Witam. Ostatnio naszła mnie faza na słuchanie jazzu. Jako, że w tym gatunku nie jestem obeznany, liczę na waszą pomoc. Polecicie mi jakieś fajne jazzowe kawałki lub jakąś muzykę na chill?
Polecicie jakieś jazzowe kawałki?
Jeśli pasuje Ci tzw. nu jazz, to polecam rodzimy Skalpel.
Na jazzie się mało znam, tym bardziej na podgatunkach, ale dzięki, zobaczę.
http://www.youtube.com/watch?v=TR5b0Eryr1U Przedewszystkim Miles Davis
Też się jakoś bardziej nie zagłębiałem w Jazz, ale Ci dwaj to chyba dwaj najpopularniejsi i od nich bym w sumie zaczął na Twoim miejscu Miłego słuchania!
Coś jeszcze możecie mi polecić?
Zapraszam też do tematu: , w którym będę pytał się o coś "nowego". Ale też ogólnie zachęcam do dyskuzji na temat danego gatunku.
Duke Ellington, Herbie Hancock. To z klasyki, a dla odmiany dodam też Us3, ale to zgoła inna muzyka, tzw. acid jazz pomieszany z rapem. Niedźwieck kiedyś swoim nazwiskiem podpisywał się pod składankami z cyklu "Smooth Jazz Cafe", ale moim zdaniem szkoda na nie czasu.Chociaż styczność miałem tylko z dwiema płytami i to jeszcze w liceum.
Jeśli "Skalpel" przypadł Ci go gustu, to w ich wydawnictwie (brytyjskie "Ninja Tunes") też na pewno znajdziesz jeszcze coś dla siebie.
Spoza jazzu dla relaksu też polecam Georgie Anne Muldrow.
Witam. Ostatnio naszła mnie faza na słuchanie jazzu. Jako, że w tym gatunku nie jestem obeznany, liczę na waszą pomoc. Polecicie mi jakieś fajne jazzowe kawałki lub jakąś muzykę na chill?