Pomoc z nauką C#

Otóż zaczynam robić grę w UnityEngine3d PRO (30 dniówka) :) I z tego co wyczytałem na forach, najlepszym językiem by ją oskryptować był by C# Tylko niema to jak ktoś na "żywo" tego uczy, a nie ciągnie się suchego tekstu z tych niby kursów :) Więc jeśli ktoś byłby takim dobrodziejem co zna dobrze ten język i potrafiłby kogoś go nauczyć to proszę niech mnie zaprosi na skype : xardas1335

P.S. Nie pisałbym tego tutaj gdyby nie 2 rzeczy :P

1. To jest forum o grach więc...

2.Nigdzie nie mogę znaleźć "żyjącego"polskiego forum :(

To jak pomożecie?

A i jeszcze tych co mnie nauczą tego języka będę wymieniał jako pomocników w moich grach:)

Jak nigdy nie robiłeś nic związanego z programowaniem, to bez sensu jest rzucać się od razu na głęboką wodę (uprzejmie informuję, że nie znam się na UnityEngine i nie wiem jak duże są tam wymagane umiejętności, sam uczę się właśnie pisać za pomocą Monogame).

Programuję akurat w C# i na początek proponowałbym poczytać od początku o składnii, klasach itd. i napisać parę aplikacji konsolowych, potem kilka(-naście) w Windows Forms żeby zobaczyć, z czym to się je. Nie jestem jakiś koks i nie specjalnie (jeszcze) umiem tłumaczyć programowanie, ale pomóc w tworzeniu mogłby, sam myślę o zrobieniu czegoś w jak wspominałem wcześniej Monogame (coś jakby biblioteka do C# z róznymi fajnymi rzeczami do gier).
Możesz napisać 3939460 (na skype nie chce mi się wchodzić na ogół, po napisaniu mogę wejść).
Pozdro

takie pytanie, programowal juz w jakims jezyku? jezeli tak no z c# problemu nie bedzie mial. napisz do mnie na gadu to moge ci wyslac instrukcje do labopraorium jakie na studiach mialem

https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=unity+engine+3d+tutorial+c%23

Jeśli nie masz zbyt dużego doświadczenia w programowaniu, to poleciłbym ci najpierw naukę Python'a i tworzenie gier w PyGame, a potem w PyOgre, PySoy lub Panda 3D (wszystko darmowe).

Python jest bardzo prostym i przyjaznym językiem, ale przy tym oferującym bardzo dużo możliwości. Pozwoli ci nauczyć się jak to wszystko działa, jak ugryźć tworzenie gier i nie tylko.

Następnie, jeśli będziesz miał to opanowane, to przeszedłbym do nauki C++, który jest cięższy i często wykorzystywany w game devie.

Na końcu brałbym się za C#, który jest cięższy od Python'a, ale łatwiejszy od C++. Mój tok myślenia działa tak: "Jeśli nauczysz się ciężkiego języka, to potem wszystkie łatwiejsze przyswoisz bez większego problemu".

takie pytanie, programowal juz w jakims jezyku? jezeli tak no z c# problemu nie bedzie mial. napisz do mnie na gadu to moge ci wyslac instrukcje do labopraorium jakie na studiach mialem

Pisałem stronę w html i php :P ale to chyba nie ma nic do tematu :) A podałbyś ten numer gg?

https://www.youtube.com/results?filters=playlist&lclk=playlist&search_query=c%23+tutorial

Jak nie lubisz na sucho czytać książek :), lepiej zacząć od podstaw niż rzucać się na głęboką wodę :). Osobiście polecam filmy The New Boston, gość w przyjemny sposób prowadzi te swoje tutoriale ;), ja tam jednak wolę książki.

Jeżeli twój angielski nie jest najlepszy będzie Ci bardzo ciężko.

Zacznij od prostego C/C++ w konsoli najlepiej w ms visual studio i poradnik czy to w formie video czy tekstu np: strona cpp0x czy książka.

Jak złapiesz zmienne, tablice, funkcje, klasy, pętle, warunki itd. to wtedy zacznij w unity proste rzeczy w JS(prostszy od C#), by coś wyskoczyło w konsoli ew. zabawa z Input'ami i Axis następnie jak zaczniesz rozumieć o co z tym wszystkim chodzi to nie będzie dużej różnicy czy piszesz w unity za pomocą języka JS(unity script dokładnie) czy C#, za dużo nie różni się to wszystko od siebie i tutaj mówię ogólnie o C/C++, JS, PHP, C# itd. itd. Różnica wynika jedynie z poziomu kompilacji, pewne kwestie delikatnie się różnią, inaczej troszkę się je zapisuje. To dlaczego nie ma jednego języka? Chodzi o kompilację, kompatybilność, czyli ogólnie do jakiego środowiska został język stworzony np: witryny www, aplikacje po szczegółowe lecz znaczne różnice jak szybkość kompilacji, kompilacja ze względu na system(dużo pisać, znajdziesz więcej na ten temat w necie), ale znając ogólne zasady jakimi wywodzi się programowanie będzie Ci dużo łatwiej zrozumieć nowy język.Trochę chaotycznie piszę, ale czas nagli :P Jak coś to PW

PS: nie kupuj ksiązek o UNITY, zbyt dynamicznie silnik się zmienia, a wszystko masz za darmo na ich stronie kursy itd.

http://unity3d.com/learn/tutorials/modules/beginner/scripting

także na Youtube

https://www.youtube.com/channel/UCG08EqOAXJk_YXPDsAvReSg

PS2: nie staraj się zapamiętywać na pamięć wszystkiego z praktyką samo przyjdzie wszystko

PS3: nie oglądaj "filmików" o unity od kogoś kto ma 3 filmy na krzyż i słychać i widać, że sam za dużo nie wie, tylko będzie Cię wprowadzał w błąd

Jeżeli chodzi o unity to oprocz cs powines znać java script bez ktorego chwilami ciężko. Opcjonalnie shaderlab i nvidiacg api (do zaawansowanych graficznie i nie tylko, w prostych zadko uzywany). Jeśli chcesz podłapać jak wygląda grafika w cs to możesz sie pobawić opentk, sharpdx ,slimdx, directx, .xna. W unity asset store możesz pobrać gotowe projecty od unity, żeby zobaczyć jak wygląda game dev. To co powinieneś znać o cs zależy od tego co chcesz dokładnie osiągnąć. Czasem będziesz potrzebował skożystać z sqlite, czasem napisać server. Ogarnij podstawową składnie, potem sprawdź jak sobie radzisz z unity.

@Excelsus Nie dość, że piszesz trochę głupot i z błędami (jak się czujesz atakowany to wybacz) to w dodatku piszesz do niego w tak zrozumiały sposób...

kurcze trochę tu jest wszystko pogmatwane, ale pójdę za waszymi radami i zacznę od JS :)

https://www.youtube.com/user/ETeeskiTutorials/playlists

LoRoW ja poleciłbym Ci zacząć od kopiowania skryptów z http://www.youtube.com/playlist?list=PLE5C2870574BF4B06 . Zrozum przynajmniej z kilka/kilkanaście to poznasz podstawy i z czasem dojdziesz do umiejętności pisania samemu. Sam w podobny sposób zaczynałem i wiele mi to dało. Prawdą jest, że te skrypty mają w sobie wiele do życzenia, a pisanie ich pochłania sporą ilość czasu, jednak myślę, że warto.

@2up

@up

To jest to na czym mi zależało dzięki :)

Otóż zaczynam robić grę w UnityEngine3d PRO (30 dniówka) :) I z tego co wyczytałem na forach, najlepszym językiem by ją oskryptować był by C# Tylko niema to jak ktoś na "żywo" tego uczy, a nie ciągnie się suchego tekstu z tych niby kursów :) Więc jeśli ktoś byłby takim dobrodziejem co zna dobrze ten język i potrafiłby kogoś go nauczyć to proszę niech mnie zaprosi na skype : xardas1335

P.S. Nie pisałbym tego tutaj gdyby nie 2 rzeczy :P

1. To jest forum o grach więc...

2.Nigdzie nie mogę znaleźć "żyjącego"polskiego forum :(

To jak pomożecie?

A i jeszcze tych co mnie nauczą tego języka będę wymieniał jako pomocników w moich grach:)