Pomoc przy kupnie komputera

Widać twoje umiejętności. Od kiedy można składać laptopa!?

Ależ ja nie powiedziałem, że się na tym znam. Po prostu mu doradzam tak a nie inaczej bo sam dobrze na tym wyszedłem. :)

Dodam tylko że bladek na niczym się nie zna i potrafi tylko wychwalać swoje. Skończ dzieciaku zachywać się jak nie wiadomo kto i nie szukaj kłótni w każdym temacie. Idź już lepiej grać w tą swoją uber pro i sweet tere, no chyba że nikt nie chce dać Ci party ^^

ja sie nie znam?

Podalem mu kolego najlepsza z mozliwych opcji....czyli i5 , 6850 , plyte za 320zl p67czy jak jej tam + zasilke polecana na prawie kazdym forum komputerowym + dobre ramy...

PS. yyyy soryy ale xfx nie jest tak znana firma jak chieftec , corsair , coolermaster , Aerocool , Tracer ....nie podaje innych bo nikt ich nie poleca tak wiec nie wiem o co sie rzucasz??...podajesz jedynie drogi wentylator nie wiadomo do czego ta 450 miala by sluzyc ale ok...?

'Kurosh1tsuji@ sorki ale teraz ty zrobiles z siebie trola 15 letniego , ktory ma chyba ferie i offtopuje nabijajac sobie posty zgadlem? no coz najpierw zerknij w profil pozniej pisz dzieciaku;)

kristal@ i5 i 6950 pociaglo ale ile ? miesiac 2? i padl...na robienie oc nie bierze sie mniejszych zasilek niz 500w ;)

nie wiem co chcesz udowodnic ....i czemu nie i5 hahah? jak to top procek do gier....:|? amd x6 i to jeszcze 2,2 ? do czego m uten AMD? amd porownywalny z i5 to AMD FX-8150 ...i tak jest slabszy:) wiec po co mu doradzasz procka na rok? eh sam chcialem kupic amd ale jest to poprostu nioplacalne bo zadna gra nie korzysta wiecej niz z 4-2 rdzeni :o

i nie zasnosi sie jak naarzie zeby cos ciagnelo 6 rdzeni...dopiero nieliczne programy korzystaja z 6 rdzeni...amd to procki do programow pracy nie do grania ....chyba ze te najdrozsze .:)) i po co mu karta za 800zl? kupi sobie za 500 6850 i wsyztsko mu na tym pojdzie...za rok dokupi za 300zl taka sama i bedzie mial maszynke to samo z i5...bedzie brakowalo mocy lekko podkreci i jak nowy procek he....przyszlosciowo do gier tylko i wylacznie i5 2500k/2600 k

duzo:)

a co do 560 TI to nieoplacalna karta...na allegro mozna kupic HD 5870 , ktory jest

sporo tanszy i wydajniejszy ...coz malo kto o nim wie i dlatego kazdy rzuca sie na 560 Ti:)

ok kupuj co chcesz pozniej nie miej pretensji ze ktos ci poradzil cos niewiadomo do czego....

Mój ostatni post w tym temacie. Poczytać o zestawach komputerowych 2012 do 2000-2200zł na forach komputerowych np. pcformat, pclab lub innych. Poczytaj także o zasilaczach i obudowac wraz z ich wentylacją. Pozdrawiam i już tu nie zaglądam bo znów się obudzę na kacu.

Mój ostatni post w tym temacie. Poczytać o zestawach komputerowych 2012 do 2000-2200zł na forach komputerowych np. pcformat, pclab lub innych. Poczytaj także o zasilaczach i obudowac wraz z ich wentylacją. Pozdrawiam i już tu nie zaglądam bo znów się obudzę na kacu.

hahah...czytaj dalej fora:) gratulacje dla Ciebie....zauwaz ze tam pisza tylko o najnowyszych kartach..nie o najtanszych i wydajnijszych:)...ludzi maja srednie pojecie o kompach do gier...po co kupowac obudowe , dysk , cd room zasilke skoro sie je ma:| to tylko zazwyczaj problem ludzi , ktorzy nie potrafia tego zlozyc pozniej do kupy i kupuja gotowce;) za 2000 tys komputer bez i5 bedzie na rok:) tyle w temacie

PS . Kristal nie czytaj tcyh forum...

ja sie nie znam?Podalem mu kolego najlepsza z mozliwych opcji....czyli i5 , 6850 , plyte za 320zl p67czy jak jej tam + zasilke polecana na prawie kazdym forum komputerowym + dobre ramy...PS. yyyy soryy ale xfx nie jest tak znana firma jak chieftec , corsair , coolermaster , Aerocool , Tracer ....nie podaje innych bo nikt ich nie poleca tak wiec nie wiem o co sie rzucasz??...podajesz jedynie drogi wentylator nie wiadomo do czego ta 450 miala by sluzyc ale ok...?'Kurosh1tsuji@ sorki ale teraz ty zrobiles z siebie trola 15 letniego , ktory ma chyba ferie i offtopuje nabijajac sobie posty zgadlem? no coz najpierw zerknij w profil pozniej pisz dzieciaku;)kristal@ i5 i 6950 pociaglo ale ile ? miesiac 2? i padl...na robienie oc nie bierze sie mniejszych zasilek niz 500w nie wiem co chcesz udowodnic ....i czemu nie i5 hahah? jak to top procek do gier....:|? amd x6 i to jeszcze 2,2 ? do czego m uten AMD? amd porownywalny z i5 to AMD FX-8150 ...i tak jest slabszy:) wiec po co mu doradzasz procka na rok? eh sam chcialem kupic amd ale jest to poprostu nioplacalne bo zadna gra nie korzysta wiecej niz z 4-2 rdzeni i nie zasnosi sie jak naarzie zeby cos ciagnelo 6 rdzeni...dopiero nieliczne programy korzystaja z 6 rdzeni...amd to procki do programow pracy nie do grania ....chyba ze te najdrozsze .) i po co mu karta za 800zl? kupi sobie za 500 6850 i wsyztsko mu na tym pojdzie...za rok dokupi za 300zl taka sama i bedzie mial maszynke to samo z i5...bedzie brakowalo mocy lekko podkreci i jak nowy procek he....przyszlosciowo do gier tylko i wylacznie i5 2500k/2600 kduzo:)a co do 560 TI to nieoplacalna karta...na allegro mozna kupic HD 5870 , ktory jest sporo tanszy i wydajniejszy ...coz malo kto o nim wie i dlatego kazdy rzuca sie na 560 Ti:)ok kupuj co chcesz pozniej nie miej pretensji ze ktos ci poradzil cos niewiadomo do czego....

GTX 560 Ti jest wydajniejszy od radka 6870, jakies 5-6%, ale jest, i niektorym moze zalezec na physx. No i mozna zaoszczedzic 2-3 stowki na wzieciu plyty glownej z gorsza sekcja zasilania i procka i5 2500.

GTX 560 Ti jest wydajniejszy od radka 6870, jakies 5-6%, ale jest, i niektorym moze zalezec na physx. No i mozna zaoszczedzic 2-3 stowki na wzieciu plyty glownej z gorsza sekcja zasilania i procka i5 2500.

PISZE od 5870 HD...!!! nie 6870..omg

PISZE od 5870 HD...!!! nie 6870..omg

Wybacz, ale nie jestem w stanie zauwazyc Twojej 'dojrzalosci' poprzez natlok tekstow, ktore z siebie wyrzucasz :(

Wybacz, ale nie jestem w stanie zauwazyc Twojej 'dojrzalosci' poprzez natlok tekstow, ktore z siebie wyrzucasz

tylko wiesz jakos malo mnie to interesuje co o mnie myslisz:)? dziwne teksty sa typu o dojzalosci? moge robic pisac co chce :) i z was sie smiec siedzac przed kompem piszac pierdoly...patrzac na wasze trolowanie odnosnie wieku i pisowni:) nie rozumiem tego typu teksow osob majacych 15-16-18 lat? po co pisac do kogos starszego tekst typu dzieciaku? patologia polaczona z brakiem prawdziwego zycia...jak jestescie tacy urabura to na ulicy mowcie tak do ludzi ^^

PS. ja twojego tez raczej? nie umiesz czytac ....a to swiadczy o max skonczonym gimnazjum:) hmm 17 lat nie wiele sie pomylilem co?

i jak mozna pomylic 5870 z 6870? ym...troszke male poejcie o kartach;)

A zatem chcesz kupić komputer? Nie wierz wszystkim (głównie mi chodzi o sprzedawców, ale któż to wie).

Obudowa: przede wszystkim zostawić, bo komputer ma być wydajny i po co przepłacać? (nie wszystko złoto co się świeci);

Płyta główna: dużo od niej zależy, pytanie, amd czy intel, zintegrowana grafa czy nie? Ja polecam amd, sam mam Athlona II 640 4x3Ghz jestem zadowolony (kupiony za 360 zł), a zintegrowana grafa? Po co? No jak ci się popsuje twój geforce/"radosław" to jest ratunek no ale lepiej bez.(mniej problemów z grafą - warto o tym poczytać);

Proc: zależy od płyty, szerokie pole do popisu, intel i5/i7 a z amd phenom II; a tak a pro po: kto myśli o OC jak się pyta: jak najlepiej cenowo/jakościowo kompa złożyć? Więc chłodzenie boxowe.

Ram:4 gb w zupełności starczą, ale myślmy przyszłościowo więc 8 GB. Oczywiście ddr3.

Zasilacz: Chieftec (CTG-500-80P) 500W ja mam taki i pasuje. Zero problemów. Kupiony za 190 zł, ale po klęskach żywiołowych w Azji, ceny wygórowane.

Dysk: 500 GB ci starczy ale warto się w 1 TB zaopatrzyć.

Grafa: hmm.. na początku różnica radosław a geforce: analogicznie większa wydajność/wsparcie cuda i physix, do gier to raczej geforce;

to chyba na tyle: nie podałem konkretów, bo najlepiej iść do gościa z komputronika i jeszcze pogadać. + taki, że masz serwis nie daleko i złożenie kompa za darmo :)

Idealnie 2000 zł i komp jak się patrzy. (czy jak kto woli: paczy xD )

Ale jak zobaczyłem kristala i jego wypowiedź o lapku, co go się niby można składać to aż się uśmiechnąłem xD

Sklepy masowe, jak mówili inni, idą na ilość więc, komputronik czeka otworem :)

Pozdrawiam

EDIT: Bladek chciałbym ci powiedzieć, że bazujesz na stereotypach odnośnie wieku. Czasami znajdzie się jakiś porządny 17/18 latek a nawet i 13 :)

A co do pisowni to warto mieć Firefoxa

Ale jak zobaczyłem kristala i jego wypowiedź o lapku, co go się niby można składać to aż się uśmiechnąłem xDSklepy masowe, jak mówili inni, idą na ilość więc, komputronik czeka otworem

Że co prosze? Źle przeczytałeś, jakiś inny użytkownik napisał tak, ja go tylko wyśmiałem.

A zatem chcesz kupić komputer? Nie wierz wszystkim (głównie mi chodzi o sprzedawców, ale któż to wie).Obudowa: przede wszystkim zostawić, bo komputer ma być wydajny i po co przepłacać? (nie wszystko złoto co się świeci);Płyta główna: dużo od niej zależy, pytanie, amd czy intel, zintegrowana grafa czy nie? Ja polecam amd, sam mam Athlona II 640 4x3Ghz jestem zadowolony (kupiony za 360 zł), a zintegrowana grafa? Po co? No jak ci się popsuje twój geforce/"radosław" to jest ratunek no ale lepiej bez.(mniej problemów z grafą - warto o tym poczytać);Proc: zależy od płyty, szerokie pole do popisu, intel i5/i7 a z amd phenom II; a tak a pro po: kto myśli o OC jak się pyta: jak najlepiej cenowo/jakościowo kompa złożyć? Więc chłodzenie boxowe.Ram:4 gb w zupełności starczą, ale myślmy przyszłościowo więc 8 GB. Oczywiście ddr3.Zasilacz: Chieftec (CTG-500-80P) 500W ja mam taki i pasuje. Zero problemów. Kupiony za 190 zł, ale po klęskach żywiołowych w Azji, ceny wygórowane.Dysk: 500 GB ci starczy ale warto się w 1 TB zaopatrzyć.Grafa: hmm.. na początku różnica radosław a geforce: analogicznie większa wydajność/wsparcie cuda i physix, do gier to raczej geforce;to chyba na tyle: nie podałem konkretów, bo najlepiej iść do gościa z komputronika i jeszcze pogadać. + taki, że masz serwis nie daleko i złożenie kompa za darmo Idealnie 2000 zł i komp jak się patrzy. (czy jak kto woli: paczy xD )Ale jak zobaczyłem kristala i jego wypowiedź o lapku, co go się niby można składać to aż się uśmiechnąłem xDSklepy masowe, jak mówili inni, idą na ilość więc, komputronik czeka otworem PozdrawiamEDIT: Bladek chciałbym ci powiedzieć, że bazujesz na stereotypach odnośnie wieku. Czasami znajdzie się jakiś porządny 17/18 latek a nawet i 13 A co do pisowni to warto mieć Firefoxa

tyle , ze Twoj zestaw bedzie go kosztowal okolo 2,5 - 3 tys drogi kolego..on pisze do 2000tys a najlepwszy zestaw do tej ceny to

zostawic obudowe , cd-room , zasilacz jezeli jest 400w firmowka wystarczy ,

Pod gry tylko i wylacznie i5 2500 lepszego na rynku nie ma jak narazie w tej cenie i wydajnosci.

grafika 6850 / 6950 nie wchodzi w gre ani 560 ti.... (800zl)

plyta glowna jakas pod socket intela i3/5/7 bez zintegrowanej karty , ktora narobic moze wiecej problemow niz pozytku:) tak moze:) 4 sockety na ramy przedzial ramow od 1600 - 2000

ramy 4 lub 8 gb ram ddr3 1600

PS. jak kupi dysk i zasilke to mu nie starczy na grafe albo procka , proste i logiczne:)

Ja nie mowie ze kazdy 15 16 13 ...to Idi#@$#$ ...sa normlani oczywiscie , nigdy tego nie negowalem:)

wiesz nie patrze co pisze , to dlatego. na chromie wszystko mi ladnie podkresla ale po co to poprawiac..to nie praca magisterska:)

a co do Kristala zwykly trol , ktory nakreca tematy i podgrzewa atmosfere dennymi postami ....tyle

"na 99% temperatura" gosc wyzej pisze ze tem a normalna...nawet posta nie czyta:)

tylko wiesz jakos malo mnie to interesuje co o mnie myslisz:)? dziwne teksty sa typu o dojzalosci? moge robic pisac co chce i z was sie smiec siedzac przed kompem piszac pierdoly...patrzac na wasze trolowanie odnosnie wieku i pisowni:) nie rozumiem tego typu teksow osob majacych 15-16-18 lat? po co pisac do kogos starszego tekst typu dzieciaku? patologia polaczona z brakiem prawdziwego zycia...jak jestescie tacy urabura to na ulicy mowcie tak do ludzi ^^PS. ja twojego tez raczej? nie umiesz czytac ....a to swiadczy o max skonczonym gimnazjum:) hmm 17 lat nie wiele sie pomylilem co?i jak mozna pomylic 5870 z 6870? ym...troszke male poejcie o kartach;)

Chce Pan sie ze mna bawic, okej. Po 1 nie doczytalem numeru ww. karty skad moja pomylka, ktora zrozumial by ktos w miare inteligetny, jednakze patrzac na Pana pisownie i skladnie, to niestety nie odnosze wrazenia polemizowania z doroslym facetem, a raczej zakompleksionym nastolatkiem, co nie jest dla szanownego Pana pocieszeniem ;)

Chce Pan sie ze mna bawic, okej. Po 1 nie doczytalem numeru ww. karty skad moja pomylka, ktora zrozumial by ktos w miare inteligetny, jednakze patrzac na Pana pisownie i skladnie, to niestety nie odnosze wrazenia polemizowania z doroslym facetem, a raczej zakompleksionym nastolatkiem, co nie jest dla szanownego Pana pocieszeniem

wiesz jest takie "przyslowie"

na Pana to trzeba : Wygladc i Miec pieniadze a ja o sobie nie mowie , pisze , nigdy Pan:)

PS. proponuje skonczyc off-topa

Tak na początek : http://forum.pcformat.pl/FAQ-Jak-gdzie-i-za-ile-najlepiej-kupic-komputer-Czego-unikac-Czyli-STOP-GOTOWCOM-t

Najpierw radzę trochę poczytać, a dopiero potem wypowiadać się na dany temat.

W sprawie komputera :

Do gier polecam Intela i5 (jeśli zostawisz niektóre komponenty ze starego komputera),

bądź i3 (co prawda, posiada dwa rdzenie lecz obsługuje 4 wątki, spokojnie starczy do gier na parę lat).

Karta graficzna - nie wypowiadam się na temat kart nVidia ponieważ nie wiele o nich wiem. Radeon HD6850 jest bardzo dobry, jak za taką cenę, ale jak dołożysz trochę więcej masz 20% wydajniejszego HD6870.

RAM - nie ma co się bawić w 2x2 ponieważ DC i tak nie zrobi zauważalnej różnicy, a 1x4GB jest tańsze i zostaje jeden wolny slot więcej.

Zasilacze polecam OCZ'a, odkąd jeden z nich uratował mi skórę, gdy piorun przeciążył sieć elektryczną, padł tylko zasilacz i w serwisie powiedzieli, że gdyby nie zasilacz był bym sporo kasy w plecy (mógł się spalić cały komputer ;D).

To tyle ode mnie. ;)

A czasami HD 6850 nie da się odblokować na HD 6890? Bodajże mają te same bebechy tylko zablokowane coś jest. Mozna chyba wgrywając nowego BIOSA :P

Mój błąd, to chodzi o HD 6950.

Tak na początek : http://forum.pcformat.pl/FAQ-Jak-gdzie-i-za-ile-najlepiej-kupic-komputer-Czego-unikac-Czyli-STOP-GOTOWCOM-tNajpierw radzę trochę poczytać, a dopiero potem wypowiadać się na dany temat.W sprawie komputera :Do gier polecam Intela i5 (jeśli zostawisz niektóre komponenty ze starego komputera), bądź i3 (co prawda, posiada dwa rdzenie lecz obsługuje 4 wątki, spokojnie starczy do gier na parę lat).Karta graficzna - nie wypowiadam się na temat kart nVidia ponieważ nie wiele o nich wiem. Radeon HD6850 jest bardzo dobry, jak za taką cenę, ale jak dołożysz trochę więcej masz 20% wydajniejszego HD6870.RAM - nie ma co się bawić w 2x2 ponieważ DC i tak nie zrobi zauważalnej różnicy, a 1x4GB jest tańsze i zostaje jeden wolny slot więcej.Zasilacze polecam OCZ'a, odkąd jeden z nich uratował mi skórę, gdy piorun przeciążył sieć elektryczną, padł tylko zasilacz i w serwisie powiedzieli, że gdyby nie zasilacz był bym sporo kasy w plecy (mógł się spalić cały komputer ;D).To tyle ode mnie.

i3 nie bedzie na pare lat bo ma 4 watki a nie 4 rdzenie...

listwy nie masz z bezpiecznikami ze ci po kompie pioruny strzelaja:D?

Teraz wiem że kristal to zwykły trol co rzuca słowa na wiatr (1. miałeś tu nie pisać, a po 2. to źle przedtem gościa zrozumiałeś i się mnie teraz czepiasz - czytanie ze zrozumieniem się kłania). A ten zestaw co podałem - nie muszą być najnowsze modele. Sam mam "budżetowego" kompa, który daje rade a wart jest ok 1 tys zł. Jak się postarasz to do 1500zł będzie niezły komp (nie wszytko musi być nowe).

Bladek, 30% tych listw z bezpiecznikami to zwykly, tani, beznadziejny chinol, ktory nie uratuje Ci komputera. Mam dobry sprawdzony sposob, jest burza wylacz komputer i odlacz od zasilania. Dlaczego jeszcze tylu ludzi nie potrafi tego pojac i siedzi chociaz wali kulistymi po dachu??

Bladek, 30% tych listw z bezpiecznikami to zwykly, tani, beznadziejny chinol, ktory nie uratuje Ci komputera. Mam dobry sprawdzony sposob, jest burza wylacz komputer i odlacz od zasilania. Dlaczego jeszcze tylu ludzi nie potrafi tego pojac i siedzi chociaz wali kulistymi po dachu??

Kuliste to juz hardkorowe są, ich zachowanie jest poprzedzone niezrozumiałą 'inteligencją', ludzkość nie jest w stanie, póki co, odpowiedziec sobie czemu sie tak zachowuja. Są historie, że pioruny kulisty goniły daną osobę, serio.

Dobra dość offtopu, moja ostateczna rada dla kolegi kupującego kompa:

1) wejsc na forum pclabu

2) znalesc zestaw/zalozyc temat

3) wejsc na agito/techplanet

4) zamowic zestaw i zaznaczyc opcje zlozenia za zlotowke

5) cieszyc sie tanim (tanszym), dobrym piecem ;)

Witam.

Ostatnio zauważylem ze mój komputer przestal się sprawdzać przy dzisiejszych grach.

Dlatego pomyślalem nad kupnem nowego.

I wlasnie chcialbym abyście mi trochę doradzili.

Cena do 2000 zl (lecz leśli będzie coś interesującego z lekko wyższa np nie przekraczającą 2200 to też się nie obraże)

Komputer glównie do gier.

I powiedzcie mi jeszcze czy lepiej jest kupić na allegro czy pójść do jakiegoś sklepu (np Komputronik)

Narazie znalazlem coś takiego http://allegro.pl/szok-black-i5-2500-4-x-3-7ghz-8gb-dysk-2500gb-i2101172618.html

Ale czy w tym nie ma jakiegoś haczyka ?