Hm, ostanio przeczytałem "Dziedzictwo Stonehenge", wnioskując po tym co Ty przeczytałeś może Ci nawet przypaść do gustu - wciąga, ciekawa fabuła, trzyma w napięciu, zaskakuje.
Pozdrawiam
Hm, ostanio przeczytałem "Dziedzictwo Stonehenge", wnioskując po tym co Ty przeczytałeś może Ci nawet przypaść do gustu - wciąga, ciekawa fabuła, trzyma w napięciu, zaskakuje.
Pozdrawiam
Aktualnie skończyłem czytać "Metro 2033", na podstawie książki powstała gra, równie dobra. To mnie zachęciło do poznania historii z gry i nie żałuje wydanych pieniędzy. Książka posiada potężny klimat i dobrą fabułą. Nie daj się zwieść "Metro 2033" dzieje się w 2033, ale są tam elementy fantasy. Utwór ma potencjał, na wszelkich forach opinnie są bardzo pozytywne, a oceny są od ósemki do dziesiątki na dziesięć punktów możliwych. Z mojej strony naprawdę polecam, przeczytać historię Artem'a.
Polecam "Wojny Świata Wynurzonego " 3 tomy
Aż się dziwię, że w kontekście fantasy nikt nie wspomniał o Jacku Piekarze i serii książek/opowiadań o Mordimerze Madderdinie.
Polecam Metro 2033 - Dimitry'ego Glukhovsky'ego. Swietna wciagajaca fabula.
Skoro mowa o dobrych książkach, czyli to wszystko co mógłbym znaleźć w empiku, a nie tania bo stara (chociaż antykwariat online też bym przejrzał o ile coś takiego istnieje) albo mało popularna, to czy zna ktoś jakiś tani sklep internetowy gdzie "ową" dobrą literaturę będę mógł nabyć (za niewiele PLN w porównaniu do innych). Wiem, że gdzieś są schowani allregrowicze albo małe sklepy internetowe w których ogarnięci właściciele potrafią załatwić coś tanio i to sprzedawać. Wcześniej nie miałem okazji na coś takiego trafić, dlatego pytam.
Reklama takim nie jest zazwyczaj potrzebna, bo dobrych miejscówek, sklepów czy rzeczy nie trzeba reklamować. Tutaj tzw. poczta pantoflowa robi swoje, więc może ktoś coś wie o takim tankim sklepie z książkami ?
Polecam od J. Flanagan: Zwiadowcy, oraz od T. Canavan: Gildia magów.
Polecam od J. Flanagan: Zwiadowcy, oraz od T. Canavan: Gildia magów.
Gildia Magów ? Nie czytałem ale słyszałem, że książka bardzo słaba, więc już z dwojga złego lepiej wypożyczyć niż kupić, bo okładka i tytuł myląco "fajny". W empiku ciągle ją widzę, gdzie np. Zwiadowców już "wywiało" z półek swego czasu (miasto trochę ponad 250 tys.). Może chodzi oto, że zagorzałym fanatykom powieści ISA, Canavan leży jak najbardzie, ale nie każdemu degustatorowi fantasy. imo
Czekam tylko aż ktoś zaproponuje i zachywci się Dukajem ^^
Ktoś już wcześniej wymienił tę książkę, ale warta jest ponownego wspomnienia. "Achaja" Andrzeja Ziemiańskiego, to trzeba przeczytać!
Jeżeli zależy Ci na książkach "polityczno-militarno-wywiadowczych" o dość skomplikowanej fabule i dużej ilości zwrotów akcji, bohaterów, to polecam:
1. Pieśń Lodu i Ognia - George R. R. Martin. Jak było podane wcześniej "Gra o tron" i dalsze tomy. Bardzo dobra seria, ale Martin się obija i wolno piszę
2. Książki Glen'a Cook'a szczególnie "Czarna kompania", "Imperium Grozy", "Delegatury Nocy". Mój ulubiony autor.
3. "Malazańska Księga Poległych" Steven Erikson. Genialny świat i jedyny w swoim rodzaju. Choć przez 10 tomów trudno go ogarnąć czasami.
4. Książki Joe Abercrombie, nie są tak skomplikowane jak powyższe ale dla mnie mają bardzo dobry klimat i postacie.
Większość, to fantastyka ale u Martina i Abercrombie magia nie jest czymś naturalnym w świecie.
Z bardziej lekkich książek, częsty motyw "od zera do bohatera".
1. "Koło Czasu" Robert Jordan, ten tytuł ma już w sobie sporo z "książek młodzieżowych".
2. "Marchia Cienia" i "Pamięć, Smutek i Cierń" Tad Williams
3. "Malowany Człowiek" Peter V. Brett.
4. "Imię waitru" Patrick Rothfuss
5. " Trylogia Nocnego Anioła" Brent Weeks. Ciężką fantastyką bym tego nie nazwał, ale mi się przyjemnie czytało.
Obecnie więcej nie chce mi się przypominać, bo trochę tego przeczytałem. Szczególnie polecam pierwszą trójkę, bo są to książki militarne, oparte na polityce i intrygach.
Władca Pierścieni
Zwiadowcy
Igrzyska Śmierci
Eragon
(wszystkie części każdej z nich)
to są książki przy których spędziłem większość lat gimbazy. gdy moi rówieśnicy grali w metina ja pochłaniałem te książki po kilka razy wszystkie tomy. Polecam wszystkie 4 , wciągają tak że zapominasz o problemach a chcesz tylko ponownie zagłębić się w świat magii , czarów , rycerzy i smoków. Niezapomniane lata
Ja polecam książkę "Jak skutecznie rzucić palenia" mojemu bratu bardzo pomogła i sporo znajomych przestało palić dzięki niej
Ja polecam książkę "Jak skutecznie rzucić palenia" mojemu bratu bardzo pomogła i sporo znajomych przestało palić dzięki niej
(...)- Krzyżacki Poker Dariusz Spychalski- Trylogia Husycka Andrzej Sapkowski- Saga o Wiedźminie Andrzej Sapkowski- Żmija Andrzej Sapkowski- Oczy Smoka Stephan King- Mroczna Wieża Stephan King (obecnie skończyłem na 3 tomie bo wszystkie egzemplarze 4 tomu są wypożyczone w mojej lokalnej bibliotece)Szukałbym właśnie czegoś w stylu tych książek. Szczególnie coś w stylu Krzyżackiego Pokera. Proszę o propozycje.
Nice try
Grzędowicz i "Pan Lodowego Ogrodu", wszystkie części. Powieści porównynwane przystępnością językową i miodnością do Wiedźminów "Asa".
może seria "Millenium"
Witam, skończyłem ostatnio czytać Trylogię Husycką A. Sapkowskiego i nie mam co czytać. Podam książki jakie ostatnio czytałem i mi się spodobały:
- Krzyżacki Poker Dariusz Spychalski
- Trylogia Husycka Andrzej Sapkowski
- Saga o Wiedźminie Andrzej Sapkowski
- Żmija Andrzej Sapkowski
- Oczy Smoka Stephan King
- Mroczna Wieża Stephan King (obecnie skończyłem na 3 tomie bo wszystkie egzemplarze 4 tomu są wypożyczone w mojej lokalnej bibliotece)
Szukałbym właśnie czegoś w stylu tych książek. Szczególnie coś w stylu Krzyżackiego Pokera. Proszę o propozycje.