[Poradnik] Zmiana czcionki w grze

Ten trick był wspominany na forach NCSoftu i Gameforge wiele razy i potwierdzono, że zmiana czcionki nie grozi banem w grze. Bana można dostać tylko za edycję plików .bin (czego nie robimy) oraz używanie wszelkich modyfikacji użytkowników (spolszczenia, boty, hacki itd.)

Krok 1.

Znajdź folder l10n w twoim folderze z grą, np.: C:Gry i programyAionl10n.

Krok 2.

W folderze l10n utwórz folder o nazwie 2_ENG.

Krok 3.

Wejdź w folder 2_ENG i utwórz w nim folder data a w folderze data jeszcze jeden folder o nazwie fonts, całość ma wyglądać mniej więcej tak: C:Gry i programyAionl10n2_ENGdatafonts.

Krok 4.

Otwórz nowe okno i przejdź do folderu Fonts w Windows (np.:C:WindowsFonts) skopiuj wybraną czcionkę TrueType, wklej ją do utworzonego wcześniej C:Gry i programyAionl10n2_ENGdatafonts i zmień jej nazwę na vera (jeśli wcześniej czcionka nazywała się np.: Arial.tff to teraz ma się nazywać vera.tff).

Krok 5.

Uruchom grę i ciesz się super czcionką!

Polecam czcionki: Narkisim, Georgia, Tahoma.

Wszystko sprawdzone, sam używam od dłuższego czasu. Jeśli ktoś ma jakieś problemy proszę pytać :)

No wreszcie jakiś godny poradnik, bo nie które czcionki w grach, to nie na moje oczęta xD.

Już widzę swoje gotyckie czcionki w Aionie... Rozmarzyłem się.

Poradnik krótki, ale nie ma co się rozgadywać. Wyjaśnione wątpliwości w sprawie banów, nie ma nawet co dopisać. To było propos treści, a tak odnosząc się do braków, to zdjęcia nie byłyby złym pomysłem. Skromna ocenka 4/5, będzie 5 jak pojawią się zdjęcia.

(Ino przydałoby się przypinać jakieś poradniki?)

Podpinam temat bo się przyda dla innych :)

Już widzę swoje gotyckie czcionki w Aionie... Rozmarzyłem się.Poradnik krótki, ale nie ma co się rozgadywać. Wyjaśnione wątpliwości w sprawie banów, nie ma nawet co dopisać. To było propos treści, a tak odnosząc się do braków, to zdjęcia nie byłyby złym pomysłem. Skromna ocenka 4/5, będzie 5 jak pojawią się zdjęcia.(Ino przydałoby się przypinać jakieś poradniki?)

Wiesz, wszystko jest opisane jasno i rzeczowo. Screeny raczej nie są potrzebne.

.

warn_ico.png
Warn za offtop. - crracked

Dodałem videotut.

Poradnik jak dostac bana*

To w końcu jest za to ban czy nie?

Ten trick był wspominany na forach NCSoftu i Gameforge wiele razy i potwierdzono, że zmiana czcionki nie grozi banem w grze. Bana można dostać tylko za edycję plików .bin (czego nie robimy) oraz używanie wszelkich modyfikacji użytkowników (spolszczenia, boty, hacki itd.)

Krok 1.

Znajdź folder l10n w twoim folderze z grą, np.: C:Gry i programyAionl10n.

Krok 2.

W folderze l10n utwórz folder o nazwie 2_ENG.

Krok 3.

Wejdź w folder 2_ENG i utwórz w nim folder data a w folderze data jeszcze jeden folder o nazwie fonts, całość ma wyglądać mniej więcej tak: C:Gry i programyAionl10n2_ENGdatafonts.

Krok 4.

Otwórz nowe okno i przejdź do folderu Fonts w Windows (np.:C:WindowsFonts) skopiuj wybraną czcionkę TrueType, wklej ją do utworzonego wcześniej C:Gry i programyAionl10n2_ENGdatafonts i zmień jej nazwę na vera (jeśli wcześniej czcionka nazywała się np.: Arial.tff to teraz ma się nazywać vera.tff).

Krok 5.

Uruchom grę i ciesz się super czcionką!

Polecam czcionki: Narkisim, Georgia, Tahoma.

Wszystko sprawdzone, sam używam od dłuższego czasu. Jeśli ktoś ma jakieś problemy proszę pytać :)