Witam,
Chciałbym złozyć sobie kompa za ok. 1400zł. Przeważnie do gier. Mam obecnie na chacie obudowe, naped i dysk. Potrzebna mi jest reszta...
Z góry dzięki za pomoc.
Witam,
Chciałbym złozyć sobie kompa za ok. 1400zł. Przeważnie do gier. Mam obecnie na chacie obudowe, naped i dysk. Potrzebna mi jest reszta...
Z góry dzięki za pomoc.
Dysk i napęd sata?
Do gier jakich konkretnie ? na takim czyms to i3 moze z 7770 postawisz
zakładając, że ma ten dysk i naped na sata to zostaje mu 1400 zł na:
płyte
procek
grafike
ramy
zasilacz
płyta niech kupi jakaś tanią nawet za 150 zł
ramy to 4 gb wiec z 40 zł
zasilacz jakis 500 wiec pewnie do 200 zł złapie
wychodzi 1400 - 400 = 1000 jakieś.
no to teraz to jakoś dobrze podziel
ja bym dzielił 500 na proca 500 na grafe z czym jak bedzie grafa lepsza w cenie do 600 zł to juz na proca 400.
możesz iść w amd:
procesor PHENOM II X4 965 jakies 370 zł 4 słabe rdzenie
albo w intela:
procesor i3 3220 3.30 za 420 zł 2 mocne rdzenie i 4 watki bodajże. lepszy do gier bo te mało które wykorzystują wiecej niz 2 rdzenie.
Do tego jakaś karta graficzna dobra. Wiadomo że z AMD zostanie wiecej na karte.
omg proszę, wystarczy sobie wybrać (nawet w miarę aktualne ceny masz), albo zapytać tam... nigdy nie pytaj się na takich forach jak to o sprzęt, tu się możesz zapytać co jedynie o jakąś grę
@down
To, że będzie tu masa podpowiedzi i nie potrzebnie namieszacie mu w głowie, tam są osoby które się tym zajmują i właśnie tam otrzyma profesjonalną pomoc, bez ryzyka, że coś będzie nie halo, a tu ile ludzi tyle pomysłów, ale co tam jego ryzyko, tylko niech później nie płacze, że mu jakiś znafffca źle doradził
@Ukryty
Znaczy, że co? Mam zalogować się na pclab, purepc, peb, czy benchmarku i napisać mu tam to co napisałbym tutaj? Osoba, która zna się na sprzęcie ma wypowiadać się tylko na forum o sprzęcie?
@peelen
Poczekajmy aż odpowie jaki ma dysk, bo inaczej to nic nie wiadomo.
@maxus202
Na chwilę obecną zostaw to i zwiększ swój budżet, chociaż do 2000PLN, na konkretny sprzęt. To będzie najlepsza opcja.
@UP
Czemu? Gdyby dysk i napęd były na sata a obudowa nie była piekarnikiem to za 1400zł można złożyć dobry sprzęt. i3 z możliwością rozbudowy na i5, hd7770 i inne. i3 + hd7770 pozwoli odpalić BF3 na wysokich i FullHD.
1400 to na prawdę nie dużo.
Możesz wyrwać dobre używki na allegro.
Np. http://allegro.pl/ma...2969888086.html - procek, płyta i ram
Do tego jakiś tani zasilacz i karta graficzna np. http://techplanet.pl...450w,26324.html i http://techplanet.pl...r-oc,34408.html
Zostaje 60zł na przesyłki.
Tylko to jest zestaw bez możliwości rozbudowy, bo za takie pieniądze trzeba by naprawdę dobrą okazję wyczaić.
1400 to na prawdę nie dużo.Możesz wyrwać dobre używki na allegro.Np. http://allegro.pl/ma...2969888086.html - procek, płyta i ramDo tego jakiś tani zasilacz i karta graficzna np. http://techplanet.pl...450w,26324.html i http://techplanet.pl...r-oc,34408.htmlZostaje 60zł na przesyłki.Tylko to jest zestaw bez możliwości rozbudowy, bo za takie pieniądze trzeba by naprawdę dobrą okazję wyczaić.
przecież jak ma ten dysk i napęd i obudowe to mu wyzej wyliczyłem lepszy sprzęt niz ten twoj uzywany. wiec moze zamilcz.
Ekhm, za 1500zł złożysz nawet i5... Kumpel na ebayu za 700zł nie całe kupił i7 nowa. Wystarczy tylko dobrze poszukać. A jeśli chcesz nowe to myślę, że z phenoem x4 co najwyżej i jakims radkiem.
A więc tak: mój dysk ma złącze SATA II (120gb), napęd jakiś od asusa, obudowa... Trochę stara (ok.4 lata) może się okazać "piekarnikiem", ale mniejsza o to. Gry w jakie zamierzam grać: LoL, WoW, CS, BF3, MoH, WoT, Minecraft itp... Jeżeli chodzi o procesor szedłbym bardziej
w stronę i3, nie mam zbyt dużego zaufania do AMD. Złożyłem taki zestawik. Jeżeli trzeba coś zmienić itp. to piszcie.
Zamiast 8 gb ramu dołóż do lepszego zasilacza jakiejs markowej firmy.
@peelen
Czemu czepiasz się do Phenom'ów?
Bulldozer ma słabe rdzenie w zasadzie moduły (1 moduł = 2 rdzenie).
Poza tym ja tylko podaję konkretną propozycję, nie tak jak ty.
Wgl najlepiej skończę się udzielać bo i tak autor wybierze to co będzie chciał, a ja nie mam zamiaru kłócić się na kazdym kroku z zawistnymi polaczkami bez argumentów.
Peace
@woytas
Bo Phenomy są słabe? W podobnej cenie można dostać tak samo wydajnego procka od Intela a masz możliwość przesiadki na i5?
Jak już coś to wątki, 1 moduł = 2 wątki nie rdzenie.
Phenom jest może taki sam jak i3. Na i3 nie uruchomisz bf3 w multi wyżej niż low-med w max 50fps. Chodzi mi oczywiście o mapy np firestorm, na mniejszych idzie lepiej. Ale np na A-K już nawet nie ma co grać 20-30fps będziesz mieć, albo i mniej. phenom to taka sobie 4dzeniówka, i3 to 2rdzeniówka z bodajże 4 wątkami. Jak dobrze poszukasz po licytujesz to zrobisz kompa z i5 bez problemu i z jakąś ogarniętą kartą.
Proszę mi nie mówić, że uruchomi na i3 procku i jakiejś tam karcie na med/hight. Po ostatnich updadach wymagania się zwiększyły "trochę". Kumpel który na premierze na i3 grał na med/hight. Teraz na low ciupie. Karte graficzną zaraz podam jaką ma jakiegoś radka. Tak wiem, że bf wymaga bardziej karty niż proca. Jeśli chodzi Ci o MoH tego nowego. To nie dość, że miliardy bugów, to jeszcze wymagania zbytnio nie grają roli. Gra i tak się tnie często. Może po patchach to zmienią.
@Ikariam666
Tylko ta 2 rdzeniówka jest w grach korzystających z 4 rdzeni tak mocna jak PII X4 965 a w tych co korzystają z mniejszej ilości rdzeni wypada lepiej. Ponadto według testów w BF3 na i3 jest lepszy minimalny fps niż na PII.
Wymagania zwiększają dlc a nie patche (wiem bo sam gram na dlc i jest różnica).
DLC, czy patche. Już tego nie odróżniam jak się aktualizuje. Za 1400zł można coś normalnego złożyć jak wcześniej mówiłem: Poszukaj po allegro/ebayach czy innych licytacje podzespołów. Na pewno znajdziesz coś. Kupowanie od razu prowadzi do (niekoniecznie) straty pieniędzy.
Witam,
Z góry dzięki za pomoc.