Pomoc w wyborze słuchawek :)

Witam wszystkich:)
Piszę do was bo potrzebuję pomocy przy wyborze słuchawek, nie chcę przepłacać gdyż za jedne dałem z pół roku temu 300 zł i wczoraj padł w nich mikrofon a nie chce mi się latać z gwarancją.

Wracając do tematu - mój budżet to ~200 zł, to na czym mi zależy to wysoka głośność i w miarę dobra jakość dźwięku, słuchawki muszą być z mikrofonem.

Wcześniej posiadałem Tactic 3D Rage (http://www.komputronik.pl/product/258161/Elektronika/Peryferia_PC/Creative_Sound_Blaster_Tactic3D_Rage_USB_V2_0.html?gclid=CPu279LEtcoCFQL3cgodhIoMew&gclsrc=aw.ds - ten model) i bardzo sobie je chwalę a rozleciały się ze starości. Teraz waham się między właśnie tym modelem a Krakenami 7.1, jeśli ktokolwiek mógłby mi doradzić, które z nich są lepsze będę wdzięczny, ewentualnie proszę o propozycję innych słuchawek (ale bardziej skłaniam się w stronę jednych z tych dwóch).

Pozdrawiam

A ja bym na twoim miejscu polatał z gwarancją. Jeżeli słuchawki są tego warte to się opłaca.
Ja mam te http://www.morele.net/sluchawki-plantronics-gamecom-367-224280/ Dałem za nie ok 180zł (z przesyłką) i już je mam 3-4 lata i wszystko gra i trąbi jak zespół KOMBI :D

Co do Krakenów... nie polecam. Ogólnie razer jest przereklamowany. Najlepiej poleciłbym Ci superluxy (za***iście dobre słuchawki studyjne robione przez jakąś chinską firmę, która chyba wcześniej produkowała azbest na polach ryżowych) tylko jest jeden mankament... owe słuchawki występują większości bez mikrofonu więc nie wiem jaka jest jego jakość. Tu masz jeden warty uwagi model http://www.ceneo.pl/39581292, jednak sam musiałbyś poszukać jakiś recenzji w internetach, ponieważ dużo osób chwali sobie słuchaweczki Superluxów w wersji bez mikrofonu (osobiście znam 4 osoby i każda z nich nie może powiedzieć złego słowa o nich)

Wracając do razerów, ultra gaming firmy która robi hajs na naiwniakach (no może razer naga jest warta uwagi, ale plastik jest tandetny) . Polecam też ten temat. http://forum.benchmark.pl/topic/172967-o-tym-dlaczego-nie-warto-kupowa%C4%87-s%C5%82uchawek-z-mikrofonem-takich-marek-jak-logitech-creative-roccat-razer-steelseriesmad-catz-itp/ Użytkownik ten świetnie opisuje czemu nie warto kupować tych słynnych marek "gamingowych"

Wszystkie te gamingowe to syf i bajer. Jak ktos opowiada że siberie albo logitechy g230,g440 są dobre to po prostu nie miał innych słuchawek w tym budżecie.

Jeżeli chcesz słuchawki z mikro to tylko superluxy bo gwarantują przynajmniej wzorową jakość dźwięku.

Co do mikrofonu w wbudowanego to powiem ci ze jakość jest porównywalna a czasami nawet gorsza z zalmanem mic1 wartym poniżej 20zł(używam go z zewnetrzna karta dźwiękowa maya u5 i jest okej)

Jak chcialbys sluchawki i mikrofon osobno to polecam Superlux HD681 + Zalman mic1 albo Superlux HD681 Evo mkii + ten sam mikrofon z tym że evo mkii to taka bardziej basowa opcja. Gwarantuje ci że jakość dźwięku w porównaniu do gamingowych będzie dużo lepsza.

A jak chcesz headset to kup natec bear kosztuje 20zł i jest porównywalny do gamingowych headsetów za 150zł

Razor? Crap jakich pełno obecnie na rynku, dobre słuchawki ma Seenheiser ale są w pip drogie, także takie zwykłe do mp3 (nawet 300zł :D).

Nie wiem czy znajdziesz jeszcze na rynku ale Gamescon 777 to najlepsze słuchawki jakie można było dostać 5-6 lat temu. Posiadają wtyczkę DolbyDigital 2.0 która wyłapywała nawet najcichsze dźwięki w grach (niema to jak słuchanie tupania wrogów 30 metrów od siebie :) ). Samą nakładkę można stosować w każdych słuchawkach przez co nawet te chińskie razory stają się w miarę dobre.

Obecnie sam mam ASUSa Echelona (cena 350-250zł) i narzekam trochę na mikrofon, trzeba nieźle pokombinować z ustawieniami nagrywania dźwięku w TS/skype itd. by dobrze było słychać. Innych uwag nie mam, słuchawki i tak kupiłem za 80zł z "wywrotki".

Znajomi z angli chwalą sobie SoundBlastery od Creativa ale to jest wydatek ~200euro - niestety nie miałem okazji testować.

Swoją drogą wracając do Razera - zwróć uwagę że reklamacji nie podlegają uszkodzenia mechaniczne "wbudowane" czyli takie które zostały wywołane rzucaniem/deptaniem/niszczeniem paczki przed zakupem. Kolega kupił sobie Krakeny i było ułamane lewe ucho, otworzył dopiero w domu i sklep w którym kupował nie przyjął reklamacji powołując się na tą zasadę. Wybierając słuchawki zawsze proś sprzedawce by pokazał Ci towar do ręki w celu sprawdzenia czy dobrze leżą na głowie etc., podłącz sobie wtedy słuchawki do mp3/komórki i puść jakiś kawałek (polecany Queen - Bohemian Rapsody ze względu na całą możliwą game dźwiękową).

A co do Natec Bear'ów to 30zł ale nie porównał bym ich do żadnych słuchawek za 150zł. Wykonanie strasznie nijakie, a jakoś dźwiękowa... no cóż, nie kupowałbym. Pozatym nieplecione kable są strasznie podatne na kółka od foteli oraz inne uszkodzenia. Gwarantuje Ci że pierwsze co Ci pójdzie w tych słuchawkach to kabel :)

Wielkie dzięki wszystkim za obszerne odpowiedzi.

Jednak zrezygnuję z Krakenów i tego jestem już pewny, teraz zostaje mi zdecydować się na jakieś Superluxy albo Sound Blastery 3D Rage, których już używałem i faktycznie mi się spodobały. Może jest jakaś osoba, która ich używała i utwierdzi mnie w przekonaniu, że są dobre?:P Jeśli jednak zdecyduję się na jakieś Superluxy to mikrofon dokupię osobno jak ktoś wyżej radził :)

Śmiało bierz Superlux'y HD681, za 70 zł masz słuchawki zapewniające jakość dźwięku taką jak modele gamingowe za 200 zł+. Niestety są to słuchawki studyjne więc nie posiadają mikrofonu.

Posiadam HD681 od ponad 12 miesięcy i działają bez zastrzeżeń.

A co Panowie myślicie o modelu Superlux 681 EVO MKII (http://allegro.pl/sluchawki-superlux-hd-681-evo-mkii-2-pady-kabel-i5144300465.html)? Nie chce też dawać za słuchawki mniej niż 150 zł, więc może ktoś zna model "o jeden" lepszy od tych 681? :)

Evo Mk II różnią się od HD681 tym że:

- mają lekko podwyższony poziom basów w porównaniu do HD 681 (mi osobiście bass w evo przeszkadzał, dlatego wymieniłem je na hd681)

- posiadają dwa bardzo wygodne wymienne welurowe pady w zestawie

- posiadają odpinany kabel

- zestaw Evo Mk 2 zawiera 2 kable krótszy oraz dłuższy

Jakość dźwięku jest bardzo podobna w tych modelach.

Mk II są dużo bardziej wygodne ze względu na welurowe pady oraz odpinany kabel .

Pytanie czy warto dopłacać 50 zł za praktycznie identyczne pod względem jakości dźwięku słuchawki tylko dla nieco większej wygody i komfortu użytkowania.

Odradzam zestawy typowo gaming'owe w przypadku których płacimy zazwyczaj za marke a nie jakość dźwięku.

Polecam poszukać informacji na forach audiofilskich.

Nie chce mi się już marnować czasu żeby grzebać w najciemniejszych zakątkach internetu i szukać różnicy, której moje wielkie uszy i tak nie znajdą :P Już raczej zdecydowałem i kupię Evo Mk II z mikrofonem od Zalmana. Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc! :)

W takim razie życzę udanych zakupów, nie zapomnij podzielić się z nami wrażeniami po otrzymaniu słuchawek.

- Evo Mk II są lżejsze

Cięższe są.

- mają lekko podwyższony poziom basów w porównaniu do HD 681 (mi osobiście bass w evo przeszkadzał, dlatego wymieniłem je na hd681)

Mają obniżone wysokie tony, które w modelu nie-EVO dają po uszach do momentu wygrzania się słuchawek (czyt. gdy są nowe).

Jakość dźwięku jest bardzo podobna w tych modelach.Mk II są dużo bardziej wygodne ze względu na welurowe pady, odpinany kabel oraz mniejszą wagę.Pytanie czy warto dopłacać 50 zł za praktycznie identyczne pod względem jakości dźwięku słuchawki tylko dla nieco większej wygody i komfortu użytkowania.

Jakość dźwięku jest identycznie dobra.

Czy są wygodniejsze to zależy dla kogo. Dla mnie model nie-EVO jest wygodniejszy :)

Warto dopłacić dla welurowych okładzin i odpinanego kabla, bo kable lubią się przecierać. Nie żeby Superlux miał z tym jakiś problem, no ale zawsze możesz za mocną pociągnąć gdzieś i się popsuje. No i w EVO sobie kupisz nowy kabel, a w nie-EVO sobie nie poradzisz bez lutownicy i pewnych umiejętności.

Bierz model EVO jeśli Ci nie szkoda 150zł. Jeśli bardzo, ale to bardzo chcesz zaoszczędzić parę złotówek, to bierz model nie-EVO i też będziesz zadowolony. Zapewniam.

Te modele nie mają wbudowanego majka, więc dokup sobie jakiś doczepiany do kabla, np. Zalman zm-mic1. Wystarczy Ci do rozmów na TSie itp, a kosztuje ~15zł. Nawet jeśli się popsuje, to kupisz nowy w cenie paczki fajek.

Jeśli z jakiegoś powodu bardzo chcesz mikrofon przy słuchawkach to model Superlux HMC631 jest dla Ciebie.

Cały FieryAngel :3 jak już walnie komentarz to wyczerpie temat do końca.

A patrzałeś na to cudeńko od ASUSa Strix 7.1? Nie miałem tego w rękach ale oceny są strasznie wysokie, jedyny minus to cena tego headseta ~850-1000zł

Jutro kupię Evo Mk II i dam wam znać czy grają lepiej od soundblasterów, które póki co były najlepszymi słuchawkami jakie miałem na uszach :P Ale ufam wam, że Superluxy są lepsze :) I jeszcze raz DZIĘKUJĘ za pomoc:)

@Edit do kolegi wyżej

Nie widziałem ich jeszcze, ale zobaczę jak grają słuchawki NIE REKLAMOWANE pod gejming, jeśli Superluxy dadzą radę to kupię na wakacje przy okazji nowego kompa jakieś właśnie w tym przedziale cenowym, jeśli zawiodą to może skuszę się na te Asusy :)

Pamiętaj, że słuchawki osiągają odpowiednią jakośc dźwięku dopiero po ich "wygrzaniu".

Czym jest proces wygrzewania i po co się go stosuje ?Wygrzewanie słuchawek (Burn-in) wykonuje się na nowym sprzęcie audio. Większość słuchawek wymaga przynajmniej 40 godzin pracy aby osiągnąć w pełni swoje parametry. Głównym celem wygrzewania odpowiednie wyrobienie nowej membrany (dotarcie). Większość audiofilii uważa, że jakość dźwięku słuchawek znacząco poprawia się po wygrzaniu. Jak odpowiednio wygrzać słuchawki? Są rożne sposoby na wygrzanie słuchawek. Najczęściej stosuje się: rożne rodzaje muzyki, biały szum, różowy szum, szum radiowy, zmienne częstotliwości zapętlane przy średnim natężeniu dźwięku. UWAGA: wypalanie słuchawek z użyciem maksymalnej głośności może spowodować uszkodzenie a nawet kompletne zniszczenie słuchawek ! Nie ma statystyk określających który sposób jest najlepszy. Muzyka wydaje się być oczywistym wyborem i przynosi zadowalające efekty (jeżeli oczywiście masz zróżnicowane gatunki muzyczne na swojej playliście). Wypalanie słuchawek z użyciem tylko jednego rodzaju muzyki nie przyniesie oczekiwanych efektów. Jak długo wygrzewać słuchawki ?Ogólna zasada mówi, że słuchawki wygrzewa się około 40 godzin. Niektórzy wygrzewają słuchawki przez ciągłe 40 godzinne odtwarzanie muzyki. Nie jest to najlepszy wybór, gdyż nowa membrana nie posiada pełnej sprężystości i może nie wytrzymać takiego natężenia. Najlepszym rozwiązaniem jest więc podłączenie słuchawek do źródła dźwięku i wypalanie 4-5 godzin codziennie przez 5 dni (np. w nocy lub jak jesteś w pracy/szkole). Po takim zabiegu uzyskamy najlepsze rezultaty. Źródło: http://jlabaudio.pl/info/50/wygrzewanie-sluchawek

Witam, dostałem dziś w łapy swoje superluxy, są strasznie wygodne, dobrze leżą na głowie, elegancka jakość dźwięku, jest tylko jeden minus, są troszkę ciche i brakuję pokrętła głośności :P Niemniej jednak pod względem jakości są to najlepsze słuchawki jakie miałem :)

Edit:

Po podjęciu do małej, przenośnej 'karty dźwiękowej :D' Soundblaster znacznie poprawiła się głośność i jest elegancko :)

Kolejny zadowolony użytkownik Superluów :)

Ciesze się, że nie wybrałeś gamingowego szjsu, tylko porządny sprzęt.

Co do głośności, to jest to zawsze kwestia kary dźwiękowej i wzmacniacza. U mnie grają tak głośno, że mam je na 20, a max 30 w ustawieniach windowsa, bo inaczej bym stracił słuch.

Nie słuchaj głośno przez pierwsze dni. Membrany muszą się "wyrobić", bo jak nie to mogą Ci potem trzeszczeć. Dotyczy to każdych słuchawek.

Co do wygrzewania, to nie ma co się bawić w jakieś puszczanie białych szumów na noc itp. Po prostu słuchaj sobie z normalną głośnością na nich muzyki(najlepiej różnych rodzajów przez pierwsze dni), graj w gry itp. to same dojdą do siebie.

Co dodźwiękówki, to pamiętaj, że nawet najgorsza dedykowana karta będzie grała lepiej niż ta zintegrowana. Koszt dźwiękówki to ok. 100zł. Na dedyku nie słuchać też pisków i szumów, a na integrach przeważnie słychać.

Przedni panel również powoduje różne dolegliwości, więc zalecam wpinać je prosto do dźwiękówki.

Pozdrawiam. Miłego słuchania :)

Co do głośności to dobrze, że mi powiedziałeś bo pewnie ciągle leciały by na 80%, a co do karty to faktycznie kupiłem z czystej ciekawości za 60 zł i słychać dużą różnicę. Teraz muszę poszukać jakiegoś programu żeby sobie ustawić skróty klawiszowe do podgłaszania/ściszania poszczególnych aplikacji w win10 bo moja upośledzona klawiatura nie ma takiego oprogramowania (mogę mieć tylko taką ze względu na miejsce) :). Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Kolejny zadowolony użytkownik Superluów

Naprawdę cięzko jest znaleźć niezadowolonego użytkownika superlux'ów.

Witam wszystkich:)
Piszę do was bo potrzebuję pomocy przy wyborze słuchawek, nie chcę przepłacać gdyż za jedne dałem z pół roku temu 300 zł i wczoraj padł w nich mikrofon a nie chce mi się latać z gwarancją.

Wracając do tematu - mój budżet to ~200 zł, to na czym mi zależy to wysoka głośność i w miarę dobra jakość dźwięku, słuchawki muszą być z mikrofonem.

Wcześniej posiadałem Tactic 3D Rage (http://www.komputronik.pl/product/258161/Elektronika/Peryferia_PC/Creative_Sound_Blaster_Tactic3D_Rage_USB_V2_0.html?gclid=CPu279LEtcoCFQL3cgodhIoMew&gclsrc=aw.ds - ten model) i bardzo sobie je chwalę a rozleciały się ze starości. Teraz waham się między właśnie tym modelem a Krakenami 7.1, jeśli ktokolwiek mógłby mi doradzić, które z nich są lepsze będę wdzięczny, ewentualnie proszę o propozycję innych słuchawek (ale bardziej skłaniam się w stronę jednych z tych dwóch).

Pozdrawiam