Pomóżcie mi obniżyć cenę kompa

Masz procesor, którego nie można podkręcać, więc nie będziesz miała aż tak wysokich temperatur, żeby procesor potrzebował dodatkowego chłodzenia, możesz usunąć z koszyka.

Wiesz no... może nie każdy wie, ale od pewnego czasu Intel nie dodaje żadnego chłodzenia do swoich procesorów, więc przydało by się choćby jakieś podstawowe dokupić.

...

Większość procesorów sprzedawana jest w wersji BOX, która ma załączone chłodzenie. Chyba ty czegoś tutaj nie wiesz.

Wszystkie są w wersji BOX, ale faktycznie tylko wersje K są bez wentylatora. Pomijając ten fakt to te Intelowskie chłodzenie jest dosyć marne nawet bez podkręcania temperatura potrafi sięgnąć 90 stopni Celsiusza.

@Ksarou

Drogi Panie moderatorze, mam wielką prośbę. Proszę nie wypowiadać się na temat na który nie posiada się wiedzy, bo to skutkuje tylko wprowadzeniem innych w błąd. Kolejny raz już w tym temacie. Polecając chiński zasilacz no-name SPC, twierdząc że ramy o których mówię nie zadziałają z procesorem o którym mówię (i5 7500) z taktowaniem o którym mówię (2400MHz) na płycie o której mówię (nawet i H110) a teraz podając, że procesor ma dołączone chłodzenie choć go nie ma. Otóż Intel od serii Skylake przestał dodawać do procesorów K chłodzenie, stąd i5 6600k, i7 6700k, i5 6500k i i7 7700k nie mają chłodzenia w zestawie.

@kubas246

Czekaj czekaj, kto powiedział, że chodzi mi o wersję K? @Plejer zacytował mój post, w którym pisałem o i5-6500.

Ciekawe dlaczego ten chiński zasilacz kupiło 1500 osób, przy czym jest 1 negatywna opinia. Był zasilacz za 230 na początku, ale chciałem zejść z ceny, więc zszedłem na TROCHĘ gorszy za 175.

Na płycie H110 jest oznaczone, że obsługuje maksymalnie 2133MHz, więc skąd bierzesz informację, że 2400MHz będzie działać? I znowu nie potrafisz czytać, nie pisze, że nie będą działać, piszę, że wykorzystają tylko 2133MHz bo tyle narzuca im płyta.

Swoją drogą nie o tym jest ten temat, powinien zostać zamknięty po 1 stronie bo nic sensownego tutaj nie ma.

Na tym poście kończę swoje zdanie w tym temacie.

@Demetress Jak coś to napisz mi na PW jak już się zdecydujesz, robi się tutaj za duży spam, więc jeśli będziesz chciała to zamknę temat.

@kubas246

Przecież założyłeś, że 'szybkość' procesora predefiniuje pamięć ram ( w takim przypadku to założenie/oczywiście nie musisz pisać w sposób: 'oto moje założenie; bla bla', to da się wywnioskować z użytych słów, sformułowań w zdaniach ); oczywiście w tym co teraz napisałeś nie ma błędu, jednak to kompletnie inny dział, zaczynasz o związku procesora z ową pamięcią, a potem takowaniu tych kostek.

Ograniczenie które nakładane jest przez pamięć ram do procesora, przez niewystarczający takt pamięci nie ma miejsca. Chcesz mi powiedzieć, że przy obecnej technologi ograniczeniem dla procesora jest takt pamięci, 1600MHz to już ogromna liczba, dalej to tylko popisowe taktowania które mają subtelne zastosowanie w obecnych aplikacjach. Jedynym ograniczeniem CPU będzie brak pamięci ulotnej ram, gdzie procesor musi wydzielić pamięć z dysku twardego co wiąże się z opóźnieniem ( doczytywaniem ) w grach. Nie porównuj mi tutaj pamięci, co kolejny post zaczynasz kolejny temat, nie wiem jaki ma to sens, najpierw wspominasz o prędkości procesora a najpierw pamięci, to nawet laik wie, że gdy takt jest wyższy praca jest szybsza, kompletnie nie wiem po co te porównania.

@Ksarou

Mój błąd. Zacytował Twój post a raczej nie do tego odpowiadał. Stąd pomyłka. Mimo wszystko stwierdzenie, że box ma chłodzenie jest błędne bo jak widać box podanych wyżej nie ma.

Dobrze a jak już pisałem zasilacze Xilence, Akyga, Feel I/II ma pewnie kilka razy więcej osób. Idź i zapytaj czy są zadowoleni. Powiedzą, że "po co mają przepłacać, ten działa, jest ok". O Deusach też są na morele.net dobre opinie a późniejsze rewizje padały jak muchy (tylko te pierwsze były znośne). Jest to gorszy zasilacz niż konkurencyjny w tej cenie, jest to znacznie gorszy zasilacz niż o 40zł droższy XFX. Są rzeczy na których nie warto oszczędzać. Nie mówię, że zasilacz ma być od razu za blisko 400zł (bo to znowu przesada o ile nie zależy nam na nie wiadomo jakich certyfikatach i bajerach), ale zakup byle czego dobry nie jest. Oprócz XFX podałem kilka alternatyw znów opartych o rozwiązania znanych i sprawdzonych firm. Stwierdzenie, że produkt firmy SAMA jest trochę gorszy od produktu firmy CWT to lekkie niedopowiedzenie. No porównać do HEC czy Seasonic to już nie ma po co.

Stąd, że chipset i płyta nie ma tu nic do rzeczy. Czytać nie potrafisz Ty jak już chcemy sobie tak wytykać: " zadziałają z procesorem o którym mówię (i5 7500) z taktowaniem o którym mówię (2400MHz) na płycie o której mówię (nawet i H110) " - jasno stwierdzam, że chodzi o takie taktowanie. Przypomnę, że chipset określa tutaj jedynie czy ram może być podkręcony czy nie. Procesory Skylake miały kontroler pamięci (bo znajduje się on w CPU a nie na płycie głównej), który natywnie wspierał 2133MHz. Wyższe taktowania były realizowane poprzez OC pamięci (ręczne bądź poprzez profile XMP), stąd wymóg chipsetu Z bo tylko on obsługuje OC ram. Kaby Lake mają kontroler pamięci który natywnie wspiera właśnie 2400MHz. Stąd nie ma potrzeby OC, stąd z procesorem Kaby Lake ramy 2400MHz ruszą na 2400MHz nawet na H110 i cały czas to podkreślam.

" Swoją drogą nie o tym jest ten temat, powinien zostać zamknięty po 1 stronie bo nic sensownego tutaj nie ma. " - lol. Oczywiście, jak pojawił się ktoś kto faktycznie ogarnia temat sprzętu i stara się naprostować te wypisywane bzdury to okazuje się "że nic sensownego nie ma" ;) No, ale jak ktoś nie wie że kontroler pamięci jest w CPU to nie uzna faktów za ciekawe.

@Demetress może lepiej nie pisz mu na PW, bo wciśnie śmieciowy sprzęt "bo ludzie kupują".

@Maksymilianmaks

Ja nie założyłem, że wydajność procesora jest predefiniowana przez pamięć ram a stwierdziłem oczywisty fakt, że szybkość ramu ma wpływ na wydajność CPU. Mam Ci tłumaczyć jak dziecku jak w poście wyżej abyś zrozumiał? Zwykłe stwierdzenie "szybszy ram = lepsza wydajność CPU" jest chyba wystarczające.

Ja nie chce Ci tego powiedzieć, ja to stwierdzam jako fakt. Sądzisz, że rozwój prędkości ram wynika z widzimisię producentów? Sądzisz, że procesor ma niesamowicie szybką pamięć podręczną L1, L2 i L3 dla jaj? Patrz:

https://www.purepc.pl/pamieci_ram/test_ddr3_vs_ddr4_jakie_pamieci_ram_wybrac_do_intel_skylake?page=0,11

4790K na DDR3, 12FPS różnicy 1600MHz CL9 v 2400MHz CL11

6700k na DDR3, 14FPS różnicy 1600MHz CL9 v 2400MHz CL11

6700k na DDR4, 7FPS różnicy 2400MHz CL11 v 3200MHz CL16 (różnica mniejsza, bo mimo sporej różnicy taktowań te drugie ramy mają sporo wyższe opóźnienia, na CL13 różnica były podobna jak wyżej)

Broadwella pomijam, bo on ma L4, ale nawet u niego (mimo L4) różnica lekka jest.

Niestety test robiony głównie na grach starszych, więc różnice mniej widoczne (nie licząc BF4 na Frostbite, który od dawna był optymalizowany pod dobre wykorzystanie szybkiego ram, w grach na jego nowszych wersjach jak BF1 czy SW:BF różnica jest jeszcze większa). Nowsze gry na nowoczesnych silnikach lepiej robią użytek z szybkich ramów (przykład Wiedźmin 3)

" Nie porównuj mi tutaj pamięci, co kolejny post zaczynasz kolejny temat, nie wiem jaki ma to sens, najpierw wspominasz o prędkości procesora a najpierw pamięci, to nawet laik wie, że gdy takt jest wyższy praca jest szybsza, kompletnie nie wiem po co te porównania. " - albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem albo nie wiesz o czym rozmawiasz.

Na czym w końcu stanęło? Czy już kupione?

Budżet wynosi 4000, kręcić nie będę, bo nie umiem, pisałam o tym. Generalnie chciałam tylko poznać opinie odnośnie zestawu, który po raz pierwszy sama sobie zaproponowałam. Słusznie, jak się okazuje, bo włożyłam tam całkiem bezsensowne elementy. Zmiany zaproponowane przez @Ksarou na początku tego wątku zupełnie mnie uszczęśliwiły, ale pózniej – śledząc Wasze komentarze uświadomiłam sobie, że jest mnóstwo niuansów, o których nie miałam nawet pojęcia, że istnieją. Dla mnie to jest spora kasa, jeśli już ją wydaję na komputer, to chciałabym być zupełnie pewna, że zestaw jest przemyślany i że nie będą musiała poprawiać tej konfiguracji za 2-3 lata. Mogę oczywiście dodać ram, ale raczej nie chciałabym wymieniać karty, procesora czy płyty.

Wybaczcie milczenie, ale zupełnie się nie spodziewałam tylu stron czytania, ponad 70 postów i licznych wiadomości prywatnych. Za wszystkie bardzo dziękuję, bo dowiedziałam się całkiem sporo, choć przyznaję, że mam niezły bałagan w głowie teraz.

Teraz tak:

1) zasilacz – faktycznie SPC ma dużo pozytywnych komentarzy, ale żeby nie było, że chiński i ponieważ nie ma co tu oszczędzać niech będzie Thermaltake Smart SE Modular 530W za 249 zł.

2) obudowa – bez zmian - SilentiumPC Gladius M35 za 195 zł

3) mobo (heh, śmieszna nazwa) - kubas zaproponował płyty MSI B250. One działają pod karty 2400, więc trochę lepsze niż wcześniej wybrane 2133, do tego mają cenę, którą jeszcze mogę znieść 369 zł i dają możliwość powiększenia ramu

4) pamięć HyperX Fury Black, DDR4, 8GB(2x4GB), 2400MHz, CL15 za 299 zł lub HyperX Savage DDR4, 2x4GB, 2400MHz, CL12 – ta druga ma CL 12, więc chyba będzie lepsza? I jest tylko 25 zł droższa

5) Procesor Intel-Core i5-7500 – też brzmi jak sensowna zamiana, na którą mogę sobie pozwolić, 999 zł

6) Karta MSI Radeon RX 480 Gaming X 8 GB – OK, po obejrzeniu licznych filmów i benchmarków czuję się przekonana, 1339 zł

7) Napęd i dysk HD bez zmian, 254 zł łącznie

8) SSD zmieniam na ADATA SP900 128 GB, będę tam trzymać tylko Windows, 259 zł

W sumie koszt = 3999 zł + 1 zł za montaż :) Wydaje mi się, że ta wersja będzie optymalna dla laika, który nic podkręca i chce już wreszcie kupić tego kompa.

Kończymy?

Czym mniejsze "CL" tym lepiej, jest to... skrótowo czas opóźnienia, czym mniej tym mniejsze opóźnienie, więc jeśli możesz sobie pozwolić na te 25 złoty więcej to bierz CL12.

Myślę, że aktualny zestaw jest całkiem przyzwoity i na tym powinniśmy przestać.

3) mobo (heh, śmieszna nazwa) - kubas zaproponował płyty MSI B250. One działają pod karty 2400, więc trochę lepsze niż wcześniej wybrane 2133, do tego mają cenę, którą jeszcze mogę znieść 369 zł i dają możliwość powiększenia ramu

Tak jak pisałem wyżej mobo nie ma tu nic do rzeczy. Kontroler pamięci jest w CPU. 2400MHz zadziała (właśnie z prędkością 2400MHz) nawet na H110 pod warunkiem, że będzie CPU Kaby Lake (np. podawany 7500). Równocześnie nawet na B250 nie zadziała ram na 2400MHz jeśli będzie Skylake.

Ogólnie zestaw jak najbardziej OK. Ramy oczywiście lepiej z niższym CL, więc jeśli dołożenie tych 25zł nie jest problemem to jak najbardziej bierz. Z komputera powinnaś być zadowolona. Sprawdź tylko dokładnie komputer po tym jak go złożą i przyślą, bo jak pisałem bywają różne sytuacje (dobrym rozwiązaniem byłby odbiór osobisty w ich placówce, wtedy możesz na miejscu obejrzeć i sprawdzić czy jest zmontowane jak ma być a nie np. grafika poza slotem PCI-E).

@Krzych

Ja tam nie wiem czy 3.2ghz Skylake (lub raczej 3.4ghz Kaby które polecam) to znowu taki żart. Wypadałoby przedstawić jakiś dowód popierający tak śmiałe stwierdzenie 

Pamiętaj że przy tym stwierdzeniu mówię głównie o grach MMO. Włącz sobie jakąkolwiek taką grę, czy to TESO, czy LOTRO, cokolwiek, idź do jakiegoś większego miasta i zobacz co się będzie działo z wydajnością i utylizacją karty graficznej na procesorze taktowanym 3.2 GHz czy niżej. A potem podkręć na 4.5. Różnica w wydajności będzie ogromna. Sam robiłem takie testy 4.5 GHz vs 3.5 GHz, w TESO w Mistral 54 klatki vs 43, w LOTRO w Forlaw 69 klatek vs 49. Po prostu do gier MMO w typowej rozdzielczości 1080p czy niższej połączenie odblokowanego i5 podkręconego na 4.5 GHz z GTXem 1050 Ti czy nawet 1050 da o wiele lepsze rezultaty niż zablokowany i5 z GTXem 1060. Te gry wymagają bardzo niewiele od GPU, a procesora nie potrafią odpowiednio utylizować. i3 7350K ma dużo większy sens do MMO niż zablokowany i5.

@Krzych

Ja tam nie wiem czy 3.2ghz Skylake (lub raczej 3.4ghz Kaby które polecam) to znowu taki żart. Wypadałoby przedstawić jakiś dowód popierający tak śmiałe stwierdzenie 

Pamiętaj że przy tym stwierdzeniu mówię głównie o grach MMO. Włącz sobie jakąkolwiek taką grę, czy to TESO, czy LOTRO, cokolwiek, idź do jakiegoś większego miasta i zobacz co się będzie działo z wydajnością i utylizacją karty graficznej na procesorze taktowanym 3.2 GHz czy niżej. A potem podkręć na 4.5. Różnica w wydajności będzie ogromna. Sam robiłem takie testy 4.5 GHz vs 3.5 GHz, w TESO w Mistral 54 klatki vs 43, w LOTRO w Forlaw 69 klatek vs 49. Po prostu do gier MMO w typowej rozdzielczości 1080p czy niższej połączenie odblokowanego i5 podkręconego na 4.5 GHz z GTXem 1050 Ti czy nawet 1050 da o wiele lepsze rezultaty niż zablokowany i5 z GTXem 1060. Te gry wymagają bardzo niewiele od GPU, a procesora nie potrafią odpowiednio utylizować. Nawet i3 7350K ma dużo większy sens do MMO niż zablokowany i5. Z tym że w tej cenie ~800 zł to już lepiej dozbierać do odblokowanego i5. Ale jeżeli tylko do MMO to zdecydowanie zablokowany i5 nie ma sensu. Podkręcony Pentium da lepsze wyniki.

Pamiętaj że przy tym stwierdzeniu mówię głównie o grach MMO. Włącz sobie jakąkolwiek taką grę, czy to TESO, czy LOTRO, cokolwiek, idź do jakiegoś większego miasta i zobacz co się będzie działo z wydajnością i utylizacją karty graficznej na procesorze taktowanym 3.2 GHz czy niżej. A potem podkręć na 4.5. Różnica w wydajności będzie ogromna. Sam robiłem takie testy 4.5 GHz vs 3.5 GHz, w TESO w Mistral 54 klatki vs 43, w LOTRO w Forlaw 69 klatek vs 49. Po prostu do gier MMO w typowej rozdzielczości 1080p czy niższej połączenie odblokowanego i5 podkręconego na 4.5 GHz z GTXem 1050 Ti czy nawet 1050 da o wiele lepsze rezultaty niż zablokowany i5 z GTXem 1060. Te gry wymagają bardzo niewiele od GPU, a procesora nie potrafią odpowiednio utylizować. Nawet i3 7350K ma dużo większy sens do MMO niż zablokowany i5. Z tym że w tej cenie ~800 zł to już lepiej dozbierać do odblokowanego i5. Ale jeżeli tylko do MMO to zdecydowanie zablokowany i5 nie ma sensu. Podkręcony Pentium da lepszeNikt nie nyguje ze procesor nie  odgrywa duza role w grach mmorpg....

Tak samo mozna powiedziec ze za rozgrywke odpowiada przyzwoite lacze ...

Jednak osoba ktora planuje zakupu stwierdzila ze podkrecac niechce....

Jednak ehmmm jezeli mialbym przykladowo odpalic finaly fantasy online Na max detalach gtx 1050 chyba cudem mialbys 60 fps nawet przy mocno podkreconej i5 Na terenach zabudowanych ..... Lub black desert.

Gry niektore mmorpg sa coraz mocniej zawansowane graficznie...

Pamiętaj że przy tym stwierdzeniu mówię głównie o grach MMO. Włącz sobie jakąkolwiek taką grę, czy to TESO, czy LOTRO, cokolwiek, idź do jakiegoś większego miasta i zobacz co się będzie działo z wydajnością i utylizacją karty graficznej na procesorze taktowanym 3.2 GHz czy niżej. A potem podkręć na 4.5. Różnica w wydajności będzie ogromna. Sam robiłem takie testy 4.5 GHz vs 3.5 GHz, w TESO w Mistral 54 klatki vs 43, w LOTRO w Forlaw 69 klatek vs 49. Po prostu do gier MMO w typowej rozdzielczości 1080p czy niższej połączenie odblokowanego i5 podkręconego na 4.5 GHz z GTXem 1050 Ti czy nawet 1050 da o wiele lepsze rezultaty niż zablokowany i5 z GTXem 1060. Te gry wymagają bardzo niewiele od GPU, a procesora nie potrafią odpowiednio utylizować. Nawet i3 7350K ma dużo większy sens do MMO niż zablokowany i5. Z tym że w tej cenie ~800 zł to już lepiej dozbierać do odblokowanego i5. Ale jeżeli tylko do MMO to zdecydowanie zablokowany i5 nie ma sensu. Podkręcony Pentium da lepsze wyniki.

Jaki procesor wykręciłeś do 4,5Ghz? :) pytam tak z ciekawości bo Skylake nie słynęły z podatności na dobre OC :)

@Krzych

Kwestia na jakim to CPU. Taktowanie taktowaniem, ale 6600K stock będzie tylko minimalnie gorszy niż 4690K @ 4.5GHz. Wskocz na PPC i porównaj sobie w testach. No a mowa tutaj Haswell na ramach 1600MHz CL9 v Skylake na ramach 2133MHz CL14. Do Skylake K to mniej niż 3200MHz CL15/16 bym nawet nie brał.

Zresztą ja tam akurat na i5 3570k (stock) + GTX1060 nie miałem problemów o których mówisz, sprawdzałem (czyt. grałem) w WildStar i Black Desert. Kartę sprzedałem, więc już w LOTRO czy innych nie sprawdzę.

@FreeQ

Znowu bez przesady, 4.5-4.6GHz zwykle dobijały bezproblemowo na sensownym napięciu (4.6 na 1.30-1.35 w zależności od sztuki). Jak ściągniesz czapę i dasz Liquid Ultra to i temperatury niestraszne. Wiadomo jak trafi się kiepska sztuka to 4.4GHz ledwo na 1.35 zrobi, ale to raczej rzadkość.

Mnie interesuję tylko jaki procek :) myślałem że skylake :). Wtedy bym się zdziwił bo ta seria była dość drętwa na OC. Czytalem na purePC o sztukach co kończyły swoje osiagi na 4,2 4,3 Ghz.

Zbyt duży spam się robi. Zamykam temat, Demetress ewidentnie wybrała już swój zestaw jakiś... tydzień temu. Jeżeli autorka będzie chciała otworzyć to proszę o PW.

Pozdrawiam.

Witajcie,

kupuję na Morelach sprzęt, bo chcę w końcu grać na wysokich ustawieniach. Na moim aktualnym lapku nawet Wow zamula przy ustawieniu low we wszystkim, Archeage jest płaskie jak decha, a BD nawet się nie odpala. A ja chce zacząć grać w FFXIV jak człowiek. Wrzuciłam sobie do koszyka wszystkie potrzebne elementy i czekam już trzeci tydzień, ale coś nie chcą stanieć. Muszę ściąć na czymś koszt o 4 stówy, bo więcej nie mam, a nie wiem na czym można byłoby bez specjalnego żalu. Już i tak już z bólem serca zrezygnowałam z lepszego procka. Pomóżcie please!

Warunek co do sprzętu jest jeszcze taki, że nie chciałabym znów za dwa lata wszystkiego wymieniać, bo ewentualne next geny na nim nie pójdą.

1) Procesor Intel Core i5-6500, 3.2GHz, 6MB

2) Karta graficzna Asus GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 (192 bit) 2x DP, 2x HDMI

3) Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16GB(2x8GB), 3000MHz

4) Płyta główna MSI H110M PRO-VD, H110, DDR4-2133

5) Dysk Toshiba P300

6) Dysk SSD ADATA SU800 128GB SATA3

7) Chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis

8) Napęd LG SuperMulti

9) Obudowa SilentiumPC Gladius M35

10) Zasilacz Corsair VS Series 550W 80PLUS 120mm

Myślałam żeby odwalić dodatkowe chłodzenie i zmniejszyć RAM do 8, ale na pewno znacie się na tym lepiej i może ktoś ma lepszy pomysł? Będę wdzięczna za podpowiedzi.