Pomóżcie mi obniżyć cenę kompa

@Zarcu

Dolar ma tu mniejsze znaczenie. Kwestią jest popyt. Fabryki mają pewną moc przerobową a muszą produkować pamięć ram do stacjonarek, inny do laptopów, inny do smartfonów, pamięć flash do smartfonów, zwiększa się też popyt na SSD i SHDD. Kilka miesięcy temu DRAMeXchange przeprowadziło bardzo dobrą analizę i zapowiadało coraz większy wzrost cen ramu i dysków SSD. Pewnie w ciągu najbliższych miesięcy sytuacja zacznie powoli wracać do normy.

kubas246 wlasnie to czytalem , napewno przed wakacjami wszystko pojdzie w dol i w wakacje. DLatego jak ktos nie ma cisnienia warto poczekac te kilka miesiecy i wtedy kupic bo mysle ze na calosci kilkaset zlotych mozna zyskac.

Ja nikogo przecież nie namawiam na zakup teraz. Napisałem co moim zdaniem jest ok a co nie, podałem swoją propozycję (która IMO jest najlepszym balansem pomiędzy jakością a ceną, bo staram się nie przepłacać na czymś co nie trzeba a dzięki temu upchnę coś co różnicę zrobi - jak SSD Iridium Pro 240GB).

Tylko znowu z czekaniem jest tak, że możesz czekać w nieskończoność "A bo tu Zen w Q1 2017 ma wyjść to poczekam, a już w sumie Q2 2017 to poczekam bo Vega miała być, heh już Q3 2017 to też zaczekam bo Pascal Refresh. Teraz ceny poszły w gorę bo idą święta to zaczekam i mamy 2018 a w 2018 miały być Coffee Lake a tu w sumie też zaraz Navi i Volta" i nagle mamy 2019 i znów jest na co czekać.

Nie zgodzę się. Patrz ostatni zestaw autorki tematu, patrz mój, patrz np. majstra. Przykładowo on postawił na mocniejszy zasilacz i droższą płytę główną kosztem ramu, karty graficznej i SSD. Takie coś jak znacznie wyższe temperatury karty i wolniejszy oraz połowę mniejszy SSD każdy odczuje.

Znów się nie zgodzę. Przykładowo na tym forum panuje jakaś mania wciskania SPC, bo SPC i tanie a nawet nie kompletny syf. Zasilacze tłuczone przez nikomu nieznaną firmę SAMA w Chinach, potem na to nalepione tylko znaczki SPC. Za niewiele więcej można dostać znacznie lepsze zasilacze produkowane przez marki typu Seasonic (ich produkcja a potem sprzedawane jako XFX czy coś). Jakość nieporównywalna. Tak samo pchanie SSD TLC, które zamiast zdychać niestety na nowo zyskują popularność (z powodu taniej produkcji, tylko kupujący jakoś tej taniości nie odczuwa w momencie zakupu).

To bardzo ciekawe. Ja mogę powiedzieć rzecz kompletnie przeciwną. Zysk sięgający 20FPS w miejscu CPU intensive jest nieodczuwalny? Sam miałem okazję przeprowadzić takie testy przy zmianie 1333MHz CL9 na 2400MHz CL11. Takie same testy można znaleźć w internecie. Wzrost jest. Niekiedy kolosalny. Oczywiście to jest zależne od gier. W nowych grach różnica jest. Wiedźmin 3, Battlefieldy (ogólnie gry oparte o Frostbite), Far Cry i inne nowe gry od Ubi na nowoczesnych silnikach, GTA, itd.

What? Szybszy ram pomaga CPU w jego obliczeniach. CPU to nie tylko fizyka.

@Zarcu

Taaa... weźmy totalnie bezsensowne miejsca do testowania CPU i udowodnijmy, że ram nie wpływa na wydajność CPU w miejscach gdzie wydajność CPU się nie liczy. Jak znajdziesz dobre miejsce to "udowodnisz", że i3 ma wydajność i7. Wystarczy tylko miejsce zależne jak najbardziej od GPU i jak najmniej od CPU. 

Łap: https://www.purepc.pl/karty_graficzne/testy_procesorow_i_kart_graficznych_czegos_tutaj_nie_rozumiesz

Doszkolisz się, przestaniesz bzdury pisać i linkować jakiegoś faceta który pojęcie o metodologii testowej ma takie jak ja o budowaniu rakiet dla NASA.

po części masz rację, większośc już pominię, jednak co do tych pamięci ram, daj spokój, skoro widziałeś różnice to bardzo dobrze, to nie żaden sarkazm, ani próba wyśmiania czy coś, ale roi się od testów pokazujących jak nie znacznie różnią się te pamięci ram.

Nie wiem czy wiesz, ale każda operacja wykonywana na komputerze ma miejsce poprzez fizyczne(zapisane) zera oraz jedynki (oczywiście, że wiesz, jednak nie sposób mi tego pominąć, więc się nie obrażaj), mimo tego ja pisałem o fizycznym transporcie danych przez magistralę, ową konstrukcję którą można porównać do autostrady, ulicy, praktycznie czegokolwiek związanego z ruchem, pominąłem tu kompletnie procesor więc nie wiem po co się do niego odnosić. Ogółem tak utwierdzając, to cały Twój komputer to Fizyka, a matematyka jest tak naprawdę fizyczną częścią komputera.

Zresztą szybsze obliczenia? Procesor wyciąga z pamięci RAM dane, jeżeli brak pamięci ram dociąga je z dysku, co owocuje licznymi zacięciami. W jakimś stopniu ma się to do szybszych obliczeń, ale to stwierdzenie jest poprawne gdy brakuje pamięci ram bo szybki procesor jest ograniczany.

Za bardzo nie wiem o co Ci chodzi z tymi temperaturami, co ma zasilacz do temperatur... Może już jest dla mnie za późno i nie łapię, jutro jak złapię oddech to przeczytam to jeszcze raz.

Zresztą podsumowując, to po co cholera pchać kolejne produkty, zamieniać, jak będziecie tak drążyć temat to ten komputer za miesiąc zamówi, ludzie trochę zgody i pomyślunku, nie trzeba cudów by za zestawie za 4000zł uruchomić nowe tytuły w 60fps na super ustawieniach graficznych. Oczywiście, każdego post jest tu mile widziany, ale racjonalnie do tego podchodząc, złóżcie coś co będzie optymalne, pogódźcie się z niektórymi produktami, bo podając jeden zestaw a potem drugi, gdzie nagle ktoś zdecyduje i napiszę "twoja sprawa jaki wybierzesz komponent", to żadna pomoc, dla osoby laika, chcącego zmierzyć się z budową pc, bo jak laik ma wybrać pomiędzy tymi dwoma :'). Śmiechu warte...

Dobra, bo tu widzę ilu użytkowników tylu znawców, polecam udać się na forum komputerowe, np forumpc, założyć temat, podać swoją propozycje, budżet i dogadać temat. Odpisują względnie szybko i konkretnie, tutaj dostałaś na głowę taką dawkę kłótni i różnych opinii, że raczej ciężko Ci będzie sensownie dobrać.

Do gier MMO przy dobrej karcie graficznej bezwzględnie procesor z odblokowanym mnożnikiem. Te gry nie używają więcej niż dwóch rdzeni i trzeba z tych rdzeni wycisnąć się da i nawet to nie zapewnia płynności w wielu takich grach. Przez to jak te gry są ograniczone przez brak dobrej utylizacji procesora zyski w wydajności z podkręcania się praktycznie liniowe względem taktowania, a 3.2 GHz które wybrałaś to trochę żart. W wiele gier MMO ledwo da się grać z 4690K 4.6 GHz, a jak się wróci na stockowe 3.9 to jest jeszcze sporo gorzej, przy 3.2 będą bardzo duże problemy w miastach i innych tego typu lokacjach i otrzymasz wydajność niczym nie różniąca się od i3. Poza tym procesor i płyta to zakup na lata i jak Ci trochę brakuje to dozbieraj i dopiero kup, bo potem będą podwójne koszty, trzeba będzie kupić lepsze plus sprzedać czyli stracić na starych.

Ogólnie do gier zablokowany nisko taktowany procesor można przeżyć, ale w obecnych grach MMO po prostu moc dwóch rdzeni jest kluczowa, a nie ilość rdzeni.

Takie cacko proponuje

312312.png

Chyba że dołozysz te 600 zł i kupisz lepsza grafe bo 1060 ssie i polecam np GTX 980 TI 6GB wydajnieszy z x2 od 1060

@Maksymilianmaks

Wszystkie dobrze przeprowadzone testy różnice pokazują. Testy które tego nie wykazują to pewnie jak ten wrzucony wyżej test w miejscach mało zależnych od CPU.

Fizykę zrozumiałem jak obliczenia fizyki w grach.

Stwierdzenie jest poprawne bo szybszy ram oznacza większą przepustowość. Dla CPU cały czas spore ograniczenie to wolna pamięć a więc długi czas dostępu i wolny trensfer danych. CPU chce wykonać robotę a musi czekać bo dane są w ramię który jest stosunkowo wolny.

W żadnym momencie nie pisałem o temperaturach w kontekście zasilacza.

Kiedy się zgodzić mogę to mogę, ale są pewne niezrozumiałe decyzję i porady tutaj których nie popre. Jedni polecają słaby zasilacz SPC a drugi wylatuje z zasilaczem za 400. Wystarczy sprawdzona i dobra konstrukcja za 200-250. Pchnięcie tlc, słabo chłodzonych grafik, itd.

@Krzych

Ja tam nie wiem czy 3.2ghz Skylake (lub raczej 3.4ghz Kaby które polecam) to znowu taki żart. Wypadałoby przedstawić jakiś dowód popierający tak śmiałe stwierdzenie

Ten słaby chiński SPC jest top1 zasilaczem na morele i ma bardzo dobre opinie.

A tak swoją drogą to przestańcie szaleć w tym temacie. Co chwilę ktoś tutaj zaczyna pisać to samo co było napisane na 1 stronie. Czytaliście w ogóle ten temat?

@Ksarou

O Super a w marketach sprzedają zasilacze z czarnej listy i też ludzie twierdzą, że są dobre. SPC to słabe zasilacze, nie ma uzasadnienia by brać SPC (SAMA) za 180 gdy za 220 jest XFX (Seasonic) a za około 180 za też rebrandy HEC lub CWT.

Popatrz jak ładnie ludzie zaczęły się sypać wielce polecane przez pewne osoby kiedyś Deusy SPC, z Vero niby ma być lepiej skoro ten sam producent?

Zamiast się kłócić o pierdoły proponuję taki zestaw:

Płyta główna MSI Z170-A PRO    /485,00 zł

Procesor Intel Core I5-7600K, 4.2GHz     /1199,00 zł

Pamięć Crucial DDR4 Ballistix Sport LT 8GB/2400 CL16 /239,00 zł

Karta graficzna Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 4GB GDDR5  /1060,00 zł

Zasilacz Chieftec GPS-600A8, 600W   /195,01 zł

Dysk SSD Crucial MX300 525GB   /619,00 zł

Obudowa SilentiumPC Gladius M35  /195,00 zł

razem: 3992,01 zł

(będzie potrzebna aktualizacja biosu)

Teraz tak, oszczędności poszły głównie z wiatraka, czytnika płyt, ramu i słabsza grafika.

Zyskujesz znacznie lepszy procesor, możliwość rozbudowy ramu i po dokupieniu wiatraka całkiem niezłe OC.

Dalej, uważam że kupowanie 128GB SSD niema sensu bo zmieści się tam sam system. Obecnie gry są tak duże że ssd to mus. Ponieważ w wymaganiach niema nic o trzymaniu terabajtów filmów a do gier i codziennej pracy 500 GB spokojnie starczy, a ssd usprawni wszystko.

Ale jak się upierasz to niech będzie ta Toshiba P300 za 209 zł + Crucial MX300 275GB za 389,00 zł co wyjdzie 598 zł.

@wiesior

Przed poleceniem platformy Z z procesorem K wypadałoby zapytać autorkę tematu czy ma zamiar podkręcac. Jeśli nie robiła tego nigdy, nie planuje to pewnie tego nie zrobi więc dokłada kasę do niczego. Obecnie rozwój CPU jest tak wolny że i5 2500k po OC ogarnia najnowsze gry bez zajakniecia a 2500k @4.5GHz jest nadal słabszy niż taki Skylake stock. Natomiast nawet topowe karty z tamtego okresu się już dawno do grania nie nadają.

odpowiedz dlaczego  wprowadz w blad osobe kupjaca i doradasz kupowac 2x drozszy sprzet ktory  praktycznie nie zrobi zadnej roznicy poza 1-2 fps ...jak na filmach pieknie pokazane :>

W ktorym miejscu powiedz zle doradzilem. Bo ja tutaj widze tylko obnizanie ceny

@wiesior

Przed poleceniem platformy Z z procesorem K wypadałoby zapytać autorkę tematu czy ma zamiar podkręcac. Jeśli nie robiła tego nigdy, nie planuje to pewnie tego nie zrobi więc dokłada kasę do niczego. Obecnie rozwój CPU jest tak wolny że i5 2500k po OC ogarnia najnowsze gry bez zajakniecia a 2500k @4.5GHz jest nadal słabszy niż taki Skylake stock. Natomiast nawet topowe karty z tamtego okresu się już dawno do grania nie nadają. 

Sprawdz testy tej i5. Jesli w niektorych grach 50 fps to mala roznica to lepiej poszkaj wiecej informacji

@kubas246

cytuję siebię: Procesor wyciąga z pamięci RAM dane, jeżeli brak pamięci ram dociąga je z dysku, co owocuje licznymi zacięciami.

Stwierdzenie do czasu jest poprawne, póki nie osiągniemy jakiegoś progu pamięci RAM; zaś dalsze dokładanie kości powoduje większe procentowo zużycie.

Nie mam pojęcia po co odniosłeś się znów do tej całej 'szybkości', ale szybkość jest predefiniowana poprzez takt zegara a nie pamięć ram, tutaj bardzo ogólnikowo można się do tego odnieść, ale poprawne to to z pewnością nie jest, żaden profesor z branży IT nie potwierdzi tej tezy.

@wiesior

i5-7500 - 3.40 GHz, turbo - 3.80 GHz

i5-7600K - 3.80 GHz , turbo - 4,20 GHz

To podstawowa różnica jeśli chodzi o procesor K, jeszcze bez OC.

Autorka sama zechciała lepszej płyty głównej na platformie Z. I w sumie ma rację bo to nie tylko możliwość korzystania z odblokowanego mnożnika (za pomocą którego OC jest śmiesznie łatwe) ale także wsparcie dla pamięci 2400 i lepszej (o którą się tak wykłócałeś), lepsza zintegrowana karta dźwiękowa, więcej slotów pamięci, lepsza sekcja zasilania, więcej wejść SATA, więcej USB etc.

Nie było mowy o OC, dlatego nie biorą pod uwagę chłodzenia procesora poza boxowym. Ale i bez wymiany chłodzenia te procki są tak chłodne że box spokojnie wystarczy do drobnego OC na poziomie 4,4GHz a to już 1GHz różnicy do i5 7500.

Jeśli uważasz że 2500k @4.5GHz odpala wszystko bez zająknięcia trzeba było zobaczyć Tera na nexusach (dopiero ludzie z i7 mieli stabilny FPS) czy BDO na node war. Zatnie ci to tego 2500k @4.5GHz właśnie dlatego że to MMO a w MMO liczy się przede wszystkim mocny procek (i nie oszukujmy się, dysk ssd).

@Pelusio

Czytaj co napisałem. Czy ja napisałem, że nie ma różnicy? Nie. Napisałem wręcz, że 2500k @ 4.5GHz jest wolniejszy niż Skylake stock. Co nie zmienia faktu, że 2500k z szybkimi pamięciami (2133MHz/2400MHz Cl11/12) nawet bez OC jest wystarczająco wydajny do obecnych gier. Ja na 3570k bez OC a z pamięciami 2400MHz CL11 w miejscach CPU heavy miałem w Wiedźminie 3 60+ fps. Battiefield 3/4/1, Battlefront, Far Cry 3/4/Primal, itp. wszystko ładnie śmiga. Jak widać wymagania co do CPU są w większości wypadków tak niskie, że nawet Sandy/Ivy Bridhe odpalają ładnie nowe gry, z szybkimi pamięciami i po OC to już jest świetnie. Jasne różnica jest, bo 6600k na stocku będzie miał w miejscach CPU intensive 100+ FPS w np. BF4 a ja aby tyle osiągnąć muszę wykręcić 4.5GHz. Tylko dalej to wszystko jest powyżej 60FPS, więc co za różnica... No i nie zapominajmy, że DX12 oraz Vulkan też sporo zmienią w sprawie wymagań co do CPU. Wystarczy zerknąć na gry pisane od podstaw w DX12 (np. Halo Wars 2), i3 4330 na poziomie i7 6700 (bo wreszcie draw calls są rozbijane na wszystkie wątki/rdzenie a nie robione na jednym wątku jak w DX11)

Jak widać 2500k z Q1 2011 ogarnia gry nawet 5-6 lat później a pokaż mi grę którą bezproblemowo ogarnie GTX580. Wiedźmin 3 ~30FPS na low w wymagających miejscach. Jak widać karty graficzne starzeją się znacznie szybciej.

@Maksymilianmaks

???

O czym do mnie mówisz? Pojemność pamięci ram to jedna sprawa, natomiast jest szybkość (transfer, czas dostępu) to sprawa druga.

No jak nie pamięć ram skoro to o jej taktowanie i opóźnienia chodzi xD Masz ram 3200MHz CL11 to jest to ram o wyższym taktowaniu i niższych opóźnieniach niż ram 1333MHz CL9. Więc ram pierwszy jest szybszy. Wiadomo, że wynika to z różnicy w taktowaniach i opóźnieniach, ale tego drugiego ramu który fabrycznie przystosowany jest do 1333MHz CL9 nie pościsz nawet na 2000MHz CL10 a co dopiero wyżej. Tak więc chodzi o szybkość ramu.

Jakiej tezy? O czym ty znów piszesz. Napisz mi po ludzku o jakiej tezie mowa.

@wiesior

Podstawowa różnica jeśli chodzi o procesor K to jest odblokowany mnożnik a nie śmieszne 400Mhz na rdzeniu różnicy za które dopłacasz 200-250zł.

Autorka chciała płytę K, aby działały szybsze ramy. Nie wspominała nic o OC. Autorka tematu nie wygląda mi na zaawansowanego użytkownika komputerów (świadczą o tym pytania typowe dla osoby które na PC się nie zna - nie zrozumcie mnie źle, nie ma w tym nic złego), więc OC nie zrobi. OC jest "śmiesznie łatwe" jeśli porównamy je z tym co były za czasów sprzed odblokowanych mnożników. Dla normalnego użytkownika który wejdzie w BIOS (UEFI) i oprócz ustawień mnożnika zobaczy opcje dodatkowego napięcia w trybie turbo, napięcie offset, kalibracje obciążenia, napięcia dla RAM, napięcia VTT, PCH, PLL, VCCSA, power limity to nadal jest czarna magia. Oprócz ustawienia napięcia i mnożnika trzeba potem jeszcze przeprowadzać testy stabilności, sprawdzać temperatury, wiedzieć ile można napięcia dać itd. itd. OC to nie jest zabawa dla użytkownika który chce odpalić PC i go używać bez bawienia się zaawansowanymi opcjami.

Jak już pisałem wcześniej pamięć 2400MHz zadziała z tymi taktowaniami z i5 7500 nawet i na H110.

Płyty główne które podałem mają 4 sloty na ram, czy ta którą podałeś ma ich więcej?

Po co lepsza sekcja skoro nie robi OC. Te które w płytach które podałem są wystarczająco mocne.

Sądzisz, że 10 USB (w tym 6 USB 4.1) to za mało? 6 SATA III, 1 SATA Express i 1 M.2 to też mało?

Lepsza zintegrowana dźwiękówka? Ciekawe, bo dokładnie taka sama jak w tych płytach co podałem.

Powodzenia z OC 7600k na boxie skoro już niżej taktowane Skylake potrafiły zbijać zegary z powodu temperatur jak trafiały się obliczenia z użyciem np. AVX. 6500 na boxie dobija do 80*C w grach. Tak w ogóle to jesteś świadom, że począwszy od Skylake Intel już nie daje chłodzenia boxowego do procesorów K?

Znalazłem kilka wideo z Nexusów w Terze. Ciekawe na ile jest to miejsce GPU a na ile CPU skoro i5 2500k @ 4.6Ghz z GTX660 wyciąga 5-10 FPS a 4670k stock z GTX770 wyciąga 20+fps ;)

Fajnie jest tak sobie pomyśleć co by się chciało. Nawet dużo o tym piszecie :). Prawie jak poematy. Tylko tytuł mówi o ograniczeniu wydawaniu pieniędzy. Naprawdę uważam że lepiej będzie jak autorka tematu powie jaki jest rozsądny budżet na budowę PieCyka :)

@FreeQ

To pytanie było już zadawane kilka razy i nie padła odpowiedź. Skoro ostatni zestaw podany przez autorkę kosztował 4060 i padło stwierdzenie, że "60zł za dużo jakoś przeżyje" to ja założyłem, że budżet to właśnie 4k.

Tylko ze to klopocze autora... Proponuje trochę ostudzić atmosferę i poczekać aż napiszę autorka :). No bo serio... Widziałem post założyciela tematu na drugiej stronie... Teraz bedzie musiała czytać to wszystko gdzie większość to kłótnie :). Kreatywne... Ale ciągle kłótnie :P