Pomoc z roamingiem

Witam, mieszkam w Hiszpanii i posiadam telefon Sony Xperia SP. Wylecialem na swieta do Polski do rodziny mojej ukochanej, i myslalem ze roaming mi sie sam automatycznie wlaczy, jednak tak nie jest...

Poszukalem na stronie Movistara, i przeczytalem ze powinenem dojsc do jakies sieci, lecz zadna siec nie przyjmuje mojej karty SIM.

Telefon jest na abonament, i kupilem go 5 miesiecy temu.

Prosze o szybka odpowiedz.

Pewnie zagraniczny numer masz i nasz kochany kraj go nie przyjmuje.

Tylko ze telefon mojej siostry normalnie lapie zasieg ...

Roaming nie zawsze z automatu jest włączony. Tzn często trzeba ugadać się z operatorem, żeby go dopiero uruchomił~ Pamiętam, że sam byłem raz zdziwiony i musiałem wszystko załatwiać zza granicy, bo się okazało że roaming nie jest załączony dla mojego numeru..

Możesz też posprawdzać w opcjach telefonu - te nowsze mają bodaj opcje od wyłączenia roamingu. Tzn telefon będzie blokował połączenie

Ale ja nie mam jak zadzwonic do operatora ze swojego telefonu. A co do opcji z roamingiem to mam tylko jesli chodzi o transfer danych.

I tu się właśnie rodzi problem.. Bo nie ma tak na prawdę nigdzie informacji czy roaming jest włączony, czy nie. Trzeba samemu o to zadbać, dzwonić i się dopytywać. Miałem dokładnie taką samą sytuacje i mi jakimś cudem udało się to załatwić przez internet. Już sam dokładnie nie pamiętam jak, bo to było trochę czasu temu - jednak strasznie irytujący jest fakt, że komuś roaming normalnie działa, a komuś innemu z d*py nie. Wejdz na stronę, poszukaj czegoś, a jak nie to niestety będziesz musiał z innego numeru do nich dzwonić.

Powiedzialem mojemu koledze zeby pojechal do operatora, i tu sie rodzi kolejny problem bo wedlug operatora roaming powinien dobrze dzialac i sam sie wlaczac...

Nie wiem w takim razie.. Skoro nie chce Ci się połączyć z żadną siecią, to wina operatora.. Ewentualnie uszkodzonego telefonu, ale to raczej mało prawdopodobne.

Hm.. A próbowałeś może ręcznie przydzielić sieć z którą ma się łączyć?

Twoja karta SIM nie moze dolaczyc sie do tej sieci. Badz nie mozna dolaczyc do tej sieci w tym momencie (od tych 3 dni co jestem w Polsce)

No to wina operatora raczej w takim razie. Bo telefon wyłapuje sieć, wszystko ładnie idzie, ale masz zablokowany roaming~ Pozostaje Ci poszperać na stronie operatora (zalogować się na konto internetowe jak posiadasz) i ewentualnie zadzwonić do obsługi, ale to będzie kosztowało niestety

Cos zalatwie, dziekuje mysle ze temat do zamkniecia juz :)

No to bum

Witam, mieszkam w Hiszpanii i posiadam telefon Sony Xperia SP. Wylecialem na swieta do Polski do rodziny mojej ukochanej, i myslalem ze roaming mi sie sam automatycznie wlaczy, jednak tak nie jest...

Poszukalem na stronie Movistara, i przeczytalem ze powinenem dojsc do jakies sieci, lecz zadna siec nie przyjmuje mojej karty SIM.

Telefon jest na abonament, i kupilem go 5 miesiecy temu.

Prosze o szybka odpowiedz.