Pomoc przy kupnie komputera

Witam.

Ostatnio zauważylem ze mój komputer przestal się sprawdzać przy dzisiejszych grach.

Dlatego pomyślalem nad kupnem nowego.

I wlasnie chcialbym abyście mi trochę doradzili.

Cena do 2000 zl (lecz leśli będzie coś interesującego z lekko wyższa np nie przekraczającą 2200 to też się nie obraże)

Komputer glównie do gier.

I powiedzcie mi jeszcze czy lepiej jest kupić na allegro czy pójść do jakiegoś sklepu (np Komputronik)

Narazie znalazlem coś takiego http://allegro.pl/szok-black-i5-2500-4-x-3-7ghz-8gb-dysk-2500gb-i2101172618.html

Ale czy w tym nie ma jakiegoś haczyka ?

Na allegro nie kupuj! Iż zakup kompa to nie byle jakie zakupy, komputery sprzedawane na allegro maja dobre części jednakże nie są ze sobą kompatybilne, przynajmniej w większości. Polecam iść do Media marku, Komputronik etc. Tam gadasz z kolesiem, on ci doradzi jaki będzie najlepszy do ceny 2000zł.

Miałem podobną sytuację tylko w moim przypadku kupowałem laptopa. Też do ceny 2000zł, wszystko mi śmiga na full detalach. :)

Najlepiej idź do media marku. Tam ci doradzą jaki komp będzie najlepszy do 2000zl. Ja mojego lapka kupiłem za 1899zł, właśnie w Media marku. Wszystko lata na full detalach.

MUHAHAHAHABUHAHAHAHSUAHSAUHAUAHAUSHAUHAAUHAUHAHEHEHEHEHIHIHIHI - HOHOHOHOHO - OHOHOHO - IHHHHHHHHHHHHHHHHHH...

Wejdz sobie na forum komputerowe, tam jest wiele konfiguracji. Jesli zostawisz dysk, obudowe i dvd-rom ze starego kompa, to bedziesz mogl pokusic sie o jakiegos procka i5 2500 (jesli chcesz krecic to k) i radeon 6870/gtx 560 (byc moze uda sie kupic Ti), ramu 8 gb za 160 zł, zasilacz tez koło 250 zl (jakies 500/550w) i do tego plyta od ok. 200 zl, do 350 jesli bys chciał procka kręcić.

Omijaj sklepy typu saturn,mediamarkt i allegro (chodzi o gotowce). Najlepiej kupic czesci i samemu cos zlozyc, albo juz nawet dac zarobic te 50zl panu 'informatykowi' lub postawic flaszke koledze, ktory Ci to zlozy. Pozdrawiam!

EDIT:Ten komputer z allegro jest lipny, slaba karta graficzna + zasilacz na 100% z czarnej listy, czyli moze ci w dowolnym momencie, ze tak powiem, rozwalic sprzet, za ktory dales 2000 zł.

Najlepiej złożyć samemu. Jeśli się nie znasz, wejdz na jakieś forum i poproś o zestawienie. :)

MUHAHAHAHABUHAHAHAHSUAHSAUHAUAHAUSHAUHAAUHAUHAHEHEHEHEHIHIHIHI - HOHOHOHOHO - OHOHOHO - IHHHHHHHHHHHHHHHHHH...

Nie rozumiem z czego taki śmiech.

O ile to można nazwać śmiechem, bardziej brzmi jak by cie ktoś pukał.

Nie rozumiem z czego taki śmiech.O ile to można nazwać śmiechem, bardziej brzmi jak by cie ktoś pukał.

Śmiech z Twojej propozycji. Każdy wie że w takich MM/Saturnach i innych "sklepach" tego pokroju nie kupisz nic ciekawego. W dodatku grubo się przepłaca, a sprzęt nie jest na tyle dobrany, aby mógł być w pełni wykorzystany. Proponuję jak kolega wyżej, wejść na jakieś forum tematyczne, przedstawić swoje wymagania, a pomocni znający się na rzeczy użytkownicy wskarzą Ci dokładnie, co warto w tym przedziale cenowym kupić. Na pewno nie będziesz żałował, wręcz przeciwnie - oprócz satysfakcji ze złożenia pieca będziesz czuł radość z grania w te nowsze tytuły. 2000zł to nie takie hop i wypadałoby kupować sprawdzone/renomowane produkty.

Pierwsza zasada: NIE KUPUJ NA ALLEGRO

Druga zasada: KUPUJ SKŁADAKI

MASZ ZESTAW:

Procesor: AMD Phenom II X4 960T Black Edition AM3 od 489 zł

Chłodzenie Procesora: Silentium PC spartan, Xingmatek gaia, Cooler Master TX3, Arctic Cooling Freezer 13 od około 75 złotych

Płyta główna: MSI 870-C45 s.AM3 od 249 zł

Pamięć RAM: 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9 od 95 zł

Karta graficzna AMD Radeon HD6790 1GB DDR5/256bit od 521 zł

Dysk twardy: Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2 od 369 zł

Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410 od 134 zł

Zasilacz XFX core 450W od 209zl (lepsza linia 12V niż w przypadku tacensa, produkcja Seasonica wiec warto, wystarczy do rozbudowy zestawu w przyszłości)

Nagrywarka: LiteOn DVDRW+- iHAS124 SATA OEM Black od 65 zł

Razem od 2206

Nagrywarke możesz wziąć swoją, tak samo dysk.

do 2000zl...po I i ostatnie i5 2500/k ....

dysk zostaw ze starego kompa bo teraz drogie sa

jak masz te 400w zostaw zasilacz...po co lepszy chyba ze bedzies zkrecik to 500+

cd room zostaw

obudowe zostaw:)

= plyta ramy procek karta :)i5 ,4/8 gbram ddr 1600/1333 i jakas karte 500-600zl:)...

Wyzej pan chyba troszke nie zna sie wiec poprawilem wydajnosc zetawu o 1000%:) w tej samej cenie

1.2x2gb ram...yy? i po co zeby przeplacicac? jak juz to 2x4....a jak 4 to w jeden kosci:)

2. Ten zasialcz to jakis no name? i 450w za 205 zl:| za tyle kupisz 500+ dobry

3.Podales karte graficzna padake nie wiem do czego.... jak juz to 6850/gtx460 1gb/ 5870HD

Tu masz fajn yzestaw....zawsze mzoesz wziasc zamiast gtx460 6850 HD podobna cena! i bez zasilki

http://www.morele.net/koszyk/

6850 jednak bedzie lepszy ta sama cena:)

Moim zdaniem, albo tak jak wyzej, albo idz to tego kompusronika niech Ci poskladaja komputer. Poniewaz te dziady z MM,Saturn,Alledrogo to smieci z w miare dobrymi prockami,RAM-em i dyskami.

2. Ten zasialcz to jakis no name? i 450w za 205 zl:| za tyle kupisz 500+ dobry

Jesli dla Ciebie xfx to noname, to nie masz pojecia czym jest dobry zasilacz.

Dodam tylko że bladek na niczym się nie zna i potrafi tylko wychwalać swoje. Skończ dzieciaku zachywać się jak nie wiadomo kto i nie szukaj kłótni w każdym temacie. Idź już lepiej grać w tą swoją uber pro i sweet tere, no chyba że nikt nie chce dać Ci party ^^

Drogi kolego jeżeli chcesz kupić komputer to ich do najbliższego sklemu w twojej okolicy z akcesoriami komputerowymi i napewno tobie zasugerują jakieś parametry które uszczęśliwią ciebie. Osobiście na twoim miejscu nie kupował bym i7 czy też i5 najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie AMD Athlon 6x 2,5 lub 2,33(oczywiście procesor)do tego karta kraficzna Radeona coś w cenie 700-800żł 4-8GB ram DDR3 a reszta już zależy od ciebie. I jeżeli jesteś w stanie to dołóż te 500żł i kup coś lepszego na kilka lat. Ja osobiście także jestem w trakcie kupna komputera ale trosze większą sume+monitor 3D.

do 2000zl...po I i ostatnie i5 2500/k ....dysk zostaw ze starego kompa bo teraz drogie sajak masz te 400w zostaw zasilacz...po co lepszy chyba ze bedzies zkrecik to 500+cd room zostawobudowe zostaw:)= plyta ramy procek karta :)i5 ,4/8 gbram ddr 1600/1333 i jakas karte 500-600zl:)...Wyzej pan chyba troszke nie zna sie wiec poprawilem wydajnosc zetawu o 1000% w tej samej cenie1.2x2gb ram...yy? i po co zeby przeplacicac? jak juz to 2x4....a jak 4 to w jeden kosci:)2. Ten zasialcz to jakis no name? i 450w za 205 zl:| za tyle kupisz 500+ dobry3.Podales karte graficzna padake nie wiem do czego.... jak juz to 6850/gtx460 1gb/ 5870HDTu masz fajn yzestaw....zawsze mzoesz wziasc zamiast gtx460 6850 HD podobna cena! i bez zasilkihttp://www.morele.net/koszyk/6850 jednak bedzie lepszy ta sama cena:)

Przepraszam Cię serdecznie, ale ja podałem zestaw z PCLABU więc na pewno lepiej się znają.

Co do zasilacza jest to markowa firma, żaden no-name. Co z tego, że ma 450W i jest taki drogi skoro lepiej trzyma linię +V12 itp. Zresztą XFX to Seasonic więc taki no name to to nie jest. Wystarczy trochę poczytać. Zresztą 450W utrzyma Ci kompa z i5 oraz GTX 560TI. Czytałem, że ten zasilacz wytrzymał I5 z OC oraz HD 6950 i co? Był jeszcze zapas. Ramy bedą pracować w DC więc będą wydajniejsze i po jakiego grzyba 4x1. Nie potrzebuje 16GB na te czasy. Co do obudowy to lepiej kupić nową, nie wiadomo zresztą czy do starej zmieszczą sie podzespoły, a po drugie będzie się dusił komp. Silenty mają dobrą wentylację i są same w sobie cichę więc OCK?

Ja kupiłem lapka w Media Marku i jestem zadowolony. Wiec polecam iść do sklepu tam pracują ludzie którzy się na tym znają.

A i tak zaraz będzie masa postów, że nie mam racji. No jak kto woli.

Ja kupiłem lapka w Media Marku i jestem zadowolony. Wiec polecam iść do sklepu tam pracują ludzie którzy się na tym znają.A i tak zaraz będzie masa postów, że nie mam racji. No jak kto woli.

Tak się znają, że dają szmelc za dużą kasy, aby zarobić. Niestety poczytaj lepiej trochę na forach i dopiero wejdź do tematu.

Tak się znają, że dają szmelc za dużą kasy, aby zarobić. Niestety poczytaj lepiej trochę na forach i dopiero wejdź do tematu.

Śmiem wątpić, bo tak jak napisałem ja mam tego laptopa. Zapłaciłem 1899zł, wszystko chodzi na full detalach nic się nie przegrzewa etc.

A i na pewno lepiej się znają niż większość osób piszących w tym temacie.

Śmiem wątpić, bo tak jak napisałem ja mam tego laptopa. Zapłaciłem 1899zł, wszystko chodzi na full detalach nic się nie przegrzewa etc.

Zobaczymy potem. Tak się składa, że prawie każdy sprzęt pchany do takich supermarketów to szmelc. Coś zawsze będzie tam lipnego. Jak nie wolny dysk, to wolne pamięci, spójrzcie po numerach, że takich laptopów jak tam nie prawie nigdzie, ale to nie dziwne kiedy coś robi się na ilość, nie jakość.

Śmiem wątpić, bo tak jak napisałem ja mam tego laptopa. Zapłaciłem 1899zł, wszystko chodzi na full detalach nic się nie przegrzewa etc.A i na pewno lepiej się znają niż większość osób piszących w tym temacie.

Dużo rzeczy działa na początku na full detalach. Zdaj relację jak lap będzie miał 2-3 lata. Ciekawe czy wtedy będziesz wychwalał tak swoje MM. Tak się składa, że gdy pragnę sobie kupić jakiś sprzęt takrze zaglądam do MM. (Nie)stety jeszcze niczego stamtąd nie kupiłem z prostej przyczyny. Po 1. cena, nigdy cena nie była adekwatna do proponowanego sprzętu. Już na oko widać marżę przynajmniej 40% (oczywiście nie na każdym sprzęcie). Po 2. także cena, spokojnie w mieście u konkurencji za ten sam produkt można zapłacić o 10-15% mniej niż w w/w sklepie. Po 3. jakość, to bardzo wątpliwa kwestia w stosunku do takiej masowej sieci. Po 4. i najważniejsze oferta, dla zwykłego użytkownika mogłoby się wydawać, że nie budzi zastrzeżeń, a jednak. Często w tych Twoich "gotowych" ofertach coś jest o wiele słabsze od pozostałych komponentów. To dysk jest słaby w porównaniu do obsługiwanego procesora, czy nawet grafika jest jako taka (czyli wiadomo jaka), a reszta jest bez zastrzeżeń. Albo mam takiego pecha, albo jestem aż tak bardzo wybredny, ale nigdy jeszcze w "sklepach" właśnie pokroju MM/Saturn, nie spotkałem gotowego już (złożonego) sprzętu, takiego by w pełni mógł odpowiadać moim wymaganiom. Myślę, że to daje do myślenia przed tak ważnym zakupem, jaki jest przed autorem tematu.

Mi rodzicie kupili komputer w mega avansie dali 1900zł, myślałem że jest dobry a tu za przeproszeniem gówno, kupiłem bfa3 i muszę na niskich lecieć bo na innych ustawieniach się już tnie, na następny raz jak będę kupował komputer to sam będę sobie go składał.

Śmiem wątpić, bo tak jak napisałem ja mam tego laptopa. Zapłaciłem 1899zł, wszystko chodzi na full detalach nic się nie przegrzewa etc.A i na pewno lepiej się znają niż większość osób piszących w tym temacie.

Widać twoje umiejętności. Od kiedy można składać laptopa!?