Polska gra przeglądarkowa - Margonem

Cześć. Przeglądając dział, zauważyłem że nie ma tu tematu o Margonem. Postanowiłem więc taki założyć, aby przedstawić ten projekt osobom, które go nie znają.

Margonem to gra z gatunku mmorpg, w którą możemy grać korzystając jedynie z przeglądarki internetowej. Od razu po rejestracji razić może w oczy grafika 2d, jednakże po jakimś czasie przestaje to przeszkadzać, przynajmniej dla mnie nie stanowiło to problemu, a patrząc na statystyki gry, 300 tysięcy osób podziela moje zdanie. Podstawą jest grywalność, która stoi na bardzo wysokim poziomie. Początkowi gracze dostają szereg questów na start. Mogą także korzystać z wirtualnego przewodnika, który wyjaśnia krok po kroku każdy element gry, by w końcu początkującego wyszkolić do poziomu, na którym poradzi sobie w szerokim świecie gry. Do wyboru mamy 6 profesji, setki questów, tysiące mapek i przedmiotów możliwych do zdobycia. Nieliniowa fabuła pozwala na takie kreowanie postaci, by ta wyróżniała się wśród tłumu. Każdy może prowadzić swoją postać w dowolny sposób, można expić na potworkach, lub wykonywać zadania dzienne, za które dostajemy doświadczenie. Dla mnie główną zaletą w tej grze jest jednak coś innego. Na dłużej przyciągnęła mnie bezstresowość rozgrywki. W przypadku śmierci, jedyną konsekwencją jest konieczność poczekania kilku minut i 'narodzenie' się w mieście. Nie tracimy złota, ani niczego z ekwipunku. Nie tracimy nawet doświadczenia! Wszystko na co się tak ciężko zapracowało zostaje z nami. A jako że gra jest zupełnie darmowa, można osiągnąć w niej wszystko bez wydania nawet złotówki.

Poniżej przedstawię Wam screen z gry:

screen2lv.png

Na koniec krótkie podsumowanie zalet i wad:

Zalety:

- setki questów

- tysiące potworów i przedmiotów

- nieliniowość fabuły

- doskonała grywalność

- wiele serwerów, również non-pvp oraz pvp bez ograniczeń

- gra w przeglądarce, nie wymaga ściągania czegokolwiek

Wady:

- początkowo przeszkadzająca grafika

- z racji wielu graczy, często na czacie można spotkać osoby niekulturalne

http://www.margonem.pl/

Jesteś GM? Czy grasz na prywacie? Ile grałeś? I czy to w ogóle Twoja postać?

Jesteś GM? Czy grasz na prywacie? Ile grałeś? I czy to w ogóle Twoja postać?

Gram na prywatnym serwerze, ten aspekt w głównym poście pominąłem, ale może warto o tym wspomnieć, za gra umożliwia zakupienie sobie własnego serwera, by grać na nim z przyjaciółmi. Tak, jest to moja postać. A co do gry to z różnymi przerwami już ze 2-3 lata będzie na wszystkich postaciach.

A załatwisz mi zaproszenie na ten server? :)

To nie takie proste, ale mogę spróbować. Aby nie spamować w temacie napisz do mnie PW z linkiem do swojego profilu. Pozdrowienia.

Grasz wojownikiem pod intelekt?So genius!

Też bym sobie chętnie pyknął na prywacie :)

@R3d już screena zdążył podmienić :)

Przecież dostanie się na świat prywatny nie jest wcale trudne. Wystarczy wejść w statystyki - tam każdy świat prywatny ma podanego zarządcę. Trzeba wejść do niego na profil i zobaczyć, czy serwer ma aktywną rekrutację. Jeśli jest ona aktywna, wystarczy napisać do niego i poprosić o zaproszenie. A jeśli żaden rekrutacji aktywnej nie ma, to trzeba wejść w dział eventów na forum i sprawdzić czy jakiś serwer nie organizuje konkursu z wejściówkami na ten priv.

@up niestety nie jestem mistrzem w podrabianiu screenów a wartości ustawiłem losowo w firebugu.

jakby się dało to dla mnie też jakieś zaproszenie ;p

A linki do profili to mam sobie wymyślić, czy zgadywać na chybił trafił? :D

Też bym zagrał

Moim zdaniem ta gra jest fajna, ale z ludźmi nie da się wytrzymać, na tych gdzie nie ma PvP nooby obrażają, a na tych gdzie jest to przyjdzie jeden noob i wybije każdego...

Cześć. Przeglądając dział, zauważyłem że nie ma tu tematu o Margonem. Postanowiłem więc taki założyć, aby przedstawić ten projekt osobom, które go nie znają.

Margonem to gra z gatunku mmorpg, w którą możemy grać korzystając jedynie z przeglądarki internetowej. Od razu po rejestracji razić może w oczy grafika 2d, jednakże po jakimś czasie przestaje to przeszkadzać, przynajmniej dla mnie nie stanowiło to problemu, a patrząc na statystyki gry, 300 tysięcy osób podziela moje zdanie. Podstawą jest grywalność, która stoi na bardzo wysokim poziomie. Początkowi gracze dostają szereg questów na start. Mogą także korzystać z wirtualnego przewodnika, który wyjaśnia krok po kroku każdy element gry, by w końcu początkującego wyszkolić do poziomu, na którym poradzi sobie w szerokim świecie gry. Do wyboru mamy 6 profesji, setki questów, tysiące mapek i przedmiotów możliwych do zdobycia. Nieliniowa fabuła pozwala na takie kreowanie postaci, by ta wyróżniała się wśród tłumu. Każdy może prowadzić swoją postać w dowolny sposób, można expić na potworkach, lub wykonywać zadania dzienne, za które dostajemy doświadczenie. Dla mnie główną zaletą w tej grze jest jednak coś innego. Na dłużej przyciągnęła mnie bezstresowość rozgrywki. W przypadku śmierci, jedyną konsekwencją jest konieczność poczekania kilku minut i 'narodzenie' się w mieście. Nie tracimy złota, ani niczego z ekwipunku. Nie tracimy nawet doświadczenia! Wszystko na co się tak ciężko zapracowało zostaje z nami. A jako że gra jest zupełnie darmowa, można osiągnąć w niej wszystko bez wydania nawet złotówki.

Poniżej przedstawię Wam screen z gry:

screen2lv.png

Na koniec krótkie podsumowanie zalet i wad:

Zalety:

- setki questów

- tysiące potworów i przedmiotów

- nieliniowość fabuły

- doskonała grywalność

- wiele serwerów, również non-pvp oraz pvp bez ograniczeń

- gra w przeglądarce, nie wymaga ściągania czegokolwiek

Wady:

- początkowo przeszkadzająca grafika