Poprawa wydajności w grach

Witam

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu niskiej wydajności w grach na obecnym sprzęcie. Zastanawiam się czy wystarczy w moim przypadku wymienić jakiś jeden podzespół, czy już całość nadaje się do wymiany żeby efekt był rzeczywiście znaczący. Poniżej podaję obecną specyfikację;

Procek: Intel® Core i5 CPU 660 @ 3.33GHz

RAM: 8 GB

Grafika: Radeon HD 5830

Płyta główna: GIGABYTE Ultra Durable 3

Ogólnie w grach single player grafika daje rade i w większości bardziej wymagających tytułów jestem w stanie grać co najmniej na ustawieniach medium. Problem zaczyna się na przykład przy GW 2 i walkach WvW. Przy odkrywaniu mapy i braku większej ilości graczy jestem w stanie grać na maksymalnych detalach na 20-25 fps, ale na WvW muszę włączyć minimalne ustawienia żeby mieć płynność. Pytanie brzmi czy na przykład wystarczy że wymienię kartę graficzną na lepszą ? Czy na fps w grach MMO bardziej odpowiada inny podzespół. Myślałem też o dysku SSD ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie oprócz szybszego ładowania poszczególnych lokacji.

Jeżeli powyższa specyfikacja jest niewystarczająca, postaram się ją uzupełnić, tylko powiedzcie czego jeszcze brakuje.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

8gb ramu jest wystarczające, jeśli chcesz grać na maksymalnych/wysokich to musiałbyś się zaopatrzyć w procek za ponad 500 złoty, tak samo z kartą, Twoje części są po prostu słabe i nic dziwnego, że nie uciągają.

@Ultra Durable 3 to nie model płyty głównej tylko technologia jaką stosuje Twoja karta

8gb ramu jest wystarczające, jeśli chcesz grać na maksymalnych/wysokich to musiałbyś się zaopatrzyć w procek za ponad 500 złoty, tak samo z kartą, Twoje części są po prostu słabe i nic dziwnego, że nie uciągają.@Ultra Durable 3 to nie model płyty głównej tylko technologia jaką stosuje Twoja karta

Nie karta tylko płyta główna :rolleyes: i chodzi o zastosowane podzespoły do produkcji płyty głównej które są lepszej jakości i mają dłuższą żywotność, takich jak: mosfety, kondesatory, cewki.

Karta graficzna najgorsza nie jest, prawie jak 6850 albo 460 od nvidi, więc jako że mmorpg lubią męczyć procesor, modernizację kompa powinieneś zacząć od zmiany procka i płyty głównej.

skorzystałem z propozycji zestawów z podpiętego tematu i takie coś zaproponuje:

581506_3_i48.jpgPłyta główna MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX HASWELL 249,00

546528_0_i48.jpgProcesor Intel Core I5-4570 3.2GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I54570 699,00

razem: 948 zł

iiii, napisz też jaki mas zasilacz ?? może być tak że zasilator trzeba będzie zaproponować nowy jak masz jakiś noname.

Odpowiadajac na pytanie SSD moze przyniesc korzysc w przypadku MMO a konkreyniej szybciej wczyta graczy/przeciwników (oczywiscie takze szybciej wczyta lokacje i inne takie).

Ale czy będzie to na tyle duża różnica?

Niemniej jednak zacznij od tego co podal FlashGordon, SSD zawsze bedziesz mogl dokupic.

P.A. I tak jak juz wyzej napisano, podaj konkretnie jaki zasilacz posiadasz bo jest to bardzo istotny podzespol (a wiekszosc mysli przeciwnie).

Ok Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi. Sprawdzę zasilacz i jeszcze wrzucę informację po powrocie do domu. Jeszcze tylko jedna nurtująca mnie kwestia. Czy opłaca się wymieniać i5-tke na kolejną i5-tkę ? nie lepiej wydać tą kasę na sporo wydajniejszą grafikę ? w cenie podanej wyżej mogę kupić geforce gtx 660. Płytę główną jeszcze sprawdzę, ale dziwne jest to że wczoraj EVEREST Home edition w ogóle jej nie rozpoznał... stąd spisałem nazwę z płytki z oprogramowaniem. Spróbuję jeszcze raz albo odgrzebię gdzieś pudełko i wpiszę też jaką mam teraz.

Pozdrawiam

wymien grafike bo juz stara , a tnie Ci przy multi bo jest wiecej tekstur ping dynamiczne efekty .

Ok Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi. Sprawdzę zasilacz i jeszcze wrzucę informację po powrocie do domu. Jeszcze tylko jedna nurtująca mnie kwestia. Czy opłaca się wymieniać i5-tke na kolejną i5-tkę ? nie lepiej wydać tą kasę na sporo wydajniejszą grafikę ? w cenie podanej wyżej mogę kupić geforce gtx 660. Płytę główną jeszcze sprawdzę, ale dziwne jest to że wczoraj EVEREST Home edition w ogóle jej nie rozpoznał... stąd spisałem nazwę z płytki z oprogramowaniem. Spróbuję jeszcze raz albo odgrzebię gdzieś pudełko i wpiszę też jaką mam teraz.Pozdrawiam

tutaj masz link z porównaniami procesorów: http://www.cpu-world.com/Compare/377/Intel_Core_i5_i5-4570_vs_Intel_Core_i5_i5-660.html

i teraz szukaj z dołu 3dmark i games benchmark, różnica jest olbrzymia, jak widać stare i5 z nowymi i5 nie mają szans

i tak jak pisałem wcześniej, w grach mmorpg bardzo mocno liczy się mocny procesor

Edit:
wymien grafike bo juz stara , a tnie Ci przy multi bo jest wiecej tekstur ping dynamiczne efekty .

OK może czegoś nie rozumiem, ale jakim cudem chłopak ma mieć lepszy ping po wymianie karty graficznej ?

mowie ze ping wplywa rowniez na plynnosc gier multiplayer.

Witam

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu niskiej wydajności w grach na obecnym sprzęcie. Zastanawiam się czy wystarczy w moim przypadku wymienić jakiś jeden podzespół, czy już całość nadaje się do wymiany żeby efekt był rzeczywiście znaczący. Poniżej podaję obecną specyfikację;

Procek: Intel® Core i5 CPU 660 @ 3.33GHz

RAM: 8 GB

Grafika: Radeon HD 5830

Płyta główna: GIGABYTE Ultra Durable 3

Ogólnie w grach single player grafika daje rade i w większości bardziej wymagających tytułów jestem w stanie grać co najmniej na ustawieniach medium. Problem zaczyna się na przykład przy GW 2 i walkach WvW. Przy odkrywaniu mapy i braku większej ilości graczy jestem w stanie grać na maksymalnych detalach na 20-25 fps, ale na WvW muszę włączyć minimalne ustawienia żeby mieć płynność. Pytanie brzmi czy na przykład wystarczy że wymienię kartę graficzną na lepszą ? Czy na fps w grach MMO bardziej odpowiada inny podzespół. Myślałem też o dysku SSD ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie oprócz szybszego ładowania poszczególnych lokacji.

Jeżeli powyższa specyfikacja jest niewystarczająca, postaram się ją uzupełnić, tylko powiedzcie czego jeszcze brakuje.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc