Pomoc w wyborze klasy

Cześć. Kupiłem na wyprzedaży GW2. Zainstalowałem no i teraz dylemat :D Jaką klasą zacząć przygodę. Troszke poczytałem i jestem lekko zmieszany.

Nie chciałbym grać: Rogalem, Huntem, Engi i Masmerem

Biorę pod uwagę:

• Guardian lub Warrior - Obie klasy walczą w zwarciu. Obie mnie ciekawią i chciałbym poznać różnice między nimi
  • Elementalista lub Necr - Obie klasy magiczne i wydają się bardzo ciekawe. Niestety wyczytałem że Necro nie jest brany na Dungi i ogólnie odstaje od reszty pod względem dmg.

Pomocy :D

Powiem ci tak, też jestem niedoświadczony też miałem taki problem, pograłem rogalem, mesmerem, guardianem, wariorem, i element. Mówie tutaj wyłącznie o PVE. Wyszło na to że wg mnie najbardziej uniwersalna i samowystarczalna postac to elementalista ( gość ma sumony co dosyć ładnie tankują, a ty masz heala dzieki czemu tankują jeszcze lepiej, dmg obszarowy masz elegancki i ogolnie postac bardzo uniwersalna) Rogalem gralem to daje rade ale jednak troche mnie zawiódł pod względem dmg i skili bliskodystansowych. Guardian za to postac u której moge tak się podbufować że ma nieziemskie jebnięcie :D.

Podsumowując to wg mnie to guardian i element są OP ale słyszałem i w sumie troszeczke pograłem warriorem i też widze w nim potencjał.

Najlepiej jak sobie pograsz każdą klasą do 10\20 lvla i podejmiesz decyzję. Na dungi wezmą cię każdą klasą, po prostu inne będą milej widziane. Według mnie najbardziej uniwersalną klasą jest warrior, wszyscy go chcą na dungach, na pvp też jest spoko, na wvsw również. Lvlowanie również jest przyjemne, bijesz ogromny dps, z gsem masz aoe z każdym autoatakiem, bardzo mobilny poza walką i w trakcie oraz bardzo dobra przeżywalność.

Warrior - najbardziej uniwersalna klasa, przydatna w każdym trybie gry czy to pvp pve lub wvwvw. Na dungach ma jeden z większych dmg zaraz po Elementalistce ze staffem. Największa przeżywalność w gearze pod dmg razem z guardem.

Guardian - klasa która również jest przydatna na każdy tryb, ma największy dostęp do boon'ów (buffów) które może dawać innym klasom, różne tarcze przed ranged atakami itd. Pod dmg też ładnie sieka.

Elementalista - duży dmg, gorzej z przeżywalnością od warriora czy guarda - musisz czasami się natrudzić z manewrowaniem skilli by przeżyć :D ogólnie jeśli lubisz się natrudzić to jest to jedna z klas dla Ciebie.

Necro no cóż, tu z dungami faktycznie lipa, dużo o nim nie napiszę bo jakoś ta klasa mi nie podeszła mimo że próbowałem nią grać.

Ale za to necro podobno ma największe survi w wvsw

Nie chcę tworzyć nowego tematu, więc czy jest jakaś różnica w rasach? Chciałem pograć Warriorem i zastanawiam się nad Asurą oraz Nornem. Nie mogę się zdecydować. Z jednej strony zbroje Norna są naprawdę klimatycznie, a z drugiej Asura ma świetne animacje ataków i sposób w jaki trzyma GSa. W sumie to chyba chcę żeby ktoś mi zasugerował co lepsze..

Zależy, co chcesz. Stwórz sobie taką klasę, pobiegaj chwile po startowej lokacji i zobacz jak ci się podoba. Ja jestem zachwycony animacją ataku warriora charra, robi to z taką lekkością. Sylvari też spoko, ale tak bardziej humana przypomina. Da się jakoś zmienić rasę?

Nie chcę tworzyć nowego tematu, więc czy jest jakaś różnica w rasach? Chciałem pograć Warriorem i zastanawiam się nad Asurą oraz Nornem. Nie mogę się zdecydować. Z jednej strony zbroje Norna są naprawdę klimatycznie, a z drugiej Asura ma świetne animacje ataków i sposób w jaki trzyma GSa. W sumie to chyba chcę żeby ktoś mi zasugerował co lepsze..

Oprócz skilli rasowych(które są celowo słabsze od standardowych), Racial Armoru oraz Animacji - żadnych.

Osobiście mam 8 asur(^^, thiefa jeszcze nie dodałem do orbrazka), po ograniu pierwszych dwóch klas jako Asury nie byłem w stanie przenieść się na inne rasy ze względu na fantastyczne animacje ^^

Z drugiej strony Norni są przeogromni, mają świetne rasowe armory. Jeżeli chcesz "szpanować" swoim wyglądem to rasa dla ciebie - trudno ich nie zauważyć ^^

Dla rownowagi powiem, ze mam 3 postacie na max lvl i sa ta 3 charry :) Rasy ogolnie to kwestia estetyczna, skille rasowe jak kolega wspomnial sa celowo troche slabsze od normalnych (czyli nie bedziesz ich uzywal) wlasnie po to zeby nie bylo dylematow z wyborem rasy bo skill..

Jako doświadczony gracz polecam zainwestować swój czas w przeanalizowanie meta buildów dla GW2 (czytaj tych, które obecnie są najbardziej pożądane w grze) i skupienie się na rozwijaniu postaci w tym kierunku. Najaktualniejsze buildy znajdzie się na stronie http://metabattle.com/

Cześć. Kupiłem na wyprzedaży GW2. Zainstalowałem no i teraz dylemat Jaką klasą zacząć przygodę. Troszke poczytałem i jestem lekko zmieszany.Nie chciałbym grać: Rogalem, Huntem, Engi i MasmeremBiorę pod uwagę: Guardian lub Warrior - Obie klasy walczą w zwarciu. Obie mnie ciekawią i chciałbym poznać różnice między nimiElementalista lub Necr - Obie klasy magiczne i wydają się bardzo ciekawe. Niestety wyczytałem że Necro nie jest brany na Dungi i ogólnie odstaje od reszty pod względem dmg.Pomocy

Z przedstawionej listy najłatwiejsza klasą do ogarnięcia jest niewątpliwie wojownik a najtrudniejsza elementalista. Natomiast każda z tych klas przy odpowiednim skillu gracza potrafi dać bardzo duży fun z gry. Proszę też nie sugerować się "niechęcią" do danej klasy w dungach. Nekro faktycznie nie jest może najpopularniejszą klasą do dungów ale na pvp czy wvwvw wymiata. Dlatego sugerowałbym sobie zrobić kilka klas i grać zbalansowanie czerpiąc radość z każdego aspektu gry.

Oj tam ja gram tylko nekro a na dungi tez biegam :)

Aczkolwiek na wvwvw czy pvp lepiej sie spisuje.

Dzięki za odpowiedzi :D

Zdecydowałem się na zrobienie Necro mimo wielu za i przeciw. Klasa mnie po prostu zaciekawiła :D W przyszłości planuje Guardiana bo wydaje się również świetną klasa.

Teraz jeszcze jedno pytanko. Czy serwer Gandara to dobry serwer pod względem WvW i czy znajde tam jakąś polską gilde do pogrania. Może macie jakieś własne propozycje co do wyboru serwera?

I dobrze ze wybrales to fo tobie pasuje, lepiej miec "slabsza" postac i miec z niej radosc anizeli grac super dpsem... bo tak robi kazdy.

Pomijam fakt iz nekro az taki kiepski to nie jest :)

P.S. W GW2 sa jakiej liczniki dpsu (kto ile bije w grupie)?

Że też ludzie mają na prawdę takie dylematy. Ja przez swoją 10 letnią karierę nie miałem nigdy takich problemów, bo pierwsza klasa, rasa którą wybrałem w grze odrazu stawała się moim mainem, przed włączeniem gry nawet nie myślałem o swoim wyborze. Wybierz to co Ci się podoba, a to jak będziesz sobie radził daną klasą zależy tylko od Ciebie.

P.S. W GW2 sa jakiej liczniki dpsu (kto ile bije w grupie)?

Legalnych ? Brak.

Co do necro - odradzam kondycyjne buildy na PvE. Powerowy necro swoje bije, w szczególności z daggera oraz Life Blasta.

Legalnych ? Brak.Co do necro - odradzam kondycyjne buildy na PvE. Powerowy necro swoje bije, w szczególności z daggera oraz Life Blasta.

A co doradzasz na guardania, senpai?

WIdzę, że GW2 ostatnimi czasy przeżywa prawdziw objężenie. Fajnie, że zdecydowałem się wrócić.

A co doradzasz na guardania, senpai?

Kolega odradza Ci stosowanie buildów opartych na dmg. pochodzącego z kondycji w pve. Nekro akurat może ich zadawać stosunkowo dużo a mentalnie większość graczy widzi necro to widzi kondycje.

Wg. mnie nekro jest dużo trudniejsza klasą do opanowania niż guard. Trudność polega na tym, że guard stosunkowo niskim kosztem umiejętności gracza może "zdziałać cuda" natomiast na rozkręcenie necro gracz potrzebuje duzooooo więcej skilla. Do wyboru klasy należny mieć podejście praktyczne a nie emocjonalne (bo mi się "podoba", bo takim czymś podobnym grałem w Wow czy innego TESO). Dlatego ja osobiście rekomendowałbym nowemu graczowi guarda (lub wojka) zamiast necra.

Zrobiłem necro do 20 i mimo, że klasa wydaje się ciekawa to granie nią jakoś mi nie podpasowało więc idąc za radą forum zrobiłem guardiana. Gra się nim o wiele łatwiej niż necro i ciekawiej jak dla mnie

Legalnych ? Brak.Co do necro - odradzam kondycyjne buildy na PvE. Powerowy necro swoje bije, w szczególności z daggera oraz Life Blasta.

To prawda kondycje ssa... kiedys próbowalem ale szybko odpadlem.

Dagger + worhorn/focus, dodatkowo forma licha i death shroud wtedy całkiem przyjemnie leje.

Zreszta to mój main od samego początku, próbowałem grać innymi postacami ale nie mają tego czegoś :)