@Pelusio
Czytaj co napisałem. Czy ja napisałem, że nie ma różnicy? Nie. Napisałem wręcz, że 2500k @ 4.5GHz jest wolniejszy niż Skylake stock. Co nie zmienia faktu, że 2500k z szybkimi pamięciami (2133MHz/2400MHz Cl11/12) nawet bez OC jest wystarczająco wydajny do obecnych gier. Ja na 3570k bez OC a z pamięciami 2400MHz CL11 w miejscach CPU heavy miałem w Wiedźminie 3 60+ fps. Battiefield 3/4/1, Battlefront, Far Cry 3/4/Primal, itp. wszystko ładnie śmiga. Jak widać wymagania co do CPU są w większości wypadków tak niskie, że nawet Sandy/Ivy Bridhe odpalają ładnie nowe gry, z szybkimi pamięciami i po OC to już jest świetnie. Jasne różnica jest, bo 6600k na stocku będzie miał w miejscach CPU intensive 100+ FPS w np. BF4 a ja aby tyle osiągnąć muszę wykręcić 4.5GHz. Tylko dalej to wszystko jest powyżej 60FPS, więc co za różnica... No i nie zapominajmy, że DX12 oraz Vulkan też sporo zmienią w sprawie wymagań co do CPU. Wystarczy zerknąć na gry pisane od podstaw w DX12 (np. Halo Wars 2), i3 4330 na poziomie i7 6700 (bo wreszcie draw calls są rozbijane na wszystkie wątki/rdzenie a nie robione na jednym wątku jak w DX11)
Jak widać 2500k z Q1 2011 ogarnia gry nawet 5-6 lat później a pokaż mi grę którą bezproblemowo ogarnie GTX580. Wiedźmin 3 ~30FPS na low w wymagających miejscach. Jak widać karty graficzne starzeją się znacznie szybciej.
@Maksymilianmaks
???
O czym do mnie mówisz? Pojemność pamięci ram to jedna sprawa, natomiast jest szybkość (transfer, czas dostępu) to sprawa druga.
No jak nie pamięć ram skoro to o jej taktowanie i opóźnienia chodzi xD Masz ram 3200MHz CL11 to jest to ram o wyższym taktowaniu i niższych opóźnieniach niż ram 1333MHz CL9. Więc ram pierwszy jest szybszy. Wiadomo, że wynika to z różnicy w taktowaniach i opóźnieniach, ale tego drugiego ramu który fabrycznie przystosowany jest do 1333MHz CL9 nie pościsz nawet na 2000MHz CL10 a co dopiero wyżej. Tak więc chodzi o szybkość ramu.
Jakiej tezy? O czym ty znów piszesz. Napisz mi po ludzku o jakiej tezie mowa.
@wiesior
Podstawowa różnica jeśli chodzi o procesor K to jest odblokowany mnożnik a nie śmieszne 400Mhz na rdzeniu różnicy za które dopłacasz 200-250zł.
Autorka chciała płytę K, aby działały szybsze ramy. Nie wspominała nic o OC. Autorka tematu nie wygląda mi na zaawansowanego użytkownika komputerów (świadczą o tym pytania typowe dla osoby które na PC się nie zna - nie zrozumcie mnie źle, nie ma w tym nic złego), więc OC nie zrobi. OC jest "śmiesznie łatwe" jeśli porównamy je z tym co były za czasów sprzed odblokowanych mnożników. Dla normalnego użytkownika który wejdzie w BIOS (UEFI) i oprócz ustawień mnożnika zobaczy opcje dodatkowego napięcia w trybie turbo, napięcie offset, kalibracje obciążenia, napięcia dla RAM, napięcia VTT, PCH, PLL, VCCSA, power limity to nadal jest czarna magia. Oprócz ustawienia napięcia i mnożnika trzeba potem jeszcze przeprowadzać testy stabilności, sprawdzać temperatury, wiedzieć ile można napięcia dać itd. itd. OC to nie jest zabawa dla użytkownika który chce odpalić PC i go używać bez bawienia się zaawansowanymi opcjami.
Jak już pisałem wcześniej pamięć 2400MHz zadziała z tymi taktowaniami z i5 7500 nawet i na H110.
Płyty główne które podałem mają 4 sloty na ram, czy ta którą podałeś ma ich więcej?
Po co lepsza sekcja skoro nie robi OC. Te które w płytach które podałem są wystarczająco mocne.
Sądzisz, że 10 USB (w tym 6 USB 4.1) to za mało? 6 SATA III, 1 SATA Express i 1 M.2 to też mało?
Lepsza zintegrowana dźwiękówka? Ciekawe, bo dokładnie taka sama jak w tych płytach co podałem.
Powodzenia z OC 7600k na boxie skoro już niżej taktowane Skylake potrafiły zbijać zegary z powodu temperatur jak trafiały się obliczenia z użyciem np. AVX. 6500 na boxie dobija do 80*C w grach. Tak w ogóle to jesteś świadom, że począwszy od Skylake Intel już nie daje chłodzenia boxowego do procesorów K?
Znalazłem kilka wideo z Nexusów w Terze. Ciekawe na ile jest to miejsce GPU a na ile CPU skoro i5 2500k @ 4.6Ghz z GTX660 wyciąga 5-10 FPS a 4670k stock z GTX770 wyciąga 20+fps ![;) ;)]()