Pomysł na grę

Witajcie. Przypomniało mi się dzisiaj, jak to kiedyś koleżanka nieco starsza ode mnie pokazała mi pewną grę na kartce. Była o tematyce Naruto (tak, mieliśmy na tym punkcie fioła (?) :D ). No więc : gra polegała na tym, że siadaliśmy we 2, ona wymyślała fabułę, a ja mówiłem co chcę w danym momencie zrobić. I wpadłem na pomysł, żeby coś takiego zrobić na forum, ale o tematyce ogólnej ( wojownicy, łucznicy, magowie itd. ), a nie tylko Naruto. Jakby to dokładniej wyglądało ? A więc, byłyby karty postaci, coś takiego jak :

Imię i nazwisko :

Kraj :

Klasa postaci :

Poziom :

Umiejętności :

Celność :

Zręczność :

Siła :

Inteligencja :

Przedmioty :

Pieniądze :

Praca :

Aktualne misje :

Myślę, że najlepiej byłoby jakby te karty były na moim komputerze, ale mógłbym wam je przesłać na PW ;) Sposób na uderzenia krytyczne, trafienie itd. mam. Jak ja to sobie wyobrażałem w praktyce ? Jeszcze się nad tym nie zastanawiałem, ale myślę, że byłoby to na zasadzie, że bym pisał Zadanie na poziom X dla maksymalnie Y graczy (możliwość robienia w drużynie / jedynie solo). Zadanie polega na pokonaniu Z graczy / potworów. Nagroda : 1000 złota, 100 exp. Przedmioty, ile expa na dany poziom potrzeba, nagrody, zadania wymyśliłbym potem. Jak wygląda walka ? No więc : wszystko odbywa się na PW ze mną i graczem / graczami, którzy walczą. Potem ja staram się to jakoś " ubarwić " i wrzucam do tematu. Praca wyglądałaby podobnie jak zadania, tyle że byłaby to pensja stała, np. X gracz pracuje jako drwal i zarabia 1000 złota dziennie, a gracz Y pracuje jako Kowal i zarabia 1250 złota dziennie. Ogłoszenia o pracy pisałbym także w temacie gry, oraz ilu maksymalnie graczy może podjąć się danej pracy. Oczywiście pracę będzie można opuszczać kiedy się chce, wystarczy tylko napisać o tym do mnie. Największym problemem jest to, że nie wiem ile osób byłoby chętnych na takie coś i czy sam bym sobie poradził, ale myślę, że trzeba spróbować. Piszcie czy przyjęło by się takie coś. Jeśli będzie zainteresowanie tematem to stworzę temat z grą i rekrutacją. ;)

Myślisz, że udało by Ci się to ogarnąć jak np. będzie "grało" 15 osób naraz?

Ja byłbym chętny, dość dobry pomysł pisz na PW co i jak :P

W sumie czemu nie. Podziel sie z nami jeszcze tylko jak mialoby to wygladac (cos jakby demo). Pozdro

Muszę przyznać, że pomysł jest dość ciekawy, ale mam obawy, że możesz sobie nie poradzić. Ale fajnie by było gdyby te karty były w postaci graficznej :P. Mógłbym nawet zrobić przykład karty, ale to potem ;). Po dłuższym zastanawianiu doszedłem do wniosku, że ma osoba nie ma w ogóle ochoty na robienia chociażby przykładu :(. Chociaż dalej myśle, że graficzne przedstawienie tych kart byłoby fajne :).

Hmmmm jeżeli dasz sobie rade to wszystko ogarnąć to ja się piszę.

@DRGT

Według mnie grafika przydałaby się bardziej do umiejętności, zadań, mapy itd. ponieważ karty postaci będę miał na komputerze, ewentualnie jeżeli ktoś poprosi to prześlę na PW.

@Facos14

Wszystko wyjdzie w praniu ;)

@TOPIC

Jeszcze tylko jakaś nazwa gry oraz miejscowości / państwa / kraju w którym rozgrywają się wydarzenia. Dawajcie pomysły - byłbym wdzięczny :)

Miejscowość może się nazywać Tharnahil. Jakaś osada górnicza to może być czy coś w tym stylu. Gra może być o tym samym tytule.

Niech wszystko zacznie się od ataku jakiejś grupki na osadę, niby w celach łupieżczych. Wszystko spoko gdyby nie to, że bandyci nie byli ludźmi, zabrali jakieś dziwne minerały i uciekli w jaskinie które mają hohoho lat i dawno nikt w nich nie przebywał. Czyli klasyka, a nasi bohaterowie zapuszczają się w te mroczne jaskinie. Dalej nic nie mogę wymyślić. Jutro mam egzamin i nic mi do głowy nie przychodzi ;d

Fajna sprawa. Ja bym grał, ale do tego jeszcze pewnie długa droga. W razie czego mogę spróbować pomóc. Jest PW lub GG pzdr

Potrzebuję pomocy do wymyślenia historii oraz umiejętności. Kto chciałby pomóc niech pisze na gg 2226422 ;)

Ja się chętnie zapiszę. Coś takiego nazywa się gra fabularna. Sprawdź sobie np. Dungeons & Dragons (nie- online) albo Call of Ctulhu.

Kiedy gierka startuję ;D

Upadł Projekt?

Nie wiem czy upadł. Ale mnie z opisu najbardziej przypominało grę RPG taką prawdziwą w którą gram. A do takiej to muszę wam powiedzieć że potrzeba oddzielnego forum niestety

No w sumie... Zgadzam się z Niewiarą, to taki mniej więcej pisany RPG (np. D&D). Żeby w coś takiego grać na forum, robi się całe fora, ale gdybyś zrobił subforum to by zupełnie wystarczyło.

jak można odkopać taki temat !

Witajcie. Przypomniało mi się dzisiaj, jak to kiedyś koleżanka nieco starsza ode mnie pokazała mi pewną grę na kartce. Była o tematyce Naruto (tak, mieliśmy na tym punkcie fioła (?) :D ). No więc : gra polegała na tym, że siadaliśmy we 2, ona wymyślała fabułę, a ja mówiłem co chcę w danym momencie zrobić. I wpadłem na pomysł, żeby coś takiego zrobić na forum, ale o tematyce ogólnej ( wojownicy, łucznicy, magowie itd. ), a nie tylko Naruto. Jakby to dokładniej wyglądało ? A więc, byłyby karty postaci, coś takiego jak :

Imię i nazwisko :

Kraj :

Klasa postaci :

Poziom :

Umiejętności :

Celność :

Zręczność :

Siła :

Inteligencja :

Przedmioty :

Pieniądze :

Praca :

Aktualne misje :

Myślę, że najlepiej byłoby jakby te karty były na moim komputerze, ale mógłbym wam je przesłać na PW ;) Sposób na uderzenia krytyczne, trafienie itd. mam. Jak ja to sobie wyobrażałem w praktyce ? Jeszcze się nad tym nie zastanawiałem, ale myślę, że byłoby to na zasadzie, że bym pisał Zadanie na poziom X dla maksymalnie Y graczy (możliwość robienia w drużynie / jedynie solo). Zadanie polega na pokonaniu Z graczy / potworów. Nagroda : 1000 złota, 100 exp. Przedmioty, ile expa na dany poziom potrzeba, nagrody, zadania wymyśliłbym potem. Jak wygląda walka ? No więc : wszystko odbywa się na PW ze mną i graczem / graczami, którzy walczą. Potem ja staram się to jakoś " ubarwić " i wrzucam do tematu. Praca wyglądałaby podobnie jak zadania, tyle że byłaby to pensja stała, np. X gracz pracuje jako drwal i zarabia 1000 złota dziennie, a gracz Y pracuje jako Kowal i zarabia 1250 złota dziennie. Ogłoszenia o pracy pisałbym także w temacie gry, oraz ilu maksymalnie graczy może podjąć się danej pracy. Oczywiście pracę będzie można opuszczać kiedy się chce, wystarczy tylko napisać o tym do mnie. Największym problemem jest to, że nie wiem ile osób byłoby chętnych na takie coś i czy sam bym sobie poradził, ale myślę, że trzeba spróbować. Piszcie czy przyjęło by się takie coś. Jeśli będzie zainteresowanie tematem to stworzę temat z grą i rekrutacją. ;)