Pomoc w zestawie

Zwykle pracuje na laptopach ale w końcu dotarłem do sytuacji gdzie potrzebuje desktopa. Przygotowałem sobie zestaw i proszę o ewentualnie porady lub propozycję zmiany (być może coś na intelu zamiast na amd)

Komputer ma mi głównie służyć do pracy ale nie ukrywam że od czasu do czasu planuje zagrać na nim w WoT i The Secret World (zależy mi też na w miarę małym zapotrzebowaniu na prąd)

Procesor AMD APU A10-7860K, 4.0GHz, 4MB, BOX
Płyta główna Gigabyte GA-F2A88XM-HD3P, A88X, DualDDR3-2133
Pamięć G.Skill RipjawsX DDR3 2x8GB 2133MHz CL9
Zasilacz SilentiumPC Vero M1 600W 80Plus
Dysk SSD ADATA Dysk SSD ADATA XPG SX930 120GB SATA3
2x Dysk Toshiba P300 - raid0
Obudowa SilentiumPC Brutus M10
Monitor BenQ GL955A

https://www.morele.net/inventory/info/hjWEH6/

link nie działa

poprawiłem, dzięki

Bez karty graficznej to raczej w nic nie pograsz :D Nie podałeś też budżetu.

Bez karty graficznej to raczej w nic nie pograsz  Nie podałeś też budżetu.

1. Poczytaj co to jest APU zamiast pisać bzdury

2. Podałem link do koszyka na morele, cena końcowa to również mój budżet

do pracy spoko(zależy też jakiej). Co do gier, nie wiem, nawet z tym APU może być problem. Sprawdź na Internetach jak ten układ sobie radzi z tymi grami co podałeś. Co do rachunków(bo rozumiem że będzie często chodził 24h na dobę) produkty AMD z natury biorą więcej energii. Ale nie dajmy się zwariować, chyba że faktycznie człowiek liczy każdy grosz.

FreeQ, z układem się zapoznałem już wcześniej, http://www.relaxedtech.com/reviews/amd/a10-7860k/4 . Aczkolwiek i tak stwierdziłem że warto zapytać bo może ktoś ma coś ciekawszego.

720p medium i ponad 50 fps... No powiedzmy. Jak za ta kasę i jednostkę strikte do pracy, całkiem spoko. Swoja droga.... Jaka praca ns kompie? W sensie cos związanego z grafika(projektowanie 3D)? Czy raczej coś luźniejszego?

Głównie programowanie, środowiska testowe (czyli VM, docker)

A co do prądu, no niestety, będzie chodził właśnie bardzo często 24h, próbowałem coś na intelu bo wiem że ma mniejszy pobór. Ale kończyło się na o wiele mniej wydajnym iGPU od intela albo karcie dedykowanej co z miejsca nie tylko przekraczało cenę A10 jak i pobierało więcej wat

wystarczy w zupełności. Myślałem ze jeszcze cos z renderowsniem grafiki. Pytam bo miałem do czynienia z podobnym sprzętem i Planit Studio(program do projektowania) i tu już było ciężko...

Nie akurat składam coś typowego by mieć wirtualki, docelowo na jakimś etapie pewnie kupię GPU RX460. W tedy mógłbym na spokojnie jako hosta postawić linuka z kvm a windows jako wirtualkę z passthrough na gpu właśnie pod WoTa. Dlatego też zasilacz na zapas 600W

Obecnie pracuje na 8GB ramu i po prostu za często odczuwam braki (gdyby nie budżet pewnie bym szedł w 32GB), do tego jeszcze problem by na laptopie dorwać duże dyski z 7200rpm a o raid0 to już w ogóle mogę zapomnieć.

Zwykle pracuje na laptopach ale w końcu dotarłem do sytuacji gdzie potrzebuje desktopa. Przygotowałem sobie zestaw i proszę o ewentualnie porady lub propozycję zmiany (być może coś na intelu zamiast na amd)

Komputer ma mi głównie służyć do pracy ale nie ukrywam że od czasu do czasu planuje zagrać na nim w WoT i The Secret World (zależy mi też na w miarę małym zapotrzebowaniu na prąd)

Procesor AMD APU A10-7860K, 4.0GHz, 4MB, BOX
Płyta główna Gigabyte GA-F2A88XM-HD3P, A88X, DualDDR3-2133
Pamięć G.Skill RipjawsX DDR3 2x8GB 2133MHz CL9
Zasilacz SilentiumPC Vero M1 600W 80Plus
Dysk SSD ADATA Dysk SSD ADATA XPG SX930 120GB SATA3
2x Dysk Toshiba P300 - raid0
Obudowa SilentiumPC Brutus M10
Monitor BenQ GL955A

https://www.morele.net/inventory/info/hjWEH6/