Pomoc-sprzęt komputerowy

Witam serdecznie!

Otóż mam problem, z którym nie do końca wiem co zrobić. Zamierzam złożyć sobie komputer pod nowsze gry aby chodziły płynnie i wyglądały ładnie (Gw2, BF3, Metro itp).

Do wyboru mam 2 opcje:

-ulepszyć stary piecyk,

-kupić nowy.

Wybór opcji zależy ile moniaków uzbieram przez okres wakacyjny (myślę, że minimalnie to będzie 1,500PLN a maksymalnie do 2,500 PLN)

Parametry starego kompa:

Grafika: Nvidia Geforce 9500GT

Procesor: Intel Pentium Dual CPU E2220 @2,4GHz

Ram: x2 1GB DDR2

Płyta główna: Gigabyte Technology GA-945GCM-S2L

Zasilacz: ATX KY-450W

Dysk Twardy: Seagate Barracuda 7200.10 ST3250310AS 250GB 7200 RPM 8MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5"

System operacyjny: Win XP SP3

Czy jest w ogóle możliwość ulepszenia starej puszki do kwoty 1,5k, aby wyżej wymienione gry chodziły płynnie, bez ścinek na detalach mid/high?

Chciałbym również aby owy sprzęt posłużył na te kilka lat + (2-3), aczkolwiek po sprzęcie widać, że stary.

Niestety nie będę miał możliwości dorzucenia dodatkowej kwoty (100-200zł).

Wolałbym się rozeznać zanim zacznę pracę, gdyż dni pracy będę miał określone niestety, wiec muszę zagospodarować sobie dobrze każdą godzinę.

Pozdrawiam,

Shei.

Tego sprzedać.. a zakupić nowy. Nie opłaca się tego ulepszać bo i tak wszystko do wymiany...

Ewentualnie zostaw napęd (jeśli na SATA) i możesz zachować starą obudowę jeśli nie potrzebujesz nowej.

A ktokolwiek zechce zakupić takie flaczki? I drugie pytanie, na ile można szacować je? Tak na oko (dysk i obudowa by została)

Szybko popatrzałem na allegro:

Karta - 100zł

Procesor - 50zł

Płyta - ???

Ram - jakieś 50/60zł

Zasilacz - 30/40zł

Dysk - 60/70zł

Suma - 290+

Chyba lepiej było by sprzedać jako całość (w tym obudowa) + system... on znacznie zwiększy cenę a ponownie go i tak nie wykorzystasz (przypisany pod płytę).

Myślę że za cały komputer było by 400 (może w porywie do 500).

P.S. Wszystkie założenia są "optymistyczne"

Dzięki za odpowiedz. Widzę muszę nastawić się na nowy sprzęt.

Tematu prosiłbym nie zamykać, gdyż do niego wrócę za 2 miesiące ;)

I jak obiecałem, witam w sierpniu :)

Budżet wyszedł ciut mniejszy bo 1600zł i moje pytanie czy da się złożyć coś sensownego? Tak aby najnowsze gry poszły na mid detalach (ale mogą wyższych, nie pogardzę :| )

Ze starego komputera zostawiłbym dysk twardy i napęd.

Wiec zostało by do kupienia:

-płyta główna

-karta graficzna

-procesor

-ram

-obudowa

-zasilacz

Jakieś pomysły?

PS: te 1600zł to już niestety limit (noo na przesyłkę 50zł znajdę) To już kwota naciągana.

Za 1600 zł można na siłę coś sklecić ale dobry komp to nie będzie bo może za jakieś 2-3 lata będziesz musiał coś wymieniać bo będzie za słabe albo te tańsze części po prostu się zepsują gdyż tanich nie opłaca się kupować bo pociągną te 2-4 lata i coś będzie się działo. Lepiej uzbieraj se 2000 zł (2500 zł dla pewności bo coś może wyjdzie o ~100 zł więcej) za tyle już możesz kupić se w miarę dobrego kompa gdzie większość gier powinna ci pójść na prawie maksymalnych. Jeżeli jakaś gra będzie ci ścinała na prawie maxymalnych a grafik anie powala to oznacza że twórcy spieszyli silnik gry....więc uzbieraj te ~2500 zł i dopiero wtedy myśl nad zakupem.

http://www.esc.pl/pr...oducts_id=55298 Prosze bardzo :) Zestaw oparty na sockecie 1155 od intela z procesorem 2 rdzeniowym ale za to w grach wygrywa nawet z phenomem x4 (Pózniej oczywiscie mozesz wymienic na I5 :)),z kartą graficzną GTX 660 od Gigabyte :) Komputer da rade raczej w każdej grze na Medium/High/Ultra. Pozdrawiam :)

@UP co ty gadasz ;o Do kwoty 1600zł bez dysku i napędu można mieć kompa cud :)

Up. Właśnie o takie coś mi chodzi. Potrzebuję komputera na już teraz, a potem ew. bym wymieniał części. Na nawet te 2-4 lata jak by było, to mi pasuję, bo fakt faktem planuje upgrade, który byłby uzależniony od wypłaty (wiecie... studia+praca weekendowa, wiec powoli by się zbierało)

Dziękuje bardzo za podanie zestawiku, ale jak są jeszcze jakieś propozycje lub pomysły, proszę śmiało podawać :)

Na twoim miejscu rozejrzałbym się za używanymi pecetami, w cenie 1600zł można naprawdę dobre zestawy upolować, niektóre z gwarancjami. Ja za 1050 dorwałem :

Phenom II X4 955, 3.2 Black Edition

Gigabyte GTX 460 1GB DDR5

4GB Geil CL9 1600MHz

dobra płyta, markowy zasilacz, spoko obudowa, chłodzenie silentium (dokładnie już nie pamiętam bo składak nie stoi u mnie).

W BF3 grałem, nie na ultra, nie w HD, ale wysokie były, rozdzielczość 1440x900 i było elegancko.

Jak planujesz dorzucić coś w najbliższym czasie to ja raczej skalnial bym się za http://www.kombo.krakow.pl/Konfiguracja_1fc4322d21.htm#md ( z tym że karte pasowałoby wymienic w przyszłości )

Z tym że spróbuj poskładać ten zestaw w tańszych sklepach morele, agito. Ewentualnie możesz kupić jakaś używana kartę.

P.S. Jaki masz monitor ?

Monitor mam 19' LCD

Ten "najbliższy czas" to okres nawet od pół roku do roku lub więcej. Tutaj widzę, suma wynosi lekko ponad 2000 więc to już ponad mój budżet niestety. Do tego widzę napęd, którego nie potrzebuje, i czy 8GB ramu to nie za dużo? Zdaje mi się, że 4GB w zupełności wystarczy... ale mało się na tym znam.

Sry zły link :)http://techplanet.pl/koszyk/ bw agito albo morle może być taniej ( mam wolne neta i ciężko i sprawdza ) zasilacz możne być ten,

http://allegro.pl/profesjonalny-fortron-350-w-hhn-24pin-p4-i3447284259.html

Karte grafiki i procesor masz energooszczędna wiec spokojnie starczy

P.S. Raczej chodziło mi o maksymalną rozdzielczość jaką obsługuje monitor ?

Aj mój błąd. Z tego co pamiętam 1900x1080.... coś takiego, jutro dokładniej Ci powiem, nie widziałem go z rok.

Co do nowego linku: "koszyk jest pusty" :D

http://techplanet.pl...s=73693&s=77392

mam nadzieje ze teraz dobrze ;)

Co do monitora, to rozdziałkę ma 1440x900. Poprzedni jest z innego sprzętu :D

A link mi się teraz nie otwiera, widocznie mają jakieś konserwacje, sprawdzę za godzine lub trzy.

Zacznij lepiej od 4 rdzeniowego procka i słabszej karty chyba, że planujesz szybką przesiadkę na quada.

Jak nie zamierzasz zmieniać monitora to g2030, zamiast i5 , albo nawet g1610 a resztę kasy przepij :P

Większej głupoty w życiu nie słyszyłem g1610 do battlefield 3? chyba tylko kanały nouszahr z 16 graczami. Przy takiej rozdzielczości tym bardziej można zaoszczędzić na GPU i kupić dobre CPU.

Kruszyn więc co proponujesz? Dokładny model proszę :P