Cześć!
W związku z wieloma pytaniami i problemami odnośnie wykonywania płatności poprzez system PayPal, postanowiłem zrobić mały poradnik, w którym wytłumaczę jak skonfigurować i płacić kontem PayPal.
1. Co potrzebujemy?
Aby korzystać z konta PayPal potrzebne jest nam albo internetowe konto bankowe, albo karta kredytowa. Zazwyczaj zależy nam na tym, aby obejść się bez karty kredytowej, dlatego opiszę sposób z kontem bankowym.
2. Założenie konta
Wchodzimy na stronę www.paypal.pl i wybieramy opcję „Załóż darmowe konto”.
Ukaże nam się następujący widok. Wybieramy Polska, język polski, a następnie w kolumnie PayPal dla Ciebie klikamy „Rozpocznij”.
Uzupełniamy dane osobowe i akceptujemy regulamin. UWAGA!! DANE OSOBOWE DO KONTA PAYPAL MUSZĄ BYĆ IDENTYCZNE JAK DANE OSOBOWE WŁAŚCICIELA KONTA BANKOWEGO, INACZEJ NIE BĘDZIEMY MOGLI WYSŁAĆ PIENIĘDZY POPRZEZ „BŁYSKAWICZNĄ WPŁATĘ”
Wypełniamy CAPTCHA, klikamy kontynuuj.
Po lewej stronie klikamy „Przejdź do strony Moje konto”, ukaże nam się taki oto widok:
Wybieramy „Potwierdź adres email”. Na naszego maila powinniśmy dostać następującą wiadomość:
Jeśli go nie dostaliśmy, na samym dole możemy wybrać ponowne wysłanie tego maila.
Odbieramy maila i klikamy na „Kliknij, aby aktywować swoje konto.”
Teraz pora na wpłacenie pieniędzy na konto PayPal. Przechodzimy do strony Moje Konto. Oczywiście zależy nam na czasie, dlatego wybieramy opcję błyskawiczna wpłata. Tutaj od razu zaznaczam, że nie musimy weryfikować naszego konta, ani dodawać dany karty debetowej bądź kredytowej.
Wybieramy bank, w którym mamy konto, uzupełniamy KWOTĘ, którą chcemy wpłacić.
Klikamy dalej, pojawi nam się regulamin, znowu naciskamy dalej, aż ukaże nam się taki widok:
W momencie, gdy naciśniemy na przycisk „Przelej pieniądze”, otworzy nam się nowa karta w przeglądarce ze stroną naszego banku. Logujemy się i wykonujemy przelew zgodnie z danymi podanymi wcześniej. Przykładowo:
Numer konta: 55 1020 1811 0000 0402 0134 0702
Odbiorca: Blue Media
81-717 Sopot, ul. Haffnera 6
Kwota: 2,00 PLN
TYTUŁEM : 6599PHKB
UWAGA! PRZYPOMINAM!
DANE KONTA, Z KTÓREGO ROBIMY PRZELEW MUSZĄ BYĆ TAKIE SAME JAK DANE W PAYPAL INACZEJ NIE DOSTANIEMY PIENIĘDZY I BĘDZIEMY CZEKAĆ MIESIĄC NA ZWROT. WSZYSTKO MUSI BYĆ TAKIE SAMO.
Jak już pieniądze pojawią się na naszym koncie, możemy przejść do zakupów. W związku z tym, że aktualnie dostaję wiele pytań płatność w serwisie www.humblebundle.com , pokaże jak dokonać zapłaty właśnie tam.
Wchodzimy na stronkę i klikamy PURCHASE. Musimy teraz uzupełnić wszystkie informacje.
1. Zaznaczamy Custom Amount i wpisujemy ile chcemy wpłacić. Minimum 1$.
2. Tutaj wybieramy jak chcemy podzielić naszą kwotę pomiędzy różne fundacje charytatywne. Proponuję zostawić tak, jak jest.
3. Wpisujemy adres e-mail.
4. Pomijamy
Na samym dole klikamy na „Check out with PayPal”. Zostaniemy przeniesieni na stronę serwisu PayPal.
Wybieramy „Zapłać z mojego konta PayPal” i logujemy się.
Klikamy „Zapłać teraz”.

Po transakcji przeniesie nas na stronę humblebundle, a naszym oczom ukaże się taki widok:
Klikamy „Click here to gey your key” i wchodzimy w link, który się nam wyświetli. Ewentualnie wchodzimy w link, który dostaliśmy na naszego maila.
Zobaczymy coś takiego:
Aby otrzymać kod, klikamy na ikonkę Steam lub Origin, a następnie wstukujemy kodzik bezpośrednio w Steama bądź Origina.
Tak oto, staliśmy się posiadaczami wielu wspaniałych gier
Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam.
PS.
Proszę o sprawdzenie i ewentualne zgłoszenie błędów, postaram się wszystko poprawić.