Witam, przymierzam się do kupna sprzętu mającego spełnić wymagania standardowego gracza tzn. muzyka, internet, filmy no i oczywiście gry. Cały czas brałem pod uwagę jedynie opcję kupna komputera stacjonarnego ze względu na wydajność jaką oferuję. Ostatnio jednak uzmysłowiłem sobie, iż nie planuję grać w niesamowicie wymagające tytuły dzięki czemu mógłbym pozwolić sobie na laptopa. Mobilność sprzętu bardzo ułatwiłaby mi życie jednak nadal pozostaje kwestia wydajności. A więc przechodząc już do sedna czy byłaby możliwość komfortowego grania w takie tytuły jak Heroes of the Storm, Guild Wars 2, Wildstar czyli głównie MMO/MOBA a także czasami jakieś singlówki np. Cień Mordoru przy budżecie maksymalnym około 2800 złotych. Od razu prosiłbym o propozycję najlepszych możliwości przy tym budżecie.
Pomoc w wyborze - Laptop vs Stacjonarny
Laptop ma sens tylko jeżeli na prawdę często będziesz go przenosić/musisz często przenosić. Nad tym trzeba się dobrze zastanowić, bo większość ludzi, która kupuje laptopa "bo można go wszędzie zabrać" nigdy go nawet nie wyniesie z pokoju. Do tego laptopy są bardzo drogie jeżeli bierzemy pod uwagę stosunek wydajność/cena, jest on katastrofalny wręcz w porównaniu do stacjonarek, po prostu płacisz dwa razy tyle za taką samą wydajność. Do tego laptopy są o wiele bardziej awaryjne, mają mniejszą żywotność, szczególnie dyski padają jak muchy, a przypadkiem go uszkodzić też jest o wiele łatwiej niż stacjonarkę. Do tego wymagają czyszczenia, co Cię będzie kosztować co jakiś czas też ze 100 zł, czyli kolejny koszt do już i tak nieopłacalnego zakupu. Trzeba na prawdę kupić porządny laptop żeby po dwóch latach nie zaczął umierać czy chodzić o połowę wolniej, a to kosztuje.
Ale to są podstawowe rzeczy, które powszechnie wiadomo. Laptop tylko i wyłącznie przy konieczności częstego przenoszenia, luźnego użytku do internetu gdzieś tam na kolanie w fotelu, albo do zabierania do pracy/na studia. W każdym innym przypadku tylko stacjonarka.
Laptopy do gier zaczynają się od 3k + gdzie bodajże od 5 k zaczyna się segment laptopów typowo game'ingowych. Wiadomo zaleta lapków to mobilność i jeżeli planujesz studia to warto mieć coś takiego.
Za 2800 chyba najwydajniejszy byłby lenovo z50-70 / z51-70 ( karta z amd ) widziałem tam testy to i nawet gta V działało. Nie mniej za 2800 masz bardzo wydajną maszynę stacjonarną znacznie lepszą niż mobilny odpowiednik, dlatego musisz przemyśleć to dokładnie.
Za maksymalnie 2800 nie kupisz nic godnego uwagi, a jeżeli masz zamiar kupić laptopa i za wszęlką cenę zmieścić się w wymienioną kwotę to... odpuść sobie.
Kupowanie laptopów do gier za taką cenę to totalny bezsens. Nawet jeśli kupisz takiego laptopa to Ci dojdzie masa problemów + laptop będzie do wyrzucenia za kilka miesięcy.
Witam, przymierzam się do kupna sprzętu mającego spełnić wymagania standardowego gracza tzn. muzyka, internet, filmy no i oczywiście gry. Cały czas brałem pod uwagę jedynie opcję kupna komputera stacjonarnego ze względu na wydajność jaką oferuję. Ostatnio jednak uzmysłowiłem sobie, iż nie planuję grać w niesamowicie wymagające tytuły dzięki czemu mógłbym pozwolić sobie na laptopa. Mobilność sprzętu bardzo ułatwiłaby mi życie jednak nadal pozostaje kwestia wydajności. A więc przechodząc już do sedna czy byłaby możliwość komfortowego grania w takie tytuły jak Heroes of the Storm, Guild Wars 2, Wildstar czyli głównie MMO/MOBA a także czasami jakieś singlówki np. Cień Mordoru przy budżecie maksymalnym około 2800 złotych. Od razu prosiłbym o propozycję najlepszych możliwości przy tym budżecie.
ahahaha nie bede grac w jakies tam wymagajace gry.
tylko typu guild wars2, wildstar i cien mordoru ciekawe ale taa ostatnia graa jest bardzo wymagajaca ..
Odpowiedz brzmi nie istnieje cos takiego jak laptop do gier wymienionej kwocie przez ciebie i napewno nie pograsz komfortowo w tee gry a zwlaszcza kiedy w rachube przyjdzie ci pvp massive.
Setki razy bylo mowione laptop do gier nie istnieje ...
Istnieją, ale w tej samej cenie piec zawsze będzie wydajniejszy, a bez względu na cenę, komfort grania i możliwości rozbudowy sprzętu będą zawsze lepsze na pececie.
istnieje np laptopy alienware mają wydajność trochę gorszą od stacjonarnego (oczywiście cena już wyższa) bo można sobie kupić taką stacje na zewnętrzną grafikę i kupujesz se np 980TI i masz wydajność stacjonara +- i mobilność sporego laptopa (laptop około 6-7 tyś skrzynka 900-1000zł + grafika tanio nie jest ale laptop do gier istnieje)
Cień Mordoru to chyba najbardziej wymagająca gra jaką miałem nadzieję że odpali jednak nie jest to jakiś priorytet. Problem właśnie tkwi w tym, iż udaję się na studia gdzie bądź co bądź dużo wygodniejszy by był laptop. Powiedzmy że budżet rozszerzyłbym do około 3000 czy w takim wypadku w wyżej wymienione gry dałbym radę pograć? (Mogą być średnie ustawienia nawet). Jeżeli jednak naprawdę jest tak kiepsko jak piszecie to aby nie tworzyć nowego tematu prosiłbym o propozycję stacjonarki z monitorem bez systemu w cenie ~2900 złotych.
Cień Mordoru to chyba najbardziej wymagająca gra jaką miałem nadzieję że odpali jednak nie jest to jakiś priorytet. Problem właśnie tkwi w tym, iż udaję się na studia gdzie bądź co bądź dużo wygodniejszy by był laptop. Powiedzmy że budżet rozszerzyłbym do około 3000 czy w takim wypadku w wyżej wymienione gry dałbym radę pograć? (Mogą być średnie ustawienia nawet). Jeżeli jednak naprawdę jest tak kiepsko jak piszecie to aby nie tworzyć nowego tematu prosiłbym o propozycję stacjonarki z monitorem bez systemu w cenie ~2900 złotych.
raczej to 4K co najmniej by płynnie grać a nie w 15 fps
Ja ostatnio kupiłem lenovo y50-70 w wersji z i5 i gtx 960. Poczytaj sobie o nim to chyba najlepsza specyfikacja pod względem stosunku cena/wydajność. Ja swojego kupiłem w promocyjnej cenie 3100 w zestawie z torbą myszką itp. Akurat ten lapek jest na ustawienia do gier medium, aby było płynnie przy rozdziałce poniżej hd. W FHD pograsz również wszystko zależy od tego jakie jest twoje postrzeganie płynności, bo jak masz patrzeć na liczby " o nie 30 fps tak nie można grać" to daruj sobie od razu.
monitor musi byc nowy czy jakas uzywka doo 200 zl wchodzi w rachube?
Jeżeli chodzi o moje postrzeganie płynności to zbyt wymagający nie jestem, około 30 fpsów i da się grać. Widzę jednak że nie ma opcji w moim budżecie o jakiś ciekawszy laptop. Ostatecznie jednak jeszcze się zapytam czy ktoś grał w np. Guild Wars 2 lub Wildstar na laptopie o podobnej specyfikacji jak została podana @up i mógłby się wypowiedzieć jak jest z komfortem grania.
Co do stacjonarki, to oczywiście jeżeli są jakieś używki monitory warte uwagi to nie mam z tym problemu.
nie masz co liczyc o komfort grania w tytulach ktorych wymieniasz ... chyba ze solo grasz i bedziesz unikal zergi i pvp i istancje wielosobowe z duza iloscia efektow specjalnych ... lub calkowicie bedziesz gral na low detalach a spadek klatek bedzie 50 do 15.
Jak pamietam w aionie jedna osoba mial jakis szmelc za 4000 zl z i7 i na istancji forteca tiamatana na ostatnim bosie mial sciny az komputer mu sie wylaczyl z przegrzania ;p
Jeżeli jest tak źle odpuszczam sobie definitywnie pomysł z laptopem. Aby nie tworzyć nowego tematu tak jak pisałem prosiłbym o propozycję maszyny stacjonarnej najlepiej za 2700-2800 złotych wraz z monitorem (może być używany). Oczywiście jeżeli dołożenie jakiejś niedużej kwoty wpłynie konkretnie na wydajność to również taką opcję biorę pod uwagę. A i oczywiście dziękuję wszystkim którzy pomogli mi uniknąć błędu jakim byłby laptop.
http://www.morele.net/inventory/info/DQz2u0/
Oczywiscie nie liczy na jakies wow na rozbudowe przyszlosciowa doo tego trzeba jednak lepszej plyty i obudowy ale musielismy gdzies ciac koszta zeby mozna grac komfortowo w gry .
a za reszte kup se monitor uzywany w lombardzie ;p 100-200 zl cala masa stoi na pulkach ;p
Ewetualnie mozna dolozyc 100 zl do wersji 4gb bo jak kazdy wie ten mordor niby korzysta z duzej ilosc pamiec .
Jeśli nie potrzebujesz głównej zalety laptopa jaką jest mobilność, to bez wahania bierz blaszaka.
Kupiłem laptopa bo
- oglądanie anime/filmów przy biurku nie jest wygodne
- nie gram w wymagające gry(w hotsa gram na swoim laptopie i gra działa dobrze, w gw2 na średnich też bez problemu z resztą moba np. dota 2, smite też brak problemów)
Jeśli nie potrzebujesz przenoszenia i chciałbyś pograć w lepsze tytuły za niższą cenę to stacjonarka.
Zostanę jednak chyba przy stacjonarce a w razie czego kupię sobie jakiś średni tablet aby być bardziej mobilny. Propozycja majster088'a wydaję się być ciekawa i się ku niej prawdopodobnie skłonie. Z tą dalszą rozbudową mógłbyś podać jaką płytę i obudowę bym musiał kupić aby w razie czego w przyszłości choć trochę mógłbym odświeżyć maszynę?
Zostanę jednak chyba przy stacjonarce a w razie czego kupię sobie jakiś średni tablet aby być bardziej mobilny. Propozycja majster088'a wydaję się być ciekawa i się ku niej prawdopodobnie skłonie. Z tą dalszą rozbudową mógłbyś podać jaką płytę i obudowę bym musiał kupić aby w razie czego w przyszłości choć trochę mógłbym odświeżyć maszynę?
no to masz kazda plyta powyzej 300 zlotych z socketem 1150 ma juz wiecej slotow naa banki pamiec i slotow pcie 16x 8x 4x najbardziej cenione sa MSI i gigabyte a najbardziej narzekaja na asrock z reklamacjami im wiecej wydasz tym wiecej bajerow bedzie .
oczywiscie przy doborze plyty glownej zwroci uwage czy too micro lub standard ATX zeby potem dobrac lub spasowac z obecna obudowa.
Stawiasz na zablokowany procek wiec twoim wypadku zakup dodatkowego chlodzenia zbyteczny no chyba ze chcesz poprawic komfort pracy ... oczywiscie too by poprawilo kulture pracy komputera ale napoczatek oszczedzamy .
Kupiłem laptopa bo- oglądanie anime/filmów przy biurku nie jest wygodne - nie gram w wymagające gry(w hotsa gram na swoim laptopie i gra działa dobrze, w gw2 na średnich też bez problemu z resztą moba np. dota 2, smite też brak problemów)Jeśli nie potrzebujesz przenoszenia i chciałbyś pograć w lepsze tytuły za niższą cenę to stacjonarka.
ja na kompie za 2000 zl gram gw 2 na maxa bez zadnych ograniczeni i nic sie nei tnie na pvp tez nic a nic
Tablet w zupełności zastępuje mi mobilność laptopa, zajmuje mniej miejsca i jest po prostu praktyczniejszy Obecnie nie ma problemu nawet z pakietem typu Office na androida, a dokupując pokrowiec z klawiaturą QWERTY masz urządzenie do edycji tekstów, prezentacji i wszystkiego innego pod ręką.
Do gier i bardziej ambitnych przedsięwzięć bierz stacjonarny, bo tak jak już pisano wyżej, za laptopa płacisz praktycznie 2x więcej niż za stacjonarny w tej samej cenie, a zwykły monitor do nieprofesjonalnego grania, czy obróbki zdjęć/filmów to koszt rzędu kilkuset zł.
Samemu przymierzam się do zakupu stacjonarnego komputera w cenie ~2500zł, gdyż z tego co zaobserwowałem spokojnie mi powinien starczyć do BF3, Dawn of War 2 i tego typu produkcji