Pomoc dla zupełnie zielonego

Nigdy jeszcze nie grałem w ten gatunek gierek bo jakoś mnie do nich nie ciągło:) dzisiaj pierwszy raz zagrałem i nawet mi sie spodobało tylko nie mogę sie zdecydować jaką klasę wybrać :( pograłem chwile rangerem (5 lvl) ale jakoś mi nie leży ta klasa (tym bardziej że czasami zamiast strzelić od przeciwnika to podbiegam do niego:D). Istnieje coś takiego w tej gierce jak łatwiejsza i trudniejsza klasa do opanowania??

Cześć też niedawno zaczołem grać,gram Templarem i szczerze polecam ci Shadow'a z 2 Claw.Gra sie nim super bo masz wbudowane wykradanie życia.Możesz bić spokojnie solo tylko trzeba dobrze dobrać aury.Jak jesteś chętny zagrać z kimś to napisz swój nick na PW

rabger jest dobry a zeby nie podbiegac uzywaj szift+lewy klawisz myszy(atak) ;p SHIFT daje możliwość ataku w miejscu nawet dla melee

pamietaj ze w poe wazne jest to zeby przezyc bo co z tego ze zadasz 2k dmg dla bossa jak padniesz na nim 10x

W tej grze ważne są buildy, klasy mniej.

Popularne (i łatwe buildy) to:

LA (lightning arrow) ranger/maru/templar

Dual spork witch (nie wiem jak po 1.0.0 stoi)

Elemental split arrow ranger

Ja chce sobie sam builda robić i rozwijać postać dlatego nie patrze na gotowe "zestawy"...A co myślicie o klasie Maruder?? Dodam że raczej mam zamiar grać solo...

mara jest dobry bo ma ladnie ulozony keystone grid (tankowy ze sporym dpsem

Misiek, tyle, że w PoE ze względu na passive tree to działa w drugą strone.

Najpierw musisz sobie wymyslic build, tzn:

1. Główne skille atakujące

2. Z jakich gemów korzystam

3. Na jakiej broni

4. HP czy AR czy ES

I dopiero wtedy wybierasz klase której najłątwiej dane cele osiągnąć.

Jak np wybierasz sobie popularnego LA (albo wymyslisz coś podobnego) to masz 3 klasy do wyboru.

zrobi mare pod lightening strike i bedzie dobrze albo pod freezing pulse

Każdą klasą mozna grać różną bronią czy np ranger z mieczem to kiepski pomysł??

nie jak najbardziej nie byly juz buildy mara z łukiem albo wandem czy templar z lukiem i takie buildy sa dobre wystarczy umiec grac miec gear + odpowiednie gemy

Nie ma żadnych ograniczeń... trzeba tylko zaplanować. Jesli np powiesz "chce grać na physical bow" to będzie chciał głównie poruszać się w czerwonej części drzewka, więc jesli wystartujes zjako witch, któa zaczyna w niebieskiej... no to oczywiście jakoś to zrobisz, chociaż nie będzie to optymalne.

Heh już mam mętlik w głowie....

Weź tego rangera i ustaw sobie zwykły atak na literkę Q a skille na W, e, R itd, jak w grach typu moba będziesz wtedy miał i unikniesz problemów w ten sposób z podchodzeniem do potworów.

Już unikam dzięki shift:D najpierw chyba skupie sie na wyborze czy nastawić sie na walkę z bliska czy z dystansu...

To nie jest przeciętnie rpg gdzie masz klase postaci a każda klasa ma własne umiejętności. Tutaj wszystkie umiejętności i wszystkie skille są dostepne dla każdego. Więc kombinacja moze być dowolna. Chcesz rangera który biega z 2h axe i atakuje fireballami? Prosze bardzo. Nie będzie to optymalne, ale mozesz tak grać, jeśli Ci sie podoba.

Wybrałem Marudera i latam z kijem dwuręcznym obrażenia są ok więc idę w zdrowie. Jaka jest różnica pomiędzy Armor a Evasion Rating

Armor to po prostu obrona - zmniejsza obrażenia, a evasion rating to po prostu unik - im większy, tym większa szansa na uniknięcie ataku.

Jeśli można to chciałbym się przyłączyć do tematu i zadać jedno pytanie.

Ma ktoś może jakiś dobry build dla shadow'a po tym dużym patchu ?

Dodam że preferuje walkę z dystansu.

Armor to po prostu obrona - zmniejsza obrażenia, a evasion rating to po prostu unik - im większy, tym większa szansa na uniknięcie ataku.

Czyli lepiej podnosić armor czy ten unik wg Was??

Po patchu 1.0.0 Eva dostało ogromnego buffa i z odpowiednim buildem możesz być właściwie nietykalny (jest to tez bardziej build pod End game i dla Rangerów, gdyż potrzeba rozdać dużo punkcików, żeby odblokować dodatkowe stacki Frenzy, a najbliżej do kluczowych pasywek ma właśnie Ranger), ale jak już cie trafia to śmierć więc większość graczy na HC/Nem dalej idzie w Armor. Jako, że grasz Mara lepiej idź w Armor, co najwyżej Iron Reflex i EQ pod Armor/Eva.

Nadal bardzo popularnym buildem dla Shadow jest Freezing Pulse, na oficjalnym forum na pewno się coś znajdzie :)

Osobiście zaczynając grałem Lightning Arrow/Frenzy Rangerem + Blood Magic, niestety po ostatnim patchu BM jako skill pasywny jest martwe. Świetnie radzi tez sobie Scion pod Spectral Throw - ogromna przeżywalność z racji tego, że ma mnóstwo HP nodów i Ele Ress nodów na samym początku + jest zlokalizowana na środku drzewka, więc ma wszędzie blisko.