Pomocy problem z dyskiem zewnętrznym

Witam, mam problem z dyskiem zewnętrznym, kilka dni temu wszystko działało, dzisiaj jak go podpiąłem wyskoczyło mi "przed użyciem dysku znajdującego się w stacji dysków G: musisz go sformatować". Moje pytanie brzmi, czy da się to jakoś naprawić? Dysk ma 500 gb pojemności z czego ok. 450 jest zajęte a nie chciałbym stracić tych plików ponieważ są dla mnie bardzo ważne.

z góry dziękuję za pomoc

Hej, jeśli nie możesz go normalnie otworzyć (tzn. Twój Komputer\Dysk i otwórz), to możesz spróbować wejść na niego po przez tryb awaryjny Windowsa i wtedy przekopiować potrzebne Ci dane na dysk kompa. Czasami coś takiego działa, więc polecam zacząć od tego. No chyba, że po prostu wyświetla ci się komunikat "... musisz go sformatować", ale nadal możesz z niego korzystać to w sumie póki co wszystko jest w porządku (zignoruj komunikat), ewentualnie jakiś plik z poprzedniego przenoszenia na dysk może być uszkodzony. Warto byłyby w przyszłości przerzucić dane na dysk twardy kompa, format dysku zew. i znowu dane na dysk zewnętrzny (komunikat wtedy zniknie) tak dla pewności i zabezpieczenia. Jest to spowodowane najprawdopodobniej: 1) ostatni raz jak go odczepiałeś od kompa to po prostu wyciągnąłeś z USB i tyle, a nie zastosowałeś "Bezpiecznego usuwania sprzętu" i stąd ten komunikat o błędzie (być może jakieś mało ważne dla Ciebie dane jeszcze się przerzucały i przerwałeś ten proces); 2) na dysku masz jakiegoś wirusa/robaka; 3) być może jakieś uszkodzenia zewnętrzne.

Witam, mam problem z dyskiem zewnętrznym, kilka dni temu wszystko działało, dzisiaj jak go podpiąłem wyskoczyło mi "przed użyciem dysku znajdującego się w stacji dysków G: musisz go sformatować". Moje pytanie brzmi, czy da się to jakoś naprawić? Dysk ma 500 gb pojemności z czego ok. 450 jest zajęte a nie chciałbym stracić tych plików ponieważ są dla mnie bardzo ważne.

z góry dziękuję za pomoc