Pogawedka o diablo

Witam.

Nie jestem pewien czy to dobry dzial ale po przeczytaniu recenzji o diablo 3 w dzisiejszym newsie ktora nastawila mnie lekko negatywnie jestem ciekaw waszej opini co do w/w gry. Kilka slow odemnie: otoz kupilem sobie ta gre wczoraj, jak narazie mam 19 poziom no i gra podoba mi sie i ciagnie mnie do niej coraz bardziej. Grafika w grze swietnie trafia w moj gust poniewaz jestem zapalonym graczem wowa i tak jak powiedzial guru grafika z diablo zalatuje wowem :),w przeszlosci nagralem sie wiele w dofusa i gracze ktorzy w niego grali powinni wiedziec co to monotonnosc i ciagle farmienie wiec uwazam ze zbieranie itemow w end game ktory jest znikomy tylko po to zeby byc lepszym jest czyms przyjemnym gdyz nie jest mi to obce,rzeczywiscie zdenerwowalo mnie to ze po miesiacu farmienia pojawi sie gracz ktory kupi na allegro owiele lepsze wyposazenie ale przynajmniej ja bede mial to swoja satysfakcje ze do wszystkiego doszedlem sam. Rzecz ktora mnie zrazila to to ze zeby wbic maksymalny poziom gre trzeba przejsc kilka razy chociaz niewiem jak to bedzie wygladac bo tak jak powiedzialem mam dopiero 19 lvl, no i moze jeszcze brak swobodnego rozwoju postaci ale jestem do tego przyzwyczajony po tym co blizzard zrobil z terazniejszym wowem :).W sumie to chyba bedzie na tyle.

A co wy sadzicie?

wbij 60 to zobaczysz co to gra na infernie bez dobrego eq mozesz sobie pomazyc o wspanialej grze albo wydasz kase na eq lub mozesz farmic i probowac cos zarobic przez pol roku zanim jakos sie ubierzesz nie mowie o najlepszych itemach czasami mozesz farmic przez 2 tyg i nie wydropisz nic wartosciowego.

wbij 60 to zobaczysz co to gra na infernie bez dobrego eq mozesz sobie pomazyc o wspanialej grze albo wydasz kase na eq lub mozesz farmic i probowac cos zarobic przez pol roku zanim jakos sie ubierzesz nie mowie o najlepszych itemach czasami mozesz farmic przez 2 tyg i nie wydropisz nic wartosciowego.

Grałeś w Diablo II? Tam farma też łatwa nie była, a nikt nie narzekał że trzeba płacić albo będziesz gówno robić.

To zależy czy grasz dla przyjemności, czy aby coś osiągnąć. Z tego co zrozumiałem grasz dla przyjemności, więc już odpowiedziałeś sobie na te pytanie. Przepraszam mam dość cukierkowości w dzisiejszych grach, i wolę starszę wersję diablo I i II, bardziej mroczne. Więc jeśli gra ci się podoba to graj, bo nie inni za ciebie będą grać tak ?. Każdy ma swój gust, nie należy sugerować drugą opinią. Bo jeden ci napisze kaszana, a drugi gra zajebiasta. Póki co graj, jak nie widzisz innych wad.

Czy gram dla przyjemnosci albo zeby cos osiagnac? Otoz glownym moim celem jest zabawa ale szczerze mowiac zaczalem gre z lekko mysla o auction housie w ktorym w przyszlosci mozna zgarniac pieniadze :). Nie mam zamiaru sugerowac sie opinia innych ale chce ja poznac.

No trochę czasu będziesz musiał poświęcić aby coś dobrego wydobyć z gry, ale jak pisałeś dobrze ci na razie, więc nie widzę problemu :).

Z tego co można było wyczytać w komentarzach to zarobić można na AH na Hardcorze. Co do mrocznej grafiki jak dla mnie mroczne jest tylko Diablo I. Dwójka nie jest.

D3 kosztował nie małą ilość relanego złota, a jednak patrząc na to ile spędziłem przy tym godzin, to uważam, że to dobrze wyadane PLNy pomimo, że ogólnie gra mnie rozczarowała. Jednak do tytułu wróciłem (po 3 miesięcznej grze od premiery) po roku i dalej doklepałem parędziesiąt godzin. Nie żałuję, ale D3 to dalej fail z powodu AH.

Z drugiej strony nie było co się spodziewać kolejnego D2, tylko z lepszą grafiką. AH ma to do siebie, że nie musisz liczyć na dropa aby dobrze się wyposażyć do Inferno MP5 conajmniej, nie wydając także zbyt wiele waluty w grze. Tak samo drop legendarnych nie jest tak srogi jak kiedyś, itp. Gra dla każdego, i dla niedzielnych graczy i dla wyjadaczy co koxają na uberach kolejne legendy. D3 wyszedł o wiele wcześniej niż zapowiadali twórcy, więc może to było jakimś tam powodem, że nie przemyśleli niektórych spraw (jak np. poziom trudności bosów vs poziom trudności elit i championówm, czy nawet ten nieszczęsny AH).

Liczę na to, że "Zamieć" podniesie swoją renomę wraz z nadejściem dodatków, których ma być podobno aż dwa. Nie mogę się doczekać, nie samych dodatków, a informacji co one będą zawierały i jak zmienią rozgrywkę w D3. Może będzie ukłon w stronę fanów starego D2 ? Możliwość gry bez AH i handlu w dalszym etapie gry, czyli jego itemami. Blizzard lubił zaskakiwać Fanów, ale czy tym razem mu się to uda.. pożyjem, zobaczym.

Co do nadchodzacych dodatkow to wydaje mi sie ze wkoncu powstanie PvP z prawdziwego zdarzenia w ktorym bedzie ranking, areny 2vs2 3vs3 5v5 itd. Jezeli blizzard by w taki sposob postawil na end game to nie powiem ze bylbym zadowolony :). Widze ze juz kolejna osoba pisze na temat ah moze mi ktos wytlumaczyc co w nim jest takiego nie tak? bo nie dokonca was rozumiem.

Nie no musze to napisac...

@vilczy

Pierniczysz jak potluczony. Uklon w strone fanow D2 czyli zablokowanie AH? Kto Cie zmusza do uzywania AH? Nikt. Nie pidoba Ci sie ta funkcja to jej po prostu nie uzywaj, bo nie jest to wymagana. Nie musisz tego uzywac to po co i na co narzekasz? Jak mi sie PvP nie podoba to tez maja zablokowac? Glupoty piszesz takie, ze masakra. No, ale tak zawsze trzeba na sile znalezc powod do narzekania...

To, że nie będzie korzystał nie znacyz, że problem przestanie istnieć.

AH jest ok, RMAH jest już nie ok ... Jestem pewien, że Blizzard wiedział, że nie jest to najlepszy pomysł i podburzy gospodarke gry, no ale oni ile mają, 15% od transakcji ?

Lepsze 15% z RMAH, niż 0% z allegro.

Nigdy nie zapomnę a'la starożytnego handlu w D2 na zasadzie "Barter" : ) gry typu "N Eni O 15ist", "Mule parking", piękne czasy póki d2jsp się nie rozchulało : )

Co do d3 ja się wielce zżygałem bo w pierwszy tyg postanowiłem zrobić achiv 5x60lvl każda postać + 60lvl na hardcore, także przez jakieś 7 dni przeszedłem grę ~19 razy :P

Jeśli spróbujesz to zrobić zauważysz o co chodzi z monotonnością, nie mówię że w d2 by tak nie było, ale tam był chociaż ten głupi generator losowy map, któego w d3 brakuje, To pomimo wszystko dużo zmieniało. W d3 mapy były 100% takie same, jedynie przejście było losowo w ~3 różnych miejscach, Liniowość tak się dawało odczuć że ...

Ja zawsze powtarzam - większości osób, które grały w D2 hardcorowo, trójka nie będzie się podobała bo oceniają ją, w kontekście dwójki, z którą nie ma nic wspólnego prócz wątku fabularnego i izometrycznej kamery.

Dla osób co sięgają d3 na casualowe granie, gra się prawdopodobnie spodoba : )

Moje zdanie - gra mnie zawiodła i jest kiepsko zrobiona, ale nie mówię że jest słaba ogólnie. Jeśli lubisz "weekendowe popykanie" gra jest ok, jeśli lubisz "ostry wakacyjny hardcore 16/24" ta gra się do tego nie nada.

*aaa i wielka tragedia - skopany system socjali - multiplayera w ogóle się nie odczuwa, w d2 kanały na BN były kultowe (i muzyczka z lut gholein na bn : ) ), w d3 w menu czuję się jak w single.

A na mapie 4 playerów to moim zdaniem za mało. Rzeczy typu skopany sytem buildów chyba nie trzeba wymieniać.

Nie gadajcie bzdur że bez włożonej kasy nie da się nic osiągnąć. wysatarczy grać regularnie i każdy spokojnie po miesiącu czy 2 grania będzie mógł grać na MP8 tak było w moim przypadku i nigdy nie prosiłem nikogo o pomoc ani nie wydawałem real money wystarczy regularnie 2godz na grze spędzić.

A co do Diablo guru napewno nawet 60nie wbił a sugeruje się opiniami innych graczy stad też jego recenzja.spedzic przy tej grze ponad 200godz to nie jest mało w prawie żadnej grze tyle nie spedzisz oprocz codow czy innych mmorpg a zapewne wiekszosc graczy ma conajmniej 150h + na swoich kontach.

Nie gadajcie bzdur że bez włożonej kasy nie da się nic osiągnąć. wysatarczy grać regularnie i każdy spokojnie po miesiącu czy 2 grania będzie mógł grać na MP8 tak było w moim przypadku i nigdy nie prosiłem nikogo o pomoc ani nie wydawałem real money wystarczy regularnie 2godz na grze spędzić.A co do Diablo guru napewno nawet 60nie wbił a sugeruje się opiniami innych graczy stad też jego recenzja.spedzic przy tej grze ponad 200godz to nie jest mało w prawie żadnej grze tyle nie spedzisz oprocz codow czy innych mmorpg a zapewne wiekszosc graczy ma conajmniej 150h + na swoich kontach.

czytałeś w ogóle recenzję? widziałeś w ogóle odnośnik do mojego konta BN? jeśli nie, to się nie odzywaj i nie wprowadzaj ludzi w błąd, proszę

Nie gadajcie bzdur że bez włożonej kasy nie da się nic osiągnąć. wysatarczy grać regularnie i każdy spokojnie po miesiącu czy 2 grania będzie mógł grać na MP8 tak było w moim przypadku i nigdy nie prosiłem nikogo o pomoc ani nie wydawałem real money wystarczy regularnie 2godz na grze spędzić.(...)

To bardzo możliwe (bo parę miesięcy temu to jeszcze bez problemu klepałem MP4), a to kolejna klapa ze strony Blizzarda, co tym bardziej buduje we mnie nadzieję na poprawę w dodatkach. W sumie jak już pisałem, że D3 miał trafić do największej rzeszy graczy, a więc jak największej ilości gustów (niedzielni gracze i casualowcy, a także hardcorowcy - po mniejszej części - i typowej zabijaki PvP), no i trafił. W końcu jeszcze ktoś tam gra i nie wszyscy uciekli do PoE czy Torchlight 2.

Może już wystarczy tego dobrego i niech Zmieć pokaże nam, że pamięta i trzyma jednak z graczami, pamiętającymi dobre czasy D2. Jak nie, to po co wydawać w ogóle coś co doda tylko więcej GB danych, bez rozwiązań, bez ugłaskania już obniżonej opinii o AH i wpływie na gameplay, gospodarkę w grze, itp. Tak samo już śmieszny drop Legeng z powodu MP i paragonów, a także i łatwości radzenia sobie na wyoskich poziomach- wystarczy zacząć oglądać regularnie streamy na twitchu z D3, gdzie co jakiś czas jakiś zwykły fan rzuca kupę legend do rozdania dla streamera, gdzie sam prowadzący robi takie eventy parę razy dziennie. To już bardziej jest biznes niż granie (AH).

Nadzieja umiera jako ostatnia, tak samo jak Diablo...

Witam.

Nie jestem pewien czy to dobry dzial ale po przeczytaniu recenzji o diablo 3 w dzisiejszym newsie ktora nastawila mnie lekko negatywnie jestem ciekaw waszej opini co do w/w gry. Kilka slow odemnie: otoz kupilem sobie ta gre wczoraj, jak narazie mam 19 poziom no i gra podoba mi sie i ciagnie mnie do niej coraz bardziej. Grafika w grze swietnie trafia w moj gust poniewaz jestem zapalonym graczem wowa i tak jak powiedzial guru grafika z diablo zalatuje wowem :),w przeszlosci nagralem sie wiele w dofusa i gracze ktorzy w niego grali powinni wiedziec co to monotonnosc i ciagle farmienie wiec uwazam ze zbieranie itemow w end game ktory jest znikomy tylko po to zeby byc lepszym jest czyms przyjemnym gdyz nie jest mi to obce,rzeczywiscie zdenerwowalo mnie to ze po miesiacu farmienia pojawi sie gracz ktory kupi na allegro owiele lepsze wyposazenie ale przynajmniej ja bede mial to swoja satysfakcje ze do wszystkiego doszedlem sam. Rzecz ktora mnie zrazila to to ze zeby wbic maksymalny poziom gre trzeba przejsc kilka razy chociaz niewiem jak to bedzie wygladac bo tak jak powiedzialem mam dopiero 19 lvl, no i moze jeszcze brak swobodnego rozwoju postaci ale jestem do tego przyzwyczajony po tym co blizzard zrobil z terazniejszym wowem :).W sumie to chyba bedzie na tyle.

A co wy sadzicie?