Witam. Kamikadze znów pisze bezsensowny temat. Szukam postaci AP, która zadaje spoory dmg. To tyle. Nara. Pozdro.
Postać AP w LoLu
no to tak ryze dobry dmg,stun(czy jakoś tak) do tego sporo hp no i oczywiście many xD.
Le blanc jak chciałeś spory dmg ale do team fightów się nie nadaje.
Ryze oczywiscie spory dmg ma, ale z hp to juz gorzej. On opiera swoj dmg na liczbie posiadancyh mp, dlatego po jakims czasie daje ze 600 z przeladowanie i mniej wiecej tyle samo z klatki. I jeszcze do tego maly cd i duzo ludzi schodzi na jedno combo. Ach i ciezko u niego z ucieczka, niby ma ta klatke ale wystarczy ze dwoch cie goni i po tobie.
Polecam Ziggsa, duzy dmg z pierwszego skilla, swietny mechanizm escape no i ulti na polowe mapy zadajace okolo 1000 dmg przy 18 lvl i full build.
Bierz akali. Postać łatwa do ogarniecia, a w dobrych rękach zamienia się w maszynę do zabijania.
Veigar, leblanc. Obie postacie zadaja kosmiczny dmg i zabijaja bez problemu.
No hejj . Ryzem umiem/lubie grać jest on super. Ale jest jest to typowy AP. Ma całkiem całkiem survi przeciwko AD carry dzięki frozen heart, ale też przeciwko AP dzięki banshee. Co do ucieczek to bierzemy flasha ghosta i idzie żyć, do tego jego cena... był to mój 1 champ. Akali, jak każda postać z energią wysiada w dłuższych walkach, chociaż grałem dzisiaj to jak dopadła nasusa to na pełne "combo" R>E>Q zjadałe mu 3/4 HP dodając, że miała tylko buty i shena. Podpinam się pod Ziggsa, ale ze swojej strony polecam hm.. dużo tego. Na pewno Brand. Do TF perełka, do tego stun, fajnt passyv na dobicia. Jak każdy caster ma mało movment speeda i znikomy escape mechanism. Moge polecić jeszcze Siona, który ściąga ludzi na 2 hity (stun i tarczka) dmg ma z kosmosu do tego fajny ult, który przydaje się baardzo często. Można go budować na AP albo AD. Do tego jeszcze Twisted Fate. Z Q wyciąga spory dmg. Z niebieskiej kary też, do tego świetny ult : koleś ucieka a Ty bum : R, ze złotą kartą w ręku przed delikwenta i cieszysz się z dobrze wykonanej akcji. Bardzo fajne E, które co 4 ataki daje dodatkowy magic dmg. Jak słożymy przemyślany build to naprawde koximy(Nashor's Tooth, Sorcerery, albo berki, zależy jak kto woli, Malady, Lich Bane i Rabadona)
łap, to na wypadek, jak byś nie wiedział.
Polecam tych champow:
-Swain
-Cassio
-Brand
-Malzahar
-Morgana
-Kassadin
-Ahri
-Annie
Ja polecam gragasa, najlepszy przelicznik AP do skilli, prawie w każdym 1.0, na początku z runkami i doranem turlasz beczkę co 5 sekund zadając ponad 120 obrażeń, jest dobry do 'team fight'u' bo zadaje obrażenia wielu jednostką jednocześnie, jest bardzo dobry do zabijania minionów, od 7 lvl'a wszystkie 6 w grupce padają na strzał. Tyle ode mnie

Ahri

Ahri - 3 flashe na ulti, wspaniała do ucieczki, spory dmg, taunt.
Ziggs - pod "q" spell, który ma 3sec cooldowna, po prostu do harasowania pod turretem ludzi, także do ich dobijania, na "w" dynamit do ucieczki, na "e" bombki, które spowalniają, ulti takie sobie, dobre tylko na krótkie dystansy, ponieważ trza czekać aż doleci z miejsca rzucenia i naznacza pole, więc szybkie zareagowanie i po ulti, chociaż op champion to op champion.
@KrzysiuZupa
Po co double post?

A ja po raz kolejny się zdziwię. Przecież każdy AP carry zadaje spore obrażenia, inna sprawa że u niektórych to DoT a nie burst
A tak na serio. Jeśli chodzi o burst to Ryze, Annie, Veigar, LeBlanc, w sumie jeszcze Akali - te postacie opierają się na tym że palną swoim combo i przeciwnik się po tym wyłoży. W sumie to do tej grupki należy jeszcze Brand, jego combo też dość mocno wchodzi, myślałbym też o Kassadinie [chociaż tutaj już mam opory]. Inni magowie mają nieco inny styl - często harassują wroga, męczą go co chwilę zabierając mu po trochę obrażeń... Przykładem champa który harassuje wroga przez jakiś czas, a potem zrzuca mu na głowę niezłe piekło jest choćby Xerath (pełne combo ze stunem po lvl6 potrafi zaboleć). Jeszcze inne podejście do życia ma Cassiopeia - ona praktycznie uprzykrza życie ciągłym zadawaniem obrażeń - nie ma jako takiego burstu, ale zadaje ciągłe obrażenia przez cały czas (trucizna, trucizna, twin fangi które przy zatrutym wrogu nie mają cd praktycznie (a same od siebie nie zadają dużych obrażeń)...).
Sprecyzuj dokładnie czy mówiąc o sporych obrażeniach masz na myśli burst, czy ogólnie (chociaż w tym drugim przypadku praktycznie każdy carry spełni twoje oczekiwania).
Asterek teraz dowaliłeś z tym ulti... Ile razu już się barona tym kradło z prawie swojej bazy... ale do rzeczy
Swain, Swain i jeszcze raz Swain...
+"q" spory dmg + slow
+"w" stun, jeżeli go ogarniesz win na midzie/topie z każdą postacią
+"e" mój ulubiony u niego skill, boska trucizna
++++ "r" survi jak cholera(dosyć dawno osłabili to ulti, ale nadal jest op), składasz spell vamp i bosko
- jedyny minus u niego to chyba, to że jak dostaniesz ignite podczas ulti to, lekka lipa
Złożysz RoA + Rylai i masz 3hp = ap czołg
Polecam go bardzo
Asterek teraz dowaliłeś z tym ulti... Ile razu już się barona tym kradło z prawie swojej bazy... ale do rzeczy
To gratulacje enemy team'u, normale grasz? ^.^
Normali mało teraz, tak żeby dobić te 1000winów, sporadycznie z kumplami, a tak to solo rankedy
Polecam ci Xeratha jest to bardzo silna postać ap .
Xerath potrzebuje ogarniętego junglera w teamie. Jego zaletą jest pewny stun przez co gank prawie zawsze się uda.
Ogólnie xerath ma problemy na midzie z mocnymi ap carry takimi jak np. swain czy brand
Xerath jest strasznie podatny na ganki, ale żeby miał tak duże problemy z innymi mocnymi magami? Niekoniecznie, zasięg ma nadal potężny.
Nie do końca się zgodzę że Xerath przegrywa ze Swainem. Główną bronią Swaina jest klatka i torment, dzięki czemu Xerath ma przewagę dzięki zasięgowi umiejętności. Brand ogólnie jest przewalony i ciężki do skontrowania.
Od siebie polece Malzahara:
+Genialna farma minionow (puszczasz Visions i mana się nie kończy)
+Silence z ładnym dmg
+AoE zabierające %życia co sekunde (w połączeniu z klatką Swaina czy Lux to maszyna zniszczenia)
+Ulti wyłączające przeciwnika z gry na 4sekundy
+Ulti + AoE = śmierć i zniszczenie każdego, nawet tanków
-Jak każdy AP z wyjątkiem Xeratha - Diabelnie mały pancerz i MR
Ja ci polecam Viktora niedawno zakupiłem i potrafi zadać duże dmg laserem, ma klatke która najpierw spowalnia a potem stun, i jako jedyny mag ma tarcze (z skilla Q).
P.S Warto kupić Anivie?