Pomoc - mocny komputer do grania

Witam,

Planuję zakup nowego komputera stacjonarnego przeznaczonego głównie do grania. Przed wizytą w sklepie chce zasięgnąć Waszej wiedzy, bo z pewnością znajdę tutaj wielu ekspertów w tej dziedzinie.

Moje możliwości ograniczają się jedynie to wyliczenia wszystkich podzespołów jakie potrzebuje, jednak czytając różne tematy pogubiłem się w tym wszystkim i nie mam pewności, że wybrane części będą do siebie pasować :-(

z pewnością w zestawie musi być wydajny gtx 1080 TI, i7 8700k i płyta główna z370 która uciągnie ten zestaw. Będę korzystać z 2 monitorów (2x hdmi) 16gb ram najlepiej taktowanych w okolicy 3000-3200. Wydajny zasilacz - wydaje mi się, że coś około 750-800w solidnej firmy. Dysk ssd 240-275 na system i kilka gier plus oczywiście 1-2 TB na magazyn danych.

Nowa obudowa która wszystko w sobie pomieści również będzie potrzebna. I prawdopodobnie jakiś wiatrak na procesor

Komputer ma służyć przez kilka lat więc części "najtańsze" nie są konieczne, ważne aby wszystko było wydajne (głównie mam na myśli kartę graficzną i płytę główną bo jest od zatrzęsienia różnych wersji)

Bardzo proszę o pomoc w złożeniu takiego zestawu, żeby wszystko do siebie "pasowało"

PS. jeżeli o czymś ważnym zapomniałem proszę dorzucić to do zestawu :-)

1080ti (jaka by nie była zawsze znajdą się psychofani msi/gigabyte/asus itd. (aktualnie rzecz gustu bo nie ma zbytnio różnicy między nimi chyba że bierzemy palita wtedy wykonanie toszkę kuleje ale mniej siana się płaci ) to podstawa (tyle że wszystkie mają 1x hdmi a 3x dp wi ęc lipa pod tym względem chyb a że na morele znajdziesz coś z 2x hdmi np. https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1080-ti-gaming-x-trio-11gb-gddr5x-352-bit-dvi-d-2xhdmi-2xdisplayport-box-gtx-1080-ti-gaming-x-trio-11g-979019/ ), co do zasilacza 600w wystarczy dla zapasu weźmiesz 650w będzie ok xfx lub seasonic będzie ok, co do cpu hmm tu jest pies pogrzebany nie wiem jak to wygląda na amd ale chyba 8700k wystarczy :) co do chłodzenia noctua tą co mam w stopce NH-D15 jest najlepszym chłodzeniem powietrza do tego g skille mam sprawdzone przez siebie moge polecić może ktoś inny da znać z innymi to będziesz miał obraz z "szerszego grona" co do reszty nie wiem nie używam obudowy

nikt ci nie złozy zestawu chyba żer wysylisz się złożysz coś co wydaje ci sie fajne najwyżej ktoś poprawi

jedynie co mogę poradzić to z-tka w pł głównej bo bierzesz proca z "k"

Zacznę od tego https://vbtpc.pl gość składa bardzo dobre sprzęty dodatkowo twój zestaw wyladuje na YT ;)

Teraz tak, co do procesora i7 8700 czy z K czy bez. 8 generacja bez K kręci a raczej boostuje się bardzo wysoko i jeżeli ja bym miał iść w proca pod OC to warunek taki że bym go skalpowal(ten gość wykonuje takie zabiegi bezpiecznie) i w chłodzeniem wodnym z prostego względu... Procesory sa na glucie. Pytanie jak się to ma do samej wydajności? Różnica miedzy i7 8700 a i7 8700K to kolo 400zł no i chlodzenie cieczą nie jest tanie. Doplacasz sporo do wydajności która się zwiększy... Ale czy warta tej ceny? Jeżeli mówimy o bezwzględnej wydajności nie co się zastanawiać a jak patrzymy przez pryzmat wydajność per cena... Bez sensu.

MOBO unikał bym teraz ASUSA(zresztą na YT tego gościa jest filmik o tym ze ASUS uszczesliwia ludzi na siłę). Ja bym szedł w MSI albo... uwaga ASRocka ewentualnie Gigabyte.

Co do grafiki jak wydajność bezwzglednie Zotac(mega opcją jest 5 lat gwarancji) potem MSI albo Gigabyte AUROS(bardzo udane konstrukcje). Jeżeli Palit to wersje GameRock. Bym ci coś złożył ale piszę z telefonu. Po 15 będę mial chwilę to może uda mi się coś skręcić ;)

Witam . Tu link do nowego filmu z +/- takim zestawem jaki se chciałeś

Cena ... cóż skoro masz kasę to lecisz :) .

Przy okazji życzę wszystkim lepszego nowego 2018 r ofc dotyczy to także sprzętu ( oby RAM w końcu staniał ) ... takie " sobie " życzenie też mam :) . Czymajat się ciepło i zdrowo no i kolorowo ( RGB ) :) ...

Pozdrawiam .

Witam,

Planuję zakup nowego komputera stacjonarnego przeznaczonego głównie do grania. Przed wizytą w sklepie chce zasięgnąć Waszej wiedzy, bo z pewnością znajdę tutaj wielu ekspertów w tej dziedzinie.

Moje możliwości ograniczają się jedynie to wyliczenia wszystkich podzespołów jakie potrzebuje, jednak czytając różne tematy pogubiłem się w tym wszystkim i nie mam pewności, że wybrane części będą do siebie pasować :-(

z pewnością w zestawie musi być wydajny gtx 1080 TI, i7 8700k i płyta główna z370 która uciągnie ten zestaw. Będę korzystać z 2 monitorów (2x hdmi) 16gb ram najlepiej taktowanych w okolicy 3000-3200. Wydajny zasilacz - wydaje mi się, że coś około 750-800w solidnej firmy. Dysk ssd 240-275 na system i kilka gier plus oczywiście 1-2 TB na magazyn danych.

Nowa obudowa która wszystko w sobie pomieści również będzie potrzebna. I prawdopodobnie jakiś wiatrak na procesor

Komputer ma służyć przez kilka lat więc części "najtańsze" nie są konieczne, ważne aby wszystko było wydajne (głównie mam na myśli kartę graficzną i płytę główną bo jest od zatrzęsienia różnych wersji)

Bardzo proszę o pomoc w złożeniu takiego zestawu, żeby wszystko do siebie "pasowało"

PS. jeżeli o czymś ważnym zapomniałem proszę dorzucić to do zestawu :-)