Pomysł na server priv - prośba o ocenę

Do posta zainspirował mnie serwer mt2009, jego popularność chyba potwierdza, że takich jak ja jest więcej.

Marzy mi się serwer klasycznego Metina z 2008/2009 roku, bez dodatkowych systemów, szarf, wyszukiwarek, autobonów itp. Taki serwer jaki mieliśmy wtedy na PL’u, z kilkoma zmianami:

1. IS tylko kosmetyka, NIGDY nic innego.

2. Wycofanie wszelkiego rodzaju dopalaczy expa.

3. Serwer bardzo wolno progresywny, dodajemy to co community przegłosuje (typu grota), w momencie kiedy jest to potrzebne. - inspiracja WoW Classic oczywiście

4. Dodawanie/zmienianie bonów - tutaj zaproponowałbym całkowitą zmianę, inspiracja Path of Exile: jeden orb na implicit, drugi orb na prefixy (2), trzeci orb na suffixy (2). Łącznie daje to max 5 bonów, orby dropić będą ze wszystkiego, ale w małych ilościach.

5. Aktywna walka z botami, można przeznaczyć na to sporą część zysków.

6. Skąd zyski ktoś zapyta, skoro nie ma IS? Tutaj proponuje system abonamentowy, 15zł miesięcznie na konto. Przy 1000 aktywnych kontach miesięcznie, powinno to pokryć koszt utrzymania serwera, koszt administracji walczącej z botami, pieniądzę na rozwój serwera.

Co sądzicie o takim pomyśle, warto robić czy tylko mi się takie coś marzy?

Zapraszam do dyskusji!

Marzyć ci się może a masz stabilne pliki serwerowe mt2009?

Pewnie że nie mam, gdybym miał to samo postawienie nie jest skomplikowane technicznie :smiley: Zakładam że pliki można odkupić, albo samemu ustabilizować którąś z wersji (w końcu jest kilka oldschool serwerów). Pytanie czy warto.

Świetnie. Na co przeznaczył byś te wyzebrane 15 tys.? Nowy komputer?

Koszty bieżące, czyli admini, programista/ści, reklama. Do tego odłożenie kasy na eventy i wdrażanie nowych rzeczy, typu wspomniana grota. Ja nie szukam opcji zarobku, wystarczy mi jeśli samo to się będzie kręcić bez dokładania.

Jak nie masz jakiegoś rozwiniętego discorda / community to nic z tego.

Nie wiem na jakiej podstawie piszesz takie bzdury, liczyłem że dostanę feedback samej koncepcji, a zamiast tego muszę czytać Twoje wysrywy.

1. Nie planuje żadnej zbiórki, model subskrypcji byłby dopiero na gotowym serwerze, po testach, czyli na tzw. launch.
  2. Bazy danych, kodowanie, gdzie sprawdziłeś moje doświadczenie, w książce telefonicznej?

Innych (tych zdrowych psychicznie) nadal zachęcam do wypowiedzenia się na temat koncepcji.

Trochę nie o to było pytanie, każdy nowy serwer potrzebuje community… Pytam bardziej co sądzicie na temat serwera hard bez IS, taki PL tylko nie faworyzujący chorych ludzi kupujących SM za kilka tysi miesięcznie. Generalnie nie pytam o to czy OPŁACA SIĘ albo ILE TO PRACY, bo ja wiem jak to działa, pytam czy taki TYP serwera to coś interesującego.

Legacy serwery zawsze są interesujące, nawet jeśli chodziłoby tylko o nostalgię. Najważniejsza jest reklama. Bez dobrego marketingu będą o tym serwerze wiedzieć tylko nieliczni. Sam osobiście płaciłbym za serwer z gry w którą grałem lata temu, jeśli tylko byłaby zachowane zasady na jakich działała gra wtedy. Niestety nie jest to metin, a Rohan. Tylko, że teraz są same filipińskie serwery z jakimiś pojebanymi extra opcjami, a nie w takiego rohana chciałbym grać.
Więc powodzenia.
Warto się też zorientować ile takich serwerów jak Twój już stoi. Może rynek jest już przesiąknięty, a nikt nie będzie się przenosić z serwera na którym już coś osiągnął, żeby zdobywać to samo na takim samym privie

Też chciałem znaleźc kiedyś serwer tego typu, ale dałem sobie spokój.
Jestem programistą z zawodu ale nie gier. Jak coś to mogę troche pomóc jeżeli ruszysz z projektem.

Legacy serwery istnieją i mają swoją publikę, mają też powielane problemy, m.in. związane z Pay2Win. Tutaj podjąłbym próbę przemodelowania monetyzacji z IS na sub’y, ale trochę obawiam się jak zareagują “weterani” gatunku. Dzięki za komentarz!

Odezwij się na DC do mnie, póki co jeszcze badam temat, ale we wrześniu dam Ci update sytuacji.
nick: .maci0

No to co Ci powiem, źle wnioskujesz i wszystko co piszesz to głupota w czystej postaci. Zabawne jest to, że mówimy tutaj o projekcie w zasadzie bez IS, a Ty się upierasz że ja chce ludzi okraść. Hit :smiley:

We idź konsolowy biedaku, 15k na kompa nie wyda nikt kto nie potrzebuje maszyny zdolnej do renderowania blendera w kilka minut

Powyzej 7k każdy następny tysiąc to malejące zyski, ale skąd konsolozjebek może to wiedzieć