Politechnika Śląska wyd. AEII kier. Informatyka

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Mam do was pytanie. Wybieram się w tym roku na studia, a konkretnie w centrum mojego zainteresowania jest informatyka. Jako, że mieszkam w woj. śląski całkiem blisko gliwic, chciałem dostać się na informatykę na wydział Automatyki Elektroniki i Informatyki na Politechnice, jednak nie potrafię znaleźć żadnych konkretnych informacji na temat progów punktowych w zeszłym roku. Czy posiada ktoś może takową wiedzę i jest chętny się podzielić?? Wiem, że progi z roku na rok mogą być różne i są zależne od kilku czynników(np. ilość chętnych, wyniki matur itd.), jednak miło byłoby wiedzieć jak to wyglądało w poprzednich latach :) Z góry wielkie dzięki ^_^

Na AEI w zeszłym roku było coś pomiędzy 80-84, nie pamiętam dokładnie, ale jakoś tak. Tylko najlepsi wchodzą do Wieży Magów.

Jak chcesz mieć 100% szans na dostanie się na informatykę to klasycznie Elektroniczny, tam od 3 lat nie ma progu punktowego.

Raczej mam chrapkę na "wieże magów" ;) Moja ilość punktów to 76 z hakiem, więc mam delikatne obawy, jednak wciąż mam nadzieję, bo matura z rozsz. maty w tym roku była stosunkowo trudna w porównaniu do lat poprzednich :)

Szczerze, to raczej się dostaniesz, może nie na 1szym rzucie, ale będziesz wysoko na rezerwie. Grunt to pozytywne myślenie.

Nawet jak się dostaniesz, to musisz się jeszcze utrzymać, a to nieco inna bajka. Nie mniej, powodzenia.

Bardzo dziękuję :) Nadzieję mam i nie mam zamiaru rezygnować :D A jeśli już przeszło na temat utrzymania... słyszałem, że "najciekawiej" jest nie tyle z fizyką, co z samym programowaniem, jednak nie wiem na ile jest to prawda ;)

Dzisiaj została ogłoszona "lista" zakwalifikowanych do przyjęcia. Ja, z wynikiem 76.8 pkt, jestem na 8 miejscu listy rezerwowej. Jakie jest prawdopodobieństwo, że się dostanę?? ;)

Góra 30%.

Jaki był najsłabszy wynik na liście przyjętych? 81?

30%? Moim zdaniem dużo większe. Ja się zakwalifikowałem z 82 punktami (nie wiem na którym miejscu), ale i tak prawdopodobnie wybiorę się na UŚ (WIiNoM w Sosnowcu), bo nie kręci mnie elektryka i fizyka, na której z tego co słyszałem opiera się polibuda w Gliwicach. Szczerze mówiąc ciągle jeszcze nie wiem na co się zdecydować, może ktoś jest w podobnej sytuacji albo słyszał coś ciekawego? (poza PolŚl i UŚ aplikowałem jeszcze na UW i UWr, ale tam z moją maturą może być średnio :rolleyes: )

Góra 30%.Jaki był najsłabszy wynik na liście przyjętych? 81?

Mówiąc szczerze ja także sądziłem, że prawdopodobieństwo że się dostanę jest znacznie większe, tym bardziej że:

1. na 160 miejsc na kierunku, do listy zakwalifikowanych do przyjęcia zostało 155 osób...

30%? Moim zdaniem dużo większe. Ja się zakwalifikowałem z 82 punktami (nie wiem na którym miejscu), ale i tak prawdopodobnie wybiorę się na UŚ (WIiNoM w Sosnowcu), bo nie kręci mnie elektryka i fizyka, na której z tego co słyszałem opiera się polibuda w Gliwicach. Szczerze mówiąc ciągle jeszcze nie wiem na co się zdecydować, może ktoś jest w podobnej sytuacji albo słyszał coś ciekawego? (poza PolŚl i UŚ aplikowałem jeszcze na UW i UWr, ale tam z moją maturą może być średnio )

Jak jest na polibudzie? Nie mam pojęcia... rozmawiałem z dwoma osobami, które tam studiowały, ale wypytywałem raczej o "problemy z utrzymaniem na uczelni". Dowiedziałem się więc, że największe "zbiory" są raczej na programowaniu, aniżeli na dajmy na to fizyce.

Ja w sumie nie martwię się o utrzymanie tylko o program i plan zajęć. Jak się uprę to się utrzymam, tylko nie widzę swojej przyszłości jako "programista pralek", bardziej interesuje mnie software engineering, a z tym podobno wszędzie jest ciężko i przeważają opinie, że gdzie by się nie poszło 90% wiedzy z tej dziedziny trzeba nabyć samemu, więc psucie sobie krwi i wypruwanie flaków przy fizyce/elektryce nie bardzo by mi służyło :P

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Mam do was pytanie. Wybieram się w tym roku na studia, a konkretnie w centrum mojego zainteresowania jest informatyka. Jako, że mieszkam w woj. śląski całkiem blisko gliwic, chciałem dostać się na informatykę na wydział Automatyki Elektroniki i Informatyki na Politechnice, jednak nie potrafię znaleźć żadnych konkretnych informacji na temat progów punktowych w zeszłym roku. Czy posiada ktoś może takową wiedzę i jest chętny się podzielić?? Wiem, że progi z roku na rok mogą być różne i są zależne od kilku czynników(np. ilość chętnych, wyniki matur itd.), jednak miło byłoby wiedzieć jak to wyglądało w poprzednich latach :) Z góry wielkie dzięki ^_^