[POMOCY] Wymiana LAPTOPA na PC | Czego szukać i jak wycenić swój sprzęt

Siemka ludziska !

Potrzebuję pomocy z wyceną mojego laptopa i dobraniem odpowiedniego sprzętu. Nie wiem totalnie czego wymagać, w jakich granicach cenowych szukać. Pomożecie z dobraniem jakiegoś PC? Interesuje mnie tylko i włącznie jednostka centralna / nie potrzebuje monitorów/myszek itp. Myślałem na dedykowaną kartą, minimum 8GB ram i dyskiem tylko SSD z racji tego, że HDD’ków mam pełno w razie dołożenia. System nie ważny a najlepiej jakby go nie było lub nie trzeba było dopłacać za niego. Jakby ktoś mógł tak orientacyjnie obliczyć wartość mojego lapka i doradzić co za co można by wymienić (z możliwą dopłatą z mojej strony). Bardzo będę wdzięczny, a nawet mogę odwdzięczyć się jakimś PSCardem czy czymkolwiek. Zależy mi na jak najszybszej wymianie.

Tak właściwie cały pic wymiany zrodził się z powodu już niekomfortowej gry w CS:GO. Niby jest stałe 100-120fps na najniższych ale niestety po podłączeniu lepszego monitora i większego przede wszystkim, nie ma już takich wyników. Grając u znajomego na jego kompie zaniemówiłem. Kupił jakiegoś taniego polizingowca i byłem w szoku, że to uciągało 180fps przy rozdziałce 16:9 i 1600:900 chyba

ASUS N73JF-TY057

Stan oceniam na bardzo dobry. Jedynymi mankamentami są wizaulne 3 małe ryski przy touchpadzie i lekko wytarte A i S. O dziwo aluminiowa obudowa, która jest podatna na rysy jest nienaruszona tak samo jak wyświetlacz (laptop zawsze podłączany był do zewnętrznego monitora lub projektora). W zestawie zamienna ładowarka i bateria, która i tak wymaga wymiany z powodu trzymania raptem kilka minut (czyli jakby jej nie było).

• Procesor: Intel Core i5 M460
  • Karta Graf: NVIDIA GeForce GT 425M
  • Dysk SSD: Samsung 850 EVO 250GB
  • Dysk HDD: Segate 1TB (ST1000LM049-2GH172)
  • RAM 1: Samsung DDR3 SODIMM 4GB 1333MHz ( M471B5273DH0-CH9)
  • RAM 2: Kingston DDR3 SODIMM 4GB 1333MHz ( KTH - X3B / 4G )

PC2

Ten laptop to dziadek nic nie warty.

Nie chcę obrażać nikogo czy coś, ale jedynymi wartościowymi częściami są dyski i ram (Za które możesz dostać ~250 zł)
Co do doboru PC nie napisałeś budżetu, więc jest ciężko doradzić.

teraz takie tanie laptopy są chodliwe bo w sklepie nic poniżej 2k nie kupisz
Laptop na olx za 500-600 się sprzeda.
Na PC jaki masz budżet?

SSD/HDD wyjmij, laptopa zostaw a kup sobie jakiegoś PC do 2000zl tylko sam składaj.
Lipton ma zestawy komputerowe podzielone na przydziały cenowe.
Dolicz krzesło, biurko, monitor, klawiatura…
Dodatkowo jakiegoś oddzielnego bluetooth.
I masz zestaw.
Laptop jest jednak bardziej mobilny i dlatego nie potrzeba tyłu nowych rzeczy :rofl: Ja się przesiadłam z lapka na kompa miało wyjść 4000 a wyszło 5000…

na kompie za 2000tts zl pograsz we wszystko w full hd :wink: + monitor 509 dolicz okolo wiec za 2500 masz spoko kompa ja np kupilem z 1650s gigabyte i wszystko smiga elegancko …