnych ustawieniach a gram też na HC

Dzięki wam za ciekawe posty, na każdy nie będę odpowiadał jednak każdy obecny i przyszły nie ominę. O taką dyskusję mi chodziło. Z pewnością gdy dojdzie ich jeszcze parę będę w stanie na podstawie waszych opini i swoich przemyśleń dokonać wyboru.

Lepszy and-game w PoE moim zdaniem i dlatego wybrałem właśnie PoE

Po wyjściu wersji PL wracam do POE, dodatku D3 ROS nie kupuje.

PoE:

* darmowa

* niedługo wersja pl = więcej polaczków (imo - jak cholera)

* każda postać jest inna - mnóstwo możliwości rozwoju swojej postaci. (nie wiem czemu zaliczyłeś to jako minus)

* gra cały czas się rozwija

* bardziej klimatyczna grafika niż ta w D3

* ciekawsze questy

= lvl wbija się równie szybko (nie wiem czemu twierdzisz, że np. gra 50 lvla z 30 się wyklucza.)

= słaby endgame

Mam D3, grałem w bete RoS'a, grałem w PoE.

Path of Exile moim zdaniem jest bardziej rozbudowana i oferuje więcej zabawy. Wystarczy znaleźć ekipę i można wspólnie kroić hordy moobków. Blizz jak to blizz, kręci hype na każdy swój produkt.

@EDIT; Dodam, że prawdopodobnie D3 mi się nie podoba z tego powodu, że byłem fanem D2 i LoD'a, po wyjściu D3 miałem większe oczekiwania...

Ja to zamkne w paru punktach.

PoE:

+ darmowe

+ jak juz sie dojdzie do customowych map to jest fajnie

- sztywne jak cholera jak porownasz z D3, az boli, dynamika walki to dla mnie najwazniejsza rzecz w h&s

-/+ drzewko pasywow, z kazdej klasy mozna zrobic wszystko co sie chce, jednym sie to podoba innym, nie, fakty sa takie ze kazdy robi pare buildow, ktore sa popularne i sprawdzone, wiec to swoje super rozbudowane drzewko i super unikalnosc postaci to sobie mozna wsadzic, co z tego ze mozna zrobic wszystko, jak tylko pare drog umozliwia efektywna gre, szczegolnie na trybie hardcore

- desync, gralem w PoE sporo, stracilem kilkanascie postaci na poziomach 70+ przez desync, to samo najbardziej znani streamerzy PoE z lvlami 90+, najgorszy jest fakt, ze na closed becie to bylo, bylo na open becie, jest dalej i nie ma widokow na to aby zostalo to naprawione

D3 RoS:

+++++ super plynna animacja, dynamika gry, walka, wiecej w h&s nie potrzeba, walka jest super miodna

+ fabula

+ epickie cinematiki

- brak handlu, nie trawie tego calkowicie, nie wiem co za debil to wymyslil, nie potrafia se poradzic z botami i 3rd party stronkami sprzedajacymi gold to wylaczaja calkiem handel, tragedia, mam nadzieje ze wkoncu przywroca handel bo to zabija idee gry przez internet, bo po co grac przez internet w gre w ktora defakto grasz solo :o

Ogolnie wszyscy co tak strasznie sa za PoE to chyba w D3 nie grali i nie wiedza jak mocno rozni sie plynnosc gry i walki miedzy tymi grami, dla mnie to straszne jest. W PoE pogram znow jak wstanie nowa liga 4 miesieczna HC, jak zwykle wbije 8x i przestane grac niestety.

Wszyscy strasznie szczaja po majtach przez wzglad na "OLBRZYMIE DRZEWO PASYWOW" i porownuja do tego ze w D3 jest mniej buildow. Prawda. Jednakze wiekszosc z tych mozliwych buildow to totalne faile nie nadajace sie do niczego a juz napewno nie hardcore. Wiekszosc osob grajacych dana klasa kopiuje najbardziej popularny build i jedzie, w praktyce wyglada to tak ze z tej ogromnej ilosci mozliwych buildow postaci, tylko pare ma jakiekolwiek znaczenie, a 50% drzewka pasywow jest nieuzywana.

Podsumowujac, lubisz dynamike i masz hajs na gre graj w D3, jest to bardzo dobry h&s na ta chwile nie ma alternatywy. Nie masz kasy, nie przeszkadza ci sztywny gameplay, graj w PoE, rownie dobry h&s jednak nie da sie ich porownac, kazdy jest lepszy w innym aspekcie.

Ja osobiście brałbym D3 + ros ale dopiero gdy stanieje boi tak po premierze powinny być przeciążone serwery. Nie wiem gdzie widzicie end-game w poe, wbijasz max lvl i co dalej ? Zaraz zaczniecie pisać że wolno i trudno się wbija, ale na 1 week hardcore run dobijają 85+ lvl. Według mnie poe jest nudniejsze, nie ma tej ekscytacji przy dropie legendy na początku biegasz przez całą mapke parę razy, żeby odblokować kolejne poziomy trudności (w D3 ros już nie będzie trzeba przechodzić fabuły 20 razy), a gdy je odblokujemy bicie tych samych dungeonów i mapek. Mimo że w D3 też przechodzi się lokację 1000 razy podczas farmienia mnie osobiście to tak nie nudzi jak w poe.

Dlaczego PoE? Bo to nie diablo i nie "gó******" polityka blizzarda.

warn_ico.png
Spam i leci perm, bo to już 12 punkt ~ blaumro

perm_ico.png
Dostałeś perma - administracja mmorpg.org.pl & Hello Kityy

Myślę podobnie, lekko jestem zły na blizza za jego pazerność (w RoS-ie jest to co powinno być od początku), ale nie moge odmówić mu kunsztu tworzenia miodnych gier :>

D3 RoS vs PoE

RoS
jak wyjdzie to kupie ( a tylko dlatego że samo d3 zatrzymalo mnie na 1k godzin ^^ )

PoE
nudne wch*j ( najbardziej ch*jowo zoptymalizowana gra 2013 roku )

a jest gdzieś info że wyjdzie PL PoE??

Grałem w obie gry, i bardziej urzekło mnie właśnie PoE bo jest lepsza interakcja z graczami, i ogólnie jakoś przyjemniej mi się w tą grę grało, Diablo ostatnio trochę popykałem i jest to nadal ta sama nudna gra :P

Dałeś więcej plusów D3 niż przekupione serwisy :P... A tak poważnie PoE +++. Gram od startu bety juz rok czy wiecej (Oczywiscie z przerwami,bo 1kkkk mobow ryje psychike urok HnS) gra jest w ciagłym rozwoju. Aktualnie koncza sie ligi w marcu wchodzi duza aktualizacja ( miejmy nadzieje ze desych bedzie brany pod uwage.... w koncu ) nie ma co nawet porownywacdo D3 (to tak jak by kupic bentleya z fabryki i na czesciach fiata :P).

a ja kupie i chetnie sprawdze RoS'a

obecnie mam kryzys w PoE, wyexpic 7 postaci do 70+, w tym dwoma osiagnac 86 i 84 lvl moze zmeczyc

Sam jestem osobiście napalony na RoS, więc dla mnie pytanie postawione w temacie jest nieco głupie.

Próbowałem się niejednokrotnie przekonać do PoE, ale za każdym razem mnie odrzucało, zaś do D3 wracałem z ogrooomną przyjemnością.

Nie ma się co oszukiwać - D3 jest zdecydowanie, zdecydowanie lepsze. A ten Krzyżowiec... m... zobacz sam.

https://www.youtube.com/watch?v=LOXPaDuc0jY

w PoE sie zagra jak wyjda nowe ligi, pogra do 80+ na HC, pewnie 3-4 postaci sie zrobi bo sie padnie przez pier**lony desync i sie odstawi PoE na rzecz RoS'a

warn_ico.png
Wulgaryzmy ~ NS