Witam,
jestem początkowym graczem GW2 na ten moment gram na wersji F2P. Mam możliwość zakupu ale jedynie jednego z tych dwóch dodatków (ograniczony hajs). I tutaj się pojawia pytanie. Czy któryś dodatek jest w pewnym stopniu lepszy dla początkującego gracza? Dowiedziałem się że w PoF są dostępne Mounty które ułatwiają eksplorowanie mapy, ale czy takie mounty są dostępne dla lvl 1? Czy dodatek jest dopiero dostępny od pewnego lvl’a? Jeżeli jakiś doświadczony gracz lub po prostu ktoś kto ogarnia miałby czas to poprosiłbym o streszczone zestawienie tych dodatków z jego perspektywy(wady, zalety, przewaga jednego dodatku nad drugim) ale pod kątem właśnie dla gracza początkującego.
PoF vs HoT co lepsze dla początkującego
Siemka,
PoF jest znacznie przystępniejszy dla nowego gracza niż HoT. Mapy PoFa są też mniej skomplikowane (co nie znaczy, że mniejsze). Pierwszego mounta zdobywasz zaraz w prologu dodatku. PoF ma też mniej grindu. Minus to brak glidera.
Od siebie dodam, iż polecam oba dodatki. Są warte swej ceny.
Mapy z dodatków są od 80lvl,-a ale jeżeli zdobędziesz tam mounty to odblokowują sie one na konto, czyli potem możesz na 1lvl alcie biegać na nich wszędzie. Ale to nie jest problem, tym bardziej, że przy kupnie dodatku dostaniesz Boosta do 80lvla za darmo. Ja też bardziej polecam Pof’a na początek, mounty są praktycznie niezbędne aktualnie, no i mapka na której się zarabia Domain of Istan ( meta event Palawadan), wymaga Pofa- wbijasz na max 30min co 2h i zgarniasz do 15 golda zarobku, mape odblokowuje się przez pierwszą misje z Living Story 4(które dostaje się aktualnie za darmo jeżeli się zalogujesz, bo ls4 trwa teraz), a jeszcze jak to by interesowało, to ls4 kontynuuje historie z Pofa.
Znaczy ja mam zamiar kupić oba xd ale chodzi mi o to że na ten moment stać mnie na jeden dlatego właśnie pytam o te różnice początkowe pomiędzy tymi dwoma
a jeżeli chodzi o skille czy profesje (nie wiem czy tak to sie nazywa) to będę w jakimś stopniu do “tyłu” jezeli będę miał jeden dodatek o drugiego nie?
Dodatki wprowadzają elite specke, niektóre klasy używają pofa, niektóre hota, zalezy czym grać chcesz.
Ele- raczej weaver power(pof)
Mesmer- chrono power(hot) dla początkującego będzie lepsze, bo mirage(pof) buduje sie na condi
Necro - scourge(pof) ale tez condi
Ranger - druid(hot) to healer z reguły, soulbeast(pof) condi
Engineer - holosmith power(pof) tylko i wyłącznie
Thief - daredevil(hot) i power i condi może być i deadye(pof) power
Warrior - berserker(hot) condi, Spellbreaker(pof) power
Guardian - dragonhunter(hot) i core guardian( czyli nie wymaga dodatku), oba power i Firebrand(pof) condi
Revenant - renegade(pof) condi, Herald(hot) power
W tym rzecz jest, że Condi build oznacza używanie eq ze statystykami Viper, a vipery są statystykami z hota
Musisz zdecydować, czym chcesz grać, dla początkującego Power buildy jest prosty do zrobienia, bo przedmioty, że statystykami Berserker można kupić z marketu.
COndition(vipery)trzeba crafcić albo wydropić, można zrobić bieda build na condition, ze statysykami, nie pamiętam dokładnie którymi, Carrion chyba
a no widzisz czyli jest jakaś różnica pomiedzy dostępnością elite specek. Ale najlepsze jest to że jako początkujący gracz wiem dosłownie NIC o end game’ie czyli nie wiem czym potencjalnie chciałbym grać :D. Jedynie z tych wszystkich rzeczy to przekonują mnie te mounty. A jak dotrę do end game’u to prawdopodobnie dokupie HoT’a. W trakcie ekspolarcji po prostu może zrozumiem grę lepiej i będę widział te zależności :D. Ale tak czy siak dzięki wielkie za pomoc xd
Elite specek i tak nie mozna używac <80lvl-a xD 1-80 to katorga i stracony czas, lepiej boosta odpalić :> Bez różnicy ile ci i kto będzie mówił, to 1-80 nie uczy praktycznie niczego(a przynajmniej nic czego byś na 80 się nie dowiedział). I tak masz skalowanie w dół( tylko), więc 80lvl robisz mapki początkowe itp, a przynajmniej masz fun z używania już skili wszystkich, i uczysz się ich o wiele dłużej, a tak musisz 1-80 biegać z syfiastymi skilami, których i tak zapewne w endgame nie będziesz używać
Tak uważam, pewnie znajdzie się ktoś kto myśli inaczej, ale naprawdę 1-80 to strata czasu :>
Najlepiej pooglądaj filmiki z każdej elitki i się zastanów co ci się najbardziej podoba, a i możesz popytać innych też i nie bój się, i tak nie będzie to twoja jedyna postać w Gw2 Ja mimo, nastawienia, że to już ostatnia i jedyna postać, to ostatecznie w gw2 grałem już prawie wszystkim i usuwałem nawet 80lvl-e by robić następne
@ z tymi elitami to zapomniałem, że musisz najpierw odblokować wszystko inne dostępne( na booscie dostaniesz wszystkie punkty(Hero pointy-HP) na to ), ale na elite spece już nie, musisz je odblokować z mapek, bez różnicy z którego dodatku( z dodatku dają +10), a ogólnie trzeba 220 jak dobrze pamiętam. Bez znajomości mapki, samemu to dłużej to zajmie, ale są tzw. HP trainy, że ktoś prowadzi i zbieracie wszystkie hp z mapek.
PoF jest bardziej przystępny dla początkującego gracza, ale ma spory minus. Jak już odblokujesz mounty i dopiero wtedy zabierzesz się za robienie mapy, odbierzesz sobie bardzo dużo funu. Mounty są praktyczne i dużo ułatwiają, ale osobiście polecałbym je komuś kto już wcześniej mapę zrobił “po bożemu”
HoT jest generalnie trudny. Trudne w poruszaniu się mapy, trudne championy przy skill pointach i na początku ogólnie może być trudno się odnaleźć za co i w jaki sposób się zabrać. Z kolei HoT ma rewelacyjne meta eventy. Nie są już tak emocjonujące jak kiedyś, bo ludziom generalnie dps nieco skoczył, ale ciągle mi osobiście podobają się bardziej niż większość PoFowych eventów.
No i od strony end gejmowej potrzebujesz HoTa jeżeli planujesz zrobić klasę pod condi, bo staty Viper chyba dalej są “meta”.