Pomoc w wyborze przenośnej konsolki

Witam!

Postanowiłem kupić sobie przenośną konsolę. Cel ogólnie taki aby pograć trochę w łóżku czy w autobusie, ale oczywiście też normalnie. Poczytałem trochę na forum, trochę w internecie. Okej to może zacznijmy od sytuacji konsolowej, miałem ps1, ps2, xboxa, xboxa360 więc grałem w klasyki jak i teraz w te nowsze. Niedawno kupiłem sobie też ps4. Na konsolę nie mam przeznaczonego określonego budżetu, ale nie ukrywam będę celował raczej w używaną konsolę. Z góry napiszę, że PSP raczej odpada bo jest już powiedzmy sobie szczerze za stary i za bardzo nie wychodzi nic fajnego (chyba, że wyprowadzicie mnie z błędu), ostatnio myślałem dość sporo nad 3ds'em ponieważ posiada emulator z DS'a więc to chyba oczywiste dlaczego go nie wybiorę. Wszystko fajnie, ale myślę że 3DS nie będzie dla mnie ze względu na gry. Większość to chyba same pokemony i Mario, gdzie w pokemony chętnie bym pograł, ale bez przesady. FPSów z tego co wywnioskowałem z wypowiedzi innych, takich opłacalnych są chyba tylko 2 tytuły, oraz jak inni mówili 3DS nie jest do FPSów. Okej, ale lubię również RPG jak i cRPGi itp itd. Konsola Nintendo z tego słynie, lecz są to klasyki, które w większości ograłem. Lubię też pograć w gry typu Horror na 3DS'a widziałem jednego RE.

Co do PS Vita tutaj więcej tytułów tego typu, które pragnę czyli FPSy, RPG, Horror (RE jak i Silent Hill). Nie lubię żadnych Fif czy tego pokroju gier. Poza tym są gry akcji, które też uwielbiam. Jak już pisałem wcześniej posiadam PS4, na której przedłużam na bieżąco subskrypcję, więc mamy tutaj większą gamę darmowych gier.

Reasumując, pod względem moich wymagań opłaca się bardziej 3DS czy PSv, na którą myślę że jest więcej gier jakie bym chciał i tutaj też opcja z PSN. Może lepiej poczekać na nowego 3DS'a?

Klimat konsoli 3DS jest specyficzny, ale moim zdaniem jest najlepszym rozwiązaniem z przenośnych. Posiada zaplecze bardzo dobrych tytułów.

PSV wybrałbym tylko w momencie gdy jej cena byłaby śmiesznie niska, bądź posiadałbym już PS4. Zauważ jak bardzo nieopłacalną inwestycją okazała się przy okazji swojej premiery. Dopiero od niedawna zdobyła ponowne zainteresowanie.

Sam posiadam zarówno 3DS XL jak i PSV i muszę powiedzieć, że z oby konsol jestem niezwykle zadowolony, jednakże posiadaja one zupełnie inne polityki gier jeżeli mogę to tak ująć.

3DS jest bardziej społecznościową konsolką nastawioną na trochę bardziej lajtowe tytuły. Jeżeli Mario, Poki, Zeldy czy inne typowo japońskie twory nie są w twoim guście i nie zależy ci jakoś bardzo na społeczniaczku z innymi ludźmi za pomocą street passów, to odpuściłbym sobie DS'a mimo, że jest to kawał świetnego sprzętu. Ba, jest sporo naprawdę dobrych gier które mogą cię wciągnąć na długi czas.

PSV z drugiej jednak strony w twojej obecnej sytuacji jest znacznie lepszym wyborem. Skoro masz PS4 i PSPlus to co miesiąc będziesz miał dostawę gier, a Sony pokazuje, że nie przebierają w gównach, a raczej często dają tytuły zacne i warte ogrania. Dodatkowo PSV ma w moim przekonaniu dużo fajniejsze możliwosci zabawy szczególnie jeżeli pokusimy się o gry, któe w pełni wykorzystują panele dotykowe. Wiadomo, że trochę gorzej tu ze społecznościową zabawą, ale mimo wszystko PSV jest w moim przekonaniu znacznie lepszym wyborem dla ciebie.

A jak już wybierzesz PSV to nawet jeżeli wielkim fanem jRPGów nie jesteś to koniecznie zaopatrz się w Persona 4 Golden. W moim przekonaniu najlepszy tytuł na tej konsolce. Kropka.

Najlepiej jednak usiądź sobie na spokojnie któregoś dnia, odpal listy gier na obie konsole i zapoznaj się czego możesz oczekiwać. Tak jak mówiłem oba typy są niezwykle satysfakcjonującymi konsolami więc pytanie jakie musisz sobie postawić to to jakie gry wolisz. :)

3DS jest świetną konsolką, ale skoro nie lubisz RPG, to wybierz coś innego. Najlepsze gry na 3DS to właśnie jRPG.

Skoro przedłużasz subskrybcje na PS+ i posiadasz PS4 to polecam PS Vite, będziesz miał wiele ciekawych gier za darmo, gry które rozpoczniesz na PSV w autobusie możesz spokojnie skończyć na PS4 po powrocie do domu, jako że oba urządzenia mogę się ze sobą łączyć i dzielić grami. Sam posiadam PSV i muszę przyznać że nie nudzę się mając aktywną subskrybcję PS Plus.

Dzięki za odpowiedzi, myślę, że jednak brał bym PSV ze względy na PS+ no i game gier bardziej mi pasujących. Wczoraj przeglądałem gry i chyba jednak te z PSV mnie przekonały. Społecznie akurat nie koniecznie, mam od tego MMORPGi i PS4, więc aż tak w to nie celuję. Wczoraj rozmawiałem z kolegą który posiada PSV i PS4, polecał również konsolkę od Sony. W jRPG lubię grać, ale nie chciał bym aby to było 80% tytułów, aczkolwiek nie przeszkadza mi to, jak już mówiłem ograłem tego typu jRPG wcześniej, a na PSV jRPG raczej też dostanę, z resztą polecił jedną kolega z góry. Niestety pokemonów nie uświadczę chyba na PSV (choć widziałem, że grają w pokemony na PSV), ale nie dla jednej gry się kupuje konsole.

Mój wybór to PSV. Dzięki za odpowiedzi i zainteresowanie się problemem. Można zamknąć temat.

Zamykam więc.

Witam!

Postanowiłem kupić sobie przenośną konsolę. Cel ogólnie taki aby pograć trochę w łóżku czy w autobusie, ale oczywiście też normalnie. Poczytałem trochę na forum, trochę w internecie. Okej to może zacznijmy od sytuacji konsolowej, miałem ps1, ps2, xboxa, xboxa360 więc grałem w klasyki jak i teraz w te nowsze. Niedawno kupiłem sobie też ps4. Na konsolę nie mam przeznaczonego określonego budżetu, ale nie ukrywam będę celował raczej w używaną konsolę. Z góry napiszę, że PSP raczej odpada bo jest już powiedzmy sobie szczerze za stary i za bardzo nie wychodzi nic fajnego (chyba, że wyprowadzicie mnie z błędu), ostatnio myślałem dość sporo nad 3ds'em ponieważ posiada emulator z DS'a więc to chyba oczywiste dlaczego go nie wybiorę. Wszystko fajnie, ale myślę że 3DS nie będzie dla mnie ze względu na gry. Większość to chyba same pokemony i Mario, gdzie w pokemony chętnie bym pograł, ale bez przesady. FPSów z tego co wywnioskowałem z wypowiedzi innych, takich opłacalnych są chyba tylko 2 tytuły, oraz jak inni mówili 3DS nie jest do FPSów. Okej, ale lubię również RPG jak i cRPGi itp itd. Konsola Nintendo z tego słynie, lecz są to klasyki, które w większości ograłem. Lubię też pograć w gry typu Horror na 3DS'a widziałem jednego RE.

Co do PS Vita tutaj więcej tytułów tego typu, które pragnę czyli FPSy, RPG, Horror (RE jak i Silent Hill). Nie lubię żadnych Fif czy tego pokroju gier. Poza tym są gry akcji, które też uwielbiam. Jak już pisałem wcześniej posiadam PS4, na której przedłużam na bieżąco subskrypcję, więc mamy tutaj większą gamę darmowych gier.

Reasumując, pod względem moich wymagań opłaca się bardziej 3DS czy PSv, na którą myślę że jest więcej gier jakie bym chciał i tutaj też opcja z PSN. Może lepiej poczekać na nowego 3DS'a?