Pomocy (poloniści)!

Siemcia,

potrzebuję pomocy w "zadaniu domowym", które muszę zrobić do środy ; /. Jest to rozprawka na temat "Czy Jurand ze Spychowa dobrze postąpił wypuszczając Zygfryda de Lowe?". 4 argumenty co najmniej. Na stronę papieru kancelaryjnego, albo 2 kartki zeszytowe.

Wiem że są inne strony, jak zadane.pl itp., ale ja chciałem się zwrócić do kogoś z was, bo czytając niektóre wypowiedzi osób, można stwierdzić, iż jesteście mocni z j.polskiego.

Ja niestety nie mam talentu do pisania rozprawek ( za dużo myśli się kłębi ). I jeżeli ktoś mi pomoże, to byłbym bardzo szczęśliwy, i może jakoś bym się odwdzięczył.

PS.

To nie jest dla ludzi, którzy mają zaraz napisać "won stąd", "sam rób". Jeżeli ktoś jest pomocny, i ma chęć, ochotę, niech napisze.

Pozdro !

Całej rozprawki od deski do deski nie napisze za ciebie (jak pewnie większość tutaj obecnych). Podaj argumenty, których chcesz użyć, jakiś zarys pracy. Domyślam się, że to nie będzie twoja pierwsza praca, także musisz pokazać swój styl pisania, bez sensu będzie napisać pracę, a ty nie będziesz miał pojęcia o co w niej chodzi.

Aha rozprawka pewnie omawiacie lekturę ''Krzyżacy" nie jest trudna jak dobrze przeczytałaś ją to tam pisze jakie były okoliczności że Jurand wypuścił Zygfryda a jak, jak napisałaś że nie jesteś dobra z polaka to oglądnij film i sama wywnioskuj czy dobrze zrobił czy źle to hipoteza wiec wybierasz sama stwierdzenie które musisz za argumentować a potem podsumować całości pracy ale trzeba pamiętać o słownictwie które jest odpowiednie do napisania rozprawki

Aha rozprawka pewnie omawiacie lekturę ''Krzyżacy" nie jest trudna jak dobrze przeczytałaś ją to tam pisze jakie były okoliczności że Jurand wypuścił Zygfryda a jak, jak napisałaś że nie jesteś dobra z polaka to oglądnij film i sama wywnioskuj czy dobrze zrobił czy źle to hipoteza wiec wybierasz sama stwierdzenie które musisz za argumentować a potem podsumować całości pracy ale trzeba pamiętać o słownictwie które jest odpowiednie do napisania rozprawki

Po 1. To nie ona tylko on hehehe

Po 2. Jest tam napisane a nie tam pisze ale ok ;)

Reeker -google.pl , wez po 1 argumencie z kazdej strony zeby nie bylo,ze przepisales z neta i masz gotowa rozprawke xD

"za dużo myśli się kłebi" :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

żarty żartami ale tak na serio 2 kartki zeszytowe to nie dużo, tak naprawde można głupoty wypisywac, w koncu to gimbaza

napisz cos w stylu, smierc zygfryda nic by nie dała jurandowi, że tylko na chwile zaspokoil by chec zemsty, jednak pustka po utracie wzroku (dobrze pamietam?) by została, etc.

podkresl problem moralny, zarys postaci, mozliwe konsekwencje czynów i gotowe

@up mało to finezyjne, a do tego może spisać od kolegów w ten sam sposób, co bedzie nawet lepsze bo mają zapewne podobne style pisania (gimbaza once again)

Sorry ale jakoś się zapatrzyłam na zdjęcie

to czemu wg ciebie nie jestem postacia z gry ^^

Akurat nie przerabiamy Krzyżaków, to rozprawka na poprawę oceny z polskiego na koniec 3 klasy.

Moje aktualne wypociny, niestety ja umiem tylko krótko zwięźle i na temat:

"Czy Jurand ze Spychowa dobrze uczynił wypuszczając na wolność Zygfryda de Lowe?" Według mnie Jurand wykazał się mądrością i odwagą, iż wypuścił na wolność najbardziej zdegenerowanego członka zakonu Krzyżackiego. Nie dość, że Zygfryd porwał mu córkę, to jeszcze tak nikczemnie okaleczył pana ze Spychowa. Wypalił mu jedyne oko, uciął prawą dłoń i obciął język. Wiele osób zapewne pragnęło by śmierci dla Zygfryda za to co uczynił, lecz Jurand pokazał ludziom, że śmierć lub okaleczenie Krzyżaków nic nie daje, a nawet pogarsza sprawę.

To jest na razie taki etap wstępny, "planowanie rozprawki". Bo jak pisałem, za dużo w głowie kłębi mi się myśli, i nie potrafię na bieżąco wymyślać dalszych rozważań.

w tym rzecz że to nie jest zwiezle, to bardziej jak krótkie nieudolne streszczenie, nie wiem gdzie ty tu masz jakies przemyslenia. Do tego "Jurand wykazał się mądrością i odwagą", wybacz ale nie zazdroszcze twojemu nauczycielowi, bo to jakis totalny bullshit ( :P), mądrosc jeszcze można jakoś zinterpretówać poprzez dalszą częsc "smierc lub ok...." o tyle odwage to juz w ogole jakis crap. Jak można nazwać odwagą wypuszczenie bezbronnego człowieka gdy ma się go w garsci, ewentualnie uznać że skutkiem tego mógłby byc odwet od Zygryda w przyszlosci, jednakże czytając lekture taki wniosek jest niemożliwy(btw. do tego ci pewnie do glowy nie przyszloby to co napisałem :) ).

Dla mnie to jest tak jak dla Ciebie wyodrębnienie pomocy w punktach.

Na przykładzie:

1. Nazwa tematu

2. Czy zgadzam się z tematem, czy też nie.

Tego typu rzeczy.

@edit

Dobra, mam plan rozprawki yh..

Wstęp:

• krótka charakterystyka postaci Juranda i Zygfryda
  • Wspólne losy

Teza:

• Czy Jurand powinien wypuścić Zygfryda.
  • Argumenty: za, wraz ze skutkami takiej decyzji, oraz kontrargumenty wraz ze skutkiem co by się stało gdyby...

Podsumowanie

• Wyrażam swoją opinię.

Siemcia,

potrzebuję pomocy w "zadaniu domowym", które muszę zrobić do środy ; /. Jest to rozprawka na temat "Czy Jurand ze Spychowa dobrze postąpił wypuszczając Zygfryda de Lowe?". 4 argumenty co najmniej. Na stronę papieru kancelaryjnego, albo 2 kartki zeszytowe.

Wiem że są inne strony, jak zadane.pl itp., ale ja chciałem się zwrócić do kogoś z was, bo czytając niektóre wypowiedzi osób, można stwierdzić, iż jesteście mocni z j.polskiego.

Ja niestety nie mam talentu do pisania rozprawek ( za dużo myśli się kłębi ). I jeżeli ktoś mi pomoże, to byłbym bardzo szczęśliwy, i może jakoś bym się odwdzięczył.

PS.

To nie jest dla ludzi, którzy mają zaraz napisać "won stąd", "sam rób". Jeżeli ktoś jest pomocny, i ma chęć, ochotę, niech napisze.

Pozdro !