Popisze się ktoś swoim ingliszem?

Siemanko, mam taką prożbę, mam zadanie z Anglika, mam sie tego nauczyć i jutro piszę poprawke. Łatwa sprawa, wstawić a lub the. Sam może bym jakoś to zrobił ale potrzebuje mieć to na 100% dobrze bo nie zdam w pizdu ;D.

Jest to dialog trzeba wstawić a lub the

Jess: I live in a/the small village, It;s near a/the sea. It's a/the really boring place.

Dave: Hi Jess. What's the name of a/the village?

Jass: Thurlbury. It's in Scotland. Where do you live, Dave?

Dave: Ashford.

Jess: Is that a/the town or a/the village?

Dave: It's a/the small town in a/the south England. It's OK here. There's a/the sports centre and a/the cinema, but a/the cinema's only got one screen.

Jess: Cinema! we haven't evet got a/the cafe?

Jakaś emo Girl mi to zrobiła ale coś mi się wydaje, że to jest źle ;D

http://zadane.pl/zadanie/2680317

Jak dacie rade na dzisiaj było by super, jak nie to jakoś sobie pewnie poradze. Dzięki z góry i pozdro.

I live in a small village, It;s near the sea. It's a really boring place.

Hi Jess. What's the name of the village?

Thurlbury. It's in Scotland. Where do you live, Dave?

Ashford.

Is that a town or a village

It's a small town in the south England. It's OK here. There's a sports centre and the cinema, but the cinema's only got one screen.

Cinema! we haven't evet got the cafe?

Sprawdź gdyż nie jestem pewny ale to jest na 80 % dobrze.

Ja bym tak to zrobił, ale ręki nie dam uciąć :< Jak się wyjaśni jak to trzeba zrobić, to się podziel - chętnie się czegoś nauczę ;D

Jess: I live in a small village, it's near the sea. It's a really boring place.

Dave: Hi Jess. What's the name of the village?

Jess: Is that a town or a village?

Dave: It's the small town in the south England. It's OK here. There's a sports centre and a cinema, but the cinema's only got one screen.

Jess: Cinema! we haven't even got a cafe?

Mi tez wyszlo tak jak XAarousowi wydaje mi sie ze na 100% dobrze ;)

Dave: It's a small town in the south England. It's OK here. There's a sports centre and the cinema, but the cinema's only got one screen.

Jess: Cinema! we haven't evet got the cafe?

Up nwm czemu napisales a cinema a potem The cinema's ostatnio mialem to na lekcji wiec jest 100% the, tak samo przy cafe tez piszemy THE :D:) "a" przy przymiotnikach jest a jak Small Town

Wersja Xaorusa ma przynajmniej jeden pewny błąd - ostatnie zdanie "Cinema! We haven't even got A cafe?", bo the używa się do konkretów, a trudno mówić o konkretach dotyczących kawiarni, której po pierwsze nie ma, a po drugie z kontekstu zdania wynika, że chodzi o jakąś/jakąkolwiek kawiarnię.

@up, nieee... Koleś wymienia jakieś elementy swojego miasta - mówi o jakimś sport centre i jakimś kinie, tak się jednak składa, że to konkretne kino ma tylko jeden ekran - w takim razie THE, bo mowa o czymś określonym.

Przed pierwszym village wstawiamy "the" a nie "a". Później jak dalej o niej opowiadamy to wstawiamy "a".

Przed pierwszym village wstawiamy "the" a nie "a". Później jak dalej o niej opowiadamy to wstawiamy "a".

Dokładnie na odwrót. Na samym początku mówimy o jakiejś, bliżej nieokreślonej czytelnikowi wiosce, natomiast później odnosimy się już do tej konkretnej. THE dla konkretów, a A dla rzeczy jakichś, bliżej nieokreślonych.

Oke porównałem sobie wasze wersje i zrobiłem. Nawet jeżeli jest 80% to mi wystarczy. Byłem pewien, że zadanie z anglika nie zostanie potraktowane tak jak to ostatnio z matmy, każdy lubi chwalić się swoim angielskim ;p. Dzięki wam wielkie chłopaki! Pozdrawiam.

Dokładnie na odwrót. Na samym początku mówimy o jakiejś, bliżej nieokreślonej czytelnikowi wiosce, natomiast później odnosimy się już do tej konkretnej. THE dla konkretów, a A dla rzeczy jakichś, bliżej nieokreślonych.

Fakt, mój błąd :) Sorry wielkie :)

Tak się składa, że mam ten sam podręcznik i to zadanie mam zrobione, raczej dobrze. (:

Jess: I live in a small village, It's near the sea. It's a really boring place.

Dave: It's a small town in the south England. It's OK here. There's a sports centre and a cinema, but the cinema's only got one screen.

Jess: Cinema! we haven't evet got a cafe?

Skoro tak to miałem jeden błąd. Dziękuje ;D

Moge sie mylic ale ja bym to zrobil odwrotnie

I live in THE small village.

Dlatego, ze mamy okreslona wioske.

I live in the SMALL VILLAGE.

Mysle ze tutaj zastosujemy the.

Z angielskim radze sobie nie najgorzej, a w tym wypadku a/an mi jakos nie pasuje.

Oczywiscie moge sie mylic, wiec prosze sie z tego powodu nie gniewac.

@edit

Sprawdzilem i nie mam racji. Sry za bezsensowny post. ;)

no właśnie nie jest określona. Mówi, że mieszka we wiosce nad morzem. JAKIEJŚ wiosce nad morzem, w zasadzie w takiej jakich są setki. W następnych wypadkach wchodzi the, bo wiadomo, o którą wioskę chodzi - jest nawet wymieniona nazwa.

@popieram wersję Madderina z jednym szczegółem - it's THE small town, bo wiadomo już o jakie miasto chodzi, znamy nawet nazwę miejscowości. Poza tym jest jeszcze jedna reguła, co do której nie mam 100-procentowej pewności, ale w przypadku powtórzeń określeń jakiegoś przedmiotu wykorzystuje się THE chyba.

no właśnie nie jest określona. Mówi, że mieszka we wiosce nad morzem. JAKIEJŚ wiosce nad morzem, w zasadzie w takiej jakich są setki. W następnych wypadkach wchodzi the, bo wiadomo, o którą wioskę chodzi - jest nawet wymieniona nazwa.@popieram wersję Madderina z jednym szczegółem - it's THE small town, bo wiadomo już o jakie miasto chodzi, znamy nawet nazwę miejscowości. Poza tym jest jeszcze jedna reguła, co do której nie mam 100-procentowej pewności, ale w przypadku powtórzeń określeń jakiegoś przedmiotu wykorzystuje się THE chyba.

Kurczę a mi się wydaje że THE używa się na początku a później A ale nie wiem czy to dobrze :)

Kurczę a mi się wydaje że THE używa się na początku a później A ale nie wiem czy to dobrze

'a' używa się gdy mówimy o czymś po raz pierwszy, 'the' używamy gdy mówimy już o konkretnej rzeczy, lub mówimy o czymś po raz kolejny.

Dave: It's the small town in the south England. It's OK here. There's a sports centre and a cinema, but the cinema's only got one screen.

Jess: Cinema! we haven't even got a cafe?

Zdałem na 62%!!

Oczywiście nie było tylko to co wam podałem.

Ale dużo mi pomogliście. Dzięki jeszcze raz, pozdrawiam.

Zdaje!!!!!

No to co dostaniemy :D? xd Nie no Joke ;P Gratulacje :D Od ilu bylo zdanie?

Siemanko, mam taką prożbę, mam zadanie z Anglika, mam sie tego nauczyć i jutro piszę poprawke. Łatwa sprawa, wstawić a lub the. Sam może bym jakoś to zrobił ale potrzebuje mieć to na 100% dobrze bo nie zdam w pizdu ;D.

Jest to dialog trzeba wstawić a lub the

Jess: I live in a/the small village, It;s near a/the sea. It's a/the really boring place.

Dave: Hi Jess. What's the name of a/the village?

Jess: Is that a/the town or a/the village?

Dave: It's a/the small town in a/the south England. It's OK here. There's a/the sports centre and a/the cinema, but a/the cinema's only got one screen.

Jess: Cinema! we haven't evet got a/the cafe?

Jakaś emo Girl mi to zrobiła ale coś mi się wydaje, że to jest źle ;D

http://zadane.pl/zadanie/2680317

Jak dacie rade na dzisiaj było by super, jak nie to jakoś sobie pewnie poradze. Dzięki z góry i pozdro.