Pomóżcie, matematyc, zlitujcie się

Maturka byłą jest i będzie a to zadania.

1. Obliczyć objętość walca, którego podstawa ma pole 400pi cm2, a przekrój osiowy walca ma pole 400cm2
  2. Przed 3 laty Olek był 3 razy starszy od Joli a za 4 lata Jola będzie 2 razy młodsza od Bolka. W jakim wieku obecnie jest Jola i Bolek? ( Myślę że to zadanie ma jakiś bład więc sie dopytam we wtorek)
  3. Ile kulek o średnicy 2cm należy wrzucić do piersiówki o średnicy 8cm, wypełnionej częsciowo wodą, aby poziom wody podniósł się o 4cm?
  4. 2/3 jakiej liczby stanowi 75% liczby 24?
  5. Jeśli wiesz, że cos (alfa) =4/5 oblicz sin (alfa)

Jak na razie tyle, każdy kto kumaty proszony jest o pomoc ( oszczędzicie mi zmarnowania jednego lata życia)

Te zadania dał na profesorek na 9 grudnia (ew. wcześniej, hahah) 4 zestawy po 20 pytań, każdy osobna ocena :/

Powtarzam, każdy kto wie jak to obliczyć proszony jest o pomoc!!

~!!!!!!!!!!

5.

4/5 = 0,8

cos alfa=0,8

sin^2 alfa+cos^2alfa=1

sin^2alfa=1-cos^2alfa

sin^2alfa=1-0,8^2

sin^2alfa=1-0,64

sin^2alfa=0,36

sin alfa=0,6

4.

24*75% = 18

18 = 2/3x

54=2x

x= 27

1.

pi*r^2=pole podstawy

więc

400pi=r^2pi

czyli r=20(promien podstawy oraz polowa dluższego boku przekroju osiowego)

Skoro r=20 to caly dluzszy bok a=40

wiec b=10(wys walca/krotszy bok przekroju)

obj walca =pole podstawy razy wys czyli b

wiec OBJ=4000

chyba dobrze xd

EDIT; zronilem jeszcze zad2

x-wiek obecny Olka

y-wiek obecny Joli

x-3=3(y-3)

x+4=2(y+4)

i rozwiazujemy ten uklad rownań

wymnażamy nawiasy

x-3=3y-9

x+4=2y+8

pożądkujemy

x+6=3y

x-4=2y/mnozymy razy -1

i mamy

x+6=3y

-x+4=-2y

dodajemy stronami

10=y

i podstawiamy y

x+6=3y czyli x=24

Done

Po dzisiejszej próbnej maturze rozszerzonej z matmy chcialem jednak przekonać się że coś umiem xd

3.

X- objętość wody którą należy wyprzeć [pole podstawy walca*wysokość o którą ma się podnieść poziom wody]

X=PI*r^2*h=3.14*8^2*4=803.84 cm^3

Y- wartość wyparta przez jedną kulkę

Y=4/3*PI*r^3=4/3*3.14*2^3=33.493 cm^3

X/Y~24 - ilość kulek potrzebnych do wyparcia takiej ilości wody aby jej poziom podniósł się o 4 cm

wrzucanie zadań z matmy na forum o grach mmorpg, desperacja widzę...

Dzieki bogu juz mam to za soba i nie musze sie meczyc ^^ Nie ma to jak uczyc sie czegos co nam sie nie przyda wiekszosci ludu.

Jak już wszystko zostało zrobione to tak tylko spytam, w której klasie liceum/technikum jesteś? Wszystkie zadania oprócz piątego mamy w gimnazjum. I tak szczerze, to jest wiedza podstawowa. Nic trudnego tutaj nie widzę ;)

3 liceum, wiem że to są z gimnazjum, ja umiem robić "trudniejsze" zadania a tych to już zapomniałem jak się robi, ja cyfrę widzę może dwa trzy razy w zadaniu

To chyba zadania dla einstajnów, za dużo głupot

Maturka byłą jest i będzie a to zadania.

1. Obliczyć objętość walca, którego podstawa ma pole 400pi cm2, a przekrój osiowy walca ma pole 400cm2
  2. Przed 3 laty Olek był 3 razy starszy od Joli a za 4 lata Jola będzie 2 razy młodsza od Bolka. W jakim wieku obecnie jest Jola i Bolek? ( Myślę że to zadanie ma jakiś bład więc sie dopytam we wtorek)
  3. Ile kulek o średnicy 2cm należy wrzucić do piersiówki o średnicy 8cm, wypełnionej częsciowo wodą, aby poziom wody podniósł się o 4cm?
  4. 2/3 jakiej liczby stanowi 75% liczby 24?
  5. Jeśli wiesz, że cos (alfa) =4/5 oblicz sin (alfa)

Jak na razie tyle, każdy kto kumaty proszony jest o pomoc ( oszczędzicie mi zmarnowania jednego lata życia)

Te zadania dał na profesorek na 9 grudnia (ew. wcześniej, hahah) 4 zestawy po 20 pytań, każdy osobna ocena :/

Powtarzam, każdy kto wie jak to obliczyć proszony jest o pomoc!!

~!!!!!!!!!!